kaszpir007 06.11.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Masz dopiero pierwszy sezon grzewczy więc ciepła pójdzie dużo więcej , bo dom i mury musi się wygrzać i musi pozbyć się wilgoci ...Zaciśnij zęby i grzej i wietrz ...Następny sezon będzie dużo lepszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.11.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Ocieplenie wydaje mi się standartowe: porotherm 30 + 12 styropian, strop terriva + 10 styropian, poddasze nieuzytkowe, nieocieplone - ale jeżeli strop ocieplony, to raczej to ciepło tam nie ucieka ? To jest bardzo słabe ocieplenie, przypuszczam ze okna tez standartowe, nie piszesz nic o ociepleniu podłogi, ale tam chyba tez nie za bogato, czyli wszystko się zgadza, oszczędnosci na izolacji skutkują zwiekszonym zapotrzebowaniem na ciepło Kaszpir, to raczej druga zima sądząc z opisu i cześci tej wilgoci już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 06.11.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Tak, to druga zima już. Podłoga 10cm styropian. Okna w miare standartowe, 2 szyby. Profile salamander, podobno jedne z lepszych, ale może nie.. Jestem w szoku słysząc, że to słabe ocieplenie, bo nigdzie celowo nie oszczędzałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Tak, to druga zima już. Podłoga 10cm styropian. Okna w miare standartowe, 2 szyby. Profile salamander, podobno jedne z lepszych, ale może nie.. Jestem w szoku słysząc, że to słabe ocieplenie, bo nigdzie celowo nie oszczędzałem... Nie przesadzajmy ... Ocieplenie masz standardowe , ale nie wpadajmy w paranoję ... Zyski powyżej pewnej grubości ocieplenia nie są już tak wielkie i nie przynoszą już tak dużych zysków a kosztują ... Po prostu masz duży dom. Sam piszesz że masz 180m2 po podłogach więc zapewne chałupa duża , więc nie licz że będzie zużycie jak w małym domku ... Czym większy dom , tym większe zużycie ... A jak wyglądało zużycie gazu w czasie poprzedniej zimy ? Ile zużywałeś gazu w tamtym roku w np. listopadzie ? Edytowane 6 Listopada 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.11.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie przesadzajmy ... Ocieplenie masz standardowe , ale nie wpadajmy w paranoję ... Zyski powyżej pewnej grubości ocieplenia nie są już tak wielkie i nie przynoszą już tak dużych zysków a kosztują ... Myśle ze pare miesiecy mozna to będzie zweryfikować na domu Konrada (R&K), jego ocieplenie jest ponadstandardowe, jak i tez zapotrzebowanie na ciepło (bardzo niskie), chociaż jest jego pierwszy sezon. U niego te zwiekszone koszty tez nie były niebotycznie duże. Standard ocieplenia kilka lat temu to nie standard dzisiaj, a inwestycja w ocieplenie ogólnie rozumiane to najlepsza inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 06.11.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie przesadzajmy ... Ocieplenie masz standardowe , ale nie wpadajmy w paranoję ... Zyski powyżej pewnej grubości ocieplenia nie są już tak wielkie i nie przynoszą już tak dużych zysków a kosztują ... Po prostu masz duży dom. Sam piszesz że masz 180m2 po podłogach więc zapewne chałupa duża , więc nie licz że będzie zużycie jak w małym domku ... Czym większy dom , tym większe zużycie ... A jak wyglądało zużycie gazu w czasie poprzedniej zimy ? Ile zużywałeś gazu w tamtym roku w np. listopadzie ? Poprzedniej zimy instalacja była trochę inna, bo ogrzewanie szło przez zbiornik, a teraz idzie bezpośrednio - wtedy spalałem około 15m3... Wiesz, nie sądze aby to było mało czy nawet optymalnie. Rodzice mają dom kilka ulic dalej, również 180m, tyle że grzejniki i piec niekondensacyjny - a zużywają średnio o połowę mniej gazu - choć mają w domu około 20C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 07.11.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Każdy mierzy swoją miarką to, że Ty masz 45 cm nie znaczy, że wszyscy inni muszą tyle mieć i wszystko inne jest be. Fakt 10 cm to mało, ale po co się tak podniecać... P.S Nie wiesz jak się dostaje odbiór w tym kraju ? U nas nikt nie przychodzi i nic nie sprawdza. Dostarczasz wymagane dokumenty i po sprawie... Edytowane 7 Listopada 2012 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 07.11.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Panowie, właśnie sprawdziłem projekt jeszcze raz - mam w nim na stropie pod legarami 20cm wełny mineralnej i nic wiecej, skosy pod dachem nie są ocieplone. Zamiast tych 20cm wełny i legarów, mam 10cm styropianu i wylewkę, czy można uznać*że 20cm wełny odpowiada 10cm styropianu czy nie? Jakie rozwiązanie panowie proponujecie, kolejnej wylewki na stropie nie zrobie przeciez.. Czy isc w strone ocieplenia stropu czy skosów pod dachem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.11.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Panowie, właśnie sprawdziłem projekt jeszcze raz - mam w nim na stropie pod legarami 20cm wełny mineralnej i nic wiecej, skosy pod dachem nie są ocieplone. Zamiast tych 20cm wełny i legarów, mam 10cm styropianu i wylewkę, czy można uznać*że 20cm wełny odpowiada 10cm styropianu czy nie? Jakie rozwiązanie panowie proponujecie, kolejnej wylewki na stropie nie zrobie przeciez.. Czy isc w strone ocieplenia stropu czy skosów pod dachem ?? Nie, 10 cm styropianu (nie wiadomo jakiego) nie odpowiada 20 cm wełny (tez nie wiadomo jakiej). Jezeli jest taka mozliwość docieplić i skosy i strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 07.11.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 w tej sytuacji gdy zrobiłeś sobie podłogę na poddaszu nieużytkowym to chyba samo przez się się rozumie że następny krok to ocieplanie skosów (min 20cm wełny) i w przyszłości zmiana poddasza na w jakimś tam sensie użytkowe No dobrze, ta wylewka byla zrobiona po to ze mooooze kiedys tam coś tam sie zrobi i zacznie uzywac tego stropu - ale przypuszczam, ze przez 10 lat nikt tam chodził nie będzie. Tak więc jeżeli ocieplę skosy, to w zasadzie będę grzał też*całe poddasz tak ? To chyba nie ma sensu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 07.11.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam, nie będziesz grzał poddasza tylko ciepło nie będzie uciekało przez dach, a to jest duża różnica. Ja mam pierwszy sezon grzewczy, takie same ogrzewanie (podłogówka wszędzie + 2 drabinki w łazienkach). Podłóg grzanych mam 130m2, tylko, że ja mam poddasze użytkowe. Piec gazowy kondensacyjny i grzejemy co, cwu (bojler 120l) i kuchenka też gazowa. I tak pierwszy dzień po odpaleniu poszło 10m3 gazu, ale już następne średnio 3-4m3. W domu nie mam jeszcze sterowników (dziś mają przyjechać i się zamontować) ale mąż ustawił 36C i to idzie na drabinki i na mieszaczu tak, że na podłogówkę idzie 25C. W domu temperatura nie spada poniżej 22C. Jak ten pierwszy dzień nastawił 30C na podłogi to po 15h w domu było 25C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 07.11.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Twoja parametry izolacji faktycznie nie powalają. Ani ściany ani podłoga ani dach nie jest rewelacyjnie ocieplone. Ale to jedno, drugie to to, że 22 stopnie w środku to nie jest tak mało=oszczędnie. Jak sie zsumuje te czynniki to masz taki efekt jaki masz.Ociepl dach to ci ciepło nie bedzie stropem tak uciekało. A swoją drogą to czemu robiłeś posadzki na nie użytkowum poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 07.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Twoja parametry izolacji faktycznie nie powalają. Ani ściany ani podłoga ani dach nie jest rewelacyjnie ocieplone. Ale to jedno, drugie to to, że 22 stopnie w środku to nie jest tak mało=oszczędnie. Jak sie zsumuje te czynniki to masz taki efekt jaki masz. Ociepl dach to ci ciepło nie bedzie stropem tak uciekało. A swoją drogą to czemu robiłeś posadzki na nie użytkowum poddaszu? Bo jest to poddasze wysokie i w razie czego można by tam kiedyś w odległej przyszłości zagospodarować przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 07.11.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Mam dom parterowy, strych nieużytkowy, a na nim wylaną posadzkę z miksokreta. Tak samo jak u kolegi, może kiedyś się tą przestrzeń zagospodaruje. Później jak już jest wszystko zrobione na dole i mieliby wchodzić tam jeszcze raz fachowcy od wylewki to mógłbym się tylko przeżegnać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 07.11.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 PS docieplenie stropu tańsze i łatwiejsze, wystarczy kupić w markecie jakąś wełnę w promocji i po prostu samnodzielnie rozłożyć na stropie, a za 10 lat, jak nabierzesz ochoty na poddasze użytkowe to sobie tą wełnę w skosy poupychasz Dzięki za sugestie, czyli co normalnie rozwinąć tą*węłne, i niech sobie luźno leży czy jakieś mocowania, uszczelnienia itd.. ? Czy szczeliny między dachema a ścianką kolankową mogą po prostu zostać też zatkane watą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.11.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Poprzedniej zimy instalacja była trochę inna, bo ogrzewanie szło przez zbiornik, a teraz idzie bezpośrednio - wtedy spalałem około 15m3... Wiesz, nie sądze aby to było mało czy nawet optymalnie. Rodzice mają dom kilka ulic dalej, również 180m, tyle że grzejniki i piec niekondensacyjny - a zużywają średnio o połowę mniej gazu - choć mają w domu około 20C. Czyli miałeś 15m3 a teraz masz 10m3 , czyli zużycie spadło ... Rodzice maja mniejsze zużycie bo mają niższą temperaturę ... Czym wyższa temperatura w domu , tym wyższe zużycie gazu ... Możesz na podłodze na poddaszu nieużytkowym położyć styropian lub wełnę. Dzięki temu ocieplisz sobie "stropodach" i spadnie zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.11.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki za sugestie, czyli co normalnie rozwinąć tą*węłne, i niech sobie luźno leży czy jakieś mocowania, uszczelnienia itd.. ? Czy szczeliny między dachema a ścianką kolankową mogą po prostu zostać też zatkane watą ? Dach na poddaszu nieużytkowym musi mieć sprawną i mocną wentylację. Wiatr ma sobie hulać na poddaszu i suszyć więźbę i usuwać wilgoć. Położ wełnę na podłodze i spróbuj ją połaczyć z ociepleniem ścian domu., jednakże połączyć tak aby zapewnić wentylację poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 07.11.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) A w takiej sytuacji - przepraszam, że się wetnę w temat, ale podobną rzecz mam do zrobienia - mam ocieplone wełną skosy 20cm, ocieplone pod podłogą 15cm (między regipsem na sufitach w pokojach a deskowaniem poddasza) i część podłogi na strychu jeszcze styro wyłożone. Na razie luzem, bo trochę mam do wykończenia i nie ma sensu upychać na ścisk docelowy. Czy na podłodze z drewnianych desek kłaść bezpośrednio styro czy najpierw jakąś (jaką?) folię? Folia oczywiście jest skosach. Na części sufitu nie ma regipsów, są zostawione urocze (no, będą urocze, jak skończę je obrabiać dechy i tam będzie tylko styro, na razie 18cm, docelowo ile się da kupić po okazyjnych cenach Podbitka będzie w przyszłym roku, więc na razie tam gwiździ jak pieron i wentyluje, ale czy potem nie będzie jakiegoś skraplania? Dechy są zostawione nad klatką, więc pomieszczeniem suchym. I druga kwestia - po jakim czasie powrót się ociepli?:/ Okna ciepłe, styro dobre 15 na ścianach, jakieś przecietne 12 na podłodze, przeciętna wata 20 w skosach poddasza, 30 piętra, 15 w suficie piętra, oprócz klatki, gdzie 18 styro po stronie strychu. Garaż nieogrzewany w bryle, ale z sufitem i ścianami przylegającymi do części mieszkalnej ocieplonym 10 styro. Wylewki i tynki rok temu. Podłogówka 100%, jakieś 800m, użytkowej 120, po 6 pętli na poziom, długości max 80m junkers 3-14, pompka 2 bieg, pompka parteru na 1, pietra na 2. Dół otwarty oprócz oczywiście wiatrołapu + gwizd od garażu, który czeka na wolną chwilę by ocieplić pod progiem. Góra otwarta, bo nie mam na drzwi;) + gwizd ze strychu, który też oczywiście czeka na dokończenie prac z deskowaniem nad klatką. Gwizd z wentylacji, która pewnie czeka na strażaka w przyszłym roku. Na podłogach głównie panele, parę m2 płytek . Okolica - potworny wygwizdów, wiatry mocne częste wredne i zero przed nimi osłony. Włazi cholera 35 stopni w podłogę (wg pieca), daje 20-21 stopni w domu, ale wyłazi chłodne... Nie wiem jak bardzo, bo termometry dziecko urwało i przyjdą nowe dopiero pod koniec tygodnia:) Ale wyraźnie chłodniejsza - 20parę stopni. Grzanie normalnie załączone od niedzieli, najpierw dzień na 20-22, żeby nie było szoku dla betonu. Zużycie na grzanie ok. 4,5m3 a temperatura na zewnątrz na plusie... Strasznie mnie wkurza ta temperatura na powrocie i to, że 35 stopni na wejściu daje tylko 20 w domu przy +7 na zewnątrz. Podkręcę teraz pompkę o bieg do góry, może coś się poprawi... Edytowane 7 Listopada 2012 przez Cerbin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.11.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 To że kociło pracuję długo ,to wynik modulacji .Kocioł obniża mać do minimum i pracuje z najwyższą sprawnością. 10 cm pod podłogą to mało i tam trochę ucieka. Z tego co piszesz teraz twój budynek potrzebuje około 4 kW ( w okolicy 10 C na dworze) .To sporo przy -20 będzie potrzebował 16 kW czyli 40 m3 gazu na dobę. Z opisu reszty izolacji to nie wynika . Duże prawdopodobieństwo ,że masz jakiś most cieplny jak spadnie śnieg albo będzie szron .Obejrzyj dom ,tarasy ,balkony,wejście do domu ,fundamenty.Będzie tam odśnieżone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczinx 07.11.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam, Mam problem z wysoką temperaturą w pomieszczeniu gdzie znajduje się podłogówka (dół ok. 60m2), problem moim zdaniem wynika z faktu, iż temp zadana na kotle w tym momencie jest 21C a wg czujnika w instalacji o jakies 10-12C wieksza. Po dłuższej obserwacji wygląda to tak, że przy zadanej 21C jest 33C, i powoli spada do 26C i dalej wzrasta do 33C i co najbardziej zastanawiające, ze wszystko odbywa sie przy zamkniętym mieszaczu. Moje pytanie czy mieszacz jest walnięty i przepuszcza ciepła wodę w obieg przy okazji dogrzewania grzejników? Czy cos innego ? Chociaż sprawdzałem mieszacz zadając dużo większą temperaturę i się otwierał. Drugie pytanie to zaobserwowałem że pompa od podłogówki jest włączona non stop czy tak jest prawidłowo ? Pompa nastawiona była na auto, zmieniłem na 1 bieg temperatury wyglądają tak samo ale jest jakby o 0,5C mniej w pomieszczeniu, czy tak zostawić? PS Posiadam kocioł gazowy kondensacyjny Vaillant z 2 obiegami podłoga+grzejniki na regulatorze pogodowym. Instalacja według mnie ok, przejrzałem parę schematów i nie widzę problemu powroty są osobne itd... Proszę o pomoc, Dziękuje z góry Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts