Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego pustaki stropowe?

Recommended Posts

Hmmm :-?

Noszą murarze. Po ułożeniu - i tak będzie toto zalane betonem. Potrzebuję ponad 1 tys sztuk - to daje ok. 500 zł różnicy. Niby nic w stosunku do całości kosztów, ale na takich duperelach, na etapie piwnic, przekroczyłem założony kosztorys o prawie 10 tys. zł. Na razie nie jestem przekonany...

Tu nie chodzi o to kto to przeniesie :p , ale o to, że strop będzie lżejszy, dzięki czemu masz mniejszą szansę na to, że może Ci się ugiąć. Ja wiem, że jak jest dobrze zrobiony to nie powinien, ale wśród znajomych mam takich co im się ugięło. Dalej keramzytobeton ma również mniejszą przewodność cieplną. Ja w każdym razie żałuję, że nie udało mi się ich znaleźć. U mnie oszczędność jest podobna do Twojej. Pozdrawiam

Szczerze cipolecam pustali z betonu komorkowego. Mam takie na belkach TERIVA. Bardzo dokladnie wykonane, doskonala izolacja akustyczna i termiczna. Jak strop byl zalewany betonem z gruszki to praktycznie nic nie cieklo. Poza tym strop jest mocny i lekki

Rzeczywiście, belki tworzą mostki cieplne o szerokości około 10 cm, ale obok mamy 50cm pustaka.

Troche to przypomina schemat ścian domu : okno o szerokości 1,5 m o współczynniku 1,6 i dalej n.p. 4 metry ściany o współczynniku 0,3.

Czy zatem warto ocieplać ścianę ?

Jest taka stara zasada harcerska Boden-Powella : W danej sytuacji należy wykonac to (i nie poniechać) co zrobić jeszcze można.

Nie możemy ocieplić okien - bo bardzo kosztowne, więc ocieplamy ściany.

Nie możemy zastosować ciepłych belek...

ZbiR

Jeśli masz możlowość to tylko z keramzytu. Ja buduję cały dom w tej technologii (ściany, stropy i kominy).

Poza tym, że jest ciepły to również doskonale tłumi hałas - zaoszczędzisz na izolacjach cieplnej i akustycznej stropu. Nie bez znaczenia jest też waga całości.

Marian

Witam , również analizowaliśmy wypełnienie z płyt styropianowych , ale potrzebowaliśmy długość 9,6 i koszt za m2 wychodził +/-100 zł. I to nie był jedyny problem, technologia jest nowa i pracę musiałaby wykonać firma :-( to się wiązało z następnymi kosztami. Wybraliśmy keramzyt i koszt łącznie z betonem B20 (powierzchnia 75m2) wyniósł 5000 zł. (mówię tylko o materiale). Od kilu dni strop sobie leży ,a my go "dopieszczamy wodą" :-) .Pozdrawiam

Ja strop rok temu robiłem z winebergera( kurcze piszę po ciemku :( ). koszt 1 m2 stropu na gotowo wyniósł mnie 95,42zł. Były żebra i podciągi. Strop mam dość skomplikowany i musiałem kupić las stępli i stal do 22 włącznie. W cenie podalem koszt wykonania opwódki ocielającej 8cm bloszekWB + 10 cm styropianu. Strop jest OK. Równy, mocny i cichy.

• 5 weeks później...

Jakie pustaki zastosować na stropie?

Odpowiedź na to pytanie wymaga znajomości projektu.

Jeśli chodzi o izolacyjność dźwiękową często się zdaża, że stosowane są pustaki właśnie zbyt lekkie. Aby strop dobrze izolował musi być odpowiednio dociążony. Zbyt mało obciążone belki (jakie by nie były) łatwo "rezonują" znakomicie przenosząc dźwięki.

A strop z szalunkiem styropianowym to niemalże pudło rezonansowe.