hes 20.07.2007 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Tak sie domyślałem, że chodziło o łatwiejsze zrozumienie. OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.07.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 hes a może zacznijmy myśleć nad tym by para wodna nie przedostała się do ściany? Jak zrobić absolutnie szczelną paroiolację? Będzie szczelna paroizolacja a wilgoci nie będzie... bo i skąd? Mamy do dyspozycji dobre środki... praktycznie paroszczelne tylko jak wykonać taką izolację by nie było czegoś takiego jak mostki termiczne tylko w tym przypadku (?) hydromostki (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.07.2007 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Wiecie, jakie mam brzydkie podejrzenia, na razie nie do końca udowodnione?Ze każde działanie, żeby uszczelnić scianę (i zdaje się, że obojętnie, na jakiejjej głębokości ) doprowadza do tego, że ta ściana jest mniej nagrzewana,przez zastopowanie ruchu cieplego powietrza i pary wodnej, która niesieprzecież duże porcje energii. Nie ma przenikania, nie ma nagrzewania.Ściana zimniejsza, niż można by się spodziewać. Na zimnej ścianie łatwiejsię wykrapla. Albo ja zwariowałem, albo to błędne koło... Może nie mainnego wyjścia, jak pogodzić się albo z oszczędnością ciepła i zapleśnieniemściany, albo wybrać pewne straty i mieć suche ściany. Proszę tego wszystkiegonie brać jako twierdzenia, to sprawy do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.07.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ok. ale skąd się wykrapla? bo jeśli jest izolacja to nie ma przenikania wilgoci. nie rozważam tutaj ściany wilgotnej z innego powodu np. podciąganie kapilarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.07.2007 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 To uszczelnienie musiałoby być naprawdę dobre, więc trudne do wykonania.Utrzymanie prawidlowej wilgotności powietrza też pewnie nie będzie łatwąsprawą (czujniki ?). Chyba nie obejdzie sie też bez rekuperatora. To takjak zwykle w życiu- jak w calośc wlożymy kupę kasy w wyrafinowane techniki,to mozemy wtedy spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.07.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 podejrzewam, że pomimo paroizolacji, coś tam do ściany zawsze się dostanie, a że ściana zimniejsza, wtedy mniej tej pary potrzeba do wykroplenia się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trojan74 20.07.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Sprawę załatwiłoby zapewne coś w sprayu , cos co dociera w głąb szczelin. Tylko co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.07.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 A co ma do tego nawet wysoka wilgotność w pomieszczeniu? Ściana od wewnątrz będzie ciepła bo będzie warstwa izolacji tylko przesunie się punkt wykraplania z wnętrza muru na powierzchnię pod izolację. Po wewnętrznej stronie np. z płyty G-K nic się nie będzie skraplać bo ściana ma temp. pokojową tylko chodzi mi o ograniczenie a nawet zlikwidowanie migracji pary wodnej przez izolację i dalej do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.07.2007 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Uszczelnienie uszczelnieniem, jakąś rolę będzie spelniać- para nie pojdziew ściane, ale pamietajcie: przy nie zachowaniu warunku odpowiedniejwilgotnosci może sie wykroplić na ścianie. A kiedy możemy bycpewni stopnia tej wilgotności ? Cięzka sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.07.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 mamy doskonałe środki uszczelniające praktycznie można zrobić basen w pokoju i nic nie przecieknie tylko jak toto zastosować by uniknąć "mostków"? I to powinno być pytanie! JAK ZROBIć STUPROCęTOWą PAROIZOLACJę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.07.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Uszczelnienie uszczelnieniem, jakąś rolę będzie spelniać- para nie pojdzie w ściane, ale pamietajcie: przy nie zachowaniu warunku odpowiedniej wilgotnosci może sie wykroplić na ścianie. A kiedy możemy byc pewni stopnia tej wilgotności ? Cięzka sprawa. Do usuwania pary jest wentylacja a nie "oddychająca" ściana... iu tu nie bałbym się wilgoci. Wilgoć tylko wykropli się na zimnej ścianie a dająć izol. termiczną likwidujemy zimną ścianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.07.2007 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 A co ma do tego nawet wysoka wilgotność w pomieszczeniu? Ściana od wewnątrz będzie ciepła bo będzie warstwa izolacji tylko przesunie się punkt wykraplania z wnętrza muru na powierzchnię pod izolację. Po wewnętrznej stronie np. z płyty G-K nic się nie będzie skraplać bo ściana ma temp. pokojową tylko chodzi mi o ograniczenie a nawet zlikwidowanie migracji pary wodnej przez izolację i dalej do muru. Można już zmęczyć sie tą dyskusją, bo wałkujemy ciągle to samo, ale może jeszcze raz: rózne rejony ściany będą miały rózną temperaturę i zawsze może sie zdarzyc miejsce do wykroplenia. Temu problemowi mielismy przyjrzeć sie w wątku- spowodowanie, żeby pewne rejony ściany ogrzać, aby to wykroplenie tam nie wystąpilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.07.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 rozumiem dobrze tylko o to chodzi by nie dopuścić do wykraplania nie poprzez stratę energii (grzanie) tylko poprzez brak czegokolwiek do wykraplania. Temperatura muru pod izolacją termiczną mnie nie obchodzi bo i po co? może nawet być -10oC ale jeśli nie będzie pary to nic się nie skropli.zasada prosta... brak przenikania pary = brak wykraplania. Nie urodzi się coś (woda) bez niczego (para). I o to mi chodzi. A mur może sobie w środku być zimny tylko by miał duży opór cieplny. Przecież w tym przypadku rozważamy typowy mur 2 lub 3 warstwowy tylko odwrócony. Tynk (płyta G-k lub co innego) dalej warstwa izolacji termicznej i ściana nośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.07.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 WitamŚledzę sobie tak ten temat i obserwuję, jak bierzecie coraz silniejsze szkła powiększające, aby dręczyć tę ścianę!Coraz bliżej tej ściany stoicie. Powoli przestajecie już ją w ogóle widzieć!Musicie się od niej odsunąć, wyrzucić tę lupę i szerzej spojrzeć jeszcze raz. Ściana pełni i pełniła dość istotną rolę w obiegu wody w domu. Chcecie w domu tę funkcję wyłączyć? Bo co? Bo kupiliście sobie tak gówniate materiały, co się wody boją?Pomyślcie o ziemiankach, o glinobitce. A dla kontrastu o murach kamiennych. Nie ceglanych, tylko kamiennych.Co Wam wychodzi?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.07.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Adamie a może chodzi o to by gonić króliczka ale nie złapać go? Czasem nawet z durnego pytania mogą wyjść ciekawe odpowiedzi (rozwiązania). Gdy odciśnie się z tego wodę (znów woda!) to pozostaje całkiem sporo treści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.07.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Co Wam wychodzi? Adam M. o rozstrzygnięcie problemu na poziomie molekularnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.07.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Teraz to już możecie mnie udusić. Jestem za uszczelnieniem folią. Żebynabrać pewności, że nie zaszkodzą ścianie jakieś błędy wykonawcze, nawszelki wypadek zróbmy jednak przy podłodze kilka małych otworówdla ułatwienia wyjścia pary wodnej, nie pójdzie wtedy w ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.07.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Polej to folią w płynie i zobacz co będzie!Adam M. Albo lepiej! obłóż szkłem klejonym na silikon.Szklane domy... Gdzieś już było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.07.2007 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Adamie, to nie do mnie ten apel, ja tej folii nie wymyślilem, widzialeśmoje cegły, cały mur mam taki. Ja cały ten wątek mędzę o otworach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.07.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Słabo czytasz tę sieć!Pokiwaj się nad strukturami nad i podkapilarnymi!Pogłówkuj na d wilgocią ogólnie.Ta Twoja zaprawa specjalnie była robiona z bardzo niekapilarnych komponentów, bo cegła jest BARDZO nasiąkliwa. Ograniczono ją do stanu "powietrznie suchego" bo lepiej nie umieli.Dobrze to zrobili. Masz tak, jakbyś każdą cegiełkę w folię owinął. A teraz planujesz jak to popsuć!Trochę Ci się dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts