Hydraulik 10.06.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Myślę że po to właśnie jest to forum, pozdrawiam i jak macie jakieś problemy to piszcie choć wolał bym by kierować pytania pod adres http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7285mam zbyt mało czasu na wyszukiwanie mątków po całym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Niezły. Witam. Ale czy nie będzie problemu prawnego tj. czy jak wpuści się rure fi 50 w kanał wentylacyjny 14x14 to czy nie będzie problemu z odbiorem, zwłaszcza przez kominiarza. Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.06.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Ja również dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie, czy skropliny z komina koniecznie trzeba odprowadzać do kanalizacji, mnie hydraulik powiedział, że jest ich tak mało, że w ewentualnym syfonie nie będzie wymiany i to może być przyczyną zapaszków w kotłowni. Czy można skropliny odprowadzić bezpośrednio do gruntu pod chudziakiem? Czy lepiej zatkać wylot skroplin i co jakiś czas wybierać je z komina? Jak duża ilość skroplin może być przy piecu zgazowującym drewno?Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.06.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Gdyby tak było to nie można by było odebrać większości domów ale to nie jest pytanie do mnie co na to kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Panie kominierzu, czy zainstalowanie przewodu do wentylacji kanalizacji o średnicy 50 mm w przewodzie wentylacji grawitacyjnej o przekroju 14x14 jest dopuszczalne? Proszę o odpowiedź.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.06.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Krzysztof 17Jeżeli chodzi o ilość skropli to nie ma żadnej reguły są kominy gdzie nic się nie skrapla ale są i takie w których jest do kilku litrów na dobę Odprowadzanie kondensatu pod posadzkę nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem (nie jest to czysta woda) Osobiście łącze komin z kanalizacją przez syfon w większości przypadków albo inwestor stawia pojemnik (sporadycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.06.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Dzięki za odpowiedź, a jaką średnicą rury odprowadzasz skropliny do kanalizacji?W jednym z postów wyczytałem że masz nawiewniki aereco z czujnikiem wilgotności, gdzie je warto zamontować, kiedy je się montuje (czy w czasie murowania ścian, pod oknem, ile one kosztują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.06.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Średnica rury odprowadzającej kondensat powinna być jak najmniejsza, ja robię pcv 32 mmNawietrzniki rzeczywiście są super i wygląd estetyczny , montuje się je na każdym etapie budowy , niestety mają jedną wadę do okien drewnianych montuje się je w ościeżnicy . cena około 160zł szt. Firma wysyła za zaliczeniem pocztowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.06.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Dziękuję Niezły, a czy mógł byś dać namiary na tę firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.06.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Cierpliwości muszę poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.06.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Przesyłam namiary na firmę która powinna rozwiązać sporo problemów ze zła wentylacją i wilgociąhttp://www.aereco.pl/ekipy.php?trans=$trans&order=eki_tele&desc=&odpok=20&odpok=40&odpok=20 dodam tylko że mam zamontowany o nazwie EMM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.06.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 ja chcialbym jeszcze zapytac o zawory napowietrzajace:1. jaka jest zasada ich stosowania w polaczeniu z wentylacja K2. gdzie musza one byc zainstalowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 18.06.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Zawory napowietrzające służą jedynie do napowietrzania instalacji z mojego doświadczenia wynika że nie powinni być montowane jako jedyne w instalacji kan. Oprócz nich powinna być zwykła wywiewka Działają one jak zawory zwrotne i w przypadku gdy jest choćby minimalne ciśnienie w rurach kan. może przedostawać się przykry zapach do pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.06.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 nie rozumiem do konca.wiem ze musze miec napowietrzniki i wywiew nad dachem tylko jak dobrac przekroje i gdzie to wszystko umiescic. czy w kazdej galazce powinien byc napowietrznik? w ktorym pionie powinna byc wentylacja? tam gdzie WC czy we wszystkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 19.06.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Średnica wentylacji wystarczy 50 mm w domku jednorodzinnym wystarczy jedna wywiewka chyba że są dwa piony najlepiej ją umieścić na pionie gdzie jest sedes bo to on powoduje największe zakłócenia ciśnienia w pionach kanalizacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts