Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja kanalizacji

Gość

Recommended Posts

Myślę że po to właśnie jest to forum, pozdrawiam i jak macie jakieś problemy to piszcie choć wolał bym by kierować pytania pod adres

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7285

mam zbyt mało czasu na wyszukiwanie mątków po całym forum

Ja również dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie, czy skropliny z komina koniecznie trzeba odprowadzać do kanalizacji, mnie hydraulik powiedział, że jest ich tak mało, że w ewentualnym syfonie nie będzie wymiany i to może być przyczyną zapaszków w kotłowni. Czy można skropliny odprowadzić bezpośrednio do gruntu pod chudziakiem? Czy lepiej zatkać wylot skroplin i co jakiś czas wybierać je z komina? Jak duża ilość skroplin może być przy piecu zgazowującym drewno?

Pozdrawiam Krzysztof

Krzysztof 17

Jeżeli chodzi o ilość skropli to nie ma żadnej reguły są kominy gdzie nic się nie skrapla ale są i takie w których jest do kilku litrów na dobę Odprowadzanie kondensatu pod posadzkę nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem (nie jest to czysta woda) Osobiście łącze komin z kanalizacją przez syfon w większości przypadków albo inwestor stawia pojemnik (sporadycznie)

Średnica rury odprowadzającej kondensat powinna być jak najmniejsza, ja robię pcv 32 mm

Nawietrzniki rzeczywiście są super i wygląd estetyczny , montuje się je na każdym etapie budowy , niestety mają jedną wadę do okien drewnianych montuje się je w ościeżnicy . cena około 160zł szt. Firma wysyła za zaliczeniem pocztowym

Przesyłam namiary na firmę która powinna rozwiązać sporo problemów ze zła wentylacją i wilgocią

http://www.aereco.pl/ekipy.php?trans=$trans&order=eki_tele&desc=&odpok=20&odpok=40&odpok=20

dodam tylko że mam zamontowany o nazwie EMM

Zawory napowietrzające służą jedynie do napowietrzania instalacji z mojego doświadczenia wynika że nie powinni być montowane jako jedyne w instalacji kan. Oprócz nich powinna być zwykła wywiewka Działają one jak zawory zwrotne i w przypadku gdy jest choćby minimalne ciśnienie w rurach kan. może przedostawać się przykry zapach do pomieszczeń