Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wybudowane tego domku orientacyjnie :-)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hallo Bellucci!

Pytanie o przyszły koszt to trochę tak jak wróżenie z fusów- nie wiem, z czego budujesz, czym kryjesz dach, co będzie w środku, czy jakieś prace będziecie robić sami, itp...

Ceny trochę się zmieniają, drożeje zwłaszcza koszt wykonawstwa.

Jeżeli chcesz- wyślę Ci dośc precyzyjne zestawienie dotychczasowych wydatków, jakie ja poniosłem budując swój dom. Będziesz mogła to porównać z informacjami spływającymi od innych.

Pozdrawiam serdecznie

i zyczę samych dobrych wrażeń inwestorskich ;)

Robert

O rany :-) poważne pytania mi zadajesz :-) Ja jeszcze nic tak naprawdę nie wiem, narazie szukam działki odpowiedniej :-) A ten projekt wpadł mi w oko :-) Qrczę chciałabym mniej wiecej wiedzieć czy z 300 tysiącami mam co startowac. Zamiast kupować mieszkanie wolałabym wybudowac dom, ale czy z tymi pieniędzmi wogóle mogę marzyc o domku ?

Znalazłam jeszcze taki projekt http://www.dobry-dom.pl/projekt/85/812/ jest tam podana cena wybudowania tego domu na stan surowy zamknięty, i tak sobie pomyslałam, że doprowadzenie go pod klucz może kosztować drugie tyle. Jeśli tak by było to w tych nieszczęsnych 300 tys mogłabym sie zmieścić. Co o tym myślicie? A może czas sprowadzic mnie na ziemię :-)

Bellucci,

proponuję, żebyś najpierw znalazła jakąś działkę bo to może być niebagatelna część Twoich wydatków.

Potem wystąp do gminy o wydanie Decyzji o warunkach zabudowy- dopiero wtedy rozglądaj się za projektem, decyzja wydana przez gminę okresli Ci wiele szczegółów dotyczących dachu, powierzchni itp...

Mój projekt był robiony z myslą o konkretnej lokalizacji i otoczeniu a nie kosztował więcej niż projekty gotowe.

Co do kosztów- zakładam, że zamknę się w kwocie 260 tys. Jeżeli chcesz- wyślę Ci kosztorys z naniesionymi wydatkami- bedziesz mogła porównać moje szacunki z rzeczywistością.

Czy 300 tys starczy? Nie dam wiążącej odpowiedzi. A gdzie się budujesz?

Pozdr.

Robert

Działkę mam upatrzoną w Milanówku pod Warszawą, 1000m kw + media budowlana, po zakupie tej działki zostaje mi 300 tyś na dom i dlatego zastanawiam się czy wogóle myśleć o budowie. Pod Warszawą za mieszkanie trzeba dać 5-6 tys za m kw, więc chyba bardziej opłaca sie postawic dom niz kupować kiszke w blokowisku choćby miała 70 m2. Wacham się narazie i szczerze Wam powiem, że nie wiem co zrobić. To oczywiste że wolałabym domek, ale teraz wszystko poszło tak w górę że aż głowa boli. Tak czy siak własny domek wychodzi taniej niż mieszkanie w blokach, no tak?

czesc rzeczy istotnie poszla w gore, lecz czesc nie

o tych pierwszystch tyle sie mowi ze mozna odniesc wrazenie ze wszystko zdrozalo

rezygnujac z wykonczenia w standardzie lux (podswietlana obudowa wanny z luksferami, hiszpanska terakota itp) dasz rade za 300.000 zl zamieszac

co najwyzej jednego pokoju nie wykonczysz

Bellucci, cieszę się, że napisałaś, bo jestem w bardzo podobnej sytuacji, właśnie startuję. Co prawda na zapadłej wiosce na zachodzie i do tego adaptacja stodoły na agroturystykę, więc trochę inna specyfika prac, część ścian już istnieje, ale czasem to utrudnia - trzeba dostosowywać się do istniejących warunków i położenie np. instalacji będzie wymagało wcześniejszego zerwania starych tynków i podłóg. Będę na pewno uważnie śledzić co piszecie, bo dużo wyjaśniacie. Nie znacie czasem cen za murowanie ścian? Materiały mamy własne, nie wiem, na ile popuścić w negocjacjach z murarzem.

Wykonam za 300 tys w podwyzszonym standarcie. :D

Nie żartuj, to jednak tyle starczy ? :-)

dompodsosnami my tez dopiero dziś tak naprawdę podjeliśmy decyzję że się budujemy, ponieważ dowiedzieliśmy się, że ludzie, którzy chcą od nas kupic kamienice, dostali na nią kredyt i kupują ja napewno. Mamy narazie podpisaną umowę przedwstepną, wiec do końca nie byliśmy pewni czy oni dostana ten kredyt, ale dzis sie wszystko wyjasniło i jestem bardzo szczęśliwa :-) Będę miała na dom 350 tys jak się okazuje, bo działka nam sie taniej trafiła, ale dom chciałabym postawić tak do 300 tys, żeby mieć troszke na umeblowanie :-) Tak bym chciała żeby sie nam udało, całe zycie w blokach, mam dooooość :-) Powiedzcie mi w ile można postawić dom, bo słyszałam że fundamenty musza stac rok i takie tam pierdoły, to prawda? bo troszke mnie to zmartwiło.

Hej, Bellucci, ktoś po prostu chce z Ciebie pożartować. Myślę, że warto zajrzeć na dzienniki budowy, ludzie prowadzą je tutaj na forum, ja czytałam bardzo fajny dziennik Robina2, z terminami działań, przykładowymi cenami, fotkami. Warto, sporo się dowiesz. Gratuluję udanej transakcji i życzę szybkiej przeprowadzki na swoje. Gdzie będziesz budować? :lol:

Pożartowac ze mnie, a czemu? Chodzi o to że pytam czy tyle pieniędzy starczy? Jedni mówią że tak, inni że nie koniecznie, więc staram sie choć trochę zorientować w temacie, zanim zaczniemy działać.

Budowac się będziemy w Zalesiu koło Grodziska Maz., a ceny tu nie sa niskie. Myślelismy wpierw o kupnie mieszkania wiekszego, ale musielibysmy zapłacić 6 tys za m kw, a w nowym budownictwie od 7 tys w wzwyż, masakra jakaś. Stąd pomysł żeby zbudować domek i wątpliwości odnośnie pieniędzy, bo skoro tyle kosztuja mieszkania to ile budowa? Ale myślę że wszystko sie jakoś ułoży, jeszcze pare tygodni temu nawet nie myslałam o własnym domu, a dziś oglądam projekty :-) Ekipe jakąs znajdziemy, bo mąż zajmuje sie sprzedażą agregatów tynkarskich i współpracuje z firmami budowlanymi. Zaczynam go naciskać żeby podpytał ich jakie mają ceny.

Poczytam sobie zaraz te dzienniki, jeden jakis czytałam ostatnio i az mi sie łezka w oku zakręciła, miło czytac o tym jak ludzie spełniaja swoje marzenia :-)

dompodsosnami ja również życzę Ci realizacji planów, napewno nam się uda :-)

Mówiąc o żartach (a nawet wolnych żartach) miałam na myśli te rok stojące fundamenty i "takie tam pierdoły". To rzeczywiście pierdoły. Myślę, że znajdziecie fajną ekipę mimo trudności jakie są teraz wszędzie - widać, że stać Cię na odważne decyzje i szybkość działania. Pozdrawiam. Jak będziesz znać jakieś ceny to daj znać - przyda mi się do rozmów z moim fachowcem.

No tak...nie załapałam, ale to napewno przez ból zęba, który mi dzis doskwiera :lol: 8) Czy mnie stac na te odważne decyzje, to sie okaże w przyszłości, obym nie przepłaciła tego zdrowiem psychicznym :D Trzeba działać, nie ma co, inaczej do niczego sie w życiu nie dojdzie, a czy się uda czy nie, no cóż...jak nie zaryzykuję to sie nie dowiem :-)

Jak już bedę miała jakies informacje konkretne, to napewno dam znać, a może nawet dzinnik zacznę tu pisać, a co :-) :lol:

A mój fachowiec dziś zalał pierwszą ławę fundamentową i bardzo się z tego cieszę. Twój dziennik pierwsza będę czytać - możesz liczyć na komentarze. :lol: Na ból zęba podobno najlepszy jest Veramid, ale to sprzed kilku lat, może od tego czasu farmaceuci wymyślili coś lepszego. Życzę zdrowia, nie chcę się martwić o zdrowie pierwszej znajomej z forum! :(

No tak, ale to jest dom szkieletowy, a ja jednak wole murowany z cegły, jakoś nie bardzo ufam tym szkieletom :-) Cegła to cegła.

dompodsosnami Ty przynajmniej juz fundamenty masz na działce, a ja jeszcze wielkie nic :-) Powodzenia zyczę i czekam na dziennik budowy :-)

No tak, ale to jest dom szkieletowy, a ja jednak wole murowany z cegły, jakoś nie bardzo ufam tym szkieletom :-) Cegła to cegła.

tak,to szkielet,ale jaki?-przetrwa nie jeden dom z cegły,a przy okazji dobra cena i większe wnetrze przy tym samym obrysie buidunku .Nie namawiam lecz informuję. :D

Bellucci , u mnie gorzej niż u Ciebie - adaptacja stodoły. Trzeba się dostosowywać do tego, co przodkowie zbudowali jakieś 100 lat temu. Ale przynajmniej zmusza to do myślenia zupełnie innymi torami. Może rzeczywiście warto założyć dziennik budowy? Ale nie umiem. Zdjęcia z budowy robię, a co! :wink: No, czas lulu. Rano trzeba lecieć na budowę. Zajrzę na ten wątek jutro. 8) Bye!