Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOZAIKA artystyczna z kamienia naturalnego

lubosz karwat

Recommended Posts

Nie wiem czy mogę coś wtrącić, bo to "towarzystwo kamykowe" a ja tu z glazurą wyjeżdżam. Ale niech tam :D . Ma jeszcze wolny kawałek podłogi w korytarzu do upiększenia i zacząłem wycinać wężowidła. Rodzina stwierdziła, że to gwiazdki, kwiatki i inne. Nikt nie powiedział że to wężowidło :( . Mozaiki będą w czarnej fudze "wewnątrz" płytek. I będą w nocy pełzać po mieszkaniu :wink: .

http://images46.fotosik.pl/12/295a40a23227d540med.jpg

A napiszesz coś o tym jak u Ciebie przebiega proces przygotowywania takich glazurowych cacek? Też bym się pobawiła jak bym wiedziała od czego zacząć.

• Odpowiedzi 730
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak widać na zdjęciu najlepsze do glazury są ... nożyczki. :lol: :lol: A tak poważnie to rysunek na papierze przyklejam do płytek i wycinam niestety pilarką pierścieniową. :( To trochę droga na skróty. Mogę je wyciąć cęgami, ale trwało by to duuuużo dłużej, choć z drugiej strony miałyby może trochę więcej wdzięku. Myślę, że mozaiki wydłubane cęgami są ciekawsze i chyba bardziej "naturalne". (Czy jest mozaika naturalna i nienaturalna?) :o I trzeba mieć mocne ręce.

Jak widać na zdjęciu najlepsze do glazury są ... nożyczki. :lol: :lol: A tak poważnie to rysunek na papierze przyklejam do płytek i wycinam niestety pilarką pierścieniową. :(

Może mi się uda wygooglać co to za urządzenie.

To trochę droga na skróty. Mogę je wyciąć cęgami, ale trwało by to duuuużo dłużej, choć z drugiej strony miałyby może trochę więcej wdzięku. Myślę, że mozaiki wydłubane cęgami są ciekawsze i chyba bardziej "naturalne". (Czy jest mozaika naturalna i nienaturalna?) :o I trzeba mieć mocne ręce.

Nie wiem, czy mam mocne ręce. Czy wycinanie cęgami nie powoduje wyszczypywania krawędzi?

Jak widać na zdjęciu najlepsze do glazury są ... nożyczki. :lol: :lol: A tak poważnie to rysunek na papierze przyklejam do płytek i wycinam niestety pilarką pierścieniową. :(

Może mi się uda wygooglać co to za urządzenie.

To trochę droga na skróty. Mogę je wyciąć cęgami, ale trwało by to duuuużo dłużej, choć z drugiej strony miałyby może trochę więcej wdzięku. Myślę, że mozaiki wydłubane cęgami są ciekawsze i chyba bardziej "naturalne". (Czy jest mozaika naturalna i nienaturalna?) :o I trzeba mieć mocne ręce.

Nie wiem, czy mam mocne ręce. Czy wycinanie cęgami nie powoduje wyszczypywania krawędzi?

Witam.

JoShi no właśnie na tym polega problem z płytkami, że nic oprócz szlifierki ładnie ich nie obrobi ;/ szczypcami to krawędzie bankowo będą oberwane,szkliwo odpryśnie i taka mozaika będzie wyglądała jarczmarcznie dwoma słowami będzie NIE CACY :(

Kolega Gonti ładnie obrabia krawędzie, dlatego taka mozaika wygląda tak jak powinna.

A ręce to Ci się wyrobią :D wiesz, jaki mam mocny uścisk dłoni :D

Pozdrawiam

Myślę, że przy odrobinie wprwy glazurę można jednak równo obrabiać cęgami. Dla przykładu wyciąłem kawałek ramienia wężydła cęgami do glazury i opiłowałem pilnikiem. Nie ma dużych odprysków (choć zależy to od konkretnej płytki). Tak więc najpierw trzeba wyciąć łuk zewnętrzny. Potem wzdłuż linii przerywanych podzielić ramię na odcinki (najlepiej cęgami budowlanymi o prostych krawędziach lub łamarką do glazury) i dociąć w poszczególnych odcinkach łuk wewnętrzny. Przeszlifować. I ramię gotowe. A i trzeba pamiętać, że dystans na fugę między wyciętymi kawałkami wydłuży nieco całość pracy. A z tymi silnymi rękami to trochę przesadziłem. Glazura, w odróżnieniu od gresu i kamienia, nie jest taka twarda :D .

http://images24.fotosik.pl/279/f7ac7bb4d08e6453.jpg

Gonti to takie wycinanie i szlifowanie musi trwać wieki :)

A te żółte płytki one nie są naścienne?? bo jak są takie miękkie i łatwo się kroją (co widać na foto)to fajnie, ale nie wiem jak długo przetrwają w posadzce ;(

Naścienne płytki mają mniejszą ścieralność, są słabsze od podłogowych mają mniejszą twardość a co za tym idzie trwałość i Twoje stworki mogą z czasem zmienić kolor z żółtego na szary, bo po prostu zetrze się z nich szkliwo, z podłogowymi, posadzkowymi płytkami juz nie jest tak łatwo i z krojeniem i z ścieraniem :D

A od gresu to łapki puchną :D

Pozdrawiam

JoShi no właśnie na tym polega problem z płytkami, że nic oprócz szlifierki ładnie ich nie obrobi ;/ szczypcami to krawędzie bankowo będą oberwane,szkliwo odpryśnie i taka mozaika będzie wyglądała jarczmarcznie dwoma słowami będzie NIE CACY :(

Miałam nadzieję, że są jakieś sposoby na wyrównanie ich później.

Myślę, że przy odrobinie wprwy glazurę można jednak równo obrabiać cęgami. Dla przykładu wyciąłem kawałek ramienia wężydła cęgami do glazury i opiłowałem pilnikiem. Nie ma dużych odprysków (choć zależy to od konkretnej płytki). Tak więc najpierw trzeba wyciąć łuk zewnętrzny. Potem wzdłuż linii przerywanych podzielić ramię na odcinki (najlepiej cęgami budowlanymi o prostych krawędziach lub łamarką do glazury) i dociąć w poszczególnych odcinkach łuk wewnętrzny. Przeszlifować. I ramię gotowe. A i trzeba pamiętać, że dystans na fugę między wyciętymi kawałkami wydłuży nieco całość pracy. A z tymi silnymi rękami to trochę przesadziłem. Glazura, w odróżnieniu od gresu i kamienia, nie jest taka twarda :D .

http://images24.fotosik.pl/279/f7ac7bb4d08e6453.jpg

Oooo dzięki za dokładna instrukcję. Zaczyna we mnie rosnąć motywacja do rozpoczęcia zabawy.

Naścienne płytki mają mniejszą ścieralność, są słabsze od podłogowych mają mniejszą twardość a co za tym idzie trwałość...

Ja tam mogę zacząć od naściennych. Wcale nie mam ambicji (na razie), żeby dekorować sobie podłogę w holu :)

Pokażecie jakieś zdjęcie o jakich konkretnie cęgach mówimy?

Witka.

Fakt kawusiu kamień jest dość trudnym materiałem :) ale trochę uporu, samozaparcia i tadam mamy coś fajnego :) wklejam foty już ukończonej :)

Jak dla mnie najtrudniej było wykonać buźkę i rękawiczkę ;/ trochę to nerwów kosztowało, ale teraz, jaka satysfakcją :)

Pozdrawiam

http://images31.fotosik.pl/370/cd867e5617cd487e.jpg

Witam,

Luboszu, mozaika super. :D Jedna z wielu rzeczy, których mi brakuje, tj. dobry projekt. No, ale ja nie jestem artystą, a co najwyżej początkującym rzemieślnikiem.

Co do glazury na podłogę, to wszystko zależy chyba od zdrowego rozsądku. Jeżeli wycięte elementy damy na podłogę w łazience to myślę, że trochę wytrzyma. Kładąc ją w kuchni lub (może lepiej nie) w przedpokoju trzeba wkalkulować jej nietrwałość. Bo wycięcie ręcznie pewnych drobnych elementów z gresu jest bardzo trudne lub niemożliwe. Chyba że, co zachęcam :wink: , zrobimy mozaikę z równych kosteczek (tak tradycyjnie). Przy odrobinie siły możemy wykorzystać wtedy gres.

A ja mam problemy z internetem :evil: :evil: :evil: .

Na zdjęciu cęgi budowlane podobne jak te do wyciągania gwoździ (niebieskie) i cęgi do glazury (czerwone). Do precyzyjnego odgryzania glazury potrzebujesz te drugie. Cena od ok. 50 zł w górę w marketach budowlanych. Myślę, ze najważniejsza jest technika ich używania. I tego przez internet chyba dobrze się nie wytłumaczy. :-? Przy wykańczaniu brzegu należy pilnować górnej powierzchni płytki i ściskając cęgi odchylać je równocześnie na zewnątrz. Mniej więcej tak to wygląda. I trochę ćwiczeń. :D

A wracając do problemu ścieralności - mamy również ściany. :wink:

http://images28.fotosik.pl/280/e5dac9b1b8526b9b.jpg

Przy wykańczaniu brzegu należy pilnować górnej powierzchni płytki i ściskając cęgi odchylać je równocześnie na zewnątrz. Mniej więcej tak to wygląda. I trochę ćwiczeń. :D

Czyli naciskać uchwyty cęgów w dół, czy ciągnąć w górę (zakładam że glazura jest na górze i że nie chodzi o ciągnięcie w bok :) ) ?

Dzięki za zdjęcie i instrukcję.

• 2 weeks później...
Dzien dobry wszystkim! :D . Trochę mnie nie było, a tymczasem wątek się rozwinął. Dziś jeszcze, a najpozniej jutro schodze do warsztatu (bo stęsknilem się za nim ogromnie) konczyc "Tryptyk Ornitologiczny" - już się cieszę jak o tym pomysle. A żeby niniejszy post wnosił choć trochę merytorycznych treści dodam, że takie obcęgi do plytek można kupić o połowę taniej niż 50zl. I jeszcze dodam, że w hurtowniach odpadów mają sporo, ale niestety nie są zbyt chętni, żeby się z nimi rozstawać - przerabiałem to nie raz :D

A ja chyba miałem pecha - panowie tłumaczyli, że odpady muszą wrócić do producenta, bo wtedy hurtownia/sklep nie muszą za nie płacić albo że kierownik nie pozwala. Pewnie w większości na piwko chcieli :D. Ale znalazłem takie sklepy, gdzie faktycznie nie ma z tym kłopotów. Są też takie sklepy (na szczęście!), gdzie bez problemu można kupować płytki na sztuki.