Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dwie kwestie:

- radzono mi zeby ocieplić skosy na nieuzytkowym poddaszu bo będzie to swego rodzaju łącznik mieszkan na dole z zimnem na zewnątrz, nigdy tam nie osiągniesz-0 stopni więc inaczej zachowują sie pomieszczenia na dole bo mają bezpośredni kontakt z plus 10 stopni a nie z minus 10 tak jak jest nazew. - W lato podobnie tylko w drugą stronę nie nagrzewa sie tak szybko.

pobaw sie sam w ocieplenie skosów tzn rolka sznurka do snopowiązałki 30 zł , tacker(tapicerski pożycz od kolegi) i paczka zszywek 6 zł. wełna 15cm np z hiper po 7 zł za metr i folia paroizolacyjna 1 zł /m. jak widzisz koszt ok 9zł/m satysfakcja gwarantowana i pożytek cholerny.

-druga sprawa to grzanie , rodzice ponoć mają 20 stopni a spalają połowe mniej - dokładnie tak i tutaj upatrywałbym przyczyny, po przekroczeniu jakiejś temp 15-18 stopni , zwiększenie tem wewnątrz budynku choćby o jeden stopień , owocuje dwukrotnie większym zużyciem paliwa. ( Działa tu podobna zasada jak przy decybelach że powyżej jakiejś tam granicy np 60 decybeli , wzrost o jeden czy dwa decybele jest odczuwalny dla człowieka jako dwa razy głośniej) potestuj , obniż do 20 jak u rodziców i zobaczysz co Ci wyjdzie , żeby to jakoś odnieść do nich to jeszcze w kotle ustaw podobne nastawy, Wydaje mi sie że po jednym sezonie grzewczym pozbyłeś sie wilgoci i teraz powinno być z górki generalnie jest bo z 15 zrobiło sie 10 metrów .

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Mam następujące pytanie.

Ostatnio uruchomiłem ogrzewanie w domu i narodziło mi się takie pytanie, które było spowodowane bardzo długim okresem rozgrzewania domu.

Mam kotłownię gazową umieszczoną w piwnicy - tam są zainstalowane pompy do podłogówki. Jedna z nich zasila ogrzewanie podłogowe na poddaszu użytkowym.

Zainstalowana pompa to ibo ohi 25-60/180 o podnoszeniu 6m. Długość samego "pionu" (od pompy do rozdzielacza) to 4,5m. Pompa zasila 12 pętli. Długość jednej pętli to max. 80m - wychodzi 960mb rury). Rurki o przekroju fi14.

Rotametry nie wykazują przepływu. Zwróciłem na to uwagę instalatora, który przyznał, że pompa chyba jest zbyt słaba i chce ją wymienić na pompę o podnoszeniu 8m.

W domu jeszcze nie mieszkam, dlatego ciężko mi wyczuć te podłogówki. Czuć różnicę w łazience między podłogą gdzie zlokalizowane są rurki a gdzie ich nie ma. Natomiast podłoga na poddaszu jest chłodniejsza w porównaniu do podłóg na parterze i w piwnicy.

Pozdrawiam

heavy

U mnie pierwszy sezon, pierwsze grzanie - kilka dni zajęło zanim zaczęło być miło (ale rozgrzewałem spokojnie, gdybym dał 50 stopni pewnie rezultat byłby szybszy). Więc tym to się stresować bardzo nie musisz. Zakręć wszystkie pętle oprócz jednej. Pojawi się przepływ? Możesz też odpowietrzyć pętle skoro to pierwsze odpalenie. Okiem laika - wstaw pompkę na rozdzielaczu. Jedna dopchnie na górę, druga zrobi dystrybucję po pętlach

są tez różne rozdzielacze, różne przepływomierze, z różną skalą (jeśli masz takie o dużym zakresie to żadnego przepływu na skali nie sobaczysz a on jednak w układzie będzie), jedne są montowane na zasilaniu inne na powrocie, jeśli się pomyli to.. zonk, itp itd, jakiś słaby ten Twój hydraulik, skoro zrobił instalację a nie wie jak ja uruchomić czy wyregulować, jasne , ze ajprosciej zwiększyć pompę tylko to akurat pewnie nic nie pomoże... (poza wyczyszczeneim kieszeni inwestora na nową pompę i rachunki za prad)

Witam

Rotametry mają skalę od 0 do 6l/min. Niektóre wskazują 0. Gdy zakręcam pętlę rotametr nie zmienia wskazań.

Pętle były odpowietrzane za pomocą pompy do napełniania instalacji.

Może macie rację, aby nie przejmować się zbytnio wskazaniami rotametrów.

Byłem wczoraj w domu i zrobiło się tam bardzo ciepło.

Mam tylko kłopot z uzyskaniem mniejszej różnicy temperatur niż 12st.C pomiędzy zasilaniem a powrotem. Czy to nie jest też efektem tych przepływów. Różnica temperatur ma podobno wpływ na prace pieca. Mój Junkers stale grzeje mimo, że wczoraj w domu było około 24stC (na zewnątrz 8st.C) a ustawiłem go na 10st.C.

heavyk

Wstaw zdjęcie rozdzielacza, jeżeli przy zakręconych 11 pętlach na dwunastym rotametrze jest wskazanie 0 l/min jest duże prawdopodobieństwo, że masz pomylone podłączenie powrotu z zasilaniem - inne rotametry są montowane na belce zasilania inne na powrotnej. Sprawdź czy rurki powrotne pętli się rozgrzewają, jeśli nie to zapowietrzone - samą pompą może być trudno odpowietrzyć, u mnie podłączyli węża i każdą pętle osobno napełniali.

Witam

Rotametry mają skalę od 0 do 6l/min. Niektóre wskazują 0. Gdy zakręcam pętlę rotametr nie zmienia wskazań.

.....

moje kanowskie rozdzielacze mają rotametry skalowane od 0,6 do 2,4l/min, i dają w pełni regulacją przepływu (zgodnie z projektem pętle chodzą na przepływie 0,6-1,6l/min), różnica temp. pomiędzy zaslaniemi powrotem przy mieszaczu w kotłowni oscyluje wokół 4stC przy pracy pompy grundfos alpha2 25-60 na automacie lub drugim z czterech stopni ustawień (~ 18-22W) dla 156m2 podłogówki i chyba ok. 850 mb rur w 15 obwodach

przy rozgrzewaniu domu, układu, podłogówki pierwszy raz tez miałem duzą deltę, może poczekaj kilka dni na ustabilizowanie się układu, jeśli wciąż będzie to 12st to albo masz strasznie zimy dom/słabą izolację albo faktycznie z jakiegoś powodu te przepływy są za małe

Witam.

Jeżeli chodzi o krzywą to ustawiona była standardowo: punkt początkowy 25 punkt końcowy 75.

Jeśli chodzi o przekroje rurek to nie udało mi się tego pomierzyć, ale pytałem instalatora i na pętlach są 16/2 na pionach fi20.

Jeżeli chodzi o izolację domu to przyznam, że dom jest jeszcze nieocieplony. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że na zewnątrz panuje temperatura powyżej 8st.C a w domu utrzymuje się 24st.C.

Pętle na powrotach są ciepłe - nie wszystkie. Podobno to wymaga jeszcze regulacji.

heavyk

• 2 weeks później...
Witam spotkał się już ktoś z czymś takim żeby podłogówka grzała w drugą stronę. Dobudowany przedsionek 2,40 na 2,20 podłogówką rozwinięta w ślimak z dopływu rtl na powrocie ułożona na 3 centymetrowym styropianie z srebrną folią nie jest zapowietrzona . Pod przedsionkiem mam taki schowek całość ocieplona i dziura zamknięta . W środku kafle grzeją ale bez szału natomiast z dworu po otwarciu tej dziury jest tam bardzo ciepło strop jako tako ciepły nie jest ale teraz na dworze - 10 a tam jest ok 20 + Jest to możliwe ze 3 cm + folia to za mało ? Bardzo dziwne dodam ze w całym domu podłogówki grzeją bardzo dobrze tylko problem mam z ta nową .