Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wybudowane tego domku orientacyjnie :-)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sail pogoda jest przepiekna także ze stanem zero do końca maja nie powinno być problemu, czego Ci życzę :-)

Mam pytanko odnośnie kuchni z jadalnią, Sail widziałeś ją może w realu? Martwie się że będzie troszke ciasno, a szkoda mi tego pokoju na parterze. Ciekawa jestem jak to wyglada w rzeczywistości. I jeszcze jedno podobno hemres z dwoma garażami ma wiekszy salon, czego ja kompletnie nie widzę, czytałam o tym wzmianke w temacie Hermes, czy to prawda?

Sail a tak w ogóle to gdzie Twój dziennik budowy ??

Po kolei:

Chciałbym móc tyle odłożyć co miesiąc z budżetu :wink:

Budowlańcy pracują od poniedziałku do soboty, w tygodniu do 18-19, w soboty do 14 ale nie zdążą w maju :wink:. Doszło im ocieplenie piwnicy styrodurem, które prawie pominęli, na szczęście zwróciłem na to uwagę przed zasypaniem fundamentów, więc robią. Na przyszłą sobotę (a to już czerwiec) planują zalanie stropu nad piwnicą i płyty w garażu :lol:

Kuchni nie widziałem, ale my zlikwidowaliśmy podcień, zyskując ok. 5 m2, tak więc kuchnia z jadalnią będzie jakieś 20-21 metrów. Nie wiem czy to mało, ale całe moje pierwsze mieszkanie miało 24, więc myślę, że tak na kuchnie z jadalnią starczy :lol: :wink:

Większego salonu też nie zauważyłem, chociaż w sumie to w plikach od architekta wersja bez pokoju z większym podcieniem ma o jakiś niecały 1 m2 większy salon - ciekawe czy da się to zauważyć :roll: :wink:

Dziennika raczej nie będzie :oops: bo nie mam takich zdolności jak niektórzy forumowicze, a zwłaszcza forumowiczki..... ale postaram się zamieścić zdjęcia z budowy, na wzór kolegi Niggera :wink: Muszę tylko zebrać ich jeszcze kilka :wink:

Sail zdolności do prowadzenia dziennika to i ja nie mam :D ale zawsze cos tam nieudolnie nabazgram i ktoś nowy co dopiero zaczyna, jakies informacje na pewno dla siebie znajdzie :-) Tak mi się wydaje :D

Sail czy damy radę tyle odłożyć to też sie dopiero okaże. Mój mąż otworzył sobie nie dawno firmę, która póki co dobrze sie rozwija, ale czy będzie tak już zawsze, wyjdzie w praniu :-) Sprzedaje agregaty malarskie i tynkarskie, i jak na razie jest na ten asortyment duuuże zapotrzebowanie bo teraz akurat takie czasy nastały i ja sobie tak myśle że może się uda odłożyc trochę złociszy, ale na pewno bez wyrzeczeń sporych sie nie obejdzie :-) Ale staniemy na głowie żeby wybudować hermesa i uciec z tych wstrętnych bloków :-)

A na kiedy planujesz koniec budowy, zakładasz jakiś przybliżony termin ?

theRav jak wyliczyłes tą kwotę? Mnoży sie powierzchnię całkowitą czy użytkową ? Pytam bo gość który bedzie nam prawdopodobnie budował dom powiedział że za 2-2,500 tys za metr postawi nam chałupę, więc ciekawa jestem jak to obliczyć?

Do obliczeń używa się powieżchni użytkowej - nie bardzo wiem jaką powierzchnię podają przy twoim projekcie (czy te 202m2 to użytkowa?)

Już ponad rok temu, kiedy ja zaczynałem budować, mówiło się, że 2000zł/m2 domu na gotowo to kwota wykonalna ale kosztem wyżeczeń - jeśli przez ten rok coś się zmieniło to raczej ta kwota poszła w górę.

Czy zamierzacie korzystać z takiego generalnego wykonawcy, który zbuduje wam cały dom i sam będzie kupował materiały?

Co do pieniędzy - to nie ma znaczenia ile będziecie mieć na dom ale ile chcecie na domek przeznaczyć :wink:

Sail oby się Wam udało wprowadzić jeszcze w tym roku, choc do wiosny 2008 też długo nie będziecie czekać, ten czas leci jak oszalały, także obie wersje są optymistyczne :wink:

theRav ekipa którą mamy na oku będzie budować nam dom pod klucz, a jak bedzie z materiałami to sie dogadamy, bo w sumie niektóre rzeczy my możemy załatwić we własnym zakresie, jak stal np. Więc raczej będziemy dopiero wszystko ustalać. Zdecydowaliśmy sie na ekipe pod klucz, po doświadczeniach mojego brata, któremu dom budowało kilka ekip, nie wspomina tego dobrze :-) Jedni zwalali na drugich, że krzywo tynki wyszły bo poprzednia ekipa ściany krzywo postawiła itp. A tak, jak jest jedna ekipa to odpowiada za całokształt. Mysle ze to jest dobre rozwiązanie.

• 1 month później...
kidczyli uwazasz ze 65 tys wystarczy na stan surowy zamkniety?? :D Dales mi troche optymizmu, dzieki :) bo jak sie nasluchalam i naczytalam o kosmicznych kwotach to slabo mi sie robilo.

Myslę,że tak.Wkalkulacji przyjąłem ceny bloczków bk po10,-Pustak teriva po4,-

,belki po 130,-.Bloczki fund.po 4,-,beton po 240,-/grucha/,więźba po700-800,- za m3,okna po600-700,-.Usiądż i policz a chyba sie nie pomyliłem.

50000:68=735,- za m2 pow.użytkowej.Pozdrawiam :wink:

A gdzie piach, stal zbrojeniowa, izolacja cieplna i wodna, nadproża, wieńce, kleje, zaprawy. dachówka... , chyba zbyt uproszczona wycena.

:p

Będziemy mieli jednak 400 tys,

Czy dobrze zrozumiałem, ze za 400 tysięcy chcecie wybudować i wykończyć (tak aby się wprowadzić) dom 200m2 użytkowej :o

Ja mam tyle samo w budżecie na dom 125m2 i nie wiem czy starczy :wink:

Jestem po stanie zero i surowy zamkniety (z oknami drzwiami zewnętrznymi i bramą) szacuje na 190.

Sąsiad ma już więźbe na domku 180m2+garaż dwustanowiskowy i jak mi dawał kosztorys dla banku to ja tam widziałem cyferki 600-700 tysięcy.

No ale do optymistów świat nalezy :D

mario1976

nie przesadzajmy, 400 tys, na dom bez wyposażenia i działki na pewno wystarczy, żeby było ciekawiej ja też buduję jak BellucciHermesa trochę powiększonego i mam zamiar wydać na to 300-320 tys, ale ja w porównaniu do Ciebie (zerknęłam do Twojego dziennika) na stan zero wydałam 15 tys. Mam również zakupione większość materiałów do stanu zamkniętego i razem bez robocizny wyjdzie mi 120 tys, a mam Sciany z Ytonga 36,5 orginalne nadproża, i wieńce, zamówionych 16 oken (dobrych), większość dużych. Jak ktoś chce i go stać na przepłacanie i zlecanie całej budowy wykonawcy razem z zakupem materiałów to jego sprawa. Ale zrażanie kogoś do budowy za 400 tys, to tak samo skrajne (tylko w drugą stronę) jak podpowiedź liczenia policz metr ściany, betonu i okien...

A to co się pisze do banku to już inna bajka, jedni zaniżają kosztorysy żeby wogle dostać kredyt inni z kredytu kupią sobie dobre autko, podłogi z marmuru i baterię do zlewu za 7 tys, bo kredyt hipoteczny jest najtańszym kredytem.

Pozdrawiam Kamila

mario1976

nie przesadzajmy, 400 tys, na dom bez wyposażenia i działki na pewno wystarczy.

No jak tak Wam wyszło to tylko się cieszyć. Ja nie zlecam wszystkiego jednemu wykonawcy. Buduje systemem gospodarczym. Mam jedną ekipę do stanu surowego, inną do dachówki, a później musze szukac konkretnych wykonawców na wykończeniówkę.

Nie wiem jak wyglądają Twoje fundamenty ale ja nie dałem rady taniej. Jesli bym ich nie pdwyższył to byłaby oszczedność rzedu 2000. Beton kupiłem w cenie rynkowej (po tyle chcą w Warszawie), bloczki także, piasek też w normalnej cenie + 6500 robocizna. Nie mam pojęcia gdzie mógłbym zaoszczędzić 15 000, a Twój fundament jest chyba większy (ja mam 60mb ław więc na same ławy wyszło 14m3 betonu - czyli 60m*0,6m*0,4m i wychodzi 14,4m3)

W moich rejonach takie domki +-wychodza w takiej cenie jaka wychodzi z moich kalkulacji czyli koło 150-160 stan surowy owtarty do 18000-200 000 zamkniety (w zalezności od standardu bramy garażowej, okien i drzwi) i później wykończeniówka, płot....którą określają na drugie tyle co stan surowy (sam nie wiem ile mnie wyniesie ale tak pisza forumowicze). Tak więc jakbym nie liczył to wyjdzie w okolicy 400 do wprowadzenia się.

A co do sąsiada to tez buduje gospodarczo (PHT) i oprócz tego, że widziałem kosztorys to sobie także rozmawiamy.....

Ogólnie ja skłaniam sie do "wyceny" forumowicza Bikerusa, który "szacował", ze Twój pierwszy projekt (koło 130m2) wyniesie 360 do zamieszkania w średnim standardzie.

Tak czy inaczej powodzenia :wink:

ps

a tak z ciekawości możesz mi napisac jak wyszło tak tanio za fundament. Tzn ile metrów B20, B10, stal, bloczki, piach, hydraulik, koparka, robocizna, cement, ocieplenie itp ?

zabina, a może po prostu dostosować się do sytuacji i pomyśleć o sprowadzeniu ludzi zza wschodniej granicy? Ja chyba tak zrobię. Naszym panom fachowcom w głowach się kuku porobiło, a na Ukrainie też potrafią budować i nie wołają takich kosmicznych cen. :roll:

A może ściągnijcie ich z Chin. :lol:

Nie wiecie o czym piszecie. Niewielu z Was drodzy inwestorzy zdaje sobie sprawę z kosztów prowadzenia działalności gospodarczej, kosztów wynagrodzeń pracowników itp. Skończyły się czasy kiedy wszystko było za pół darmo , na czarno, bez faktur , ZUS-ów,itp.

Teraz wreszcie jest normalnie!!! Pomijając oczywiście płace które nie zawsze są adekwatne do kosztów budowy. Ale jak widać z ilości budowanych w Polsce domów oraz z ilości użytkowników tego szacownego FORUM nie jest tak źle z wypłacalnością.

Pomijam również fakt "chorych" wycen - bo to akurat reguluje rynek. Jeśli Wykonawca ma dużo zleceń to winduje ceny. Dużo zleceń ma dlatego że nie ma kto budować. Rozsądny budowlaniec na zachodzie zarabia jak wszyscy wiecie kilkakrotnie więcej niż przy obecnych dobrych pensjach krajowych.

Więc ściągajcie Chińczyków, Kazachów, Ormiańców i Aborygenów z Australii, a nie długo oni będą brali tyle samo co teraz Polacy, A Polacy wyprowadzą się do Irlandii w komplecie.

Mimo to pozdrawiam wszystkich Budujących i rozsądnych "krajowych" Wykonawców.

kurcze

ja płacę 2200 zł za m2 za stan surowy zamknięty bez dachówki (220m2)

rany ile ja przepłacam, ale z działką (1600m2 - dzierżawa wieczysta) wychodzi mi

około 480 000 zł.

wiec jak na lokalizacje - okolice Warszawy to cena boli ale ból uśmierza żona, której to wielkie marzenie :o

:o Za tyle można w niskim standardzie wybudować pod klucz.

Kierownik budowy zarabia chyba z 10.000 :lol:

Wykonam ci ten zakres za 1600 zł/m2

hehe no tak

ale czy dasz mi w tej cenie działkę 1600 m2 za 60 000 zł pod Warszawą - co prawda dzierżawa wieczysta :-?

to co tracę na cenie budowy zyskuje na cenie działki, suma wychodzi taka jaką podałem. Ale wiem, że deweloper mało nie zarabia :o a ja przepłacam za robociznę to mnie lekko wkurza

hehe no tak

ale czy dasz mi w tej cenie działkę 1600 m2 za 60 000 zł pod Warszawą - co prawda dzierżawa wieczysta :-?

to co tracę na cenie budowy zyskuje na cenie działki, suma wychodzi taka jaką podałem. Ale wiem, że deweloper mało nie zarabia :o a ja przepłacam za robociznę to mnie lekko wkurza

No chyba że jest to transakcja wiązana (tzn. działka i budowa).