lubosz 19.03.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 No widzisz czyli jednak papier jest tylko takim trzymadelkiem na czs montowania Tamci fachowcy to jacys tacy śpece od wszystkiego Jakim klejem bedziesz kleic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.03.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ja nie będę Chyba Atlasem Plus, jak pozostałe flizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesser 20.03.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 A to ciekawe z tym papierem. Bo najrozsądniej to rzeczywiście kleić stroną czystą, bez papieru. A czy obie strony mozaiki są na pewno takie same? Bo ja widziałem sporo mozaik na papierze właśnie, które na pewno miały być klejone papierem do podłoża (tak, jakby były na siatce) . Ta strona z papierem była po prostu znacznie brzydsza niż odwrotna i często miala zupełnie inną fakturę. Może jednak ten papier to nie taki zwykły papier i jednak można, tym bardziej, że w sumie większość chyba ścian jest teraz pokryta papierem (regipsy). Fajny pomysł z tym prześwitującym kamieniem - coś jak witraż. A jak grube są te kamyczki? Marmurowe? No ciekawe - bo można tak, jak tradycyjny witraż - w ołowiu - ale to kuuupa pracy pewnie. Ale można też na szybie bezbarwnym klejem jakimś. Niezłe. A problem ramek do mozaik już mnie kiedyś dręczył. Próbowałem wykańczać płytkami, ale z moim parkiem narzędziowym to zbyt pracochłonne się okazywało. Ramki drewniane też wymagają narzędzi. Dalem sobie na spokój i nie martwię się tym - w razie co zawsze można taką ramkę u stolarza zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesser 20.03.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Tak dla uściślenia: ten papier to taka papierowa siatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 20.03.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witajta A ja mam tutaj taka fajna rzecz To taki banalny kwiatek z różnych kamieni. http://images30.fotosik.pl/170/1372847f2fb42376.jpg A tutaj mamy ten sam kwiatek podświetlony i co z tego mamy?? Kamienny witraż mozaikowy http://images23.fotosik.pl/169/6f5b3cb0fa2ced56.jpg tesser tutaj juz wmontowałem witrażyk kamienny. Takie kamienne witrażyki śmiało stosuje się w drzwiach oknach gdzie tam się chce. A grubości kamyka to zależy od kamienia. Czasem by uzyskać ładne światło z kamienia grubość elementu może mieć od 0,9 mm do 7mm A co do mozaiki na papierze by kleić ją tak jak piszesz tesser to papier musiałby być nasączony klejem, który pod wpływem wilgoci kleju, którym będzie ona klejona do ściany się nie rozpuści, nie całkiem oczywiście. Poza tym jest jeszcze kwestia fugi i kleju z podłoża, który lepiej było by gdyby wszedł trochę w fugę. Mozaika wtedy jest mocniej zespolona ze ścianą. Papier w takiej sytuacji jest czymś w rodzaju izolacji,dylatacji i na pewno będzie ją łatwiej uszkodzić,zerwać ze ściany niż taka klejoną bezpośrednio. Siatka ma to do siebie, że przepuści klej a papier nie. I jest jeszcze kwestia szklanej mozaiki. Jaka ma powierzchnie?? Jeśli gładka to już całkiem bym nie ryzykował klejenia papierem do ściany. Nawet fuga tu nie pomoże za wiele. Słoneczko, jaką fugę będziecie dawać?? Epoksydową? Poliestrową? Czy zwykłą cementową? No i czy zrobiłaś juz próbę z tym klejem i papierem?? Odkleja się?? Jaka jest płaszczyzna mozaiki?? Gładka? Porowata? To wszystko ma znaczenie, jeśli chce się mieć mozaikę dobrze przyklejoną, trwale i na lata chyba ze za jakiś czas zmieniacie na inna? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesser 21.03.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Tak myślę i myślę o tym papierze i wymyśliłem, że jak to taka papierowa siatka, to można (i pewnie trzeba) ją zatapiać w kleju. A jeśli to caly arkusz papieru, to wtedy płytkami do ściany, a papier zmyć. Ale to wymaga dużej dokładności w przyklejaniu - bo jak klej zostanie zbyt mocno wyciśnięty spomiędzy plytek, to wyjdzie to na jaw dopiero po zerwaniu papieru, a to same klopoty oznacza (klej zaschnięty a szklane elementy delikatne...) A ten klej, Atlas Plus, to chyba szary jest? Czy biały też produkują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 21.03.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 http://images31.fotosik.pl/187/8c351ea7c8918238med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 21.03.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Tak dla uściślenia: ten papier to taka papierowa siatka? Nie. Wygląda jak normalny, beżowy papier pakunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 21.03.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 A ten klej, Atlas Plus, to chyba szary jest? Czy biały też produkują? Hmm, widziałam że jest szary, ale faktycznie dowiem się czy jest i biały. Zresztą mozaikę będą kłaść nasi fachowcy po Świętach, więc mam trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 25.03.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam. Słoneczko i jak tam roboty?? Jeśli interesuje Cię klej biały do klejenia mozaiki t ja mam sprawdzony z ceresita Ale dlaczego chcesz stosować biały?? Będzie on widoczny?? Kleisz mozaikę bez fugi?? Tylko klejem wypełnisz szczeliny?? Pochwal się, co kombinujesz OK dzięki za życzonka od nadmiaru jajek boli mnie..... głowa A tu mam takiego ekstra mozaikowego chłopka ale się ktoś na dziubdział chyba, że go wytapiał w kawałeczkach http://images28.fotosik.pl/183/1fc0458acde1fa26.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arletta78 26.03.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 no no chłopek roztropek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.03.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Hehe, wygląda jakby go chruściki pomagały lepić Ale sympatyczna durnostojka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranna_kawka 26.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Dopiero teraz zajrzałam w ten watek, choć już wcześniej rzucał się w oczy i przyznaję, że jest na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.03.2008 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witam. Słoneczko i jak tam roboty?? Jeśli interesuje Cię klej biały do klejenia mozaiki t ja mam sprawdzony z ceresita Ale dlaczego chcesz stosować biały?? Będzie on widoczny?? Kleisz mozaikę bez fugi?? Tylko klejem wypełnisz szczeliny?? Pochwal się, co kombinujesz Myślę, że na białym kleju, kolor mozaiki szklanej wypadnie ładniej niż na szarym. Klej już mamy, dzieci kupiły w Castoramie, jedyny jaki był. Może i Ceresita? Nie wiem Na razie nasi wszystkoumiejący osadzili brodzik (głęboki), a na nim będą kleić tę mozaikę. Mam jeszcze coś ciekawego Przeglądając producentów mebli kuchennych, natrafiłam na firmę Carion: http://www.piaskowiec.net.pl/index.php?PID=index, która poza meblami, specjalizuje się... w okładzinach elastycznych z piaskowca. Jak to brzmi Słyszałeś o czymś takim? Prawdziwy to kamień, czy sztuczny? Poza tym, też bawią się w podświetlane kamienie. Baardzo mi się podobają: http://www.piaskowiec.net.pl/index.php?PID=g-podswietlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 27.03.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Słoneczko, był nawet taki wątek Piaskowiec elastyczny - wyszło na to, że niby prawdziwy, ale w zasadzie sztuczny Na allegro już można kupić gotowe ścianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 27.03.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witam z rańca. Słoneczko fakt zapomniałem ze szklana prześwituje, ale są też tak ukoloryzowane ze nic nie widać przez nią Ale teraz rozumiem, dlaczego biały klej To już niedługo wkleisz nam zdjęcia?? Co do piaskowca OK była szybsza ode mnie, bo też chciałem Ci przytoczyć ten wątek Jeśli chodzi o ten piaskowiec to tak jest naturalny w iluś tam procentach Ten kamyk z natury jest kruchy i sypki a ten, co tam kleją można z nim robić, co się chce, jest elastyczny, nie kruszy się itp. Jest napchany różnego rodzaju żywicami, impregnatami by można było z nim robić takie rzeczy. Ale podświetlany wygląda fajnie tylko szkoda, że tylko jeden kolor Ale może juz niedługo wpadną na pomysł barwienia kamienia tak jak robi się to z marmurami Pozdrawiam i wesołego dzionka życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 28.03.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam. Tutaj mam przykład jak szerokie może mieć zastosowanie mozaiki i to z kamulców http://images25.fotosik.pl/183/6a483a849b93a487.jpghttp://images31.fotosik.pl/195/6cb6f70ee8bc341b.jpg http://images28.fotosik.pl/185/99fae1eb31fc7aa0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 28.03.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Piękne Zwłaszcza ta druga mi się podoba bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranna_kawka 28.03.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 a mnie zwłaszcza pierwsza;) Tylko szkoda , ze tak mało mijsca na lustrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skromny facet 29.03.2008 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 ok, wkleje cosniecos, bo to wszystko takie nijakie. http://img136.imageshack.us/img136/4654/b1om0.jpg Jak widac kilka lat uzytkowania i dalej taka sama. Pierwszy raz wklejalem chyba 2-3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts