lrnn 02.03.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam Was Koledzy fachowcy! Proszę o pomoc w nastepującej sprawie.Mam do poprawienia robotę po kims kto chciał komus troszke pomóc ale nie bardzo mu to wyszło Otóż ten ktoś zbroił łączenie dwóch płyt G-K w ten sposób iz nałożył siatkę na krawędzie płyt bez ich sfazowania.Ogólnie na powierzchni jest zrobiony taki wałek w który jest wtopiona siatka.Ja chcę to zerwac wyciąc miejsce na siatkę i od nowa ją zagipsowac.Pytanie brzmi:Jakiego gipsu uzyć do wklejenie siatki, czy może być gładź Gipsar Perfekt??a drugie pytanie czy przed malowaniem należy powierzchnie zagruntować czy wystarczy ją pomalować rozcienczoną białą emulsją (1:1) a potem właściwy kolor? Dziekuję i Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murarz 02.03.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witaj. Polecam Regips VARIO. Małe opakowanie (5kg) nie jest tanie (lecz większe 20kg ostatnio kupowałem za 95zł), ale dla mnie to rewelacja i na dodatek można spoinować bez siatki (choć ja i tak daję). Zero rys i pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 02.03.2007 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Dziekuję za poradę!a co odnośnie przygotowania podłoża do malowania??Gruntować, czy białkować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo1960 03.03.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 rozcienczona farba wystarczy,co do gipsu to faktycznie regips jest bardzo dobry ale i cena też,gipsaru nie polecam jeśli wolisz taniej od regipsu to cekol lub stabill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.03.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Farba farbie nie równa... rozcińczona tak... ale dobra farba. Rozcieńcz taką za 16zł za widerko 10l to co wyjdzie? Sucha kreda na płytach i następne malowanie to skrobanie bo farba na wałku się zawija... Rozcieńczać można tylko lepsze farby... mają więcej lepiszcza. Ja zalecam gruntowanie orginalnymi gruntami... nie koniecznie firmowymi... mogą być te najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo1960 05.03.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 do farby za 16zł 10l to bym nawet nie podszedł,ale zwykła jedynka za 30zł spokojnie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 06.03.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Do spoinowania z siatką dobry jest Gips szpachlowy F Doliny nidy.Można go kupić prawie wszędzie za rozsądne pieniądze (20kg kosztuje ok 30zł). Iest twardy, mocny i spełnia swe zadanie. Gipsy szpachlowe do wykonywania gładzi to pomyłka w tym miejscu. Dobre grunty do gruntowania podłoży też lepiej rozcieńczyć, bo można sobie narobić sporego kłopotu. Kiedyś znajomy pomalował gładzie Unigruntem Atlasa i zrobiła się na ścianach folia. Potem farby nie chciały się łapać ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Wypełniania połączeń płyt gipsowych gładzią to nieporozumienie. Najlepsze są gipsy z włóknami (tak jak zalecali przedmówcy np. Wario) i fizelina. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 11.03.2007 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 No i jestem juz po robocie i połączenia szpachlowałem masą Cekol C-40!Jest naprawdę super.Bardzo twarda i mocna.Ale uważam ze taką masą nie powinno się szpachlowac równo z płytą bo ona nie jest całkiem biała jak wyschnie a zacierac się jej za bardzo nie da!Więc ja nie szpachlowałem do powierzchni płyt tylko zostawiłem ok 2mm miejsca i przeciągnąłem gładzią i wyglada znacznie lepiej!!!A ściany białkowałem taką samą emusją jaką będzie kolor czyli Dekoral z wodą rozcieńczony 1:1.I wcale nie taka tania bo 23zł za 3l. Pozdrawiam/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.03.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Tak samo robię... szpachlówka spoinowa jest bardzo twarda i nie można jej przeszlifować. Ja jeszcze szpachluje całe płyty bo wtedy nie widać przejścia gips-karton i nie ma różnicy w chłonności podłoza. A Dekoral jest "średnią półką"... malowałem już farbą ze supermarketu za 16zł/10l Tragedia!!! Sama kreda bez lepiszcza!!! I do tego piękny szary odcień! Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts