Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość kontaktów

beataka

Recommended Posts

Dla mnie 150 było za wysoko :lol: i elektryk poprawiał, ale znajomi przy trójce dzieci włączniki porobili na wysokości kolan i są bardzo zadowoleni. Tylko przy tym rozwiązaniu właściciele muszą mieć łapki zwisające na podobną wysokość :lol: no chyba że zapalają tylko kolanem, co ponoć też jest wygodne.

• 3 weeks później...

Aga

gniazda mam na wysokości ok 12 cm nad blatem

Mam ich sporo bo 5 gniazdek podwójnych (5x2=10) na 6m blatu roboczego (po dwa zestawy na lewo i prawo od kuchenki, dodatkowy nad blatem z boku zlewozmywaka. Dodatkowo dwa nad stołem roboczym.

Generalnie jesze nie spotkałem nikogo kto by stwierdził, że ma zbyt duzo gniazdek :). Co ważne to gniazdka sa podczepione do osobnych zabezpieczeń tak aby nawet w przypadku awarii coś zawsze było pod napięciem. Warto przemyslec równiez aby conajmniej jedno gniazdko należało do grupy uprzywilejowanej tzn podpietej do układu zapewniającego zasilanie wybranych gniazdek niezaleznie od tego która faza ma napięcie (na wypadek gdyby padły 2 z 3 faz).

Niezaleznie od tego oświetlenie pod szafkami i okapem.

Niezalezne gniazdaka poniżej blatu dla zasilania kuchecnki elektrycznej, piekarnika, zmywarki, ew kiedyś młynka - wszystko na osobnych zabezpieczeniach.

pozdrawiam

U mnie sa na wysokosci 17 cm mierzac do poczatku kontaktu :lol:

Co do ilosci i rozmieszczenia tego ustrojstwa, to bedzie najlepiej jak rozrysujesz sobie kuchnie :wink: poukladasz szafki, kuchenki, wyciagi, zlewozmywak, lodowke itp i zobaczysz optycznie gdzie i w ktorym miejscu na blacie bedziesz miala miejsce do pracy, miejsce gdzie beda staly stale urzadzenia... zaparzacz do kawy, czajnik itp

Wydaje mi sie ze tak jest najbardziej wiarygodnie cos rozmiescic.... u mnie w mieszkaniu meble kuchenne byly przewidziane inaczej, ja zrobilam inaczej i mam klopot, bo w jednym miejscu mam np jeden kontakt a przydalyby sie dwa, nastepnych podwojnych w ogole nie uzywam :wink:

Teraz jak juz wiem jak kuchnia bedzie wygladac, a elektryka jest juz dawno zrobiona, to wiem ze i tak bede musiala kombinowac bo nie jest optymalnie.