beataka 02.03.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Na jakiej wysokości najlepiej umieścić kontakty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 02.03.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 gniazdka elektryczne daję na 30 a włączniki światła na 130 nie wiem dla czego ale tam mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartloo 05.03.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 gniazdka tak 30 cm a włączniki coś mi się obiło o uszy ze 150 cm ze niby wg prawa budowlanego. Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 06.03.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 no tak ale jak masz dzieci to 150 może być za dużo. a 130 wydaje mi się że jest na takiej wysokości że każdemu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 06.03.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Dla mnie 150 było za wysoko i elektryk poprawiał, ale znajomi przy trójce dzieci włączniki porobili na wysokości kolan i są bardzo zadowoleni. Tylko przy tym rozwiązaniu właściciele muszą mieć łapki zwisające na podobną wysokość no chyba że zapalają tylko kolanem, co ponoć też jest wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśka123 06.03.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Ja mam gniazdka na wysokości 15 cm nad posadzka, a wyłączniki ok. 85 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 23.03.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witajcie.Juz gdzies o tym pisalam.Kiedy dzieci byly male tam gdzie nie mozna bylo obnizyc wylacznikow,to zamatowalam tam takie sznureczki.kiedy dzieciaki podrosly znowu wrocily normalne przelaczniki.Mysle,ze to dobre rozwiazanie np.dla wysokich rodzicow malych dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 23.03.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Gniazdka elektryczne i odkurzacza 20 cm od podłogi, przełączniki 120. Jest wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 23.03.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witajcie.Juz gdzies o tym pisalam.Kiedy dzieci byly male tam gdzie nie mozna bylo obnizyc wylacznikow,to zamatowalam tam takie sznureczki.kiedy dzieciaki podrosly znowu wrocily normalne przelaczniki.Mysle,ze to dobre rozwiazanie np.dla wysokich rodzicow malych dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 23.03.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Na wysokości łokcia (lub klamki) - zarówno włączniki jak i gniazda (poza kilkoma ukrytymi do rzeczy podłączonych na stałe - wtedy obniżone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 23.03.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Nasi nowo poznani znajomi mają kontakty na wysokości opuszczonej dłoni ( +/-, bo oczywiście moja dłoń jest trochę na innym poziomie niż wyższego męża ! ) - pomysł REWELACJA !!! A w razie czego, mając obie ręce zajęte, można zgasić światło nawet kolanem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.03.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 wysokosc wlacznikow na 130-150cm to stereotyp populacyjny. czyli, ze robi sie tak, bo tak sie zawsze robilo, nie ma zadnego uzasadnienia ergonomicznego, wiem bo sie o tym uczylam w szkole. ergonomicznie jest na wysokosci opuszczonej dloni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 23.03.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 U mnie gniazda na 30 cm włączniki 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mephisto 23.03.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 U nas, włączniki, o ile dobrze pamiętam, na wysokości 120cm, gniazdka - a któż to wie Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 25.03.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 gniazdka 30cm, wyłaczniki 110cm, na wysokości klamekpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 26.03.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Mam pytanie na jakiej wysokości macie gniazdka w kuchni, konkretnie nad blatem kuchennym (proszę zmierzyć od blatu do dolnej krawędzi gniazdka). Interesuje mnie też ile macie tych gniazdek, ile planujecie, ile chcielibyście mieć. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 26.03.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Aga gniazda mam na wysokości ok 12 cm nad blatem Mam ich sporo bo 5 gniazdek podwójnych (5x2=10) na 6m blatu roboczego (po dwa zestawy na lewo i prawo od kuchenki, dodatkowy nad blatem z boku zlewozmywaka. Dodatkowo dwa nad stołem roboczym. Generalnie jesze nie spotkałem nikogo kto by stwierdził, że ma zbyt duzo gniazdek . Co ważne to gniazdka sa podczepione do osobnych zabezpieczeń tak aby nawet w przypadku awarii coś zawsze było pod napięciem. Warto przemyslec równiez aby conajmniej jedno gniazdko należało do grupy uprzywilejowanej tzn podpietej do układu zapewniającego zasilanie wybranych gniazdek niezaleznie od tego która faza ma napięcie (na wypadek gdyby padły 2 z 3 faz). Niezaleznie od tego oświetlenie pod szafkami i okapem. Niezalezne gniazdaka poniżej blatu dla zasilania kuchecnki elektrycznej, piekarnika, zmywarki, ew kiedyś młynka - wszystko na osobnych zabezpieczeniach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 27.03.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 U mnie sa na wysokosci 17 cm mierzac do poczatku kontaktu Co do ilosci i rozmieszczenia tego ustrojstwa, to bedzie najlepiej jak rozrysujesz sobie kuchnie poukladasz szafki, kuchenki, wyciagi, zlewozmywak, lodowke itp i zobaczysz optycznie gdzie i w ktorym miejscu na blacie bedziesz miala miejsce do pracy, miejsce gdzie beda staly stale urzadzenia... zaparzacz do kawy, czajnik itp Wydaje mi sie ze tak jest najbardziej wiarygodnie cos rozmiescic.... u mnie w mieszkaniu meble kuchenne byly przewidziane inaczej, ja zrobilam inaczej i mam klopot, bo w jednym miejscu mam np jeden kontakt a przydalyby sie dwa, nastepnych podwojnych w ogole nie uzywam Teraz jak juz wiem jak kuchnia bedzie wygladac, a elektryka jest juz dawno zrobiona, to wiem ze i tak bede musiala kombinowac bo nie jest optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts