Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawa staje się trudniejsza, jeśli sa małe dzieci i nie chcemy, żeby siedziały na zimnym gresie. U mnie gdy podłoga lekko ciepła, w domu jest prawie sauna - nawet do 26 stopni. Chcąc ją zbić do akceptowalnych 23 stopni, muszę stłumić przepływy tak, że podłoga jest po prostu zimna.

Coś mi tu nie pasuje albo podłoga o tej samej temp. dla mnie jest przyjemnie ciepła a dla Ciebie zimna :wink:

Może dlatego że nigdy nie miałem "przyjemności" chodzenia po sp... podłogówce :)

Zamiast dławic nie lepiej zmniejszyć temp. zasilania ?

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś mi tu nie pasuje albo podłoga o tej samej temp. dla mnie jest przyjemnie ciepła a dla Ciebie zimna :wink:

Może dlatego że nigdy nie miałem "przyjemności" chodzenia po sp... podłogówce :)

Zamiast dławic nie lepiej zmniejszyć temp. zasilania ?

Gdyby karzdy instalator miał wszystkie klepki wtedy mozna by było grzac bezproblemowo.Dłąwienie to zecz bezsensowna-podłogówka ma działac prawidłowo bez zadnej ingerencji w przepływy poza jedna pierwsze prawidłowe ustawienie przepływów.

Co do ustawiania nizszej temperatury zadaniowej na piecu to juz nie jest to takie oczywiste i proste.Kazdy piec (no moze prawie karzdy bo sa wyjatki od regóły) powinien byc wyposarzony z zawór mieszajacy(najlepiej z siłownikiem i podłaczony do sterownika-ale to juz inna bajka).

Idac dalej,wracajac do problemów z podłogówka.

Jeśli podłogówka ma zawór termostatyczny z regulacja teperatury i własna pompa do wymuszenia obiegu nie ma czegos takiego jak"U mnie gdy podłoga lekko ciepła, w domu jest prawie sauna - nawet do 26 stopni. Chcąc ją zbić do akceptowalnych 23 stopni, muszę stłumić przepływy tak, że podłoga jest po prostu zimna." na piecu moge miec 80 stopni lub tez 55 stopni(i puszczam ta temperature w grzejniki,wymiennik,lub inne ustroństwo) a podłogówka ma mi grzac w obu tych sytuacjach na 30 stopni(odczówalne 20).

Schemacik by sie przydał instalacji.

na piecu moge miec 80 stopni lub tez 55 stopni(i puszczam ta temperature w grzejniki,wymiennik,lub inne ustroństwo) a podłogówka ma mi grzac w obu tych sytuacjach na 30 stopni(odczówalne 20).

U mnie bufor grzeje cwu, czasem naładowany do wrzątku ( tak ponad 95 C) a w podłogę idzie np. 24 stopnie !

:wink:

U mnie bufor grzeje cwu, czasem naładowany do wrzątku ( tak ponad 95 C) a w podłogę idzie np. 24 stopnie !

Normalnie dział cały układ ,tak jak powinien.Ludzie maja puzniej problemy z niewłasciwie działajacym C.O. biorac hydraulików starej sztuki(tacy co potrafili robic dobrze na grawitacji tylko scienne).Czasy sie zmieniaja,kto kiedys słyszał o buforach czy podłogówce,a taki hydraulik uwaza ze robi dobrze bo robi wszystko na pamiec(bo skoro układ który robił 20 lat działa do teraz to czemu nowoczesny system grzewczy ma nie działac).

Najgorszy jest fakt ze hydraulik nie potrafi doradzic inwestorowi co moze byc lepsze i robi na jednym rozdzielaczy(tak jak w przypadku tego problemu) ogrzewanie scienne i podłogowe.

Chyba ze ktos oszczedza na materiałach(rozdzielaczach z regulacja przepływu,zaworach termostatycznych,pompie do podłogówki itd) to ma puzniej problemy.Nie wspomne juz o posadzce która w wysokich temperaturach potrafi sie wyginac na rogach ku górze, pekaci.Koszt naprawy płytek,posadzki jest znaczny wiec nie zaoszczedzimy nic

A komfort jaki ma nam dawac podłogówka,(parzy w stopy lub tez jest zimna-w obu wypadkach trzeba chodzic w kapciach),ma byc letnia(nastaw od 20-45 na zasilaniu podłogówki w zaleznosci od teperatury na zewnatrz oraz faktu posiadania małych dzieci).Odczówalna teperatura jest nizsza od nastawnej(podłoga to duza bezwładnosc)Duza bezwładnosc w przypadku stosowania tzw przepałek wieczorem.Przy ciagłym paleniu ten problem jest znacznie ograniczony.

Mam problem na który niestety nie znalazłem odpowiedzi na forum.

Podczas wykonywania instalacji c.o. prosiłem instalatora, aby wykonał ogrzewanie podłogowe z wykorzystaniem rozdzielaczy ten się uparł (chyba w związku ze swoją niewiedzą) i zrobił w sumie cztery obwody na RTL-ach (a ja głupi się zgodziłem). Każdy z obwodów ma mniej niż 20m2 no i teraz mam mały kłopot.

Poniżej załączam schemat ja to wygląda, to co jest na czarno to jest już zainstalowane, a to co na czerwono to moje pytanie.

http://img266.imageshack.us/img266/7313/26969564.jpg

Ciągle mam kłopoty z zapowietrzaniem się ogrzewania i problemy z jego odpowietrzaniem. Jak instalator przyjeżdża to odpowietrzyć to siedzi i robi to bardzo długo no i odpowiednio kasuje.

Pytanie zatem czy to odpowietrzenie nie powinno być tam gdzie zaznaczyłem to na czerwono czyli na wyjściu?

Na logikę powinno być chyba tak, że odpowietrzenie jest na wylocie i wtedy woda wypycha powietrze z rur?

Czy zatem montować dodatkowe odpowietrzniki na wyjściu? Czy męczyć się z dziwnym sposobem odpowietrzania na wejściu?

No i czy w takim układzie można zamontować odpowietrzenie automatyczne takie jakie czasem zakłada się na grzejniki?

Powiem szczerze że nic z tego rysunku instalacji nie rozumiem ... :-?

A gdzie belki rozdzielaczy ?? - masz w ogóle coś takiego w instalacji ?? - z reguły odpowietrzniki daje się na belkach rozdzielaczy / zasilanie i powrót / , jeżeli obwody są sterowane RTlami to z reguły montuje się je przy belkach na powrocie ...

Każdy obwód podłogówki zaczyna się i kończy właśnie na belkach rozdzielczy ...

- nic nie rozumiem ...

:-?

niestety rozdzielaczy nie mam

instalacja jest tak zrobiona, że podłogówka i grzejniki są zasilane jakby z jednego układu - razem. Polega na zasileniu ogrzewania podłogowego bezpośrednio z instalacji grzejnikowej z wykorzystaniem RTL-u.

Odbywa się to następująco: do grzejnika, jak i do podłogówki, wpływa woda o takiej samej temperaturze, do jakiej jest ona podgrzewana w kotle. Temperaturę na powrocie mierzy zamontowany zawór RTL i albo zamyka przepływ albo otwiera.

nie wiem czy jaano to napisałem :-? a raczej skopiowałem z netu :D

na tej stronie jest taki schemat montażu, ja mam ten trzeci gdzie jest napisane B1 w narożniku

http://www.sparkinstalacje.pl/rtl.html

no własnie, skoro odpowietrzył to skąd się bierze po pewnym czasie znowu powietrze w układzie?

może masz za mało wody w obiegu, może utrzymujesz zbyt wysoką temperaturę na piecu, a tym samym w obiegu?

a może po odpowietrzaniu spada ciśnienie w układzie i by je wyrównać dobija wody i układ znowu się zapowietrza ?

Ja w kamienicy miałem małe problemy z podłogówką - jak podłączyć jeden z pokoi, skoro pomiędzy piecem a tym pokojem jest już gotowy pokój . Zaproponowałem że przeciągnę rurki piwnicą. Na to instalator: Jak Pan chce - ale jak będzie Pan kombinował i rurka, w dół, rurka w górę... to się będzie zpaowietrzać... ciągle... i stanęło na rozdzielaczu w drugiej części domu. :wink:

To w kwestii że się może zapowietrzyć jak się odpowietrzyło.

Ogrzewanie podłogowe działa na zasadzie bardzo prostej woda w podłogówce krąży a woda z centralnego jest dopyszczana tylko wtedy kiedy woda w ogrzewaniu podłogowym spadnie poniżej zadanej temperaturym max 50

U mnie chodzi na 40 st C

Stosuje się parę rodzajów zaworów dopuszczających ja generalnie stosuje system uproszczony ( tańszy ale skuteczny i niezawodny ) głowica termostatyczna która dopuszcza ciepłą wodę do obiegu - pompa która robi obieg + zawory do regulacji przepływów generalnie prawie 400 zł taniej od orginału i działa

Nigdy nie miałem jeszcze reklamacji

Witam! Nie wiem, czy dobrzr rozumuję. Wyższy bieg pracy pompy obiegowej, to niższa temp. wody na wyjściu z kotła, która szybciej dociera do odległych grzejników. Natomiast niższy bieg pompy, to wyższa temp. wody, ale więcej czasu zajmuje jej dotarcie do dalszych grzejników?

Sory ale to zależy ile jest w jednej pętli nie powinno stosować się dłuższej niż 40 ml

Oczywiście to dotyczy ogrzewania podłogowego