Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązar - pytanie do eXpertów

Recommended Posts

Szukałem i szukałem, niestety odpowiedzi nie znalazłem...

Pytanie następujące:

Czy można zlikwidować ściany szczytowe na rzecz wiązarów dachowych?

Założenia:

- dach dwuspadowy (oczywiście :) )

- poddasze nieużytkowe

- kąt 24 stopnie (jeśli ma to coś do rzeczy to podaję)

Z góry dzięki za poruszenie tego wątku. :D

To żaden problem zamiast ścian szczytowych murowanych postawić wiązary, przymocować do nich poziome listwy i do tych listew przybić pionowo deski wykończeniowe.

Szkoda, że u siebie tak nie zrobiłem. Skrajne wiązary są w odległosci 25 cm od ścian szczytowych.

Front facjatki jest u mnie zrobiony w ten sposób.

To żaden problem zamiast ścian szczytowych murowanych postawić wiązary, przymocować do nich poziome listwy i do tych listew przybić pionowo deski wykończeniowe.

Właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło. Skoro nie ma przeciwwskazań to przeszło większością głosów (chyba, że ktoś ma jakieś ale :-? ).

W takim razie pytanie "n+1" odfajkowane...

Dzięki za odpowiedzi. :)

Mozesz zamianic murowną ściane na wiązar. Jeszcze łatwiejszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie na scianie podwaliny słupki co np60cm i oczep (coś w rodzaju ściany szkieletowej) uzyskasz wtedy równą powierzchnie pod obicie deskami lub płytą OSB, i pamiętaj ze takie rozwiązanie wymaga "stężenie pionowego konstrukcji". To stężenie popularnie określane typu "X" to nic innego jak dwie deski przybite do skrajnych dźwigarów.

Mozesz zamianic murowną ściane na wiązar. Jeszcze łatwiejszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie na scianie podwaliny słupki co np60cm i oczep (coś w rodzaju ściany szkieletowej) uzyskasz wtedy równą powierzchnie pod obicie deskami lub płytą OSB, i pamiętaj ze takie rozwiązanie wymaga "stężenie pionowego konstrukcji". To stężenie popularnie określane typu "X" to nic innego jak dwie deski przybite do skrajnych dźwigarów.

Rzeczywiście jeszcze ciekawsze rozwiązanie, chyba nawet lepsze niż sam dźwigar. Dzięki za pomoc. :)

Aaaa... i jeszcze jedno, jajmar orientujesz się może kto w okolicy Rzeszowa produkuje wiązary i czy to się wogóle kalkuluje przy rozpiętości 8m?

W grę wchodzi strop drewniany tak czy tak, tylko czy jako dolny pas dźwigara czy więźba krokwiowo-jętkowa a strop z belek dwuteowych (ale sobie wymyśliłem :) ).

Z góry dzięki za odpowiedź.

Aaaa... i jeszcze jedno, jajmar orientujesz się może kto w okolicy Rzeszowa produkuje wiązary i czy to się wogóle kalkuluje przy rozpiętości 8m?

W grę wchodzi strop drewniany tak czy tak, tylko czy jako dolny pas dźwigara czy więźba krokwiowo-jętkowa a strop z belek dwuteowych (ale sobie wymyśliłem :) ).

Z góry dzięki za odpowiedź.

W okolicy rzeszowa z tego co wiem jest jakis zakład (chyba to była Świlcza) sprobuj przez strone http://www.mitek.pl/ jak szukłaem to podali mi wtedy namiary na startującego producenta to bylo ze 3 lata temu. Miałem gdzies telefon ale wsiąkł.

Ja mam u siebie wiązary zbijane na budowie.

Do jajmara... chociaż w sumie do wszystkich też.

Na stronie firmy mitek znalazłem namiary firmy z Niechobrza - SAWE.

Bardzo szybka reakcja na zapytanie (naprawdę miłe zaskoczenie :) ) i profesjonalne potraktowanie takiego pacjenta jak ja... Otrzymałem wycenę i zwymiarowane rysunki całej więźby. Nie szczegółowe ale dla mnie - laika - wystarczające. Na razie jestem na etapie planów, obliczeń, przygotowań etc. i jeszcze nie zamówiłem u nich tej więźby, ale jak już "się będzie działo" to są na razie na pierwszym miejscu i to wężykiem :wink: .

Jeszcze raz dzięki za pomoc, jajmar.