Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WRZOSY na balkonie po zimie ... jak o nie dbać ??

Recommended Posts

Hello :)

Moje wrzosy jakimś cudem (chyba, dzięki słabej zimie), w tym roku przetrwały zimę na balkonie. Są one posadzone w korytkach i doniczkach...

Czy ktoś wie, jak o nie dbać ? Nie wyglądają najlepiej, ale są, może uda się jej przywrócić do świetnosci... mogę podlać je odżywką ? moze coś innego ...

jest może jakiś znawca ?

znawca nie jestem :(

wiem tylko , ze lubia kwasna ziemie , slonce i odzywke , taka specjalna do wrzosów i wrzośców ( jak nie uda ci sie takiej kupic , mozna ja zastapic taka do rozanecznikow lub iglakow , one tez zakwaszaja podloze) .istotna role odgrywa tez przycinanie (pedy tniemy tuz pod przekwitlymi kwiatami )

znawca nie jestem :(

wiem tylko , ze lubia kwasna ziemie , slonce i odzywke , taka specjalna do wrzosów i wrzośców ( jak nie uda ci sie takiej kupic , mozna ja zastapic taka do rozanecznikow lub iglakow , one tez zakwaszaja podloze) .istotna role odgrywa tez przycinanie (pedy tniemy tuz pod przekwitlymi kwiatami )

dzięki

jak to znawcą nie jesteś... :) wiem, juz wszystko, jedziemy wlasnie na zakupy to wskocze do leroya po odżywkę, tam powiini mieć.

dzięki, dzięki raz jeszcze

miłego dzionka

Nie martw się odwdzięczą Ci się jesienią pięknymi czuprynkami nowych kwiatów, no a tak poza tym to wymień im ostrożnie ziemię nie musisz calkiem przesadzać, starczy wybrać ile się da tej zeszłorocznej tak by za bardzo nie naruszyć korzonków, uzupelnić nową kwaśną i wyściółkować korą. Powodzenia :D

• 2 weeks później...
Kwiatostany wrzosu nalezy przyciąć na przedwiosniu, czyli teraz. Ok. 1 cm powyżej poczatku kwiatu. Spowoduje to rozkrzewienie roslinki.

a ja jak zwykle spaprałam :evil:

zamiast obciąć 1 cm powyżej, to obciełam tak, by było 1cm pod kwiatkami :-? wrrr ja to potrafie

wymień im ostrożnie ziemię nie musisz calkiem przesadzać, starczy wybrać ile się da tej zeszłorocznej tak by za bardzo nie naruszyć korzonków, uzupelnić nową kwaśną i wyściółkować korą

dziś pójdę po odzywkę, ziemię i tą korę... i dokończę dzieła !

DZIĘKI ZA WSZYSTKIE RADY

a latem to chyba chronić je raczej przed słoneczkiem, prawda ?