Sp5es 07.03.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Czy ja dobrze rozumiem: doskonala izolacja całego tego pomieszczenia nie pomoże i pleśń powstanie i tak w narożnikach na dole albo na górze ? A co z mostkamii cieplnymi przy dobrej izolacji- są czy nie ma ? Przy dobrej izolacji mostków oczywiscie nie ma. Jak pisałem - przekroczenie punktu rosy znakomicie stymuluje rozwój grzyba. I wtedy nie ma znaczenia czy ocieplone czy nie. Do wykroplenia wystarczy odpowiednia temperatura, nie oglądając sie na czym/pod czym itd. Grzyb wymaga określonych stosunków wilgotnościowo cieplnych. jak je ma to kwitnie, jak nie ma to jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 07.03.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Czyli żadna izolacja nie pomoże ? pomoże, pomoże... Ty chyba nie chcesz przyjmować argumentów do wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 07.03.2007 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Z dyskusji zrozumialem jedno: chcesz mieć pleśń- zrób ocieplenie.Zawsze dopadnie cię jakiś mostek cieplny, przed tym nie ma obrony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.03.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z dyskusji zrozumialem jedno: chcesz mieć pleśń- zrób ocieplenie. Zawsze dopadnie cię jakiś mostek cieplny, przed tym nie ma obrony... To jednak źle zrozumiałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.03.2007 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Sp5es tu nie chodzi o mnie, ludzie mają problemy, moze podaszjakies sposoby, żeby uniknąć tej plesni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 nie doprowadzać do nasycenia powietrza parą wodną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.03.2007 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 nie doprowadzać do nasycenia powietrza parą wodną A konkretnie, jakimi sposobami to uzyskać, oprócz oczywistego uchylania okien (wada-wychładzanie okolicy ramy okna) i drogiego rekuperatora, a przy okazji bez strat ciepla, bo nie po to przecież ocieplaliśmy ? Chcę dodać, że ja ZNAM takie metody, ale to wymaga niestety przyjecia przedstawionej teorii, wcale zresztą nie mojej, tylko zerżnietej z książek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 nie trzymaj mnie w niepewności bo kociej mordy dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.03.2007 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Barbossa, tyle wytrzymałeś, to nic się nie stanie jak to jeszcze chwilępotrwa. Widzę , że masz dużo wolnego czasu, może sam coś rzucisz ?Niech na początek będzie sposób na wilgoć za meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 wilgoć za meblami to pikuś weź tu coś poradź: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95872 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.03.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Przewietrzać łazienkę, ale to nie nasz temat, nie rozpraszajmy się.Nawiasem mówiąc wilgoć za meblami to z tego samego powodu, cow naroznikach. Sprawa trudna, ale do załatwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.03.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Sp5es tu nie chodzi o mnie, ludzie mają problemy, moze podasz jakies sposoby, żeby uniknąć tej plesni. Podawałem , i to parę razy. Sugeruje uruchomić przeszukiwarkę archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.03.2007 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 nie doprowadzać do nasycenia powietrza parą wodną A konkretnie, jakimi sposobami to uzyskać, oprócz oczywistego uchylania okien (wada-wychładzanie okolicy ramy okna) i drogiego rekuperatora, a przy okazji bez strat ciepla, bo nie po to przecież ocieplaliśmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Wietrz 5x dziennie po 5 minut - nie wychłodzisz, a wywietrzysz wilgoć.Sprawdź wentylacę grawitacyjną, poodkelać gazety, papiery , folie w wywietrzników.Dać nawiewniki higrosterowalne. To na początek. Mniej skuteczne, powycinać trochę uszczelek z okna.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.03.2007 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Sp5es mam osobistą prośbę: jeżeli dostanę od ciebie zapewnienie,ze jednym Twoim zdaniem nie podważysz wszystkich moich uwag,chciałbym przedstawić kilka porad związanych z tematem. Od m.in.Twojej dobrej woli zależeć będzie moja obecnośc na tym forum.Interesowałem się tymi sprawami od dawna i chętnie podzielę sięswoją wiedzą. Ale sam wiesz- nie ja tu rządzę i łatwo mnie wykopać.Więc jak ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 przypomina mi to "Niewolnicę Isaurę" łyknij z paczkę Xenny i wal - na temat bo rośnie liczba wyświetleń a nic z tego nie wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.03.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Sp5es mam osobistą prośbę: jeżeli dostanę od ciebie zapewnienie, ze jednym Twoim zdaniem nie podważysz wszystkich moich uwag, chciałbym przedstawić kilka porad związanych z tematem. Od m.in. Twojej dobrej woli zależeć będzie moja obecnośc na tym forum. Interesowałem się tymi sprawami od dawna i chętnie podzielę się swoją wiedzą. Ale sam wiesz- nie ja tu rządzę i łatwo mnie wykopać. Więc jak ? Pozdrawiam. Już sie nastraszyłem i się boję! Nie opuszczaj Nas! W związku z czym popracowałem za Ciebie w ramach walki o forumowicza. Oto wyniki. Niestety nie będę w stanie wypełnić funkcji "poczytaj mi mamo" http://forum.muratordom.pl/search.php?mode=results http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=67928&highlight=grzyb http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64952&highlight=grzyb To tylko takie trzy przykłady. Do rzeczy: - miewam kłopoty z inteligencją i nie jestem w stanie ocenic istoty niektórych Twoich pytań - inni mają mieć czas pisać, kiedy pytający nie mają czasu czytać, tego co już jest napisane - nie każdy musi wpaść na pomysł użycia wyszukiwarki , stąd zwracam na to uwagę, że taka opcja istnieje Po lekturze z przyjemnością odpowiem na konkretne pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 nawet forumowy Anioł wyszedł z siebie i stanął obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z tej rozmowy wynika jasno że nasi pradziadowie znali się lepiej na zagadnieniach związanych z wilgocią i grzybem niż my teraz... Budowali bez mostków termicznych przy stropach bo stropy drewniane... poprawiali konwekcję powietrza przy narożnikach bo narożniki były wyrobione na butelkę... nie było problemu z gładkimi tynkami bo tynki nie były głaskane gładzią... stosowali środki grzybobójcze we farbie w postaci wapna (farby wapienne)... mieli doskonałą wymuszoną wentylację w postaci pieców kaflowych i nieszczelnych drewnianych okien... piec kaflowy robił za wentylator konwekcyjny w pomieszczeniu że aż "ciągneło po nogach"... ograniczali przenikalność termiczną ścian zmniejszając różnicę temperatur poprzez obniżenie temperatury wewętrznej (nie mieli w pokojach 25stopni w zimie!)... co jeszcze pominąłem? Aaaa i jeszcze nie mieli problemów z muszlą klozetową i jej potami bo wychodek za stodołą! I przede wszystkim ściany oddychały a nie tak jak teraz.... ps. a ta pętelka zasilana z CO za meblami to doskonała sprawa (patrz mój post wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.03.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 WitamWydaje mi sie, że w przypadku zapraw wapiennych, oprócz wspomnianychprzez Ciebie wlaściwości, decydującym może być fakt chropowatości powierzchnia przez to lepszego przyjmowania ciepla, a po drugie wnikanie tego cieplapoprzez niewielkie pory w zaprawie. To wnikanie razem z parą wodną moglo byćkorzystne, bo oprócz ciepła, przenikala przez ścianę na zewnątrz para wodna,nie powodując zawilgocenia ściany wewnątrz. Zamiast rurek CO, dobrym rozwiązaniem wydaje się zamocowanie rodzajuelektrycznych paneli grzejnych, najlepiej w postaci dłuższej listwy. Myślałem też o rurkach,które przekazywałyby ciepłe powietrze nadmuchem małym wentylatorem.( centralniie rozprowadzane ?)Ale i tak podstawą powinna być kontrola wilgotności- 40-50 %.Czy ktoś spotkal się z takimi rozwiązaniami jak celowo tworzone mostkicieplne, na których w sposób kontrolowany skrapla się para wodna, usuwając jej nadmiar z powietrza ? Gdyby np. przeprowadzić przez murod zewnątrz element metalowy, to jest duża szansa, że wlaśnie na nimskropli się cały nadmiar wilgoci w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts