Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam problem z bliską osobą.

Otóż mój wujek mieszka w gminnym mieszkaniu komunalnym.

Od kilkunastu lat regularnie płaci czynsz i ma umowę najmu. Kiedyś budynek ten był "normalny" ale stopniowo stał się meliną bo zasiedlany jest różnymi menelami i w zasobach MZBM-u ma status budynku socjalnego. Stan techniczny w tej chwili jest taki że praktycznie grozi zawaleniem i po kilku pismach wujek dostał zawiadomienie o zamiarze wykwaterowania i że znalazła się na liście wynajmu lokali socjalnych. No i teraz jest problem czemu osoba płacąca czynsz ma zajmować lokal socjalny, jak wygląda różnica pomiędzy tymi lokalami ? Co taka decyzja może oznaczać ? Po mojemu to powinien być przeniesiony do innego mieszkania komunalnego nie socjalnego.

Zna ktoś ten temat?

https://forum.murator.pl/topic/73596-mieszkanie-komunalne-a-socjalne/

wszystko zależy na co miał przydział

jeśli na lokal komunalny powinni go przenieść do komunalnego

jeśli na socjalny to przenosiny tylko do socjalnego

czym sie różni??

dużo zależy od rozwiązań w konkretnej gminie

ale różni się wysokością czynszu chociażby

jeśli w gminie są jakieś zasady wykupu mieszkań

komunalnych mogą i na pewno nie dotyczą lokali socjalnych

odsyłam do ustawy o ochronie praw lokatorów i ... diabelnie długa nazwa

zwróć uwagę żeby była aktualna bo miała jakieś nowelizacje

https://forum.murator.pl/topic/73596-mieszkanie-komunalne-a-socjalne/#findComment-1647669

-lokal komunalny wynajmowany jest na czas nieokreślony

l-okal socjalny - na czas okreslony - umowa jest przedłużana co jakiś czas od nowa (lokal o obnizonym standardzie i czynszu)

-nieważne jaki jest budynek (jak się go nazywa) ale jaka była podpisana umowa najmu

-jesli na czas nieokrełsnoy i o ile gmina nie wypowiedziała umowy np. z powodu zadłużenia

to:

=gdy budynek jest do rozbiórki - lokatorowi przysługuje lokal zamienny (co najmniej taki jaki miał dotychczas),

=jeśli gmina chce zmienić przeznaczenie budynku -przysługuje zamiana na inny (w zalezności od życzeń lokatora i jego możłiwości finansowych)

- ale jeśli umowa była na czas określony -lokal zamienny nie przysługuje- tu przyszłosc lokatora zależy w duzym stopniu od woli gminy i wewnętrznych uregulowan prawnych

https://forum.murator.pl/topic/73596-mieszkanie-komunalne-a-socjalne/#findComment-1650851