Hans Kloss 02.03.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Szanowni, bardzo proszę o radę doświadczonych użytkowników i fachowców z dziedziny konstrukcji i sterowania obiegiem podłogówki. Pozdstawowe informacje:1. Ogrzewam piecem gazowym kondensacyjnym z zasobnikiem cwu i sterowaniem pogodowym.2. Mam podłogówkę w części pomieszczeń (ok 25m.kw.), reszta pomieszczeń ogrzewana kaloryferami.3. Układ regulacji obiegiem podłogówki jest taki jak na rysunku poniżej (oczywiście jest pompa podłogówki, której tu nie widać, ale to bez znaczenia dla tematu)http://images22.fotosik.pl/18/5699f8e9026375c2.jpg Problem polega na tym, że temperatura wody w podłogówce nigdy nie schodzi poniżej 20st., mimo, że pogodówka zadaje niższą temperaturę, np. 14st. Zawór mieszacza jest wtedy w skrajnej pozycji zamykając dopływ ciepłej wody z zasilania co, a mimo to temperatura nie spada. Po serii testów jestem prawie pewien, że przyczyna leży w połączeniu powrotów z podłogówki i kaloryferów i właśnie ta powracająca i zmieszana woda o temperaturze ca 20st. wchodzi do obiegu mieszacza (patrz obszar zakreślony przerywaną linią). Moim zdaniem układ powrotu wody z podłogówki powinien być odseparowany od wody powrotnej z kaloryferów (bo ta woda jest teraz faktyczne "źródłem niepotrzebnego ciepła"). Wtedy woda w obiegu podłogówki może być ogrzewana wyłącznie poprzez mieszanie z ciepłą poprzez wysterowanie mieszacza. Tak by było, gdyby układ powrotu wody przerobić wg rysunku poniżej.http://images21.fotosik.pl/44/82d6d066ad1fc581.jpg Z góry dziękuję za radę tych, którzy zrozumieli problem oraz mają jakieś doświadczenia i wiedzę w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 02.03.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Właśnie 2 dni temu, przy okazji podłączania kominka z płaszczem, odkryłem, że mam ten sam problem Generalnie podłogówka nie schodzi poniżej temperatury z powrotu grzejników - czyli jakby za ciepło ma Powroty i doprowadzenie do mieszającego podłączone identyko jak u Ciebie. W poniedziałek przyjedzie hydraulik, który to robił, i ma poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.03.2007 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Dzięki za info. Daj znać prosze co stwierdzi u Ciebie hydraulik. Mój fachowiec "poszedł w długą" i być może będzie to poprawiał ktoś inny, więc dobrze jest prezyzyjnie wiedzieć, czego mam chcieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 03.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 A napisz lub narysuj w którym miejscu jest pompa od podłogówki bo piszesz że masz oddzielną. I czy mieszacz jest sterowany z automatyki kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 03.03.2007 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Pompa do podłogówki jest oddzielna, za mieszaczem na wylocie zasilania do podłogówki. Na rysunku byłaby między mieszaczem a czujnikiem temperatury zasilania podłogówki, który jest zaznaczony.Mieszacz oraz pompa są sterowane z automatyki kotła (moduł HMM - piec i automatyka Junkersa).Sterowanie mieszczem wydaje sie działać prawidłowo. Wystarczy znacznie obnizyć temperaturę kaloryferów tak, aby temperatura wody powrotnej była poniżej wartości zadanej dla podłogówki. Wtedy automatyka zaczyna działać. Mieszacz ustawiany jest w jakieś położenie pośrednie, aby dodawać do obiegu ciepłą wodę z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 03.03.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 W takim układzie jeżeli mieszacz jest otwarty na maksa na dopust ciepłej wody do podłogowego wszystko jest ok. Problem jest w momencie gdy mieszacz przestawia się na obwód zamknięty czyli tylko ogrzewania podłogowego. Pompa cyrkulacyjna podłogowego wyciąga wodę z obydwu powrotów i tłoczy ją w podłogówkę. Zobacz na jakim biegu chodzi pompa podłogowego. Generalnie przy kotłach wiszących z wbudowaną pompą i dołączonym mieszczaczem powinno montować się sprzęgło hydrauliczne. Ty masz bardzo mało podłogowego więc nie opłacałoby się to. Na pewno powrót z grzejników nie powinien być w tym miejscu wpięty tylko bliżej kotła tak żeby pompa podłogowego nie miała możliwości zassania wody z grzejników. Pompa powinna pracować na pierwszym biegu ponieważ i tak wystarczy do prawidłowego funkcjonowania podłogówki. Jaką masz pompę na podłogówce chodzi o wielkość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.03.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Moim zdaniem układ powrotu wody z podłogówki powinien być odseparowany od wody powrotnej z kaloryferów (bo ta woda jest teraz faktyczne "źródłem niepotrzebnego ciepła"). Wtedy woda w obiegu podłogówki może być ogrzewana wyłącznie poprzez mieszanie z ciepłą poprzez wysterowanie mieszacza. Tak by było, gdyby układ powrotu wody przerobić wg rysunku poniżej. http://images21.fotosik.pl/44/82d6d066ad1fc581.jpg Podałeś właściwą diagnozę. Po przełączeniu powrotów podłogówki i kaloryferów sytuacja powinna się unormować. Dawanie dodatkowego zaworu między powrotem podłogówki i kaloryferów nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 05.03.2007 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 HenoK - dzięki za upewnienie mnie w diagnozie. turcin - dzieki za info, szczególnie nt pompy. Pompa to WILO Star-RS 25/4. Chodzi na 3 biegu. Tak ją ustawił fachowiec, który montował kotłownię. Jak określić, na którym biegu powinna nominalnie pracować? Przestawiłem ja teraz na 1 bieg i zobaczę, czy widać różnicę. Rewolucji oczywiście nie będzie, dopóki nie rozdzieli sie powrotów z podłogówki i kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.03.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 turcin - dzieki za info, szczególnie nt pompy. Pompa to WILO Star-RS 25/4. Chodzi na 3 biegu. Tak ją ustawił fachowiec, który montował kotłownię. Jak określić, na którym biegu powinna nominalnie pracować? Przestawiłem ja teraz na 1 bieg i zobaczę, czy widać różnicę. Rewolucji oczywiście nie będzie, dopóki nie rozdzieli sie powrotów z podłogówki i kaloryferów. Prostym sposobem na sprawdzenie na jakim biegu powinna pracować pompa obiegowa jest pomiar różnicy temperatur na zasilaniu i na powrocie. Powinna ona być zgodne z zaprojektowaną różnicą temperatur . Oczywiście należałoby to sprawdzić w warunkach ustalonej pracy podłogówki, np. po kilku dniach jej uzytkowania. Przy pracy na wyższym biegu różnica temperatur będzie mniejsza niż zaprojektowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam. Mam problem z ogrzewaniem podłogowym na piętrze budynku. Dom ogrzewam piecem na eko-groszek.Obieg CO zasilany jest pompą o mocy 100W na III biegu.Na parterze jest rozdzielacz na 7 kaloryferów i podłogówkę ok 25 m2.Na piętrze jest 5 kaloryferów + podłogówka w łazience ok 14 m2.Problem w tym że nawet na III biegu pompy ogrzewanie podłogowe na piętrze nie działa poprawnie, podłoga jest zimna.Kaloryfery na parterze, podłogówka i oraz kaloryfery na piętrze działają bez zarzutu.Według wskazówek instalatora który montował instalację zdławiłem grzejniki na piętrze aby większa ilość wody szła na podłogówkę ale nie wiele to dało.Kiedy całkowicie zakręciłem wszystkie kaloryfery w domu pozostawiając jedynie samą podłogówkę na piętrze, podłoga zrobiła się ciepła.Co z tego kiedy po odkręceniu kaloryferów problem powraca. W czym może być problem że ogrzewanie podłogowe na piętrze nie działa poprawnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 20.10.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Woda ma to do siebie ze tam gdzie jest mniejszy opór tam sie kieruje.Podłogówka stawia wiekszy opór wiec jest zimna.60m bierzacych pex(pewnie wiecej 14m2 pow) stanowi wiekszy opór dla wody niz grzejniki scienne.Podłógowka powinna byc wyposarzona we własny rozdzielacz z przepływomierzami,własna pompe ze sterowaniem,zawór termostatyczny czy tez termostatyczny mieszajacy.Pompe która masz jest za duza do ogrzewania sciennego.35-70 w to maxDruga pompa na podłogówke 30 W max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.10.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 właśnie , u mnie podłogówka ma swój osobny pion z swoją pompa,z pod mieszaniem , podłogówka na RTL-u to dla małej łazienki będzie jakoś działać (4m2)ale nie 14m2 , tak mi sie wydaj, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.10.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Wszystko fajnie tylko jak to teraz naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.10.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jedyne wyjście to spróbować pompę zamienić na mocniejszą , może coś pomoże, a może luknij na zawór RTL , nie masz przystawiony?a to tak od początku , czy teraz tak nawaliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 20.10.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Wszystko fajnie tylko jak to teraz naprawić Opisz jaki masz układ najlepiej rozrysuj.Pompy podłoczenia rozdzielacze rawory. Nie wiemy jak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 20.10.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam. Według wskazówek instalatora który montował instalację zdławiłem grzejniki na piętrze aby większa ilość wody szła na podłogówkę ale nie wiele to dało. Kiedy całkowicie zakręciłem wszystkie kaloryfery w domu pozostawiając jedynie samą podłogówkę na piętrze, podłoga zrobiła się ciepła. Co z tego kiedy po odkręceniu kaloryferów problem powraca. W czym może być problem że ogrzewanie podłogowe na piętrze nie działa poprawnie ? Dobrze ze doczytałem,czy oby czasem nie masz podłógówki wpietej w ten sam rozdzielacz co ogrzewanie scienne. Skoro zdławiłes grzejniki to poszło w podłógówke.Normalna zew w przypadku stawianego oporu przy podłogówce. Czy to nie instalator zapomniał o czyms takim jak oddzielny obied dla podłogowego z własna pompa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 a może luknij na zawór RTL , nie masz przystawiony? Co to jest zawór RTL Od początku mam problem z tą podłogówką, grzeję drugi rok i w pierwszym roku też walczyłem ale bez rezultatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.10.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dobrze ze doczytałem,czy oby czasem nie masz podłógówki wpietej w ten sam rozdzielacz co ogrzewanie ścienne. Dokładnie tak jest jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 20.10.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 a może luknij na zawór RTL , nie masz przystawiony? Co to jest zawór RTL Od początku mam problem z tą podłogówką, grzeję drugi rok i w pierwszym roku też walczyłem ale bez rezultatu. zawór termostatyczny http://www.allegro.pl/search.php?string=RTL&category=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.10.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Tak jest zamocowany zawór RTL na odpływie z podłogówki ale jest ustawiony na max czyli 5-tkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts