Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to trochę poczekasz zanim będzie ciepło w domku, ja podejrzewam że będziesz zadowolona dopiero po dociepleniu

A więc dzięki twoim podpowiedziom mamy letnią już podłogówkę a to chyba dobrze.Co do ocieplenie miszkania to zrobimy to już na wiosnę bo teraz za zimno na najkies prace na dworku....Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam mam problem z ogrzewanim podłgowym regulacja odbywa sie przez termostatyczny zawór mieszający ESBE seria VTA32

Przy zakręceniu grzejnkiów jest ich 6 załączeniu pompy na III bieg i ustawieniu zaworu VTE na max 60stopni jest tak że: na wejsciu (1) dochodzi temperatura ok 40 stopni na wyjsciu (2) jest przepływ temperatura jest podobna jak na wejsciu, po czasie pracy podłogówki 1,3,5 godzin, na powrocie podłogówki (4) jest zimno. Natomiast między (1) a (3) jest ciepło tepmeratury są przybliżone a na (4) zimno.

Podłogówka działa bez problemu przez dwa sezony w tym niestyty nie wiem co robic. Podłogówka była odpowietrzana poprzez rozłączenie w (4) aż do momentu uzyskania na powrocie podłogówki ciepłej wody. Nie wiem co robic aby wszystko działało jak należy. Prosze o pomoc dziękuje Mateusz

podłog

Witam

Po naprawie trójnika w instalacji CO czyli rozpruciu części pionu przez hydraulika mam problem z instalacją ogrzewania podłogowego.

A dokładnie z jedną pętlą. Do rozdzielacza podłączone są cztery grzejniki oraz dwie pętle podłogówki oraz odpowietrzacze automatyczne. Ta największa jest ok tylko z tą krótszą jest problem. Próbowałem kilka sposobów by ją odpowietrzyć i nic :(

Wczoraj zamknąłem wszystkie grzejniki i zacząłem dolewać wody do układu aż się przeleje, teraz trochę grzeje ale podłoga jest letnia.

Poradźcie jakiś jeszcze sposób na możliwość odpowietrzenia owego układu.

w jaki sposób jest realizowane obniżenie temperatury w tych pętlach?

czy są zawory RTL na pętlach?

Czy to jest jedyny rozdzielacz w całej instalacji?

Rozdzielacz ma regulację? Może przepływomierze?

Jeżeli zamkniesz wszystkie grzejniki i długą pętlę to nie ma możliwości żeby ta krótka nie zadziałała, jak nie grzeje to masz w niej poważny zator.

• 4 weeks później...
Tylko dlaczego duża pętla jest cieplejsza od małej? Skoro głowice są max. otwarte?

Woda to taki zwierz, który płynie tam gdzie mu wygodniej. Jeżeli w danej pętli jest większy opór niż w drugiej to popłynie tą drugą szybciej. Tam gdzie płynie szybciej - tam jest cieplej. To ogólnie. Zatem jeżeli masz otwarte głowice a zamknięte pozostałe grzejniki to woda płynie tą pętlą w której jest mniejszy opór. Wniosek z tego taki, że mała pętla ma większy opór, możliwe że coś się dostało do rur przy naprawie.

Co się stanie jeżeli zakręcisz RTLa w dużej pętli? Zakładam że mała się nagrzeje?

WITAM !!!

Czy to normalne, z e podłogowe ogrzewanie halasuje ??? ... jeszcze nie mieszkamy w nowym domu ale zastanawia mnie ten stukot pod podłoga .. dzieje się tak w momencie jak zawór, któregoś obiegu zostaje pzrykręcony albo na maksa odkręcony ... ciągle testujemy z piecem i nie wiem czy to ma tez wpływ na podłogówke??. .. generalnie jestem tym zaskoczona bo wczoraj w pewnym momencie myślałam,z e mi ktos z zewnątrz w dom młoteczkiem napierdziela !!! ... boję sie , ze mi podłoge rozasadzi .. po chiwli kiedy chyba ciśnienie sie ustabilizuje hałas znika ale ten poczatek jest drażliwy dla ucha !!!

Panikuje czy to normalne zjawisko ??

Szczerze mówiąc nie wiem na jakich zaworach są te rurki ... upsss... teraz jak zawory odkręcone na ful to jest cisza ... ale wystraczy przykręcic i sie zaczyna ... mnie sie to nie podoba bo byłam w kilku domach gdzie jest podłogówka i nie słyszałam żadncyh dźwięków ... nawet nie weim czy mąz rozmawiał o tym z hydraulikiem ... a męża nie ma i zapytać nie mam jak :(

A jeżeli byłyby to pomylone powroty to ich przełożenie jest skomplikowane ??.. mam nadzieję,z e nie trzeba pruc podłogi ??? !!!!