Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie jestem specjalista ani nie posiadam ogrzewania podlogowego, ale mam jedna sugestie.

Wszystko zalezy od regulacji przeplywow w poszczegolnych obwodach.

Jak sama stwierdzilas zamkniecie pozostalych obwodow poskutkowalo. Czyli obwod jest drozny.

Jesli uwazasz, ze nie ma w ukladzie powietrza to i ten problem masz z glowy.

Ostatnia zmienna jest wlasnie przeplyw w obwodach.

Na projekcie powinno to byc podane.

Oczywiscie pewnie nie masz zaworow regulacyjnych tylko odcinajace, ktore normalnie (jesli wszystko jest dobrze policzone) powinny byc otwarte na 100%.

W Twoim przypadku mozesz sprobowac przymykac - pozostawiajac przeplyw (bardzo wazne!), te obwody, ktore maja najwyzsza temperature na powrocie.

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam w całym domu ogrzewanie podłogowe - wszystko chodzi i grzeje ładnie z jednym wyjątkiem - w jednym pomieszczeniu podłogówka prawie wcale nie grzeje - raz się zdarzyło, że podłoga była ciepła, później już tylko lekko grzała lub prawie a teraz w ogóle nie grzeje pomimo, że w całym domu we wszystkich pomieszczeniach płytki są ciepłe. Kotłownia jest zlokalizowana z boku domu a to pomieszczenie, w którym podłoga nie grzeje jest po drugiej stronie domu (powierzchnia ok. 20m2 tego pokoju) - dziwne jest to, że mam pokój drugi obok tego (trochę mniejszy) ale w nim podłoga grzeje tak jak trzeba. Odległość od pieca jakieś 7m. Piec na paliwo stałe SAS, 1,5kW, rurki Wavina, termostaty w każdym pomieszczeniu KAN, rozdzielacz KAN 8 obw. z pompą i siłowniki elektryczne KAN. W czym jest problem?

Piec grzeję do temp. 60-75 stopni - na zasilaniu mieszalnika temp. od 50-55 stopni.

Czemu taka wysoka temperatura zasilania podłogówki? Słabo ocieplony dom? Teraz powinno być zasilanie max 35 stC. Podłoga nie może być ciepła - max 29 stC.

Masz rotametry? Jaki jest przepływ przez tą pętlę?

Nie grzeje, bo:

- zapowietrzona pętla

- brak przepływu (uszkodzony termostat - na test zdjąć; zacięty zawór lub rotametr - rozkręcić i zobaczyć czy grzybek się nie przykleił)

Na zasilaniu 35C? Nie za mało? I jak mam ustawić taką temperaturę jeśli mam na rozdzielaczu

http://allegro.pl/kan-therm-silownik-elektryczny-230v-k-600700-i1235710491.html

a w każdym pomieszczeniu są termostaty, na których ustawiam sobie temperaturę.

Siłownik się otwiera i zamyka na pętli do tego pokoju, w którym tak słabo grzeje - a jest możliwość sprawdzić czy nie jest uszkodzony bądź zepsuty?

Dom mam ocieplony z zewnątrz 12cm styropianu a podłoga ma 10cm ocieplenia plus papa termozgrzew. i folia budowlana. Zapowietrzona? Nie wiem - a ona sama sie nie odpowietrzy jak pompka w rozdzielaczu pompuje wodę w pętle? Powinna wypchnąć powietrze jakby jakieś było.

Te 35 C to wcale nie za mało, u mnie tyle było raz w tamtym roku kiedy za oknem spadło do -25 C.

Teraz to w okolicy 27 C jest a w domu powyżej 21 C.

Nawet w domu ze standardowym ociepleniem i wentylacją grawitacyjną trudno mi sobie wyobrazić takie temp. zasilania.

Sprawdź ten zawór z siłownikiem, może nie działa prawidłowo?

Wywal go najlepiej i przy otwartym zaworze wszystko się wyjaśni.

Jeśli dalej nie grzeje to pewnie zapowietrzona pętla.

Układ zamknięty czy otwarty ??

Piec trochę trudno utrzymać w tej temperaturze, gdyż będzie niedogrzany no ale spróbuję. Ustawiłem termostat w tym pokoju na 25 stopni - sprawdziłem - podłoga zrobiła się letnia - więc może być w tym sęk, że woda ma dość długą drogę do przebycia i sporą pętlę do ogrzania i może dlatego nie grzeje - zobaczymy jak długo tak będzie i czy bardziej się nagrzeje. Zapowietrzenie więc chyba trzeba odrzucić.

Układ otwarty z naczyniem przelewowym.

Zagięta nie mogła być bo sprawdzałem pętle po ułożeniu - może faktycznie jej długość robi swoje, że się tak nagrzać zbytnio nie chce. Długość raczej też nie bo nie ma 100m na pewno. Już sam nie wiem - może się zapowietrza. Ale przy 55 stopniach może się zapowietrzyć? Edytowane przez Stealth

Ciepło tylko raz od momentu gdy tu piszę przebiło się w tą pętlę jednak słabo grzało i krótko mimo że palone było od dobrych kilku godzin - wszędzie płytki były ciepłe poza tym pokojem. Dziś był nasz instalator - wszystkie termostaty skręcił na 0 stopni by nie grzały innych pętli ( mimo to w korytarzu podłoga się nagrzała ) a tam gdzie jest pętla zapowietrzona termostat był ustawiony na maksymalną temperaturę. Na razie bez spodziewanych rezultatów.

Czy wiem jak się odpowietrza? Jedni mówią że tak a inni że tak - majster jeden mi powiedział, żeby odkręcić z pompki w rozdzielaczu taki mały śrubunek, przez który wyciekała potem woda i ponoć się odpowietrzać tak miało - trwało to kilka dni - potem zakręciłem ten śrubunek. Wszędzie grzeje ale w tym jednym pokoju nie. Dodam, że w tymże pokoju pętla jest najdłuższa bo pokój jest najdalej odsunięty od pieca i jest największy (nie licząc salonu ale tu są dwie pętle mniejsze niż ta w tym pokoju).

Innych metod odpowietrzania nie znam.

Pozamykaj wszystkie inne pętle i daj pompę na max.

Jak masz możliwość to temp. zasilania też do górnej granicy ( 40-50 C ).

Jak wtedy nie zagrzeje to zacznij odpowietrzanie, przy tych zamkniętych pętlach.

Możesz odpowietrzać pompą ale odradzam odkręcenie/popuszczenie śrubunku na kilka dni.

Nakapie Ci sporo wody :)

Problemem były kabelki :) Otóż były źle podłączone w skrzynce z rozdzielaczem - termostat z tego pokoju, w którym nie grzało odpowiadał za siłownik i pętlę od pokoju obok(akurat jest to najmniejszy pokój w naszym domu) a z kolei termostat z tego drugiego pokoju był odpowiedzialny za siłownik i pętlę z niedogrzanego pokoju. I tak: mały pokój się szybciej nagrzał, termostat się wyłączył a siłownik zamknął i ciepło już nie szło. Majster pozamieniał kable jak trzeba i teraz każdy termostat odpowiada za swój pokój.

Witajcie tydzień temu zamontowałem piec Sas Eco 17 Kw dla domku 160 metrów kwadratowych.Do tego zamontowane są dwie pompy Wilo do c.o i do bojlera.Bojler dwu płaszczowy 140 litrowy.Pompa do podłogówki firmy Tece.Rozdzielacz 2 w 1 na grzejniki i podłogówkę.Coś jest nie tak?

Niby piec pali.Woda w kranie gorąca a podłogówka ani drgnie.Podłogówka byłam odpowietrzona ale nadal (tak mi się wydaje) słabo się nagrzewa.Co jest nie tak?Czy ktoś się z tym spotkał u siebie?Jak temu zaradzić?

Czy to prawda że podłogówka ma dużą bezwładność?Czy prawdą jest że beton musi się wygrzać i co tzn?Czy po 24 godzinach gdy piec jest nastawiony na 58 st C będzie już ciepło?

Jak ustawić ten sterownik to kolejne ważne dla mnie pytanie aby mógł maksymalnie oddawać swoją moc?

Dom jest nieocieplony z nieocieplonym poddaszem...Pozdrawia

Obraz 871.jpg

Obraz 872.jpg

1-prawda

2-też prawda

3- 58 st, na swieżą chatę, to o wiele za mało ustaw gdzies z 65 (najmiej) w życiu nie nagrzeje ci domu po 24h, tym bardziej pierwsze uruchomienie tego pieca...licz tak (min) 3-4dni

A więc tak w sumie piec chodzi dziś drugi dzień czyli dwie doby....Ciepło było wczoraj w łazience?Dziś gdy puściliśmy na pokój i kuchnię a na łązienkę minimum to jest zimno...?Piec ma 75 stopni a podłoga ledwo odczuwalna a nawet wcale.Czy coś robimy nie tak?Co zrobić z tymi rotametrami?

Czy podłogówkę na raz trzeba włączać na wszystkie sekcje (jest ich 8) czy każdą z osobna i dołączać codziennie jedną???Jak to prawidłowo zrobić?Woda z powrotu wychodzi niby zimna więc coś tam leci do środka ale czemu tak wolno?

Tak ma byc ,

rotametry to te małe plastikowe cylinderki, kręcisz kazdym(tam gdzie masz taką jakby obrączke) az w w tym plastiku pojawi się płyn na dzien dobry ustaw z 2,5 (pozniej sie zmiejszy) i tak postępuj z każdą pętla , mozesz dac pomkę do podłogówki na maxa, jak mozesz to zrób fotke tych cylinderów z bliska zeby było widac czy tam jest płyn

A więc tak byłam sprawdzić.Rotametry w pokoju,łazience i kuchni są napełnione wodą ale tylko na pokój jest dane na 2,5 natomiast na łazienkę jest mniej i na kuchnię jest 2.Czy to ma być równo ustawione?A jak z dolnymi kureczkami?Cz y mają tez być odkręcone jak tak to na ile?>Przepraszam ze zawracam głowę ale chcemy mieć ciepło a od tego natłoku informacji na necie mamy już mentlik w głowie.:)Pętli(obwodów) jest 8.

ustaw narazie wszedzie na 2,5 a nawet 3 jak piec ci trzyma 70st to ok,pompa na max i niech grzeje ile wlezie, rotametr to cos takiego jak zawór przy grzejniku -odkrecasz na max-a grzeje ostro przykręcasz grzeje mniej.. te dolne zostaw.

A nic się nie stanie bo to dopiero pierwszy nasz sezon grzewczy?Co robić jak temperatura na piecu jest np.80 stopni a podłogówka nawet do 30 nie dobiła?Czy tak jest na początku?Robimy od początku źle zaraz mąż poprawi to co napisałeś i zobaczymy

No właśnie mąż zrobił tak jak napisałeś ale mówi ze te dolne pokrętełka też powinny być odkręcona bo cyt."Tak to nie idzie"Pompa włączona na maksa i dwa rotametry na pokój i łazienkę na maxa rozkręcone....

Edytowane przez Kysha

termostat daj na 5-6 nawet 7 (pozniej zawsze mozna zmiejszyc) nie wiem ilu jest zakresowy, jak mąz mowi ze nie idzie to tez odkręcic:P generalnie w rotametrach ma byc woda na poziomie 2,5-3 Jak sie dom nagrzeje to sie zmiejszy.

Bardzo ci dziękuję za pomoc.Czekam na efekty.Skala jest chyba do 6.Mąż już poszedł odkręcić...Pozdrawiam i życzę słodkich snów.Dobranoc:)