Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisałeś - podłoga jest letnia..

Tylko, że ona powinna być... chłodnawa.

Naprawdę wiesz jak działa poprawnie podłogowe?

Bo może masz spaprany parter!

Adam M.

Hm.....szczerze powiem zaskoczyłeś mnie tym pytaniem.

Stojąc na podłogówce na parterze czuję przyjemne ciepło, podłoga na górze przed zmianami była zimna a teraz po zmianie zaworu jak chwilę postoje to "coś" poczuje.

Tak więc jak powinno być prawidłowo ?

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1- jaka pompa? Grundfos czy jakaś tania? Przy 100W pompce to spora moc jak na taki układ, zwiększenie spowoduje pracę w kawitacji i możliwy brak grzania.

2- kiedy i czy w ogóle czyściłeś filtry przed pompą?

Tu nie chodzi o produceta pompy czy tez zatkany filtr skosny przed pompa.Raczej o niewłasciwe zaprojektowanie(układ instalacji).Na jednym rozdzielaczu podłaczona jest podłogówka i ogrzewanie scienne.

Rozdzielacz pod parter daje sobie rade z ogrzaniem pentli podłogówki zas ogrzewanie petli wyższej kondygnacji staje sie uciazliwe.Wszystko ucieka w grzejniki bo one stanowia mniejszy opór dla wody.

Próby zmniejszenia przepływu na grzejnikach raczej nie wiele pomoga.

Mozna by było próbowac z zastosowaniem rozdzielacza z przepływomierzami pod podłogówke i ogrzewanie scienne.Przepływy wtedy beda podobne na wszystkich petlach,jedne zostana stłumione czesciowo a inne zyskaja na przepływach.

A skąd wiesz? Miałem niejednokrotnie przypadki zawalonych filtrów, gdzie ogrzewania chodziło na "pół gwizdka" oraz przy tym samym efekcie pompy "no name"...

Co do zaprojektowania - inna sprawa, ale tu pretensje i porady raczej do wykonawcy. Bo na odległość fizycznie ciężko pomóc.

Napisałeś - podłoga jest letnia..

Tylko, że ona powinna być... chłodnawa.

Naprawdę wiesz jak działa poprawnie podłogowe?

Bo może masz spaprany parter!

Adam M.

Hm.....szczerze powiem zaskoczyłeś mnie tym pytaniem.

Stojąc na podłogówce na parterze czuję przyjemne ciepło, podłoga na górze przed zmianami była zimna a teraz po zmianie zaworu jak chwilę postoje to "coś" poczuje.

Tak więc jak powinno być prawidłowo ?

Podłoga powinna być nijaka.

Wyobraź sobie , że cała posadzka ma 30 stC(Ty masz 36,6). Ile będzie w pomieszczeniu? Jakieś 26-28 stC (a my potrzebujemy ok,. 20-22st).

A temp.posadzki ok. 23-25 C spowoduje pożądaną przez nas temperaturę pomieszczenia. Tyle, że fizycznie taka ciepłota nie spowoduje jakoś szczególnie efektu dla nas odczuwalnego.

Ale pod stopami,czy na ciele?

U mnie przy temp. 21.5 st. na dole,podloga jest chlodna...Przy 25-26 juz czulem ciepleko w stpach,ale to chore temperatury dla mnie....Jedynie,przy czynnym grzaniu-np. kominkiem,przy lekko wystudzonej temp. czuje w miejscu zagszczen rurek od podlogowki,cieplo ewidentnie pod stopami,ale..to w przejsciach do pokoju,tam mam wiele rurek....

Ok. zrozumiałem - sorki,nie wtrącam się.

Mały źle mnie odebrałeś, przepraszam nie o to mi chodziło.

Napisałeś "nijaka" a to mi nic nie mówi.

Mam zimno w łazience.Sam grzejnik łazienkowy nie wyrabia, dlatego prosiłem o pomoc.

Rozumiem że nie może być gorąca ale chociaż letnia to już coś.

Tym bardziej że na powrocie rurka w rozdzielaczu była zimna to chyba jednak jest coś nie tak.

Ma być dokładnie nijaka - czyli jak staniesz to jak na drewnianej desce - ani chłodzi w stopy, ani grzeje. Temp ok 20-25 st są wokół nas wciąż , dlatego są dla organizmu nijakie.

I o to właśnie chodzi - nie ma być czuć, ale ma grzać.

Niestety większość z nas uważa , że podłoga ma być wyraźnie ciepła (w końcu podłogówka), a to błąd.

Ja stawałem i czułem zimno.

Temperatura otoczenia w łazience nie przekraczała 20-21 C.

Trochę zimno po wyjściu spod prysznica.

Musisz stłumic przepływy na grzejnikach parteru i wyzszej kondygnacji.Najlepszy w tym wypadku jest rozdzielacz z mozliwoscia ustawienia przepływów.

Bardziej praktyczna rada to zamontowanie rozdzielacza na poddaszu(rozdzielacz z przepływomierzami i pompa) ,podciagniecie do niego zasilania i powrotu(np z innego rozdzielacza na poddaszu oraz podłączenie do niego poddasza i parteru.

Rurke z parteru mozna przedłózyc poprzez złaczke.

Popytaj sie swojego hydraulika,chyba ze on nalezy do tych co mało znaja temat ogrzewania podłogowego i sciennego na innych nastawnych temperaturach.

hydraulik, który robił u mnie ogrzewanie juz na samym początku wyprowadził mnie z błędnego myślenia ze podlogówka powinna grzać podłogę, ona powinna nie dopuścić do tego by była chłodna :)

Może myśli że jak czuć ciepło to znaczy że działa a jak chłodne to nie działa ! Bo jak wytłumaczysz komuś że dom ogrzeje Mu "zimna" podłoga ? :lol:

U mnie zasilanie nie przekracza 30 stopni gdy za oknem -5 C !

W domu 21-22 !

Czary jakieś ! :o :wink:

Piczman

własnie, jakoś trudno ludziom wmówić, że lepsze (i tańsze) jest stałe utrzymywanie żądanej temperatury w domu, nawet podczas naszej nieobecności, bo trudniej ogrzać oziębły dom :)

tak samo z podłogówka, cały czas przypominam sobie jak u moich Rodziców każdy zachwycał się ze podłoga "grzeje" czyli ma nawet i 40-50 stopni C, a nikt nie chwali podlogi w moim domu, gdy ta ma dużo mniej, bo po prostu nie jest gorąca

ogrzewana podłoga. która prawidłowo działa nie powinna być gorąca, powinna po prostu nie być zimna

Piczman

własnie, jakoś trudno ludziom wmówić, że lepsze (i tańsze) jest stałe utrzymywanie żądanej temperatury w domu, nawet podczas naszej nieobecności, bo trudniej ogrzać oziębły dom :)

tak samo z podłogówka, cały czas przypominam sobie jak u moich Rodziców każdy zachwycał się ze podłoga "grzeje" czyli ma nawet i 40-50 stopni C, a nikt nie chwali podlogi w moim domu, gdy ta ma dużo mniej, bo po prostu nie jest gorąca

ogrzewana podłoga. która prawidłowo działa nie powinna być gorąca, powinna po prostu nie być zimna

Nie dotyczy domów nieakumulacyjnych - wiem to po sobie. Nie grzeję ścian tylko samą kubaturę.

Ja stawałem i czułem zimno.

Temperatura otoczenia w łazience nie przekraczała 20-21 C.

Trochę zimno po wyjściu spod prysznica.

No właśnie. Żeby osiągnąć kompromis pomiędzy odpowiednią temperaturą podłogi a odpowiednią temperaturą pomieszczenia, trzeba się trochę pogimnastykować. Sprawa staje się trudniejsza, jeśli sa małe dzieci i nie chcemy, żeby siedziały na zimnym gresie. U mnie gdy podłoga lekko ciepła, w domu jest prawie sauna - nawet do 26 stopni. Chcąc ją zbić do akceptowalnych 23 stopni, muszę stłumić przepływy tak, że podłoga jest po prostu zimna. Walka nierówna, ale się nie poddaję :wink:

. U mnie gdy podłoga lekko ciepła, w domu jest prawie sauna - nawet do 26 stopni. Chcąc ją zbić do akceptowalnych 23 stopni, muszę stłumić przepływy tak, że podłoga jest po prostu zimna. Walka nierówna, ale się nie poddaję :wink:

Oddzielny obieg plus pompa ze sterowaniem plus sawór termostatyczny lub mieszajacy potrafia sprawic(niewiarygodne zeczy :wink: ) grzejniki beda normalnie grzac a tęperature podłogi ustawia sie na zatorze termostatycznym.Nie trzeba korygowac przepływów.

. U mnie gdy podłoga lekko ciepła, w domu jest prawie sauna - nawet do 26 stopni. Chcąc ją zbić do akceptowalnych 23 stopni, muszę stłumić przepływy tak, że podłoga jest po prostu zimna. Walka nierówna, ale się nie poddaję :wink:

Oddzielny obieg plus pompa ze sterowaniem plus sawór termostatyczny lub mieszajacy potrafia sprawic(niewiarygodne zeczy :wink: ) grzejniki beda normalnie grzac a tęperature podłogi ustawia sie na zatorze termostatycznym.Nie trzeba korygowac przepływów.

Mam wszystkie w/w gadżety ;) co nie zmienia faktu, że wyregulować to ustrojstwo nie jest łatwo. Mój RTL dodatkowo ma efekty specjalne, piszczy i wyje po każdym przykręceniu poniżej "5". Dlatego próbuję tłumić lekko poszczególne pętle...