Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wybudowane tego domku orientacyjnie :-)

Recommended Posts

Tylko sie tam nie zacharuj na tej budowie :-) pamietaj, że my kobiety delikatne istoty jestesmy 8) :D Buźka, ja też idę spać, chyba jakieś grypsko mnie bierze.

Jan Przestrzelski napisał:

tak,to szkielet,ale jaki?-przetrwa nie jeden dom z cegły,a przy okazji dobra cena i większe wnetrze przy tym samym obrysie buidunku .Nie namawiam lecz informuję.

Jak narazie zdecydowaliśmy sie na cegłę, a jak będzie dalej to się zobaczy :-)

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz domek jest zbliżony do Twojego więc mamy jako takie porównanie. Ale po kolei:

Powierzchnia użytkowa - ok 130 m2

Powierzchnia podłóg - 160 m2

Garaż - 18 m2

Dachówka cementowa, pełne deskowanie i zarabianie krokwi, wełna na poddaszu 25 cm,kominy systemowe, ściany z BK 500, styropian na ściany 16 cm, styropian na gruncie 15 cm,okna PCV, ogrzewanie elektryczne, bojlery elektryczne, tynk akrylowy, część ściany w klinkierze + kominek + kuchnia + 120 m2 podjazd + przyłącze wod-kan + przyłącze elektryczne. Na jakości robót i materiałów budowlanych (poza oknami) nie oszczędzliśmy.

Całość do wprowadzenia ok. 330 tysięcy.

Ale (niestety :cry: ) zmuszeni jesteśmy kupować conajwyżej przeciętne płytki, armaturę, podłogi, oświetlenie itp. Dla zobrazowania kosztów budowy zaznaczam, że byłem (oczywiście przed rozpoczęciem) w 100% pewny, że się zmieszczę w 270 tyś. :lol:

Witam WAs wszystkich. Jestem tu nowa i szczerze powiem, że dopiero zaczynam sie orientować, jak i co, z tym budowaniem domu. Chciałabym Was spytać ile może kosztować wybudowanie pod klucz tego domku czy w 300 tys się zmieścimy z męzem?

http://www.dobry-dom.pl/projekt/85/1363/

Zapraszam do wątku: HERMES :wink:

A na pytanie o cenę nie odpowiem. Ja szukam wykonawcy wersji z podwójnym grażem i podpiwniczonego. Wyceny mam różne - mam nadzieję, że w 450 się zmieszczę....

Ale - mam też wycenę na stan deweloperski za uwaga: 896 tyś. netto (brakuje mi tu odpowiedniej emotikonki :wink: )

A ja postanowiłam pójść na całość i za kilka lat zbudować C20 (Dworek) z Muratora. Dom spory i pewnie będzie drogi, ale mam nadzieję, że po rozłożeniu budowy na etapy uda się. W poniedziałek idziemy do gminy, bo już wystąpiliśmy z wnioskiem o dzierżawę upatrzonej działki. Chcemy najpierw zorientować się czy działka przeznaczona pod rekreację i sport w gminnych planach da się przekwalifikować na budowlaną. Jeśli tak - kupimy ją na pewno. Jest tuż obok naszej starej działki, tej ze stodołą, a do tego wszystkie media przy granicy działki. No i las - wszechobecny, włażący na działkę starymi 60-letnimi sosnami... Cudna!

a ja bym sie tak dolaczyla do tematu i zapytala czy ktos moze pomoc jaki budzet powinnam miec zeby przeznaczyc na taki domek w stanie surowym zamknietym, czyli bez salenstw. Sciany z porothermu, nie podpiwniczony itd. To jest akurat projekt Lipińskich LMP 26, 68 m2 uzytkowej.

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=55248&keys=2&offset=1&backcmd=Collection

Sporo czytalam postow na forum, ale nadal jestem zdezorientowana jezeli chodzi o koszt budowy takiego domku, zwlaszcza biorac pod uwage wciaz rosnace ceny!!!Rosna podobno o 100 - 150% i maja wzrosnac, tylko ciekawe komu o tyle wzrosly zarobki???

Ja powiem krótko. Wykonawcom sie w głowach popier.... a my na to pozwalamy.

W 2006 roku wykonawca spod Częstochowy wziął za ten : http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=242

dom, stan surowy otwarty (z materiałami) 110 tys. Dziś powiedział mi za to samo że obawia się, że w 230 tys się nie zmieszczę. Ze niby musi pracownikom płacić więcej żeby mu za granicę nie uciekli.

Porąbany ten kraj,.....

Konrad

dokladnie jestem tego samego zdania, ceny mieszkan sa masakryczne, ale teraz zaczela sie podobna historia z budowaniem domow, cegla z 50 groszy wzrosla juz do 1,20 zl. Do tego od przyszlego roku wchodzi 22% VAT. Mam nadzieje, ze kiedys w koncu skonczy sie ten caly boom budowlany. Dazymy do cen europejskich tylko czemu nasze wynagrodzenia nie rosna wprost proporcjonalnie do tych cen??????

Dlatego sie pytam ile mniej wiecej za stan surowy otwarty 68 m2, bo nie wiem czy bedzie mnie stac zeby cokolwiek budowac, czy tez lepiej stad wyjechac i wrocic jak to wszystko znormalnieje

zabina, a może po prostu dostosować się do sytuacji i pomyśleć o sprowadzeniu ludzi zza wschodniej granicy? Ja chyba tak zrobię. Naszym panom fachowcom w głowach się kuku porobiło, a na Ukrainie też potrafią budować i nie wołają takich kosmicznych cen. :roll:

a ja bym sie tak dolaczyla do tematu i zapytala czy ktos moze pomoc jaki budzet powinnam miec zeby przeznaczyc na taki domek w stanie surowym zamknietym, czyli bez salenstw. Sciany z porothermu, nie podpiwniczony itd. To jest akurat projekt Lipińskich LMP 26, 68 m2 uzytkowej.

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=55248&keys=2&offset=1&backcmd=Collection

Sporo czytalam postow na forum, ale nadal jestem zdezorientowana jezeli chodzi o koszt budowy takiego domku, zwlaszcza biorac pod uwage wciaz rosnace ceny!!!Rosna podobno o 100 - 150% i maja wzrosnac, tylko ciekawe komu o tyle wzrosly zarobki???

Stan surowy zamknięty Materiały ok.5000 Robocizna z deskowaniem i papą 15000.

kidczyli uwazasz ze 65 tys wystarczy na stan surowy zamkniety?? :D Dales mi troche optymizmu, dzieki :) bo jak sie nasluchalam i naczytalam o kosmicznych kwotach to slabo mi sie robilo.

Myslę,że tak.Wkalkulacji przyjąłem ceny bloczków bk po10,-Pustak teriva po4,-

,belki po 130,-.Bloczki fund.po 4,-,beton po 240,-/grucha/,więźba po700-800,- za m3,okna po600-700,-.Usiądż i policz a chyba sie nie pomyliłem.

50000:68=735,- za m2 pow.użytkowej.Pozdrawiam :wink:

KID hehhe Fajnie ze zrobiles mi takie wyliczenie, coraz bardziej rozjasnia mi sie w glowie, ze nie trzeba do konca bac sie budowy. Wiesz jestesmy kilku meisiecznym malzenstwem, mieszkamy w wynajetej kawalerce, chcemy miec cos swojego, ale ceny mieszkan w naszym miescie to ok 160 000 - 200 000 zl za dwa pokoje (42-45 m2), Masakra!!! Rodzice dadza nam dzialke i glupota byloby chyba kupowac mieszkanie, skoro mozna postawic swoj maly domek.

Swoja droga to budowales nie dawno swoj dom???Czy zajmujesz sie budownictwem???

Wielkie dzieki i pozdrawiam :D

KID hehhe Fajnie ze zrobiles mi takie wyliczenie, coraz bardziej rozjasnia mi sie w glowie, ze nie trzeba do konca bac sie budowy. Wiesz jestesmy kilku meisiecznym malzenstwem, mieszkamy w wynajetej kawalerce, chcemy miec cos swojego, ale ceny mieszkan w naszym miescie to ok 160 000 - 200 000 zl za dwa pokoje (42-45 m2), Masakra!!! Rodzice dadza nam dzialke i glupota byloby chyba kupowac mieszkanie, skoro mozna postawic swoj maly domek.

Swoja droga to budowales nie dawno swoj dom???Czy zajmujesz sie budownictwem???

Wielkie dzieki i pozdrawiam :D

Witam.Odpowiadając na pytanie to jedno i drugie.Życzę powodzenia w budowie gdyż domek jest bardzo fajny a i mieszkanie w nim da wam wiele satysfakcij bo o blokach to nie ma co wspominać.Pozdrawiam :lol:

To ja może poszukam innego projektu :-) Podobaja mi sie te domki, bo są takie fikuśne i bajkowe, ale obawiam się że drogie jesli chodzi o budowe. Mi bardzo podobała sie muza, ale okazuje się że jest droga i mało funkcjonalna. Musze poszukać dobrego projektu...:-)

Hermesa powinieneś postawić poniżej 400 tyś wykończonego (mam nadzieję). Cena która podałem to jakis absurd i ciekawostka :wink:

A domek jest jednak spory, więc troszkę musi kosztować...

Hermesa powinieneś postawić poniżej 400 tyś wykończonego (mam nadzieję). Cena która podałem to jakis absurd i ciekawostka :wink:

A domek jest jednak spory, więc troszkę musi kosztować...

"Powinnaś" - jestem kobietą :p

Sail napisz mi jeszcze czy opłaca sie budować hermesa? My wybralismy projekt z podwójnym garażem, więc cena bedzie pewnie wyższa.

"Powinnaś" - jestem kobietą :p

Sail napisz mi jeszcze czy opłaca sie budować hermesa? My wybralismy projekt z podwójnym garażem, więc cena bedzie pewnie wyższa.

Przepraszam za gafę :oops:

Co to znaczy czy opłaca się budować?

Ja też wybrałem z podwójnym garażem, dodałem piwnice i zamierzam go wybudować... Ile mnie to będzie kosztować to się dopiero okaże. Mam wycenę na stan surowy z dachem (pełne deskowanie i dachówka BRAAS) na 217 tyś. do negocjaji. Bez piwnicy powinno być jakieś 25-30% taniej. Warto?

W podanym przeze mnie wątku piszą ludzie którzy są w trakcie budowy więc ich wypowiedzi to realia, a nie gdybanie i ceny są normalne - wyższe od wyceny architekta ale bez takich przegięć jak niektóre wyceny, które otrzymałem.

Zakładając, że w Pruszkowie ceny mieszkań są równie absurdalne jak w Warszawie, czy Krakowie to na pewno warto, bo za tą cenę kupisz duuużo mniejsze mieszkanie.

Dla nas Hermes spełnia nasze wymagania w 99% :wink:

Miałem okazję oglądać stan surowy zamknięty i uważam, że domek jest super :wink:

No to suuuper, w takim razie i my bedziemy prawdopodobnie budować Hermesa :-) Tylko ja nie potrzebuje piwnicy, wiec moze dećko taniej wyjdzie :-) A zmieniałeś cos w projekcie oprócz podwójnego garażu? Jak wyglada góra, czy te sypalnie są ładne, skosy nie sa za duże? pytam, bo wiesz ja jestem zielona w te klocki :-)

No to suuuper, w takim razie i my bedziemy prawdopodobnie budować Hermesa :-) Tylko ja nie potrzebuje piwnicy, wiec moze dećko taniej wyjdzie :-) A zmieniałeś cos w projekcie oprócz podwójnego garażu? Jak wyglada góra, czy te sypalnie są ładne, skosy nie sa za duże? pytam, bo wiesz ja jestem zielona w te klocki :-)

Garaż podwójny jest oryginalny z projektu... :roll:

Moich zmian trochę jest, bo postanowiliśmy go ciut uprościć i pozbyć sie balkonów, których sensu w domku z ogrodem oboje nie widzimy... i tak:

- piwnica pod domem (pod garażem fundament schodkowy) - to największa zmiana

- likwidacja obu balkonów - za to daszek trójspadowy (?) nad wejściem i centralnie z tyłu domu zadaszony taras o wym. ok. 3x5 m

- likwidacja podcienia z tyłu - powiększona kuchnia z jadalnią i przeniesione wejście na taras na środek domu

- zamiast lukarn nad garażem - okna połaciowe i okno w ścianie szczytowej w pomieszczeniu nad garażem.

Dom oglądałem w stanie surowym - z moich doświadczeń wynika, że po wykończeniu pomieszczenia wydają się większe :wink: . W stanie surowym jak dla nas jest w sam raz. Salon taki akurat, sypialnie też, sypialnie dla dzieci są identyczne więc nie będzie kłótni kto ma większy pokój :wink:

Skosy.... w stanie surowym ciężko ocenić - ja kazałem architektowi zmienić stropy na monolityczne - zyskam jakieś 14 cm i zastanawiam sie nad dołożeniem jednego pustaka na wysokości.... zobaczymy. Skosy chciałbym mieć ok. 90 cm po wykończeniu podłogi :roll: :wink:

Teraz mam w mieszkaniu skosy 140 cm i jest fajnie bo pokoje nie są za duże, a takie skosy nie ograniczają za bardzo, ale okno dachowe tak wysoko to tylko do patrzenia w gwiazdy (w mieszkaniu nie mam okien dachowych).

A co do wielkości pokoi - ja jestem wychowany w wielkiej płycie, z rodzicami mieszkałem na 2-ch pokojach (43m2 całe mieszkanie), potem miałem garsonierę 24 m2 - teraz sam salon mam mieć 28m2 :lol: , więc dla mnie to są super przestrzenie :wink: