Gość 05.06.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Czy koniecznie musi być wyprowadzony przewód kanalizacyjny ponad dachem? Słyszałem że można go zakończyć w pomieszczeniu łazienki i założyć zawór napowietrzający. Czy nie będzie z tego przykrych zapachów?Duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.06.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Lepiej zrób odpowietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor 06.06.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Zawory napowietrzające nie zawsze dobrze działają. Może okresowo wydobywać się przykry zapach. Wykonanie później przewodów wentylacyjnych wiąże się ze sporym remontem i przeróbkami: ukrycie rur w ścianie, ukrycie rur w ociepleniu dachu, wyprowadzenie rur na dach powyżej okien połaciowych (jeżeli są), montaz kominków itd. Sporo pracy i kosztów. Łatwiej i taniej wykonac je na etapie budowy. Ja zrobiłem wentylację każdego pionu kanalizacyjnego i mam dwa kominki ceramiczne na dachu. Ładnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Dzięki. Muszę coś wykombinować, bo przyznam się że pion kanalizacyjne nie wychodzi ponad dach. Mam jeden wolny przewód wentylacyjny, to może tam podłączem kanalizację. Pozdrawiam Duduś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor 06.06.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Pion wentylacyjny możesz przedłużyć rurą z PCV - miękką lub twardą- wzdłuż krokwi i wypuścić na dach w najbardziej korzystnym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 06.06.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Nie wkładaj odpowietrzenia w komin wentylacyjny - jesli nie będzie dobrej wentylacji pomieszczenia (ciągu), zapach wraca do pomieszczenia. Teraz się z tym męczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Karolina. To będzie szczelne połączenie. Mam na myśli zupełnie wolny przewód wentylacyjny. Chyba będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 06.06.2003 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Gościu, Karolina ma rację zapasowy, szczelny przewód wentylacyjny owszem wyprowadzi ponad dach zapachy z kanalizacji ale np. sąsiadujący kanał wentylacyjny w tym momencie może mieć akurat chwilowy odwrotny ciąg (częste zjawisko w nowym szczelnym budownictwie) i zapachy będą zassane do wewnątrz pomieszczeń.Druga sprawa, wsadzanie odprowadzenia kanalizacji bezpośrednio w przwody kominowe mże się skończyć wcześniej czy póżniej remontem kominów ponad dachem.Pozdrawiam kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 09.06.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Czyli jak radzisz kominiarzu prowadzić rurę odpowietrzającą kanalizację w ścianie? Czy fi 50 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 09.06.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Mam 3 odpowietrzenia kanalizacji na dachu. Czy muszę zrobić jeszcze dodatkowe odpowietrzenie szamba, czy mogę je szczelnie zamknąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 09.06.2003 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Krzyszt17.Sory, nie jestem hydraulikiem tylko kominiarzem.Co do średnic i prowadzenia najlepiej zapytać fachowców.Dobrze by było żeby w każdym domu ktoś pomyślał nad dodatkowym kanałem montażowym którym szły by sobie wszystkie rury, przewody antenowe itp. - mniej by było póżniej problemów z przykrymi zapachami oraz z pourywanymi przewodani antenowymi podczas okresowych czyszczeń przewodów wentylacyjnych.kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.06.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Doradzono mi aby, jeśli już wyprowadzam na dach rure odpowietrzającą kanalizacji, jej zakończenie (są w handlu takie "grzybki" do rur kanalizacyjnych) było usytuowane wyżej niż wyloty (kratki) wentylacji grawitacyjnej.Ma to zapobiegać przenikaniu zapachów do budynku.Nie biorę jednak odpowiedzialnościZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Lechu9 10.06.2003 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Czy sensowne jest takie rozwiązanie: wprowadzenie rury PCV do kanału wentylacyjnego na poziomie nieużytkowej części poddasza i wyprowadzenie jej ponad górną część komina (powiedzmy 15 cm). Wtedy odpowietrzenie jest powyżej kanałów wentylacyjnych (poza tym kanały mają wyloty w ścianach bocznych komina. Jakiej średnicy macie odpowietrzenie kanalizacji? Czy koniecznie musi być 50mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 No właśnie. Czy wyprowadzenie przewodu kanalizacyjnego powyżej wentylacji nie uchroni nas przed przykrymi zapachami przy odwróconym ciągu powietrza? Jak wysoko musi być kanalizacja ponad wentylacją? Czy można zastosować "grzybki" na przewodzie które odwracają się na nawietrznej strony i ochronią wentylację przed wnikaniem zapachów. Panie kominiarzu, z wypowiedzi wynika, że ludzie montują przewody antenowe w przewodach wentylacyjnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.06.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Dzięki za odpowiedź kominiarzu, ale może jest na forum dobry hydraulik i on odpowie na pytania postawione przez nas?Pozdr Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.06.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Witam czy może być niezły hydraulik zamiast dobrego Postaram się pomóc Problem z odpowietrzeniem kanalizacji polega na tym że fachowcy idą na łatwiznę i piony kanalizacyjne kończą w kanałach wentylacyjnych. Kiedyś nie było to wadą ale w dobie super szczelnych okien nie mamy nawiewu świeżego powietrza jak dodamy do tego pracę pieca co lub kominka mamy do czynienia z zasysaniem powietrza przez kanały wentylacyjne które powinny je usuwać na zewnątrz. Najlepszym rozwiązaniem było by wyprowadzić wentylację kanalizacji bezpośrednio przez dach w pewnej odległości od komina ale wiadomo dlaczego tak się nie robi , sposób p. Rudnickiego też jest bobry i najczęściej stosowany.Co do średnicy wystarczy 50Jeżeli chodzi o szambo to można je szczelnie przykryć nie będzie wówczas przykrych zapachów w obrębie niegoSwoją drogą poważnym błędem w obecnym budownictwie jakim jest brak nawiewu świeżego powietrza do pomieszczeń spowodowanym przez szczelne okna co objawia się poprzez odwrócenie ciągu a po pewnym czasie do powstania ciemnych plam przy oknie (grzyb) co na to architekci pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 10.06.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Postaram się pomóc Problem z odpowietrzeniem kanalizacji polega na tym że fachowcy idą na łatwiznę i piony kanalizacyjne kończą w kanałach wentylacyjnych. Kiedyś nie było to wadą ale w dobie super szczelnych okien nie mamy nawiewu świeżego powietrza jak dodamy do tego pracę pieca co lub kominka mamy do czynienia z zasysaniem powietrza przez kanały wentylacyjne które powinny je usuwać na zewnątrz. Najlepszym rozwiązaniem było by wyprowadzić wentylację kanalizacji bezpośrednio przez dach w pewnej odległości od komina ale wiadomo dlaczego tak się nie robi , sposób p. Rudnickiego też jest bobry i najczęściej stosowany. Co do średnicy wystarczy 50 Jeżeli chodzi o szambo to można je szczelnie przykryć nie będzie wówczas przykrych zapachów w obrębie niego Swoją drogą poważnym błędem w obecnym budownictwie jakim jest brak nawiewu świeżego powietrza do pomieszczeń spowodowanym przez szczelne okna co objawia się poprzez odwrócenie ciągu a po pewnym czasie do powstania ciemnych plam przy oknie (grzyb) co na to architekci pozdrawiam Witam "niezły" hydrauliku Jestem na etapie stanu zerowego i mam dwa pytania hydraulik który rozprowadzał nam kanalizacje w stanie zerowym zapomniał o kratce w kotłowni czy według Twojej wiedzy można ja puścić na "chudziaku" czy może rozkuć i wstawić trójnik do rury odprowadzającej wodę od zlewu (niestety idzie przez środek kotłowni) i kolejne pytanie hydraulik zaproponował drugie odpowietrzenie kanalizacji w kuchni które ma niby gwarantować brak bulgotania w rurach. Czy jest to twoim zdaniem niezbędne i przydatne ... Dziękuję za odpowiedź. Magdalenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.06.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Niezły, dzięki za odpowiedź, ale to jak w końcu powinno być prawidłowo, czy rura odpowietrzająca fi 50 może biegnąć w kanale wentylacyjnym łazienki 14x14cm, czy nie zmniejszy to przekroju tak,że będą problemy z ciągiem? Co lepiej zrobić, powiększyć kanał (np 14x21, jeżeli się da), czy puścić rurę w ścianie, a potem wyjść w dowolnym miejscu (w którym?) w dachu i zastosować dachówkę z kominkem wentylacyjnym?Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.06.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Witam ponownieOdp. dla MAGDALENKIOczywiście ze możesz puścić kratkę ściekową po chudziaku, a co do odpowietrzenia zlewu to każdy pion powinien kończyć się odpowietrzeniem ale w tym wypadku nie jest to konieczne Odp. dla Krzysztofa Jeżeli masz możliwość to wpuść rurę w ścianę , przy prowadzeniu rury przewodem wentylacyjnym nie zmniejszy się ciągu lecz może w przyszłości przeszkadzać np. do czyszczenia kanału lub wykorzystania go jako np. spalinowego Dachówka z kominkiem wentylacyjnym byłaby dobra a gdzie tam gdzie najlepiej pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 10.06.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Bardzo dziękuję cieszę się, że można tu podyskutować z fachowcami Magdalenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts