Kysha 21.10.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 jak pojdzie woda na wszystkie petle to powinna spasc temperatura na kotle i potym równiez bedziecie wiedziec ze grzeje. Super dobrze się poradzić kogoś takiego jak ty.Jeszcze raz dzięki.Jutro napiszę co i jak.Jeszcze raz dobranoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kysha 22.10.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 to trochę poczekasz zanim będzie ciepło w domku, ja podejrzewam że będziesz zadowolona dopiero po dociepleniu A więc dzięki twoim podpowiedziom mamy letnią już podłogówkę a to chyba dobrze.Co do ocieplenie miszkania to zrobimy to już na wiosnę bo teraz za zimno na najkies prace na dworku....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matik11 17.12.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witam mam problem z ogrzewanim podłgowym regulacja odbywa sie przez termostatyczny zawór mieszający ESBE seria VTA32 Przy zakręceniu grzejnkiów jest ich 6 załączeniu pompy na III bieg i ustawieniu zaworu VTE na max 60stopni jest tak że: na wejsciu (1) dochodzi temperatura ok 40 stopni na wyjsciu (2) jest przepływ temperatura jest podobna jak na wejsciu, po czasie pracy podłogówki 1,3,5 godzin, na powrocie podłogówki (4) jest zimno. Natomiast między (1) a (3) jest ciepło tepmeratury są przybliżone a na (4) zimno. Podłogówka działa bez problemu przez dwa sezony w tym niestyty nie wiem co robic. Podłogówka była odpowietrzana poprzez rozłączenie w (4) aż do momentu uzyskania na powrocie podłogówki ciepłej wody. Nie wiem co robic aby wszystko działało jak należy. Prosze o pomoc dziękuje Mateuszpodłog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.12.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 masz zapowietrzony układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.12.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 sprawdź ten zawór prawdopodobnie coś w nim padło bo 3 nie powinno być ciepłe jeżeli 4 nie jest ciepłe, a gdzie jest pompka na tym układzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matik11 18.12.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Pompka jest przy centralnym na wyjściu z pieca, jak można sprawdzić zawór czy jest sprawny czy nie?? ewentualnie jak odpowietrzyć układ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 20.12.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 zawór możesz sprawdzić zmieniając mu ustawienia i sprawdzać czy na nie reaguje najlepiej przy pomocy termometru, układ odpowietrza się odpowietrznikiem który powinien być zamontowany w najwyższym miejscu gdzieś na rozdzielaczy lub obok tego zaworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 23.12.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Witam Po naprawie trójnika w instalacji CO czyli rozpruciu części pionu przez hydraulika mam problem z instalacją ogrzewania podłogowego. A dokładnie z jedną pętlą. Do rozdzielacza podłączone są cztery grzejniki oraz dwie pętle podłogówki oraz odpowietrzacze automatyczne. Ta największa jest ok tylko z tą krótszą jest problem. Próbowałem kilka sposobów by ją odpowietrzyć i nic Wczoraj zamknąłem wszystkie grzejniki i zacząłem dolewać wody do układu aż się przeleje, teraz trochę grzeje ale podłoga jest letnia. Poradźcie jakiś jeszcze sposób na możliwość odpowietrzenia owego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 23.12.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 w jaki sposób jest realizowane obniżenie temperatury w tych pętlach?czy są zawory RTL na pętlach?Czy to jest jedyny rozdzielacz w całej instalacji?Rozdzielacz ma regulację? Może przepływomierze? Jeżeli zamkniesz wszystkie grzejniki i długą pętlę to nie ma możliwości żeby ta krótka nie zadziałała, jak nie grzeje to masz w niej poważny zator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.12.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ........ teraz trochę grzeje ale podłoga jest letnia. ........ i taka ma maksymalnie być (a przynajmniej powinna przy prawidłowej instalacji ogrzewania podłogowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 23.12.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Tak są dwa zawory RTL Danfos'a w oby dwóch pętlach. W układzie są dwa rozdzielacza dół i góra. Rozdzielacze nie mają żadnej dodatkowej regulacji. Jedynie dwa zawory na we. i wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 23.12.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 i taka ma maksymalnie być (a przynajmniej powinna przy prawidłowej instalacji ogrzewania podłogowego) Tylko dlaczego duża pętla jest cieplejsza od małej? Skoro głowice są max. otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 25.12.2010 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 czyli na grzejniki puszczasz taką samą temperaturę jak ogrzewanie podłogowe? Szkoda że nie masz rotametrów - można by wtedy coś więcej wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 21.01.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Tylko dlaczego duża pętla jest cieplejsza od małej? Skoro głowice są max. otwarte? Woda to taki zwierz, który płynie tam gdzie mu wygodniej. Jeżeli w danej pętli jest większy opór niż w drugiej to popłynie tą drugą szybciej. Tam gdzie płynie szybciej - tam jest cieplej. To ogólnie. Zatem jeżeli masz otwarte głowice a zamknięte pozostałe grzejniki to woda płynie tą pętlą w której jest mniejszy opór. Wniosek z tego taki, że mała pętla ma większy opór, możliwe że coś się dostało do rur przy naprawie. Co się stanie jeżeli zakręcisz RTLa w dużej pętli? Zakładam że mała się nagrzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Olszewski 23.01.2011 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 WITAM !!! Czy to normalne, z e podłogowe ogrzewanie halasuje ??? ... jeszcze nie mieszkamy w nowym domu ale zastanawia mnie ten stukot pod podłoga .. dzieje się tak w momencie jak zawór, któregoś obiegu zostaje pzrykręcony albo na maksa odkręcony ... ciągle testujemy z piecem i nie wiem czy to ma tez wpływ na podłogówke??. .. generalnie jestem tym zaskoczona bo wczoraj w pewnym momencie myślałam,z e mi ktos z zewnątrz w dom młoteczkiem napierdziela !!! ... boję sie , ze mi podłoge rozasadzi .. po chiwli kiedy chyba ciśnienie sie ustabilizuje hałas znika ale ten poczatek jest drażliwy dla ucha !!! Panikuje czy to normalne zjawisko ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 23.01.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Podlogówka to de facto tylko rury zalane na amen w betonie - tam się nic nie dzieje. Pytanie co zamontowano w rozdzielaczach lub przy kotle. Instalacja może być jeszcze nie odpowietrzona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.01.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Pomylone zasilanie z powrotem. One sa na RTL-ach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Olszewski 24.01.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Szczerze mówiąc nie wiem na jakich zaworach są te rurki ... upsss... teraz jak zawory odkręcone na ful to jest cisza ... ale wystraczy przykręcic i sie zaczyna ... mnie sie to nie podoba bo byłam w kilku domach gdzie jest podłogówka i nie słyszałam żadncyh dźwięków ... nawet nie weim czy mąz rozmawiał o tym z hydraulikiem ... a męża nie ma i zapytać nie mam jak A jeżeli byłyby to pomylone powroty to ich przełożenie jest skomplikowane ??.. mam nadzieję,z e nie trzeba pruc podłogi ??? !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.01.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Odwrócenie RTL-a jest proste, byleby był dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 25.01.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 O podłogę się nie martw, wszystkie zawory są na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts