Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie co do podłogówki. W swoim domu mam mieć salon "otwarty" - chodzi o przestrzeń w "pionie" - jest brak sufitu - przestrzeń kończy się na dachu. Czyli otwarta przestrzeń od podłogi z widocznym dachem. Czy przy takiej "otwartej w pionie" przestrzeni będzie się ogrzewanie podłogowe sprawdzało? Bardzo proszę o odpowiedź.

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam właśnie podłączyłem ogrzewanie podłogowe z rury pex 23mb pod ostatni grzejący grzejnik w moim domu, jest ich 9 szt dom jest piętrowy a piec gazowy 26kw powierzchnia około 100 m2 i po dwóch dniach walki z odpowietrzaniem poległem nie chce ruszyć za żadne skarby . Czy to możliwe że pompa nie daje rady czy coś źle podłączyłem . Rura pex jest podłączona na końcu grzejnika tam gdzie zazwyczaj jest odpowietrznik u góry ( zasilanie) i na dole powrót . Nie mam zamontowanego żadnego zaworu zmniejszającego temperaturę a więc powinno chodzić całą parą a tu nic.

Dziękuje z góry Nowicjusz Amator :(

pewnie pompa nie daje rady. Ogrzewania podłogowego nie można podłączać w taki sposób. Wątpię aby większa pompa pomogła - pojawią się szumy na pozostałych grzejnikach. Uratować sytuację może podłączenie podłogówki na trójnikach w miejscach łączenia z kaloryferem oraz zamontowanie zaworu RTL. Koszt materiałów nie powinien być wyższy niż 200-300 zł.

pozdrawiam

Masz ciśnienie w instalacji koło 2 bar? Próbowałeś po kolei odpowietrzać poszczególne sekcje ? Zakręcasz wszystkie na rozdzielaczu, odkręcasz maksymalnie jedną sekcję, włączasz obiegówkę na max i czekasz aż się odpowietrzy. Tak po kolei wszystkie. Zakładam że kocioł ma układ automatycznego odpowietrzania. Jeśli nie, to napisz co masz do odpowietrzania. Przyczyną mogą być też zawory i kryzy równoważące przepływ na grzejnikach, które uniemożliwią uzyskanie odpowiedniego przepływu.

zawór RTL ogranicza temperaturę na powrocie z pętli podłogówki zapobiegając nadmiernemu jej nagrzaniu.

W ogrzewanie podłogowe nie powinno się puszczać wyższej temp niż 50-55 st, co może mieć miejsce jeśli podłogówka jest bezpośrednio wpięta w c.o. - gdzie temperatura może osiagnąć znacznie więcej niż 50-55.

Ewentualnie można próbować odpowietrzyć tak jak pisał kolega rwxw

Odpowietrzone jest dobrze ale wydaje mi się że źle to podłączyłem ( pisałem na początku) tą sekcje podłogówki odpowietrzałem prawie przez dwa dni i nie ma tam ani jednego pęcherzyka powietrza. Jeśli ktoś jest pewien na 100% że jest to źle podłączone to dajcie znać. To jutro przeróbka

Tak się wczytuję i nie do końca rozumiem. Czy grzejnik jest połączony bezpośrednio z kotłem (zasilanie i powrót), a do grzejnika z tyłu podpięta jest podłogówka (zasilanie na górze a powrót na dole) ? Czyli mniej więcej równolegle 1 grzejnik i 1 sekcje podłogówki ?

Tak się wczytuję i nie do końca rozumiem. Czy grzejnik jest połączony bezpośrednio z kotłem (zasilanie i powrót), a do grzejnika z tyłu podpięta jest podłogówka (zasilanie na górze a powrót na dole) ? Czyli mniej więcej równolegle 1 grzejnik i 1 sekcje podłogówki ?

dokładnie tak tylko że jest to ostatni grzejnik całego obiegu

To nie ma prawa zadziałać, bo woda wybiera łatwiejszą drogę i wraca do kotła zamiast płynąć do podłogówki. Podłącz szeregowo grzejnik z podłogówką to pójdzie, a więc powrót z grzejnika na zasilanie podłogówki a powrót podłogówki do kotła.

ok prawie kumam powrót z grzejnika jako zasilanie podłogówki a powrót podłogówki gdzie bo tego nie rozumiem

Tam gdzie teraz jest powrót z grzejnika, czyli do rozdzielacza, czy bezpośrednio do kotła - nie wiem jak masz.

Wielkie dzięki kolego właśnie załapałem, ale tak to jest jak chce się samemu coś zrobić w domu nie mając doświadczenia. Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Mam mały problem z ogrzewaniem podłogowym. Chyba cały czas się zapowietrza ale nie jestem pewien.

Skrzynka wygląda tak

http://images35.fotosik.pl/510/c716c464920168f5m.jpg

Góra to zasilanie, które jest gorące z prawej strony- prawie do połowy

Lewa strona jest zimna lub tylko ciepła.

Dzieje się coś takiego

Jak odkręcę śrubkę tą

http://images37.fotosik.pl/648/ce40f60f6e8b62f2m.jpg

to wcześniej słychać było uciekające powietrze i niby wszystko zaczęło grzać. Ale teraz leci tylko woda a nitki które wychodzą z lewej są zimne.

Zauważyłem też, że jak zakręcę wszystkie zaworki i za chwilę odkręcę to słychać jak przelewa się woda i wtedy trochę zaczyna grzać.

Ale na drugi dzień znowu jest zimno.

Z tej rozdzielni wychodzą rurki na kaloryfery (3szt) i jeden niby jest gorący ale jak odkręcę odpowietrznik to zawsze ucieka powietrze.

Proszę powiedzieć jak to się odpowietrza dobrze.

Ewentualnie mogę opisać, która rurka gdzie idzie tym bardziej że jeszcze nie mam wylanych szlicht więc wszystko jest na wierzchu.

Moim zdaniem, to układ jeszcze nie jest odpowietrzony, a nie zapowietrza się. Odkręcanie śrubki na dole nie ma wielkiego sensu, bo wylewa się woda, powinno się coś odkręcić od góry, ewentualnie możesz spróbować rozszczelnić lewy bok rozdzielacza aby wypuścić zbędne powietrze. Gdzie masz automatyczne odpowietrzniki, bo tu ich nie widać ? Proponuję zrobić coś takiego:

- nabić ciśnienie do 2 bar i po każdej kolejnej operacji sprawdzać, czy ciśnienie spadło i jeśli tak, to dobijać do 2 bar

- wypuścić powietrze z grzejników

- zakręcić wszystkie grzejniki i wszystkie sekcje podłogówki

- odkręcić 1 sekcję podłogówki i włączyć pompę obiegową

- co jakiś czas odpowietrzać rozdzielacz odpowietrznikiem lub rozszczelniąjąc bok rozdzielacza i słuchać obiegówki

- gdy powietrza nie będzie przez 5 min (nie będzie uciekać z odpowietrznika, czy rozszczelnienia i obiegówka nie będzie szumieć), to zakręcić sekcję, odkręcić kolejną i przeprowadzić odpowietrzanie dla kolejnej sekcji

- i tak oddzielnie dla wszystkich obwodów, na końcu dla poszczególnych grzejników