Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE PŁACILIŚCIE ZA ELEKTRYKĘ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja właśnie wróciłam z budowy po spotkaniu z elektrykiem.Wiedziałam że kabelki są w cenie ale to co usłyszałam zwaliło mnie z nóg.Gość za położenie kabli,do tego tel i telewizyjnych powalił nas kwotą 18-20 tys.A domek ma tylko 180m z garażami. :cry:

Ja płaciłem po 55 zł za punkt (gniazdo, światło) , gniazdo na osobnym obwodzie 100zł, TV-100zl, tel 55zł,gniazdo siłowe 140zł, czujka alarmowa 50zł, czujniki do pieca zew. i wew po 60zł domofon 55zł, przyłącze od skrzybki ziemią do domu 45 zł/mb tablica rozdzielcza z osprzętem 2 tys. do tego wszystkie formalnosci.

Takie ceny sa w Warszawie, zapewne można znalezc tansze oferty ale wole zapłacic troche wiecej ale miec pewnosc ze robota bedzie wykonana solidnie bo czlowiek jest z polecenia od okolicznych domow gdzie wykynywane byly przez tego elektryka prace i ludzie nie maja najmniejszych zastrzezen.

• 2 months później...
Ja płaciłem po 55 zł za punkt (gniazdo, światło) , gniazdo na osobnym obwodzie 100zł, TV-100zl, tel 55zł,gniazdo siłowe 140zł, czujka alarmowa 50zł, czujniki do pieca zew. i wew po 60zł domofon 55zł, przyłącze od skrzybki ziemią do domu 45 zł/mb tablica rozdzielcza z osprzętem 2 tys. do tego wszystkie formalnosci.

Takie ceny sa w Warszawie, zapewne można znalezc tansze oferty ale wole zapłacic troche wiecej ale miec pewnosc ze robota bedzie wykonana solidnie bo czlowiek jest z polecenia od okolicznych domow gdzie wykynywane byly przez tego elektryka prace i ludzie nie maja najmniejszych zastrzezen.

co do instalacjii alarmowej.To płaciłeś 50zł za punkt instalacji alarmowej z urządzeniem czy bez?

Witam, ceny robocizny na "naszym" terenie - osiągnęły poziom 5000 zł.

Co konkretnie w nich się mieści nie pytałam. Nam instalację będzie robił kumpel - ale żeby nie było płacimy mu jak każdy inny klient - za 3000zł. Co w tym mamy? Dla mnie wszystko: począwszy od moich - jak to nazwał- widzi misie ( np. głośniczki w łazience, podświetlane schody, oświetlona elewacja w kilku miejscach :oops: ) po RTV, internet, obwodziki tak zrobione, że bez problemu "będzie mogło chodzić kilka urządzeń nie zakłócając sobie pracy", dzwoneczek przy furtce i oświetlenie ogrodu............a może jednak policzył mniej :o Oczywiście fachowych określeń, co będzie zrobione, nie używam bo wiedzy na temat elektryki jeszcze nie przyswoiłam :wink:

Z materiałami mamy zamknąć się w 12 tys. - jasne jest, że to bez osprzętu np. latarenek na działce :oops: .............będę się smażyć w piekle przez swoją próżność.

9000 liczysz na materiały?

No nie ja jeszcze - elektryk........za kabelki, szafkę rozdzielcza( tak to się nazywa :oops: ) pewno gniazdka i pstrykacze też wliczył - nie wiem tylko jakie - jak się dowiem to napisze. Generalnie domek o pow. takiej jak mój tyle właśnie wyniósł klienta sprzed miesiąca. Dużo czy nie? Elektryka będzie robiona w pażdzierniku.........to z autopsji na jesieni podam dokładne rozliczenie.

Pisałeś, że bez osprzętu - więc "gniazdka i pstrykacze" raczej nie są wliczone. Lepiej dowiedz się co wchodzi w skład tych 9000 zł. Być może "klient" zapłacił 12000 za elektrykę, ale spytaj go ile kosztowała robocizna... Mam podejrzenia, że Twój kolega jest taki tani, bo nieźle odbija sobie na materiale :)

witam, nie strasz, bo na koniec budowy zupełnie stracę wiarę w ludzi :wink:

Jak dojdzie do szczegółów to dam znać - choć może ktoś napisać, że poco to komu. Z materiałami chcieliśmy zrobić tak, że bralibyśmy imienne faktury z hurowni na siebie, bo musimy z bankiem sie rozliczyć - wtedy było by wiadomo ile za materiał. No chyba, że w grę wchodziłaby zbiorcza faktura- pod hasłem " materiały i robocizna razem"( vaty )- wiec istnieje ryzyko nabicia mnie w butelkę :(

Pomimo wszystko mam do niego zaufanie, wierze, że numeru nam nie wytnie.

punktów(prąd,siła tv tel) 100x30 -3000 w tym doprowadzenie przewodu do domu ok 20m.do bramy i domofonu

materiał 3500-faktura upusty do 65% od cen katologowych

skrzynka uzbrojenie 120zł+ bezpieczniki,różnicówka razem ok 500-600 zł

dom piwnica parter poddasze wilkościowo jak w pierwszym poście

Wczoraj dostałem wycenę 45zł/punkt z materiałem. Przełącznik i żarówka jako jeden punkt. Szafka z 18 obwodami 300zł za montaż. Wycena dla przewodów prowadzonych na ścianie ( bez rurek ) metodą połączeń w puszkach.

TV, telefon i net zrobię sobie sam. Alarmu nie rozważam.