ADAMOS48 19.03.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Dlaczego tak drogo proszę napisz bo sie głowię i nie wiem co jest w tym kotle bezcennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 21.03.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Tak drogo, i ile spala - nie jestem fachowcem, tylko laikiem iprzy wyborze kotla kierowalam sie "wygoda"w uzytkowaniu i niska emisja zanieczyszczen (tez niewielka iloscia popiolow) Nie wiem dlaczego jest tak drogi? Z pewnoscia jak kazda rzecz, ktora nie sprzedaje sie w ogromnych ilosciach musi miec wyzsza cene.A moja powierzchnia to 400m2 (+ w planach ew. rozbudowa ogrzewania na strych tj. dodatkowe 160 m2).Ot co....Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 21.03.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Adamos, a ile Twoj kielar bez podajnika kosztuje (jakiej mocy?)Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 21.03.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Dom bardzo duży i 50kw jest na miejcu Co do Kielara będzie troszku tańszy .Miałem wrażenie że te 50kw to Ci wciśli bo akurat nie było innego i stąd wzięly się moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 22.03.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 OK. Adamos - a grzejniczki jakie bys dla mnie wybtral?Te podlaczane z boku czy od dolu? I co z tym moim podgrzewaczem do c.u.w.? Mozesz podrzucic jakies konkrety?Pozdrawiam. Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.03.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 Ja preferuję grzejniki aluminiowe nad stalowe co dałe wyraz niejednokrotnie na tym forum . Co się tyczy z dołu czy z boku podłączenia to zawsze namawiam na zasilanie boczne bo efekt zasilania od dołu można osiągnąc taki sam na zaworach kątowych a na dodatek taniej { grzejnik tz.vk zasilany od dołu jest droższy,uszczęsliwia nas taką a nie inną wkładką termostatyczną,dodatkowo potrzebny jest zawór podłączeniowy prosty lub kątowy.Napewno zaraz zlęcą sie zwolennicy zasilania od dołu i napiszą ze opowiadam głupoty,ale zasilanie od dołu jest preferowane tylko ze wględu na mniejszą pracochłonnośc i czyste lenistwo.Powiem więcej że jezeli zasilanie od dołu kątowe wychodzace ze sciany można przyjąc ,to bezpośrednio z podłogi kategorycznie już nie . Usprawiedliwić takie rozwiazanie mogą jedynie względy konstrukcyjne ścian lub domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 23.03.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 On 2003-03-23 14:24, ADAMOS48 wrote: Ja preferuję grzejniki aluminiowe nad stalowe co dałe wyraz niejednokrotnie na tym forum . Co się tyczy z dołu czy z boku podłączenia to zawsze namawiam na zasilanie boczne bo efekt zasilania od dołu można osiągnąc taki sam na zaworach kątowych a na dodatek taniej { grzejnik tz.vk zasilany od dołu jest droższy,uszczęsliwia nas taką a nie inną wkładką termostatyczną,dodatkowo potrzebny jest zawór podłączeniowy prosty lub kątowy.Napewno zaraz zlęcą sie zwolennicy zasilania od dołu i napiszą ze opowiadam głupoty,ale zasilanie od dołu jest preferowane tylko ze wględu na mniejszą pracochłonnośc i czyste lenistwo.Powiem więcej że jezeli zasilanie od dołu kątowe wychodzace ze sciany można przyjąc ,to bezpośrednio z podłogi kategorycznie już nie . Usprawiedliwić takie rozwiazanie mogą jedynie względy konstrukcyjne ścian lub domu. Na razie "zlecialem sie" ja i pisze , ze nie piszesz glupot. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 23.03.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 On 2003-03-23 14:24, ADAMOS48 wrote: Ja preferuję grzejniki aluminiowe nad stalowe co dałe wyraz niejednokrotnie na tym forum . Co się tyczy z dołu czy z boku podłączenia to zawsze namawiam na zasilanie boczne bo efekt zasilania od dołu można osiągnąc taki sam na zaworach kątowych a na dodatek taniej { grzejnik tz.vk zasilany od dołu jest droższy,uszczęsliwia nas taką a nie inną wkładką termostatyczną,dodatkowo potrzebny jest zawór podłączeniowy prosty lub kątowy.Napewno zaraz zlęcą sie zwolennicy zasilania od dołu i napiszą ze opowiadam głupoty,ale zasilanie od dołu jest preferowane tylko ze wględu na mniejszą pracochłonnośc i czyste lenistwo.Powiem więcej że jezeli zasilanie od dołu kątowe wychodzace ze sciany można przyjąc ,to bezpośrednio z podłogi kategorycznie już nie . Usprawiedliwić takie rozwiazanie mogą jedynie względy konstrukcyjne ścian lub domu. Na razie "zlecialem sie" ja i pisze , ze nie piszesz glupot. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 23.03.2003 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 Tak wygląda HEFhttp://www.hef.com.pl/ekoplus.jpg A tak KIELAR-ECOhttp://www.kielar-eco.pl/foto/13m.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 24.03.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 A tak wygląda Viadrushttp://www.klimosz.pl/oferta/ling.jpgPodajnik może być z prawej lub z lewej strony [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-03-24 07:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 24.03.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 VPS mam pytanko czy jak braknie paliwa do wiadrusa lub prądu można palić wszystkim ręcznie tz bez automatyki.Te dwa powyżej taką opcję mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 24.03.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Dystrybutor zapwniał że tak ma taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.03.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Dzięki .Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 24.03.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Ten powyżej to ja nie wiem czemu jak troszku postoi komp to się samo odloguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.03.2003 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 On 2003-03-24 20:00, VPS wrote: Dystrybutor zapwniał że tak ma taką możliwość. Wątpię, nie widzę miejsca (drzwiczek) na dodatkowe palenisko rusztowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 24.03.2003 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Ten anonim wyżej to ja, Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 25.03.2003 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 No po ponad roku coś z tego wątku można się dowiedzieć. Ja nadal stoję przed problemem, ale bliżej już niż dalej do instalacji Co.Serdeczne dzięki wszystkim "korespondentom". Obiecuję, że jak się u mine wyklaryje co kupię wszystkich powiadomię. Dalej jestem zdecydowany na węgiel, nie mam ambicji wyrózniać się ekologicznie pośród moich sąsiadów, a z tego co wiem omawiane przez Was piece to już nowa generacja. Na początki kwietnia w Opolu są targi budowlane. Być może to będzie moment podjęcia tej właściwej decyzji. Muszę rozważyć również zakup Viadrusa w Czechach do których mam 7km.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Grzegorz - anonim A drzwiczki drugie od dołu? Ja mam Kielar-Eco2 bez podajnika i w sumie jestem zadowolony. W razie czego można ładować bryły lub polana dość znacznych gabarytów - popatrzcie na te drzwi na górze! - np. obecnie zima odpuściła, ale na całkowite zaprzestanie grzania to za wcześnie a u mnie węgiel wyszedł. Nie będę przecież teraz kupował. Mam akurat dość sporo drewna i tym sobie popalam. Duży otwór to jest to! Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.03.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 On 2003-03-25 13:34, Anonymous wrote: Grzegorz - anonim A drzwiczki drugie od dołu? Ja mam Kielar-Eco2 bez podajnika i w sumie jestem zadowolony. W razie czego można ładować bryły lub polana dość znacznych gabarytów - popatrzcie na te drzwi na górze! - np. obecnie zima odpuściła, ale na całkowite zaprzestanie grzania to za wcześnie a u mnie węgiel wyszedł. Nie będę przecież teraz kupował. Mam akurat dość sporo drewna i tym sobie popalam. Duży otwór to jest to! Pzdr. Nie widziałem tego Viadrusa- Ling w naturze, ale coś mi się wydaje, że drzwiczki nad popielnikiem służą tylko do dostępu i do rozpałki na palenisku retortowym (z tego co wiem to w tym kotle nad paleniskiem jest dodatkowo płytka katalizatora). Palenisko retortowe jest paleniskiem "bezrusztowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 25.03.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Kupić możesż wszedzie tylko co z serwisem ,jak sie zepsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts