Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

stoję przed wyborem pieca do ogrzewania domu i ciepłej wody. Jestem zdecydowana na ogrzewanie gazowe i na wybór pieca kondensacyjnego. Mam jednak problem - napełnienie wanny o pojemności 380l wodą o temp. 40stopni. I w tym momencie rodzi mi się pytanie - czy wybrać kocioł z zasobnikiem zintegrowanym ( np Immergas Zeus Vitrix lub Vissmann 333)czy jednak piec dwufunkcyjny z zasobnikiem, a jeżeli ta druga opcja, to zasobnik jakiej wielkości? Chciałabym również zauważyć, że muszę :roll: zmieścić i piec i zasobnik we wnęce o wymiarach 60cmx60cm. Jakie są plusy i minusy różnych rozwiązań?

Witaj, piec dwufunkcyjny grzeje wodę przepływowo więc w twoim przypadku nie polecam. Wersja kotła zintegrowanego czyli np lodówka lub kocioł wiszący jednofunkcyjny z zasobnikiem nie ma większego znaczenia. Ja osobiście polecam kocioł kondensacyjny Vaillant eco compact. Kocioł typu lodówka czyli stojący i wszystko pod jedną obudową. Urządzenie posiada wbudowany zasobnik warstwowy 100l o dosyć dużej wydajności producent pisze że kocioł może przygotować ok 200l wody w ciągu pierwszych 10 minut o temp 45stC przy temperaturze zimnej wody ok6-8st.. Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na ciepło oraz jakie na ciepłą wodę użytkową. Napisz jaki masz metraż i kubaturę jak jest z izolacją i ile osób będzie mieszkać. Chyba że masz wyliczone zapotrzebowanie na ciepło.

Pozdr