Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka z widokiem na północ - jaki projekt wybrać?

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś miał ten sam problem.

Działka widokowa ale na stronę północną czyli bez słońca.

Gdzie postawić salon z widokiem na stronie pólnocnej czy ze słońcem na strone południową???

Jaki projekt wybrać?

Czy ktoś miał ten dylemat?

Ja zastanawiam sie nad projektem Elena

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=478

(w gabinecie na parterze dodatkowe okno na północ i duże przesuwane drzwi do salonu żeby w razie potrzeby był integralną częscią salonu)

Ułożenie domu wejscie i salon na stronę południową.

Prosze o opinie

Nawiasem projekt zany wszystkim Melania mi się bardziej podoba ale koszty budowy sa zdecydowania za duże :(

• 2 weeks później...

Melania --- no co Ty. Taki wielgachny dach.

Elena według mnie jest ładniejsza i ciekawsza, bo ma antresolę. Poza tym to dach dwuspadowy daje większe pomieszczenia na poddaszu. W kopertowym masz duży odpad na skosy.

Dziś znalazłam ten projek i przyznam się, że chyba zaczne się nad nim poważnie zastanawiać, bo mi się podoba.

Odwróciłabym tylko gabinet z salonem i może połączyła garderobe z pokojem na poddaszu. A i dach od frontu to chyba w jednej płaszczyźnie a nie z takim podniesieniem jak jest w oryginale.

Co Ty planujesz?

pozdrawiam :D

My juz zdecydowalismy ze to bedzie Elena. Tylze ze chcemy zamienic kuchnie miejscem z gabinetem na dole tworzac polotwarta kuchnie z jadalnia i salonem (nie wiem jak to dokladnir opisac ale mamy juz rozrysowane) Przekladamy schody na lewa sciane w salonie tak ze beda one otwarte, tym samym powstanie wieksza antresola na gorze (i wieksza kuchnia na dole bo znikna schody). Tam gdzie jest to pomieszczenie nr 7 w planie org. mniej wiecej bedzie wyjscie - tak nam sie udalo to zaplanowac ze bedzie tam miejsce na duza szafe lub cos w stylu garderoby. Tez zamierzamy polaczyc pierwotna garderobe z pokojem. I w sumie to chyba tyle z grubszych zmian. Zastanawialismy sie jeszce nad przesunieciem "tylniej" sciany o jakis 1 metr ...ale jezcze nie zdecydowalismy. Jak dobrze pojdzie to na jesien wylejemy fundamenty -dopiero. Ale nie ma nas w kraju i cala budowe odlozyc musimy na przyszly rok. Tyle ze papierki i wlansie moze fundament uda nam sie zrobic w tym roku.

Napisz jesli podejmiesz jakies dzialania w celu realizacji Eleny

Pozdrawiamy serdecznie papaa

• 4 months później...

Zdecydowaliśmy się na projekt Elena - już zamówiliśmy. Lada dzień dostaniemy.

Co prawda działka ma wjazd od północy, ale dom będzie usytuowany na tyłach, więc "życie" będzie się toczyło z przodu domu. Dlatego też szukaliśmy projektu z salonem w przedniej części domu. Elena w wersji lustrzanej okazała się naciekawsza. Długo myśleliśmy nad DRIADĄ, jednak tu jest więcej pomieszczeń - zależało nam na gabinecie - dodatkowym pokoju na parterze. Również mamy kilka zmian. Po wprowadzeniu ich przez architekta opiszemy je dokładniej :)

Mamy trochę obaw o uciekające ciepło przez antresolę i duże okna...ale podoba nam się takie rozwiązanie...coś kosztem czegoś...

Jak coś więcej ruszymy, damy znać :)

Pozdrawiamy

Marta i Krzyś

czesc

W oststnich dniach powzielismy decyzje jaki dom bedziemy budowac i.... zrezygnowalismy z Eleny. Znalezlismy inny ktory bedzie wymagal mniej zmian wewnatrz Praktycznie poza oknami w salonie (mozliwe ze zamienimy na wieksze) nie mamy potrzeby zmian w ukladzie wewnetrznym scian.

Wybralismy cos kompletnie innego niz Elena :

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_guliwer.html

projekt Guliwer - dokladnei guliwer 2g z dwoma miejscami w garazu.

projekt juz lezy na stole

Wizualnie nie jet to to co Elena ale posiada wewnatrz wszystko co chcielismy.

beda male zmiany ale minimalne. W Elenie musielibysmy caly dól przekombinowac ;-)

A tak na marginesie Inya widze ze z Belchatowa piszesz. My tez jestesmy z Belchatowa... znaczy polowa nas - Igor dokladnie. Obecnie tam nie mieszkamy ale odwiedzamy od czasu do czasu. Szkoda ze ztrezygnowalismy z Eleny bo mozna by bylo dzielic sie uwagami nawet "na zywo"

Pozdrawiamy

Celina i Igor

Ooojjjj :(

No nic, będziemy prekursorami Eleny :wink: Nigdzie w necie nie znalazłam realizacji tego projektu (jedyny jest bardzo zmieniony, tylko wygląd zewnętrzny się zgadza).

Wasz Guliwer - no no, zupełnie ładniutki :) Bardzo funkcjonalnie zaplanowany.

W Bełchatowie wynajmujemy mieszkanie, mój mąż stąd pochodzi. Ale wracamy do mojego rodzinnego miasta - Piotrkowa. Tam będzie budowa.

Pozdrawiam cieplutko.

Marta

qwert ale mnie zmartwiłeś :(

Ja żyję nadzieją na to, że ten salon, z którego będzie wydzielony od strony południowej pokoik ścianką przesuwną (jak najbardziej przepuszczającą światło), ma okna na południe, zachód i północ...ten pokoik będzie rzadko odgradzany od całości, więc może światło południowe będzie wpadało...może coś pomoże antresola nad salonem z oknami w dachu...ale ona też od strony północnej... :(

• 2 months później...

Nam również podobała się Elena, ale z uwagi na kompletną niezgodność z miejscowym planem zagospodarowania (odległość pomiędzy przednią a tylną elewacją - własnymi słowami ;) - nie większa niż 9 m) zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny nawiązujący do Eleny właśnie. I była to chyba dobra decyzja - ma wszystko to, co ładne w Elenie, ale usunęliśmy to, co nam się niezbyt podobało...

http://img443.imageshack.us/img443/9392/elwwq2.th.jpg