nilsan 14.12.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) re: dot&paw Zacznij regulację od pierwszego stopnia na pompie.Jeśli uda ci się na wszystkich wężownicach uzyskać przepływ ok. 1,5l/min, to OK.Jeśli nie to przejdź na drugi stopień i powtórz regulację.Tak wyregulowaną podłogówkę pozostaw na 24h.Po upływie tego czasu sprawdź na termometrze rozdzielacza OP czy uzyskałeś projektową temperaturę zasilania podłogówki np. 40st.C.Jeżeli nie to sprawdź temperaturę na kotle. Powinna być o 10-15st.C wyższa od tej na zasilaniu OP.Po uzyskaniu projektowej temperatury zasilania OP należy sprawdzić temperaturę grzejnika podłogowego.Spróbuj kupić jakiś termometr wskazujący w zakresie 0-40st.Z kawałka styropianu o grubości ok. 3cm wytnij kwadrat 10x10cm.Po środku kwadratu wydłub dołek na taką głębokość, żeby wkładając termometr w otrzymany dołek z drugiej strony, cała końcówka pomiarowa była odkryta.Tak otrzymanym przyrządem zmierz temperatury posadzek nad poszczególnymi wężownicami.W pokojach i kuchni powinno ona wynosić 26-27st.C, natomiast w łazienkach, holach, korytarzach 29-30st.C.Jeśli jest za niska nieznacznie zwiększ przepływ,natomiast jeśli za wysoka zmniejsz.Odczekaj 24h i powtórz pomiary.Jeśli chcesz to kup odpowietrzniki automatyczne z zaworem stopowym i gwintem 1/2" i wymień. PSTemperaturę posadzki zmierz w dwóch-trzech miejscach nad badaną wężownicą. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.12.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 pompkę ustaw najlepiej na 1bieg a dopiero jak nie będzie dawała rady na wyższy, ze zdjęcia wygląda że masz tam dosyć miejsca więc dał bym automaty na przedłużkach by stworzyć więcej miejsca na zbieranie się powietrza wyglądają one na standardowe czyli gwint 1/2cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 30.12.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Panowie mam pytanie zrobiłem podłogówke w łazience na parterze długosc pexsla około 50 m zasilanie osobne z pionu na powrocie załozony zawor termostatyczny i jak odpowietrze to chwile grzeje ale po chwili przestaje nie moze ucisnąc.Zaznaczam ze nie posiadam pompy obiegowej na piecu c.o.bo do tej pory nie było takiej potrzeby wystarczała grawitacja a poza tym nie ma miejsca na założenie musiała by być grubsza przeróbka rur a to koszt .Jest jakas inna mozliwośc zeby to uruchomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurka wodna 31.12.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 musi być pompka bo sama grawitacja nie przeciśnie wody przez 50mb rurki.Woda płynie tam gdzie jest jej łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 29.01.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam:)Proszę o pomoc. Mam problem z podłogówką, ale nie całą. Jedna pętla bardzo słabo grzeje. Ta pętla to cała jadalnia, około15m2. Różnica w ciepłocie podłogi w porównaniu z innymi pętlami jest znaczna. Instalator powiedział, że to kwestia grubości wylewki, ale jakoś ten argument mnie nie przekonuje.Czy może mi ktoś doradzić, co zrobić? W szafce od podłogówki są jakieś zawory, ale ja nie mam pojęcia co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Odkręcić :)Ale chyba instalator to sprawdził ...BTW - to nie Twój problem, ale wykonawcy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 29.01.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ciekawe jak długa jest pętla w jadalni i jaki ma przepływ ustawiony na rotametrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 29.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam:) Proszę o pomoc. Mam problem z podłogówką, ale nie całą. Jedna pętla bardzo słabo grzeje. Ta pętla to cała jadalnia, około15m2. Różnica w ciepłocie podłogi w porównaniu z innymi pętlami jest znaczna. Instalator powiedział, że to kwestia grubości wylewki, ale jakoś ten argument mnie nie przekonuje. Czy może mi ktoś doradzić, co zrobić? W szafce od podłogówki są jakieś zawory, ale ja nie mam pojęcia co z tym zrobić.Fajnie by było zrobić jakieś zdjęcie tej szafki, wtedy widząc można by było coś doradzić. Pokaż co tam masz a wtedy koledzy na pewno coś doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.01.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 kiedy była uruchamiana instalacja?czy była regulowana,o odpowietrzeniu nie wspomnę, grubość wylewki to bzdura, no chyba, że ma z 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 29.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 No to kwestię grubości wylewki mamy załatwioną. Instalacja była uruchamiana w grudniu 2010 i wtedy ta pętla grzała, ale słabiej od innych. W tym roku dobiliśmy sami wody do instalacji, ale jak odpowietrzyć, bądź jak regulować przepływ nie wiemy. Instalator coś mówił przy uruchamianiu o regulacji przepływu, ale twierdził, że wszystko ustawił dobrze. Teraz nie potrafi do nas trafić, taki zarobiony. Szafka wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Kolega na tym rozdzielaczu nie ma rotometrów do regulacji instalacji... Teraz pytanie czy pętle były tej samej długości to raz a drugie czy instalacja była prawidłowo odpowietrzona.. Jak wiesz która to pętla z rozdzielacza zamknij inne i zobacz czy to coś zmieni?? Może być pompa za słaba albo na za niskim biegu, może być także załamana rura w tym uładzie ... Może być wiele może.. Ale najpierw zamknij inne pętle i zobacz czy zmieni się coś to z temperaturą na tej pętli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 wypada to chyba najpierw odpowietrzyć,później należy to wyregulować,powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 29.01.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) A jak się odpowietrza? Oboje z mężem jesteśmy średnio obyci w tematach technicznych....A te rotometry to do czego służą? Można je jeszcze założyć? Na szczęście zachowaliśmy zdjęcia z wszystkimi instalacjami i teraz odnalazłam, która to pętla na rozdzielaczu. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez Dzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 30.01.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To na pewno rozdzielacz pod podłogówkę? Bo jak widzę coś takiego to nie wierze że to instalator robił. Może poszukajcie jeszcze zdjęć być może jest w domu jeszcze inny rozdzielacz. A jeżeli to ten no to jest do przerobienia trzeba na dolnej belce dać rotametry a z lewej strony wpiąć się pompą do napełniania i odpowietrzania instalacji. Jak się wepnie pompę to trzeba przepłukać każdą pętlę. Jeżeli jest też słaby przepływ to sprawdzić trzeba filtr na powrocie o ile jest założony. Ten odpowietrznik co jest na zdjęciu lubi się zawieszać. I dobrze jest założyć siłowniki na górnej belce i jakiś termostat pokojowy. Dobrze jak instalacja jest pod kontrolą no ale to są koszty a tak poza konkursem to jest mi przykro że takie coś jeszcze wykonuje się dla instalacji podłogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 30.01.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To mnie troszkę zasmuciłeś Niestety robił to instalator. A ile te poprawki mogą kosztować? Ja mam czujnik zewnętrzny i nie wiem, czy nie będą takie czujniki wchodziły sobie w paradę. Takich szafek na podłogówkę mam w domu 3, bo są 3 poziomy (nie piętra) i pompka do podłogówki jest chyba przy piecu. Rzucę jakąś fotkę jak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.01.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 a w czym problem,gdzie pisze że muszą być rotametry,po co, żeby raz je ustawić i zapomnieć,no chyba, że ktoś nie umie tego zrobić,w tym rozdzielaczu na dolnej belce są zawory na imbus którymi można wyregulować podłogówkę,żaden to problem, żeby odpowietrzyć tę podłogówkę należy podpiąć dwa węże ogrodowe do zaworów po lewej stronie,jeden, górny podpiąć drugim końcem do kranu z końcówką na wąż, zakręcić wszystkie obwody poza jednym,drugiego węża umieścić we wiadrze i tak długo przepuszczać wodę przez obwód, aż nie będą się pojawiały pęcherzyki powietrza,tak zrobić z każdym obwodem, następnie puścić podłogówkę i jak już się rozgrzeje,sprawdzić na powrotach który obwód jest najcieplejszy,przykręcić go imbusem i dalej po pewnym czasie sprawdzać pozostałe,w taki sposób regulować przepływy, aż do wyrównania temperatur na powrotach,ot i cała filozofia, profilaktycznie sprawdź filtr,ale najprawdopodobniej jest czysty,gdyby nie był czysty, przepływy by były dławione wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 30.01.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Myślę że wszystko jest proste. A do górnika nie ma rzeczy niemożliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 06.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Witam, Sytaucja wygląda u mnie następująco, nowo wybudowany dom, ocieplony, zaczyna się jego druga zima. 180m2 całość podłogówka, nie mam grzejników. Mam czujnik pogodowy zewnętrzny oraz wewnętrzny w salonie. Z kotła woda idzie przez mieszacz do podłogówki i z podłogówki wraca do kotła. Max. temp zasilania na kotle ustawiona jest na 45C. Przy czym przy obecnych temperaturach, 0-10C w ciągu doby, piec zwykle ustala że do podłogówki ma iść około 30C więc grzeje 4C więcej, czyli temp. pieca jest 34C, a do podłogówki idzie 30C - mieszacz całkowicie otwarty. A wraca z niej około 28-29C. Ustawiłem automatyke tak, że przez całą dobę ma być temp. 22C w domu. No i przy takich nastawach, piec pracuje około 18-20h na dobe - zużywając około 10m3 gazu na dobę. Przeważnie piec wyłącza się miedzy 10 a 15. Dodam jeszcze, ze pompa podłogówki działa tylko wtedy kiedy działa piec - jak piec się wyłacza to i pompa - czy to jest poprawnie? Czy to nie wydaje się wam, że piec pracuje za długo oraz że zużycie gazu jest zbyt duże jak na taką temperatuję zewnętrzną ? Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawam Edytowane 6 Listopada 2012 przez DamianDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.11.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Jezeli jest słabe ocieplenie to nie ma sie czemu dziwić, 22 oC też nie jest tak mało. Co do wyłączania pompy obiegowej to jest to poprawnie, jezeli kocioł sie wyłaczy to po co ma pompa byc załaczona. Jak na aktualne temp zewnętrzne to 30 oC na zasilaniu to dość dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianDD 06.11.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Ocieplenie wydaje mi się standartowe: porotherm 30 + 12 styropian, strop terriva + 10 styropian, poddasze nieuzytkowe, nieocieplone - ale jeżeli strop ocieplony, to raczej to ciepło tam nie ucieka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts