Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOZAIKA artystyczna z kamienia naturalnego

lubosz karwat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 730
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jaki problem z mozaiką z tłuczonych płytek jeszcze nie wiem ale znajomi mi chcą wybić z głowy bo : niepraktyczne (dużo fugi i trudniej w czystości utrzymać) orobię się a nie warto bo jeden z drugim mi położą płytki w dwa dni :-? , ty sie zajmij tym co umiesz a robotę zostaw specom , na pewno ci wyjdzie socrealistyczny dworzec itp.

jak się do tego zabrać z grubsza wiem (najpierw potrenuję na kawałku karton gipsu)

i w zasadzie chciałam wiedzieć jak to się w praktyce sprawdza , z mozaiki nie zrezygnuję ale chciałabym znać "plusy dodatnie i plusy ujemne".

a ta baletowa mozaika piękna!!

matko dyrektorko Twoi znajomi maja racje ale nie do konca :) fakt ze duze fugi nie wygladaja ladnie a w tluczonej mozaice ukladanej na "dziko" to nieuniknione. Ale fugi mozna zrobic w poziomie i plaszczyznie rowniej plytka i utrzymanie czystosci nie sprawi tutaj klopotu. Jesli fugi bedziesz miala wglebione i duze to sama wiesz co tam sie gromadzi.

Dlatego taka mozaike my ukladamy z malymi fugami czyli juz nie do konca ksztalt plytki jest przypadkowy, ale fugi tez robimy rowniutkie chyba ze klient zyczy sobie inaczej:) A tak to taka mozaika jest bardzo latwa w utrzymaniu nawet latwiejsza niz normalne plytki ale pod warunkiem ze fugi rownaja sie poziomem z plytkami.

No to musisz sie sama zdecydowac czy robic takie cos czy nie:)

Pozdrawiam

matko dyrektorko :D

W skrócie ujmę: są same plusy ujemne... Duże fugi (bo pierwszym razem pewnie małe nie wyjdą :-? ), dworzec socreal (swoją drogą masz dziwnych znajomych - czemu tak im się kojarzy mozaika, a nie np. z Herkulanum?) itp...

I tylko jeden plus dodatni - będzie to coś, co zrobisz sama, własnymi ręcami :D Twoja praca, Twój pomysł, Twoje wykonanie - hmmm... Trudny wybór, zaiste... :roll:

jak uważasz, że gra nie warta świeczki, to po co sobie głowę zawracać?!

ja już zdecydowałam :D mam nawet płytki kupione

a do plusów dodatnich trzeba jeszcze doliczyć że moja łazienka będzie jedyna :lol: .

nie będzie przypominać katalogowych wnętrz (których nie znoszę) no i zrobię ją sama . a poza tym ja przekorna jestem i czasem działam wbrew wszystkim dobrym radom (tak było np z kupnem domu).

• 4 weeks później...

:o Ja nie mogę :o :D

Ktoś wpadł na pomysł, żeby płytki zamawiać zamiast cały taras :o :D

Fajny taki klient :lol: :lol: :lol:

A kto te płytki będzie układał?? Ty czy przygodny glazurnik dla oszczędności?? :wink:

Płytki super, ale w układaniu to nie będzie chyba najłatwiejszy materiał :roll: Przy odrobinie "fachowości" można zepsuć cały efekt.... :roll: Szkoda by było, jakby je dać obcemu do układania.... :roll:

ok no co ty klientela ma montarz gratisowo przy takiej ilosci:) Ale to dopiero na wiosne jak bedzie cieplo :)narazie trzeba te plytki ulozyc :) mysle ze wyjdzie super bo te plytki sa tak specjalnie koslawo robione by byla taka faktura . Mi osobiscie taka duza faktura tez sie podoba.

Np ten pegazik na zdjeciu jest zrobiony na gladko a gdyby mial fakture wygladal by lepiej. Bylo by jakies życie w tej mozaiice.No ale taka wola klienta :)

http://images34.fotosik.pl/102/811035be9629c44e.jpg

Pozdrawiam

Hehehe :lol:

Mi się podobają takie nierówne. Ja po prostu oczyma duszy zobaczyłam kasiastego klienta, który z "oszczędności" zamiast całej mozaiki zamawia płytki i daje je potem jakiemu taniemu glazurnikowi do ułożenia :lol: A ten glazurnik próbuje to wszystko na siłę wyrównać :lol: :lol: :lol: Taka wizja... I mi się od razu szkoda zrobiło :rol: Miałam tak ze swoim glazurnikiem. Pół roku szukałam płytek o nierównej powierzchni, a ten mi potem chciał je równać :roll: :wink: :lol: Tyle, że nie miałam opcji montażu przy kupnie :wink:

A Pegazik cacusi jest :D Jak z hiszpańskiej wyższej szkoły jazdy prosto z Wiednia - taki dobrze ułożony :D :wink:

Ale ma swój urok :)

:D :D :D

cudne

moje mają być w stylu słoneczka (ciekawe co mi wyjdzie :lol: )

pegaz piękny jest tylko trochę za grzeczny w formie :wink:

ja sobie wymyśliłam taką antyczną kobietę z dzbanem siedzącą na brzeżku wanny mojej , a jeśli kicz wyjdzie to dorobię siusiającego amorka nad kibelkiem :wink:

:D :D :D

cudne

moje mają być w stylu słoneczka (ciekawe co mi wyjdzie :lol: )

pegaz piękny jest tylko trochę za grzeczny w formie :wink:

ja sobie wymyśliłam taką antyczną kobietę z dzbanem siedzącą na brzeżku wanny mojej , a jeśli kicz wyjdzie to dorobię siusiającego amorka nad kibelkiem :wink:

Mannekenpisa?? :lol: A będziesz go przebierać w odświętne stroje??

To może lepiej Jeannekenpiskę :lol: ??

http://www.campereavventure.it/images/can06/1-Jeanneken-Pis.jpg