Gość Henku_wawa 16.09.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 A propos mozaiki... Mam dylemat... lubosz i inni pomóżcie... wczoraj "wybrałem" glazurnika. Tj. spotkałem się z "kandydatem" i... za tydzień zaczyna (wskoczyłem na miejsce zaplanowanej przez niego duuużo wcześniej, ale na szczęście dla mnie niedoszłej, roboty). Otóż wymyśliłem sobie prysznic w mozaice. Nie podobają mi się gotowe prysznice, chcę coś oryginalnego. Prysznic miałby być narożny, pozostałe dwie ścianki chciałbym w kształcie nieregularnym, kolisto-falistym. Będzie albo z płyt gipskarton na specjalnych usztywnionych profilach, albo raczej z ytonga 5 cm lub czegoś podobnego, sztywnego. Oczywiście zaizolowany przed wilgocią itp. I... obłożony mozaiką. Niekoniecznie z kamienia, raczej w regularnym kształcie plastrów z kostkami mozaikowymi. Problem jest taki, że nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś zdjęcia żeby pokazać glazurnikowi jak takie coś ma wyglądać... Jedyne zdjęcie, jakie znalazłem to to poniżej, ale mój prysznic ma być zamykany, a nie otwarty, no i narożny. Poszukiwane jakiekolwiek zdjęcie prysznica w mozaice, jakaś wskazówka dla glazurnika... cokolwiek. http://images27.fotosik.pl/275/472c362b550346acm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daev 17.09.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Przecudne te panele mozaikowe, panie Lubosz... przecudne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 18.09.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 WitamLuboszu.Czy wiesz gdzie można dostać płytki łupanki marmuru Crema Marfil.Będę wdzięczny za podpowiedź.Pozdrawiam.Bagi69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 18.09.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam szanownych tu zebranych Słoneczko nic się nie martw z czasem do tego przywykniesz a nawet Ci się spodoba I wcale nie zagracasz wątku Henku nigdzie nie znajdziesz takiego zdjęcia, bo to jest Twój pomysł Ja myślę, że najlepiej będzie jak mu naszkicujesz, co chcesz mieć no i musisz go pilnować by czegoś nie spaprał ;/ Ja to zdjęcie znam to jest firmy WEDI oni robią takie styropianowe bajery, ale do mnie to nie przemawia(za liche jak dla mnie), ale itong lub coś tego typu to myślę, że to jest dobry pomysł na taką ściankę kabinową . Płyta G.K. bankowo będzie szybsza w wykonaniu. Wracając do tematu to niestety nie mam nic takiego, co by się przydało bagi69 co masz na myśli w pojęciu łupanka?? jakiej grubości?? Czy to mają być odpadki?? tak zwany łom marmurowy?? Czy płateczki do układania Np mozaiki tylko takie połamane, łupane... ? Myślę, że w jednym i w drugim przypadku będę mógł Ci pomóc tylko daj mi więcej informacji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 18.09.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 http://images46.fotosik.pl/11/922bf547f764486amed.jpgPłytki mają około 2 cm grubosci.Do tej pory brałem je z Interston w Mszczonowie miały wymiary 30x10.teraz ich nie ma a ja mam zamówienie na kominek własnie z takiego materiału.Byc może mozna gdzies dostać taki materiał o wymiarach płytek w module pozwalającym układać jak mozaikę np;15x15, 7x15, 7x22.Było by super .Klient życzy sobie abu ułożyć je bez spoiny ,(płytka do płytki) a ja jeszcze nie dorobiłem się żadnej docinarki chłodzonej wodą.Dzieki Luboszu za tak szybki odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.09.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Cze Lubosz, Dziś odebrałam kamyczki - w domu je wyciągnę i dokładnie obejrzę Ale oczywście wyjęłam już w pracy i niektóre z tych kamieni są tak piękne :) Kijowe mam tu światło, więc mudzę to obejrzeć w pełnej krasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.09.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 I chamica nie podzękowała Serdeczne dzieki Lubosz :) Poproszę numer konta - chciałabym oddać Ci pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 18.09.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 bagi69 tutaj masz dwa linki do kamieniarzy, u których widziałem takie cudeńka. U rogali raczej będą mieć na zamówienie albo nawet gotowe na składzie, nawet ostatnio u nich byłem i brałem takie cegiełki tylko z innego marmuru, więc może będą mieć też z cremy tylko nie wiem jak z transportem , czy będzie to opłacalne ;/ http://www.rogala.com.pl/ http://www.jppilch.pl/flash/index.html Neferko zapomniałem napuścić kamyczków chemią, ale gdy je zmoczysz to dopiero one ożywają i tak też wyglądają po impregnacji Nr konta?? chcesz mi przelać 11 zł wolę kawę Lete i ciacho jak kiedyś będę w warszawce? A kamyczki by ładnie świeciły to wystarczy lampka nocna albo świeczka i robi robotę Pozdróffki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonti 18.09.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Nie wiem czy mogę coś wtrącić, bo to "towarzystwo kamykowe" a ja tu z glazurą wyjeżdżam. Ale niech tam . Ma jeszcze wolny kawałek podłogi w korytarzu do upiększenia i zacząłem wycinać wężowidła. Rodzina stwierdziła, że to gwiazdki, kwiatki i inne. Nikt nie powiedział że to wężowidło . Mozaiki będą w czarnej fudze "wewnątrz" płytek. I będą w nocy pełzać po mieszkaniu . http://images46.fotosik.pl/12/295a40a23227d540med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 18.09.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 [ciach] oczywistym jest, że to wężowidła, moim zdaniem to te z gatunku ophiocoma superba (nie, nie jestem tak mądry, to google) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.09.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Neferko zapomniałem napuścić kamyczków chemią, ale gdy je zmoczysz to dopiero one ożywają i tak też wyglądają po impregnacji Nr konta?? chcesz mi przelać 11 zł wolę kawę Lete i ciacho jak kiedyś będę w warszawce? A kamyczki by ładnie świeciły to wystarczy lampka nocna albo świeczka i robi robotę Pozdróffki Dobra, ja stawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 19.09.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Nie wiem czy mogę coś wtrącić, bo to "towarzystwo kamykowe" a ja tu z glazurą wyjeżdżam. Ale niech tam . http://images46.fotosik.pl/12/295a40a23227d540med.jpg Gonti to nie towarzystwo tylko kamykowe, ale mozaikowe Gdybyś miał mozaikę nawet z guzików to pasowałaby tu jak tralala Ja myślę, że to są małe ośmiornice i będzie trzeba uważać by ich nie rozdeptać a nawiasem to fajny pomysł na ożywienie posadzki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 19.09.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Neferko to wszystko ustalone tylko, kiedy to nastąpi to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 19.09.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Luboszu, Luboszu, gdzieś czytałam na jakimś wątku, jak pisałeś czym impregnujesz kamyki żeby uzyskać efekt mokrego kamienia, no i nie mogę tego odnaleźć Mógłbyś jeszcze raz tutaj napisać, pls? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 19.09.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witam. LeoAureus wszystko zależy jaki to kamień jeśli marmur to jest taki fajny środek tenaxa, bardzo fajny do piaskowca czyli bardziej porowaty kamulec to stosuję z sarsila serie h-15 a jeśli chcesz za impregnować te kamienie co planujesz mieć z nich kominek i parapety to tenaxa to za drogi interes bo litr kosztuje koło 200zł więc myślę że z sarsila będzie dużo taniej tylko może mają jakąś inna serie do kamieni mniej porowatych, bardziej zbitych. A jak w ogóle tam prace nad kominkiem?? Pozdrófffki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.09.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Hmm, a gdyby tak kamyczki potraktować oliwką, czy byłaby to profanacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 20.09.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Hmm, a gdyby tak kamyczki potraktować oliwką, czy byłaby to profanacja? Hmmmm, ale wtedy kamyczek będzie na oliwiony, tłusty ja wiem, że tak tylko tylko tej oliwki dla ciałka kamiennego, ale zawsze będzie to tłuste i myślę (tak podejrzewam ) że brudy i paprochy i inne nie dobre rzeczy będą się do tego kleić :/ No i nie wiadomo na jak długo będzie jakiś tam efekt mokrego kamienia po tej oliwce. A jeśli wtedy już po oliwkowaniu zdecydujemy się na impregnacje środkiem do kamienia to oliwka nie wpuści go do środka, bo tworzy jakąś tam barierę, :/ więc trzeba by jakoś odtłuszczać ale nie płynem do naczyń bo on nam da tylko powierzchowny efekt :/ tylko czymś mocnym, co trochę się wgryzie w kamień przynajmniej na tyle by warstewka oliwki zniknęła. A i tak pewnie najbardziej efektowna metoda usunięcia tłustej warstewki to będzie metoda mechaniczna, więc masakryczna, masakraaaa. Ale wtedy będzie można już zaimpregnować Trochę się rozpisałem, ale tak mam z rańca Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 20.09.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 OK jak Ty nie chcesz się odzywać to, z kim ja będę gadał na takie tematy?? No, już spore grono wielbicieli się zebrało, mi po prostu brak słów Strasznie mi się podobają te mozaiki w ostatniej łazience, lubię takie secesyjne klimaty Mam małe pytanko - czym w warunkach domowych można przepolerować marmur? Są jakieś pasty, czy cóś? Trochę mi się porysował blacik w łazience, to są takie płytkie ryski, prawie niewidoczne, ale są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 20.09.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 OK jak Ty nie chcesz się odzywać to, z kim ja będę gadał na takie tematy?? No, już spore grono wielbicieli się zebrało, mi po prostu brak słów Strasznie mi się podobają te mozaiki w ostatniej łazience, lubię takie secesyjne klimaty Mam małe pytanko - czym w warunkach domowych można przepolerować marmur? Są jakieś pasty, czy cóś? Trochę mi się porysował blacik w łazience, to są takie płytkie ryski, prawie niewidoczne, ale są Witka. A tam wielbicieli OK oczywiście, że można tylko będzie kilka różnych wariantów 1 najłatwiejszy i najmniej skuteczny to wosk do kamienia są takie woski w płynie, które wystarczy nanieść szmatka poczekać chwilkę aż wyschnie i prze polerować również szmatką i z reki efekt będzie taki, że kamień ożyje,wrócą mu kolorki i mikro rysy zostaną wypełnione woskiem no i dodatkowo zabezpiecza owy kamulec jam mam przetestowany oczywiście tenaxa takie wosk w płynie, bardzo fajny nazywa się LIQUID WAX Cera Fluida 2 polerowanie maszynowo na mokro, najbardziej kłopotliwe, ale najbardziej skuteczne polerować można szlifierką kontową na wolnych obrotach najlepiej jak kątówka jest do tego przystosowana, czyli ma doprowadzenie wody Ale nie myśl, że będzie powódź w pomieszczeniu bo tej wody wiele nie potrzeba również można po prostu z spryskiwacza jak do szyb pryskać wodą i też będzie aaaale rozbryzgana woda będzie wszędzie czym polerujemy ?? otototot są takie rzepy diamentowe one zapolerują rysy wyrównają powierzchnie i blacik będzie jak nowy jest więcej kłopotu, ale efekt mówi sam za siebie ale tyle można zrobić w warunkach domowych 3 najbardziej kosztowny :/ wymiana blatu na nowy Myślę że warto wybrać bramkę NR 1 Najłatwiej, najszybciej, najtaniej Pozdróffka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 22.09.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 jeśli chcesz za impregnować te kamienie co planujesz mieć z nich kominek i parapety to tenaxa to za drogi interes bo litr kosztuje koło 200zł więc myślę że z sarsila będzie dużo taniej tylko może mają jakąś inna serie do kamieni mniej porowatych, bardziej zbitych. A jak w ogóle tam prace nad kominkiem?? Pozdrófffki Dzięki Lubosz Tak, chodziło mi o impregnat do kamieni na kominek. Fachman od kominka już był, czekamy na wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts