ziemo 21.10.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 fachowcedm nie jestem, ale przy podobnym rozwiązaniu (kaloryfer i podłogówka) instalator powiedział, że będzie sprawnie działało (i działa) do 13 m2 podłogówki. Powyżej osobna pompa i inne dodatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 21.10.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 na kaloryferach załóż głowice termostatyczne, one będą automatycznie dławić przepływ wody po uzyskaniu w pomieszczeniu zadanej temperatury i wtedy zacznie grzać podłogówka Głowice mam założone. Przypuszczam że bez dodatkowej pompy podłogówka nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 21.10.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 gwazar daj schemat tego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 21.10.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Mam nadzieję że będzie wiadomo o co chodzi. http://images41.fotosik.pl/213/71417a102f7ee35emed.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 21.10.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 qwazar można by spróbować zwiększyć opory na grzejnikach zaworami zainstalowanymi na powrocie skręcając je na stałe. A pompa którą masz zainstalowaną nie ma czasem biegów ? Jak to nie pomoże, zostaje zamiana pompy albo przerobienie instalacji. Myślę, że działanie instalacji powinna obejmować gwarancja wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.10.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 qwazar - spróbuj kryzować grzejniki aby zmniejszyć przez nie przepływ - skutkiem tego zwiększy sie przepływ przez pętle podłogówki . A swoją drogą jedna pętla podłogówki na powierzchni 24m2 sterowana RTL-em - tak sie nie robi - z tego co pamietam to max powierzchnia dla sterowania podłogówką z RTL-ami to ca 15m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 21.10.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 qwazar - spróbuj kryzować grzejniki aby zmniejszyć przez nie przepływ - skutkiem tego zwiększy sie przepływ przez pętle podłogówki . Kryzowałem grzejniki w ten sposób że najbliższy rozdzielacza kryzowałem na 2, dalszy na 3 a te najdalej od rozdzielacza na 4. Owszem podłogówka "trochę" ruszyła ale spowodowało to zmniejszenie wydajności grzejników a co za tym idzie nie dogrzanie w pokojach, musiałem więc wrócić do pełnego przepływu grzejników. Zrobiłem nawet tak, że przykręciłem (na rozdzielaczu) zawór dopływu ciepłej wody, mając nadzieję że taki zabieg spowoduje większy przepływ wody na piętro. Też nic to nie dało. Dlatego też postanowiłem napisać na forum bo nie wiem jak ten problem rozwiązać. Uważam że najrozsądniej będzie zamontować dodatkową pompę na piętrze, w miejscu gdzie z rozdzielacza wychodzi ciepła woda na podłogówkę.Miejsca mam dość. Pytanie jak to zrobić ? Czy wystarczy wpiąć pompę w istniejący układ czy muszę zrobić oddzielny układ dla podłogówki "wypinając" ją z rozdzielacza ? Jak sterować włączeniem i wyłączeniem dodatkowej pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 22.10.2009 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Mam nadzieję że będzie wiadomo o co chodzi. http://images41.fotosik.pl/213/71417a102f7ee35emed.jpg[/url] To sa rozdzielacze z przepływomierzami czy standardowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.10.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 A może prozaiczne uszkodzenie RTL-a w pętli podłogówki na piętrze w łazience ? - skoro qwazar pisze że o wiele wiekszy obwód podłogówki działa bez zarzutu na parterze a mniejszy nie działa na piętrze - może zaciął się zawór i pomimo ustawienia na głowicy termostatycznej zaworu wartości max przepływ może być dławiony przez zaciety/zablokowany grzybek zaworu ... Wykręć całkowicie RTL-a / zdemontuj cały zawór wraz z głowicą termostatyczną / i zrób próbę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 22.10.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Miałem podobna sytuacje niby podłogówka grzała ale zajmowało jej to duuuzo czasu. U mnie panowie zamontowali zawor RTL na odwrot. Takie zawory powinny byc zamontowane na koncu pentli podlogówki. Pomylenie zasilania z powrotem powoduje za zawor dostaje ciepla wode z instalacji i odrazu odcina dalszy dolyw wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 22.10.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Przy okazji pytanie - czy dołożenie po jednej drabince łązeinkowej do rozdzielaczy podłogówki (100% podłogówki w domku) jest bezpeiczne czy lepiej zrobić extra rozdzielacz na 2 drabinki (trochę bez sensu m isie to wydaje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 22.10.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 albo zgnieciona rura od podłogówki na piętrze, albo zapchana Też o tym myślałem ale instalator twierdzi że to nie możliwe aby taką rurkę uszkodzić. Nie pomyślałem natomiast o uszkodzonym zaworze RTL. Odkręciłem co prawda głowice która przy nim była żeby na wszelki wypadek ją wyeliminować ale o samym zaworze nie pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 31.10.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Jak z podłogówka działa poprawnie??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 31.10.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 P:)apolinek Instalator zmienił zawór RTL na zwykły kulowy, podłoga jest letnia czyli "coś lepiej", ale jeszcze nie tak jak bym chciał. Przy okazji spuszczenia wody, dmuchłem w powrót zimnej wody z podłogówki i wylała mi się woda na dolocie ciepłej, czyli na szczęście nie jest zgnieciona rurka. Mam teraz skryzować grzejniki, ale cały czas mam obawy że ten zabieg oziębi mi piętro domu. Nie wiem co dalej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.11.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 1- jaka pompa? Grundfos czy jakaś tania? Przy 100W pompce to spora moc jak na taki układ, zwiększenie spowoduje pracę w kawitacji i możliwy brak grzania.2- kiedy i czy w ogóle czyściłeś filtry przed pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 01.11.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 1- jaka pompa? Grundfos czy jakaś tania? Przy 100W pompce to spora moc jak na taki układ, zwiększenie spowoduje pracę w kawitacji i możliwy brak grzania. 2- kiedy i czy w ogóle czyściłeś filtry przed pompą? Tu nie chodzi o produceta pompy czy tez zatkany filtr skosny przed pompa.Raczej o niewłasciwe zaprojektowanie(układ instalacji).Na jednym rozdzielaczu podłaczona jest podłogówka i ogrzewanie scienne. Rozdzielacz pod parter daje sobie rade z ogrzaniem pentli podłogówki zas ogrzewanie petli wyższej kondygnacji staje sie uciazliwe.Wszystko ucieka w grzejniki bo one stanowia mniejszy opór dla wody. Próby zmniejszenia przepływu na grzejnikach raczej nie wiele pomoga. Mozna by było próbowac z zastosowaniem rozdzielacza z przepływomierzami pod podłogówke i ogrzewanie scienne.Przepływy wtedy beda podobne na wszystkich petlach,jedne zostana stłumione czesciowo a inne zyskaja na przepływach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 01.11.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Mozna by było próbowac z zastosowaniem rozdzielacza z przepływomierzami pod podłogówke i ogrzewanie scienne.Przepływy wtedy beda podobne na wszystkich petlach,jedne zostana stłumione czesciowo a inne zyskaja na przepływach. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda ,gdzie takie ustrojstwo znajdę w internecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.11.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Mozna by było próbowac z zastosowaniem rozdzielacza z przepływomierzami pod podłogówke i ogrzewanie scienne.Przepływy wtedy beda podobne na wszystkich petlach,jedne zostana stłumione czesciowo a inne zyskaja na przepływach. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda ,gdzie takie ustrojstwo znajdę w internecie ? http://www.sklep.insbud.net/images/products/ib-df.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 01.11.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Dziękuje za fotkę. Jeszcze jedna prośba. Na jakiej zasadzie działa ten rozdzielacz i ile kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Napisałeś - podłoga jest letnia.. Tylko, że ona powinna być... chłodnawa. Naprawdę wiesz jak działa poprawnie podłogowe?Bo może masz spaprany parter!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts