Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOZAIKA artystyczna z kamienia naturalnego

lubosz karwat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 730
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to ciekawe z tym papierem. Bo najrozsądniej to rzeczywiście kleić stroną czystą, bez papieru. A czy obie strony mozaiki są na pewno takie same? Bo ja widziałem sporo mozaik na papierze właśnie, które na pewno miały być klejone papierem do podłoża (tak, jakby były na siatce) :-? . Ta strona z papierem była po prostu znacznie brzydsza niż odwrotna i często miala zupełnie inną fakturę. Może jednak ten papier to nie taki zwykły papier i jednak można, tym bardziej, że w sumie większość chyba ścian jest teraz pokryta papierem (regipsy).

Fajny pomysł z tym prześwitującym kamieniem - coś jak witraż. A jak grube są te kamyczki? Marmurowe? No ciekawe - bo można tak, jak tradycyjny witraż - w ołowiu - ale to kuuupa pracy pewnie. Ale można też na szybie bezbarwnym klejem jakimś. Niezłe.

A problem ramek do mozaik już mnie kiedyś dręczył. Próbowałem wykańczać płytkami, ale z moim parkiem narzędziowym to zbyt pracochłonne się okazywało. Ramki drewniane też wymagają narzędzi. Dalem sobie na spokój i nie martwię się tym - w razie co zawsze można taką ramkę u stolarza zrobić.

:D

Witajta :)

A ja mam tutaj taka fajna rzecz :)

To taki banalny kwiatek z różnych kamieni.

http://images30.fotosik.pl/170/1372847f2fb42376.jpg

A tutaj mamy ten sam kwiatek podświetlony :)

i co z tego mamy??

Kamienny witraż mozaikowy :)

http://images23.fotosik.pl/169/6f5b3cb0fa2ced56.jpg

tesser tutaj juz wmontowałem witrażyk kamienny.

Takie kamienne witrażyki śmiało stosuje się w drzwiach oknach gdzie tam się chce.

A grubości kamyka to zależy od kamienia.

Czasem by uzyskać ładne światło z kamienia grubość elementu może mieć od 0,9 mm do 7mm

A co do mozaiki na papierze by kleić ją tak jak piszesz tesser to papier musiałby być nasączony klejem, który pod wpływem wilgoci kleju, którym będzie ona klejona do ściany się nie rozpuści, nie całkiem oczywiście.

Poza tym jest jeszcze kwestia fugi i kleju z podłoża, który lepiej było by gdyby wszedł trochę w fugę. Mozaika wtedy jest mocniej zespolona ze ścianą.

Papier w takiej sytuacji jest czymś w rodzaju izolacji,dylatacji i na pewno będzie ją łatwiej uszkodzić,zerwać ze ściany niż taka klejoną bezpośrednio.

Siatka ma to do siebie, że przepuści klej a papier nie.

I jest jeszcze kwestia szklanej mozaiki.

Jaka ma powierzchnie?? Jeśli gładka to już całkiem bym nie ryzykował klejenia papierem do ściany. Nawet fuga tu nie pomoże za wiele.

Słoneczko, jaką fugę będziecie dawać?? Epoksydową? Poliestrową? Czy zwykłą cementową?

No i czy zrobiłaś juz próbę z tym klejem i papierem?? Odkleja się??

Jaka jest płaszczyzna mozaiki?? Gładka? Porowata?

To wszystko ma znaczenie, jeśli chce się mieć mozaikę dobrze przyklejoną, trwale i na lata :) chyba ze za jakiś czas zmieniacie na inna? :D

Pozdrawiam

Tak myślę i myślę o tym papierze i wymyśliłem, że jak to taka papierowa siatka, to można (i pewnie trzeba) ją zatapiać w kleju. A jeśli to caly arkusz papieru, to wtedy płytkami do ściany, a papier zmyć. Ale to wymaga dużej dokładności w przyklejaniu - bo jak klej zostanie zbyt mocno wyciśnięty spomiędzy plytek, to wyjdzie to na jaw dopiero po zerwaniu papieru, a to same klopoty oznacza (klej zaschnięty a szklane elementy delikatne...) A ten klej, Atlas Plus, to chyba szary jest? Czy biały też produkują?

Witam.

Słoneczko i jak tam roboty??

Jeśli interesuje Cię klej biały do klejenia mozaiki t ja mam sprawdzony z ceresita :)

Ale dlaczego chcesz stosować biały?? Będzie on widoczny?? Kleisz mozaikę bez fugi?? Tylko klejem wypełnisz szczeliny??

Pochwal się, co kombinujesz :)

OK dzięki za życzonka od nadmiaru jajek boli mnie..... głowa :D

A tu mam takiego ekstra mozaikowego chłopka :) ale się ktoś na dziubdział :D chyba, że go wytapiał w kawałeczkach :D

http://images28.fotosik.pl/183/1fc0458acde1fa26.jpg

Witam.

Słoneczko i jak tam roboty??

Jeśli interesuje Cię klej biały do klejenia mozaiki t ja mam sprawdzony z ceresita :)

Ale dlaczego chcesz stosować biały?? Będzie on widoczny?? Kleisz mozaikę bez fugi?? Tylko klejem wypełnisz szczeliny??

Pochwal się, co kombinujesz :)

Myślę, że na białym kleju, kolor mozaiki szklanej wypadnie ładniej niż na szarym.

Klej już mamy, dzieci kupiły w Castoramie, jedyny jaki był. Może i Ceresita? Nie wiem :oops:

Na razie nasi wszystkoumiejący osadzili brodzik (głęboki), a na nim będą kleić tę mozaikę.

Mam jeszcze coś ciekawego :)

Przeglądając producentów mebli kuchennych, natrafiłam na firmę Carion: http://www.piaskowiec.net.pl/index.php?PID=index, która poza meblami, specjalizuje się... w okładzinach elastycznych z piaskowca.

Jak to brzmi :o Słyszałeś o czymś takim? Prawdziwy to kamień, czy sztuczny?

Poza tym, też bawią się w podświetlane kamienie. Baardzo mi się podobają:

http://www.piaskowiec.net.pl/index.php?PID=g-podswietlenie

Witam z rańca.

Słoneczko fakt zapomniałem ze szklana prześwituje, ale są też tak ukoloryzowane ze nic nie widać przez nią :)

Ale teraz rozumiem, dlaczego biały klej :)

To już niedługo wkleisz nam zdjęcia??

Co do piaskowca OK była szybsza ode mnie, bo też chciałem Ci przytoczyć ten wątek :)

Jeśli chodzi o ten piaskowiec to tak jest naturalny w iluś tam procentach :D

Ten kamyk z natury jest kruchy i sypki a ten, co tam kleją można z nim robić, co się chce, jest elastyczny, nie kruszy się itp.

Jest napchany różnego rodzaju żywicami, impregnatami by można było z nim robić takie rzeczy.

Ale podświetlany wygląda fajnie tylko szkoda, że tylko jeden kolor :)

Ale może juz niedługo wpadną na pomysł barwienia kamienia tak jak robi się to z marmurami :)

Pozdrawiam i wesołego dzionka życzę.