Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zażywicować trawertyn na podłodze??

Recommended Posts

Pytanie, jak w temacie. Żywicowanie trawertynu.

Problem w tym, że mam położony przepiękny surowy trawertyn w holu, ale niestety ma on naturalnie wiele wżerów i otworów.

Początkowo miał iść tylko na ścianę ale zdecydowalismy się wrzucić go też do holu.

No a teraz jest problem, bo kazda drobina piasku i kurzu będzie lądować w zagłębieniach.

Zastanawiam się, czy są środki do samodzielnego żywicowania takiej podłogi.

Proszę o doradzenia.

yp

• 2 weeks później...
Odradzam trawertyn , każdy kamieniarz ci powie ze zamiękki na podłogi .... Będzie ponadto pękac . Mnie tez podoba sie faktura tego kamienia i kolor i taki cieply w dotyku. Ale trzeba zafugowac te wżery i tez to juz straci swój urok . Jesli juz macie go na podłodze to dajcie znac jak sie wam spisuje . i może jakąś fotke?

• 9 months później...
Trawertyn wymaga wyobrazni . Na polce sklepowej wyglada niespecjalnie . Dopiero po zafugowaniu nabiera wygladu . Impregnat zas , obowiazkowo , uwypukla jego barwe . Dopiero wtedy trawertyn pieknie wyglada . Reasumujac : odpowiednio dobrana fuga i zaimpregnowanie , pokaze piekno tego kamienia . Odradzam zywicowanie samodzielne , badz tez fuge epoksydowa .

• 10 months później...
Gość Henku_wawa
Trawertyn wymaga wyobrazni . Na polce sklepowej wyglada niespecjalnie . Dopiero po zafugowaniu nabiera wygladu . Impregnat zas , obowiazkowo , uwypukla jego barwe . Dopiero wtedy trawertyn pieknie wyglada . Reasumujac : odpowiednio dobrana fuga i zaimpregnowanie , pokaze piekno tego kamienia . Odradzam zywicowanie samodzielne , badz tez fuge epoksydowa .

Podnoszę. I miałbym pytanie dotyczące mozaiki z trawertynu (wanna + ytongi pod umywalkami w łazience):

- jaka fuga (rozumiem że epoksydowa nie, czy zwykła elastyczna taka jak do podłogówki jest OK?)

- czy jakiś dobry impregnat mógłby ktoś polecić właśnie szczególnie do mozaiki z trawertynu?

- czy żywicowanie naprawdę jest takie trudne do samodzielnego wykonania? mam już kupioną mozaikę, oczywiście niezażywicowaną...

pozdrawiam :D

Gość Henku_wawa
Trawertyn zafuguj na calej powierzchni . Chodzi o to , aby wypelnic pory . Fuga zwykla jest ok. Najlepiej wyglada fuga w kolorze zgodnym z trawertynem , a wiec beze , brazy .

Ale pory też zafugować? Nie lepiej (da się?) zażywicować?

Pozdrawiam

Gość Henku_wawa
Zafuguj cala powierzchnie .Pory i wzery rowniez . Potem zaimpregnuj .

Wybacz, ale mi - laikowi czasem trzeba wbić młotkiem. Proszę jeszcze o poradę - przecież fugowanie porów w trawertynie będzie tak czy inaczej widoczne (fuga, nawet jeśli zbliżona kolorem do trawertynu, tak czy inaczej będzie się odróżniać, choćby dlatego, że faktura trawertynu sama w sobie nie jest jednolita). Nie lepiej (przepraszam za upartość) zażywicować bezbarwną żywicą / szpachlą? Znalazłem na internecie nazwy Tenax (podobno znany producent żywic), Epokitt (dwuskładnikowa żywica epoksydowa) i Marmorkitt 1000 THIXO (elastyczna masa szpachlowa do marmuru, także do szpachlowania większych ubytków bez nadlewania, równomiernie osiadająca - np. do trawertynu). Oczywiście nie znam do końca przeznaczenia w/w chemii, może ma to się nijak do mojego problemu. Proszę o poradę. :o

Gość Henku_wawa
Vadiol wie co pisze :) Vadiol puknij fotkę - nie bądź żyła :):):)

Ja też chcę żywicowany, ale kupię już gotowy, po ot by właśnie nie robić tego w domu. Uwielbiam te przeźroczyste kanaliki :):)

Co do Vadiola to wierzę - mimo to waham się nad fugą, wolę przezroczyste pory. A zażywicowanej mozaiki nie znalazłem - jedyna mozaika z trawertynu, jaką znalazłem, jest z dziurawymi porami :D

Gość Henku_wawa

Ślicznie, tyle że mi chodzi o mozaikę, nie blat. A nawet jeśli da się znaleźć mozaikę zażywicowaną to i tak nie zmienia to faktu, że nie zwykłem kupować czegoś bez zobaczenia na żywo - a po licznych wizytacjach warszawskich sklepów nie udało mi się znaleźć zażywicowanej mozaiki z trawertynu. Kupiłem więc z porami i o tym piszę.

Gość Henku_wawa
Henku, kurde googlarka. Są płytki, płyteczki, potniesz to jak chcesz - wystarczy , że powiesz co sobie życzysz :)

Oto rzeczona mozaika :D

http://images40.fotosik.pl/29/ae2bf4c41ef0efc3m.jpghttp://images28.fotosik.pl/294/e65d05778883b15fm.jpg

Już kupiona. Pory widać z odległości kilometra. :wink: Będzie na wannie (właściwie na styropianowym profilu wokoło wanny) i na podmurówce z ytonga, znajdującej się pod 2 umywalkami. Oczywiście dylatacje między poszczególnymi mozaiczkami będą zafugowane, ale - o ile to możliwe - wolałbym nie fugować powierzchni samego kamienia (porów). Stąd dylemat i rozprawka nad możliwością samodzielnego bezbarwnego zażywicowania. Pory są śliczne i chciałbym zachować ich wygląd, a jedynie zakryć (bezbarwnie) dziury.

Gość Henku_wawa

podnoszę :D

Trawertynowa mozaika w łazience: ma być na obudowie do wanny i na podmurówce pod umywalkami. Czy całą powierzchnię mozaiki koniecznie trzeba pokryć fugą (przez co zasłoni się typowe dla trawertynu pory - a fuga tak czy inaczej będzie się odróżniać od mozaiki) czy też można (jeśli się da) pokryć pory przezroczystą żywicą?

Gość Henku_wawa

Rozmawiałem ze specem ze sklepu, w którym trawertyn został kupiony (przypominam, chodzi o mozaikę, nie o blat ani płytki :D). Potwierdził, że powierzchnię trawertynu można zafugować i że niektórzy glazurnicy tak robią ale że faktycznie jest to mniej estetyczne (bo bardziej widoczne). Polecił natomiast inne rozwiązanie: powierzchnię trawertynu zaimpregnować specjalnym preparatem "uszczelniającym", z przeznaczeniem m.in. do porowatych trawertynów - preparat ten to Fila W68. Oraz standardowo położyć fugę na dylatacjach (między poszczególnymi mozaiczkami).

Sprawdzam jeszcze w innym źródle możliwość samodzielnego bezbarwnego żywicowania (nazwy preparatów podawałem już we wcześniejszym poście - choć nie wiem jeszcze, czy one faktycznie się nadają).

Wybór padnie więc albo na impregnat albo na żywicę.

pozdrawiam :D

• 1 year później...
Pytanie, jak w temacie. Żywicowanie trawertynu.

Problem w tym, że mam położony przepiękny surowy trawertyn w holu, ale niestety ma on naturalnie wiele wżerów i otworów.

Początkowo miał iść tylko na ścianę ale zdecydowalismy się wrzucić go też do holu.

No a teraz jest problem, bo kazda drobina piasku i kurzu będzie lądować w zagłębieniach.

Zastanawiam się, czy są środki do samodzielnego żywicowania takiej podłogi.

Proszę o doradzenia.

yp

POLECAM: Adam Słodowy Zrób to Sam

ludzie czy wy wiecie czym się żywicuje trawertyn. Najlepiej lakierem do paznokci :lol: takie rzeczy wykonują automaty polerskie o których istnieniu 90% z was nawet nie wie. Taka impreza to już są koszty surowy trawertyn z hipermarketu x 2 razy jego cena.

Wiele widzieliśmy samo wykonanych żywicowań trawertynu, wykonanych przez klientów, i co się okazuje GŁUPOTA LUDZKA NIE ZNA GRANIC.

Jeszcze trzeba wiedzieć gdzie kupić żywicę i jak przygotowywać kamień do tego. Od lat żywicujemy trawertyn i to co tu piszecie to istna głupota.

Nikt nie napisał nawet w jakiej temperaturze można żywicować trawertyn,że najpierw trzeba go zeszlifować do 120 a potem za polerować do 3500.

Więc uwaga na oszołomów i firmy podawające się za wielkich kamieniarzy.

żywicowanie posadzki trawertynowej do pełnego poleru to koszt ok. 150zł/m2

[ moderowano - reklama ]

a czy przypadkiem impregnacji to nie trzeba przeprowadzić przed kładzeniem (i fugowaniem - ma się rozumieć) ?? :o

Ja impregnowałem granitowe parapety przed ich montażem - i bardzo dobrze zrobiłem bo były paprane wielokrotnie przez różne ekipy - i teraz ładnie i bezproblemowo je doczyściłem.

Mam zamówiony "mocno matowy" trawertyn an ścianę do łazienki i też zastanawiam się jak go ugryźć.