Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy zmiany w instalacji elektrycznej w stosunku do projektu - tzn:

- dołożenie nowych obwodów

- zastosowanie ogrzewania elektrycznego - czyli znow nowe obwody zarówno 3 fazowe jak i 1 fazowe

- większa ilość zabezpieczeń, stycznikó, zegaró sterujących itd

Czy do odbioru byudynku trzeba to prostować czy wystarczy protokół z badań zerowania i oświadczenie o wyknnaniu zgodnie ze sztuką budowlaną?

https://forum.murator.pl/topic/73458-zmiany-w-istalacji-elektrycznej-czy-to-istotne-odst%C4%99pstwo/

Nie musi podpisywać, że zgodne z projektem - bo nie jest to "istotne odstępstwo".

Musi natomiast podpisać, że wszystko jest OK i nikogo nie zabije prąd albo nie sfajczy się od tego chałupa ;)

Jeśli gość ma odpowiednie uprawnienia - to doskonale powinien wiedzieć, co i jak ma podpisać.

Jeśli nie wie, to - strzelam - nigdy tego nie robił bo nie ma uprawnień?

Nie chodzi tu o "zwykłe" uprawnienia SEP 1kV, ale o coś więcej - niestety, nie wiem dokładnie o co, zapytaj np. "retrofooda" na tym forum - on o tym już kiedyś pisał.

Projekt instalacji nie jest wymagany przy składaniu do Urzędu(przynajmniej u mnie) ja takiego nie mam bo i poco .Porządny elektryk już sam wiem co jak ma być ,a gdzie chce gniazdka,włączniki to ja decyduje.A czy chce ogrzewanie na prąd to też można w każdej chwili zdecydować oczywiście przed zrobieniem instalacji.

Jakby wszystko trza było głosić to byśmy dopiero czekali na łaskę urzędasów