Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja kanalizacji

Gość

Recommended Posts

Czy koniecznie musi być wyprowadzony przewód kanalizacyjny ponad dachem? Słyszałem że można go zakończyć w pomieszczeniu łazienki i założyć zawór napowietrzający. Czy nie będzie z tego przykrych zapachów?

Duduś

Zawory napowietrzające nie zawsze dobrze działają. Może okresowo wydobywać się przykry zapach. Wykonanie później przewodów wentylacyjnych wiąże się ze sporym remontem i przeróbkami: ukrycie rur w ścianie, ukrycie rur w ociepleniu dachu, wyprowadzenie rur na dach powyżej okien połaciowych (jeżeli są), montaz kominków itd. Sporo pracy i kosztów. Łatwiej i taniej wykonac je na etapie budowy.

Ja zrobiłem wentylację każdego pionu kanalizacyjnego i mam dwa kominki ceramiczne na dachu. Ładnie wyglądają.

Gościu, Karolina ma rację zapasowy, szczelny przewód wentylacyjny owszem wyprowadzi ponad dach zapachy z kanalizacji ale np. sąsiadujący kanał wentylacyjny w tym momencie może mieć akurat chwilowy odwrotny ciąg (częste zjawisko w nowym szczelnym budownictwie) i zapachy będą zassane do wewnątrz pomieszczeń.

Druga sprawa, wsadzanie odprowadzenia kanalizacji bezpośrednio w przwody kominowe mże się skończyć wcześniej czy póżniej remontem kominów ponad dachem.

Pozdrawiam kominiarz.

Krzyszt17.

Sory, nie jestem hydraulikiem tylko kominiarzem.

Co do średnic i prowadzenia najlepiej zapytać fachowców.

Dobrze by było żeby w każdym domu ktoś pomyślał nad dodatkowym kanałem montażowym którym szły by sobie wszystkie rury, przewody antenowe itp. - mniej by było póżniej problemów z przykrymi zapachami oraz z pourywanymi przewodani antenowymi podczas okresowych czyszczeń przewodów wentylacyjnych.

kominiarz

Doradzono mi aby, jeśli już wyprowadzam na dach rure odpowietrzającą kanalizacji, jej zakończenie (są w handlu takie "grzybki" do rur kanalizacyjnych) było usytuowane wyżej niż wyloty (kratki) wentylacji grawitacyjnej.

Ma to zapobiegać przenikaniu zapachów do budynku.

Nie biorę jednak odpowiedzialności

ZbiR

Gość Lechu9
Czy sensowne jest takie rozwiązanie: wprowadzenie rury PCV do kanału wentylacyjnego na poziomie nieużytkowej części poddasza i wyprowadzenie jej ponad górną część komina (powiedzmy 15 cm). Wtedy odpowietrzenie jest powyżej kanałów wentylacyjnych (poza tym kanały mają wyloty w ścianach bocznych komina. Jakiej średnicy macie odpowietrzenie kanalizacji? Czy koniecznie musi być 50mm?

No właśnie. Czy wyprowadzenie przewodu kanalizacyjnego powyżej wentylacji nie uchroni nas przed przykrymi zapachami przy odwróconym ciągu powietrza? Jak wysoko musi być kanalizacja ponad wentylacją? Czy można zastosować "grzybki" na przewodzie które odwracają się na nawietrznej strony i ochronią wentylację przed wnikaniem zapachów.

Panie kominiarzu, z wypowiedzi wynika, że ludzie montują przewody antenowe w przewodach wentylacyjnych ?

Witam czy może być niezły hydraulik zamiast dobrego

Postaram się pomóc

Problem z odpowietrzeniem kanalizacji polega na tym że fachowcy idą na łatwiznę i piony kanalizacyjne kończą w kanałach wentylacyjnych. Kiedyś nie było to wadą ale w dobie super szczelnych okien nie mamy nawiewu świeżego powietrza jak dodamy do tego pracę pieca co lub kominka mamy do czynienia z zasysaniem powietrza przez kanały wentylacyjne które powinny je usuwać na zewnątrz. Najlepszym rozwiązaniem było by wyprowadzić wentylację

kanalizacji bezpośrednio przez dach w pewnej odległości od komina ale wiadomo dlaczego tak się nie robi , sposób p. Rudnickiego też jest bobry i najczęściej stosowany.

Co do średnicy wystarczy 50

Jeżeli chodzi o szambo to można je szczelnie przykryć nie będzie wówczas przykrych zapachów w obrębie niego

Swoją drogą poważnym błędem w obecnym budownictwie jakim jest brak nawiewu świeżego powietrza do pomieszczeń spowodowanym przez szczelne okna co objawia się poprzez odwrócenie ciągu a po pewnym czasie do powstania ciemnych plam przy oknie (grzyb) co na to architekci

pozdrawiam

Postaram się pomóc

Problem z odpowietrzeniem kanalizacji polega na tym że fachowcy idą na łatwiznę i piony kanalizacyjne kończą w kanałach wentylacyjnych. Kiedyś nie było to wadą ale w dobie super szczelnych okien nie mamy nawiewu świeżego powietrza jak dodamy do tego pracę pieca co lub kominka mamy do czynienia z zasysaniem powietrza przez kanały wentylacyjne które powinny je usuwać na zewnątrz. Najlepszym rozwiązaniem było by wyprowadzić wentylację

kanalizacji bezpośrednio przez dach w pewnej odległości od komina ale wiadomo dlaczego tak się nie robi , sposób p. Rudnickiego też jest bobry i najczęściej stosowany.

Co do średnicy wystarczy 50

Jeżeli chodzi o szambo to można je szczelnie przykryć nie będzie wówczas przykrych zapachów w obrębie niego

Swoją drogą poważnym błędem w obecnym budownictwie jakim jest brak nawiewu świeżego powietrza do pomieszczeń spowodowanym przez szczelne okna co objawia się poprzez odwrócenie ciągu a po pewnym czasie do powstania ciemnych plam przy oknie (grzyb) co na to architekci

pozdrawiam

Witam "niezły" hydrauliku :D

Jestem na etapie stanu zerowego i mam dwa pytania

hydraulik który rozprowadzał nam kanalizacje w stanie zerowym zapomniał o kratce w kotłowni czy według Twojej wiedzy można ja puścić na "chudziaku" czy może rozkuć i wstawić trójnik do rury odprowadzającej wodę od zlewu (niestety idzie przez środek kotłowni)

i kolejne pytanie

hydraulik zaproponował drugie odpowietrzenie kanalizacji w kuchni które ma niby gwarantować brak bulgotania w rurach. Czy jest to twoim zdaniem niezbędne i przydatne ...

Dziękuję za odpowiedź.

Magdalenka

Niezły, dzięki za odpowiedź, ale to jak w końcu powinno być prawidłowo, czy rura odpowietrzająca fi 50 może biegnąć w kanale wentylacyjnym łazienki 14x14cm, czy nie zmniejszy to przekroju tak,że będą problemy z ciągiem? Co lepiej zrobić, powiększyć kanał (np 14x21, jeżeli się da), czy puścić rurę w ścianie, a potem wyjść w dowolnym miejscu (w którym?) w dachu i zastosować dachówkę z kominkem wentylacyjnym?

Pozdrawiam Krzysztof

Witam ponownie

Odp. dla MAGDALENKI

Oczywiście ze możesz puścić kratkę ściekową po chudziaku, a co do odpowietrzenia zlewu to każdy pion powinien kończyć się odpowietrzeniem ale w tym wypadku nie jest to konieczne

Odp. dla Krzysztofa

Jeżeli masz możliwość to wpuść rurę w ścianę , przy prowadzeniu rury przewodem wentylacyjnym nie zmniejszy się ciągu lecz może w przyszłości przeszkadzać np. do czyszczenia kanału lub wykorzystania go jako np. spalinowego Dachówka z kominkiem wentylacyjnym byłaby dobra a gdzie tam gdzie najlepiej pasuje