Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOZAIKA artystyczna z kamienia naturalnego

lubosz karwat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 730
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to dodam, że do kominka będzie doprowadzona kwasówka. Będzie szła między schodami a ścianą. I teraz pytanie za 100 punktów - czy można tę pikną rurę obudować szkłem hartowanym ? Czy ono wytrzyma temperaturę ? No bo zastanawiam się , czy jak jej nie obuduję to da się przejść tymi schodami :):)

A że lubię industrial to taka rura ładna jest :)

Ale mi namieszaliście ........... kurde, chodzą mi po głowie różne pomysły na kominek i coraz więcej ich ..ehh.. a miało być tak prosto..:)

Widzisz Nefer :) trochę wyobraźni i wszystko zaczyna się komplikować :)

To zdradź nam co za piękny kominek planujesz ?:)

Ano ze mną jest ten problem, że właśnie mam namieszane :)

Kominek ma wyglądać tak :

http://images1.fotosik.pl/33/i4aaq7jgn33a8y9d.jpg

ale ... palenisko jest okrągłe :):):)

Najpierw miał byc fusing. Na stelażu, ale zaczęły się komplikacje techniczne.

No kurde, wiem, że nie wszystko "się da zrobić". I chylę czoła.

Piec trzeba mieć byczy , żeby coś takiego zrobić .

Zastanawiała się więc na wersją "light" - kawałek zasłąnięty szkłem :

http://images4.fotosik.pl/39/b66ec6ec2de9cb4emed.jpg

To polfalowane to miało być szkło od żółtego przez czerwone do prawie czarnego - generalnie ogień.

Ale też okazało się problemem. Duży promień, kilka części etc...

I koszty - na pewno nie małe

Teraz zastanawiam się nad zleceniem namalowania czegoś lub właśnie mozaiki.

Uwielbiam kamień - a jak widzę jak potrafi "świecić" no to zaczynam chyba w tym kierunku.

Im więcej widzę dzieł (bo to co tu oglądam to prawdziwa sztuka, a ja jako debil artystyczny tylko cichutko mogę oddać cześć) tym bardziej kombinuję.

Wnętrze będzie surowe - minimalistyczne, bo tak lubię.

Dlatego na kominku musi być ostro - w kolorze, formie, strukturze.

Ale co to będzie ? sama nie wiem :oops:

Nefer kominek będziesz miała ekstra :)

A skoro wspomniałaś o świecącym kamieniu to muszę się udzielić :)

właśnie wykonuję lampę z kamienia jako dekor do salonu dla klienta w formie słoneczka, kamień będzie jakby lampą.

I tutaj jest mój pomysł taki :)

Co by było gdybyś sobie zrobiła takie pofalowane coś jak miałaś na myśli ten szklany płomień tylko że z kamienia i do tego ułożyć to coś w formie płomienia?? to miało by grubość około 5cm wraz z wężem świetlnym który idealnie wyłoży się po formie kominka a mozaikowy,kamienny płomień również bez problemowo da się wyłożyć po formie kominka :)

Wiesz że kamień ma genialne przerosty i jest no genialny na takie dekoracyjne bajery :)

Pomyśl :)

A co do szkła i rury to myślę że bez stelaża na szkło się nie obejdzie i może dałoby rade :)

Lubosz, to może wyglądać zacnie :)Pytanie : czy ktoś kiedyś coś takiego robił i czy gdzieś mogłabym zobaczyć taki kamień jako część architektoniczną wnętrza ? Widziałam lampy .. ale to nie oddaje tego co by było na ścianie :)

Lubosz, to może wyglądać zacnie :)Pytanie : czy ktoś kiedyś coś takiego robił i czy gdzieś mogłabym zobaczyć taki kamień jako część architektoniczną wnętrza ? Widziałam lampy .. ale to nie oddaje tego co by było na ścianie :)

Hmmmm Nefer to jest forma dekoracji której nie spotkasz tak o w gazetach czy w necie, nawet architekci i dekoratorzy wnętrz nie zdają sobie sprawy co można zrobić z kamienia :)

Jeśli chcesz mogę wysłać Ci kilka próbek takiego kamienia w takich grubościach że prześwietla i sobie zobaczysz czy chcesz i czy odpowiada Ci coś takiego :)

Zdjęcia z zamontowanych dekorów tych świecących będę miał dopiero za jakieś 2 tyg i na pewno je wkleję :)

Hmmmm Nefer to jest forma dekoracji której nie spotkasz tak o w gazetach czy w necie, nawet architekci i dekoratorzy wnętrz nie zdają sobie sprawy co można zrobić z kamienia :)

Jeśli chcesz mogę wysłać Ci kilka próbek takiego kamienia w takich grubościach że prześwietla i sobie zobaczysz czy chcesz i czy odpowiada Ci coś takiego :)

Zdjęcia z zamontowanych dekorów tych świecących będę miał dopiero za jakieś 2 tyg i na pewno je wkleję :)

Dawaj :):)

jeśli chcesz zobaczyć zdjęcia to albo zerknij na moją stronkę albo wyślę Ci prezentację na emila :)

A jeśli chcesz namacalne próbki takie do łapki :) to musisz mi wysłać adres na emila :) i do końca tyg powinnaś dostać kamulce :)

Kamulce poprosze , ale tylko jak ja zapłace za przesyłke :)

Daję na priv :)

jeśli chcesz zobaczyć zdjęcia to albo zerknij na moją stronkę albo wyślę Ci prezentację na emila :)

A jeśli chcesz namacalne próbki takie do łapki :) to musisz mi wysłać adres na emila :) i do końca tyg powinnaś dostać kamulce :)

Kamulce poprosze , ale tylko jak ja zapłace za przesyłke :)

Daję na priv :)

Myślę że kamyczki zrobią na tobie wrażenie.

Na dodatek mogą one być docinane w kształcie płomieni , czyli chodzi mi o to że byłyby to takie języki ognia jeden obok drugiego :)

Powstał by taki klosz kamienny :) ech aż mi się podoba ten pomysł :D a w sumie też mam półokrągły kominek :D

Witam.

Wklejam foto z kamyka podświetlonego zwykłymi świeczkami.

Myślę właśnie o takim kamieniu, który Np. może być docięty w kształcie takich pojedynczych języków i mogą być one ułożone obok siebie i na mijankę tak jakby stały w różnych rzędach i do tego dać różne wysokości .

Hmmmmmm ciekawe jakby to wyglądało :D:D:D

http://images37.fotosik.pl/7/df6d383c8c8c517a.jpg

Słoneczko wkleję zdjęcie tej lampki w kształcie słońca jak tylko ją ukończę :)

Mozaista lub mozaicysta to gościu zajmujący się mozaiką. Mój syn mówi na mnie czasem MOZAJACZ. Co do pomysłu Lubosza odnoście projektu to jest super i też podobny miałem. Sugerowałem koleżance wczoraj mocną czerwoną plamę ....w postaci sukni tancerki flamenco.

Również bawię się światłem coś tam wstawie... ( jak kolega da znaki życia).

Wszystko czytam, słucham, niucham i dotykam i coś pewnie z tego wyjdzie.

Rzeczywiście mocny akcent jest a must :)

Neferko paczka dzisiaj do Ciebie startuje to pobawisz się lampeczką i kamyczkiem :D

Coś Ci naszkicuje, jak ja bym to widział, ale dopiero jak naprawię oko :) uległem wypadkowi i mam wbity paproch w oko prawe :/ boli. Ale twardym trzeba być :)

Wszystko czytam, słucham, niucham i dotykam i coś pewnie z tego wyjdzie.

Rzeczywiście mocny akcent jest a must :)

Neferko paczka dzisiaj do Ciebie startuje to pobawisz się lampeczką i kamyczkiem :D

Coś Ci naszkicuje, jak ja bym to widział, ale dopiero jak naprawię oko :) uległem wypadkowi i mam wbity paproch w oko prawe :/ boli. Ale twardym trzeba być :)

Dzięki serdeczne Lubosz,

A paproch w oku to masakra - wiem, że boli jak cholera i samochodem nie da się jeździć :( Szczerze współczuję :(

Witka.

Właśnie wróciłem z pogotowia i powiedzieli mi, że mi oko wypadnie :D

A tak serio to nic nie zrobili wysłali mnie do innego miasta no, co za zaścianek ;/

Nefer wklejam szybkie szkice :) ten z ołówkiem mi się podoba, choć byłby bardzo trudny do wykonania, ponieważ języki musiałyby być klejone z kilku płyt z klejeniem niewidocznym ;/ następnie zbrojone i wycinane płomyki.

http://images28.fotosik.pl/272/abd8a4d1ae119645.jpg

Jest prostsza wersja a mianowicie tak samo układane płomyki i dodatkowo dla wzmocnienia szczeliny miedzy językami, płomieniami można wypełnić innym kamieniem, co bankowo dałoby jeszcze lepszy efekt.

Cała płonąca mozaja miałaby około 5mm gr. wraz z zbrojeniem :) a sam kamień jakieś 3mm igr :) był by taki klosz klosz kamienny :) fajny bajer :)

Czasem sam siebie zadziwiam pomysłami :)

i drugi szkic, bo jak juz zapaprałem jedna stronę kartki to druga nie może pozostać czysta :)

http://images32.fotosik.pl/354/518013c6d8209ab8.jpg

To oczywiście szkic, więc płomienie wyglądałyby ładniej :D

ten szkic byłby łatwiejszy do wykonania i może być ułożony w formie mozaiki z fugami, lub bez fug z tafli kamiennych o gr 3mm tak jak ten płomyczek, co wkleiłem wyżej :)

I co ty na to?? :)

http://www.mozaikiantyk.nazwa.pl/foty/skrzydlica01.jpg

Z tym,że moja skrzydlica jest ułożona z kamienia naturalnego i nie tylko.

Zamieszczam też inne mozaiki do waszej oceny :

http://www.mozaikiantyk.nazwa.pl/foty/poznan_basen01-001m.jpg

mozaika okołobasenowa

mam jeszcze kilka ,ale innym razem. POZDRAWIAM

http://www.mozaikiantyk.nazwa.pl/foty/skrzydlica01.jpg

Z tym,że moja skrzydlica jest ułożona z kamienia naturalnego i nie tylko.

Witam.

Powiedz proszę micula, które kolory są z kamienia naturalnego a które to szkło czy ceramika.

Ten niebieściutki to wygląda mi raczej ceramika albo szkło ??

Pozdrawiam