alexsandra9 02.03.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Jak w temacie- czy mogą być problemy z odbiorem technicznym? Jak taki odbiór wygląda? Mierzą pomieszczenia i wszystko sprawdzaja? Dom będzie mniejszy o około 25 cm na szerokości i o 24 cm na długości.Niby niewiele ale mamy stracha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Praktycznie to rzadko kto się tym zajmuje. Teoretycznie to samowola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.03.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Do 10% w stosunku do projektu może się różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Do 10% w stosunku do projektu może się różnić. Cóż może przytoczysz gdzie tak jest w PB napisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.03.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Do 10% w stosunku do projektu może się różnić. Cóż może przytoczysz gdzie tak jest w PB napisane? Nie przytoczę... Znam to z przekazu ustnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 02.03.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 czyli jak ktoś ma dom 500 m kw, to może sobie dobudować 50? Coś te 10 proc. podejrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Do 10% w stosunku do projektu może się różnić. Cóż może przytoczysz gdzie tak jest w PB napisane? Nie przytoczę... Znam to z przekazu ustnego Przekaz ustny jest bajką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.03.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Przekaz ustny jest bajką. No to ja mam już dla swojego konstruktora ksywe: Andersen. 10% w obrysie zewnętrznym to prawda- przerabiałem i też nie wierzyłem że aż tyle można. A chodziło mi o 10 cm . Przy zachowaniu prawidłowych odległości od granic działki, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Przekaz ustny jest bajką. No to ja mam już dla swojego konstruktora ksywe: Andersen. 10% w obrysie zewnętrznym to prawda- przerabiałem i też nie wierzyłem że aż tyle można. A chodziło mi o 10 cm . Przy zachowaniu prawidłowych odległości od granic działki, oczywiście. Proszę znajdź artykuł w PB, nie ma takiego. Te 10% bajkowe prawdopodobnie odnosi się do tego,że projektant gotowca dopuszcza zmiany w projekcie do 10% wymiarów (przez adaptującego) ale przed złozeniem projektu w Starostwie. Także, to jest bzdura. Wklejam już 40 raz Art.36a.1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. 2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3. 3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany. 4. uchylony. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu; 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; 3) uchylony; 4) uchylony; 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne; 6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części; 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.03.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 OK, Geno to powiedz czy w trakcie realizacji inwestycji można zmienić warstwe izolacyjną z 12 na 15, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 OK, Geno to powiedz czy w trakcie realizacji inwestycji można zmienić warstwe izolacyjną z 12 na 15, czy nie? Formalnie prawdopodobnie nie, chyba,że jest jakiś wyrok w tej sprawie ,którego nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.03.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 formalnie prawdopodobnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 formalnie prawdopodobnie tak ? Możesz przytoczyć? Wybacz Barbossa al "bo tak" to rozmawiają baby w sklepiju osiedlowym. Precyzując - można zmienić ale wraz ze zmianą pozwolenia jeśli nie było jasne przesłanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.03.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Formalnie prawdopodobnie tak, chyba,że jest jakiś wyrok w tej sprawie ,którego nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia138 02.03.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam, tez gdzies czytalam ze dopuszczalne sa zmiany 10%... ale gdzie?? moze warto zapytac jakiegos dobrego kierownika budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.03.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam, tez gdzies czytalam ze dopuszczalne sa zmiany 10%... ale gdzie?? moze warto zapytac jakiegos dobrego kierownika budowy... a Geno to co? zły KB? a czytałaś pewnie w warunkach zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 O tym czy odstepstwa sa istotne, po nowelizacji PB (dz.U.nr.163 poz.1364 z 2005r.), decyduje projektant obiektu a nie nadzór budowlany. Nalezy dokładnie przestudiować projekt, bo byc może tam jest odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 02.03.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 OK, Geno to powiedz czy w trakcie realizacji inwestycji można zmienić warstwe izolacyjną z 12 na 15, czy nie? Formalnie prawdopodobnie nie, chyba,że jest jakiś wyrok w tej sprawie ,którego nie znam. Może kolega podeprze to jakimś paragrafem bo nie bardzo jestem przekonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.03.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Formalnie prawdopodobnie nie, chyba,że jest jakiś wyrok w tej sprawie ,którego nie znam. To kto ma być tą wyrocznią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 O tym czy odstepstwa sa istotne, po nowelizacji PB (dz.U.nr.163 poz.1364 z 2005r.), decyduje projektant obiektu a nie nadzór budowlany. Nalezy dokładnie przestudiować projekt, bo byc może tam jest odpowiedź. Projektant kwalifikuje a nie decyduje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts