niktspecjalny 05.10.2010 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Coz, kazdy pod pojeciem kremu moze rozumiec co innego.. W tym wypadku to wlasnie taki rzadszy sos jesli chodzi o konsystencje, a dodatkiem moze wlasnie byc ten groszek ktory jest wrzucony na sam wierzch przed podaniem na stol. Jezeli sadzisz ze ten zmielony ryz ma zamulic zupe czy krem, to jestes w bledzie, to on nadaje wlasnie odpowiedznia gestosc. Nie wiem czy jestes praktykiem, czy teoretykiem TM. Jesli tym pierwszym to wystarczy zajrzec do jednej z ksiazek o pichceniu w TM, a jesli tym drugim to dla zobrazowania tego co pisalem bedac w domu podrzuce oryginalny przepis. Wiesz co, podaj ten przepis z zagęszczeniem mielonym ryżem bo jego ilość w TM jest bardzo istotna by np.łyżka nie stawała.Rzeczywiście każdy ma inne pojęcie zupy-krem.Widzisz np. wspomniany ryż ugotowany w wodzie do której potem dodasz składniki,pozostawi zawiesinę.Ale...ale jeżeli ten sam ryż ugotujesz oddzielnie itd. a dopiero potem zmiksujesz i będziesz komponować zupę ,wtedy to zupa będzie zagęszczana tak jak sobie będziesz chciał.Ot i wsio.Acha teoretykiem nie jestem zważywszy chociażby na fakt ,kto jest autorem tego topiku.Z TM nie rozstaję się w ogóle.Przyznam ,że w składzie na tą zupę z ryżem nie pasuje mi groszek ptysiowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.10.2010 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Zupa krem z zielonej sałaty. Jeszcze takowej nie robiłem ale może ktoś skorzysta z przepisu który różni się tylko tym ,że miast sałaty jest np.szczypior. składniki:-kilka liści sałaty(lub pęczek szczypioru)-duża cebula-serek topiony (dowolny)-3 łyżki śmietanki-kostka rosołowa(dowolna) lub dwie-natka pietruszki-mąka ryżowa(około 2 łyżki)-około 1 l wody-sok z cytryny do smaku-pieprz Vegeta do smaku wykonanie:Cebulę, natkę pietruszki,porwaną sałatę,serek topiony,kostkę rosołową,,mąkę ryżową,śmietanę,miksujemy z nie wielką ilością wody,Do zmiksowanych składników wlewamy pozostałą część wody.Ustawiamy temp. i gotujemy.Czas 20 min.Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.Grzanki z grahamki na maśle i smacznego. Ze szczypiorkiem robię i zupa jest smaczna.Jak zrobię z sałata to się wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.10.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Bije czolem o ziemie i chowam sie ze wstydu gdzie popadnie, ale dzisiaj jestem nie przygotowany.Od samego rana chodzilo mi cos po glowie, ze cos mialem zrobic, nieststy przypomnialo mi sie dopiero jak w pracy wlaczylem kompa.Obiecuje, ze jutro sie poprawie, a jak dobrze pojdzie to jeszcze dzisiaj wieczorem i podesle ten przepis po konsultacji z moja Pania Domu.I jeszcze slowo do niktspecjalny . Pislalem o ryzu mielonym, czyli mozna traktowac go jako make ryzowa o ktorej takze i Ty piszesz. A jesli chodzi o groszek ptysiowy to pelni on dokladnie ta sama role co np. grzanki z grachamki pokrojone w kosteczke. To zalezy jednak juz od gustu, co i jak kto lubi.Rowniez salate mozna zastapic nie tylko szczypiorkiem, ale i zielona pietruszka. Nieststy nie przypadla mi jednak taka zamiana do gustu poniewaz nie jestem fanem zielonej pietruszki:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 07.10.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Mi znow wylecialo z glowy, a Wy sie nie przypominacie.Do zupa-krem z zielonej salaty potrzebyjemy:10 duzych lisci salaty50ml mleka (5MT)100ml wody (10MT)90g ryzuok.30g masla2 kostki rosolowe1-2 lyzeczki vegety ewentualnie innej przyprawy warzywnej1/4 lyzeczki mielonego bialego pieprzuszczypta mielonej galki muszkatalowejJak to wszystko mamy to w naczyniu miksujacym mielimy ryz 2min/8-9obr. lub na interwale. Nastepnie dodajemy salate i polowe wody (50ml)Wszystko miksujemy 15sek/6-8obr. Potem dodajemy reszte skladnikow i gotujemy 12min/90*C/1,5-2 obr.Jezeli do zupy uzyjemy wrzacej wody to czas gotowania mozemy skrocic mniej wiecej o polowe. A dla zaostrzenia smaku mozna dodac 4 lyzki soku z cytryny.Smacznego. Przepis wedlug ksiazki Nowoczesna Gotowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.10.2010 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Mi znow wylecialo z glowy, a Wy sie nie przypominacie. Do zupa-krem z zielonej salaty potrzebyjemy: 10 duzych lisci salaty 50ml mleka (5MT) 100ml wody (10MT) 90g ryzu ok.30g masla 2 kostki rosolowe 1-2 lyzeczki vegety ewentualnie innej przyprawy warzywnej 1/4 lyzeczki mielonego bialego pieprzu szczypta mielonej galki muszkatalowej Jak to wszystko mamy to w naczyniu miksujacym mielimy ryz 2min/8-9obr. lub na interwale. Nastepnie dodajemy salate i polowe wody (50ml) Wszystko miksujemy 15sek/6-8obr. Potem dodajemy reszte skladnikow i gotujemy 12min/90*C/1,5-2 obr. Jezeli do zupy uzyjemy wrzacej wody to czas gotowania mozemy skrocic mniej wiecej o polowe. A dla zaostrzenia smaku mozna dodac 4 lyzki soku z cytryny. Smacznego. Przepis wedlug ksiazki Nowoczesna Gotowanie. Coś mi się tu nie zgadza albo masz inną miarkę MT.50 ml mleka i 100 ml wody to trochę za mało do zupy w TM.Wydaje mi się ,że 1 MT=50 ml.Może się mylę....... ale zupa krem zupie krem nie równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 08.10.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 O.K. masz racje zgadza sie 5MT to nie 50, a 500ml i analogicznie 10MT to 1litr, a nie 100ml. Podstawowa miarka naszego TM ma 100ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.10.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 O.K. masz racje zgadza sie 5MT to nie 50, a 500ml i analogicznie 10MT to 1litr, a nie 100ml. Podstawowa miarka naszego TM ma 100ml. To ile tej wody i mleka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.10.2010 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 To ile tej wody i mleka? Zmierzyłem i miarka MT ma 100ml,czyli do jego zupy potrzeba 500ml=5MT mleka i 1000ml=10MT wody.W moim TM max można zrobić około 1,7 l=1700ml gotowej zupy bo zwiększenie grozi wykipieniem przez otwór na MT.Jest to bardzo istotne przy dobieraniu produktów i powstałej proporcji w stosunku do ilości wody.Jeszcze raz podszeptuję lubiącym gotować zupy.Najpierw miksujemy "zielepachę" a dopiero potem dobawiamy pozostałe składniki i jeszcze małe spostrzeżenie.Według mnie nie ma potrzeby wlewania wrzącej wody .Po co, by skrócić i tak już krótki czas wykonania zupy?Zaraz zacznie nam się warzyć itp.Ale to moje zdanie.Każdy wedle uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 09.10.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Tak dokladnie tak jak pisze przedmowca.Jesli chodzi o ta wrzaca wode to jest taka uwaga zawarta w przepisie wiec i ja o tym takze napisalem.Prawde mowiac nie bralismy nidy tego pod uwage, zawsze robimy to z pelnym czasem gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 10.10.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Zmierzyłem i miarka MT ma 100ml,czyli do jego zupy potrzeba 500ml=5MT mleka i 1000ml=10MT wody.W moim TM max można zrobić około 1,7 l=1700ml gotowej zupy bo zwiększenie grozi wykipieniem przez otwór na MT.Jest to bardzo istotne przy dobieraniu produktów i powstałej proporcji w stosunku do ilości wody.Jeszcze raz podszeptuję lubiącym gotować zupy.Najpierw miksujemy "zielepachę" a dopiero potem dobawiamy pozostałe składniki i jeszcze małe spostrzeżenie.Według mnie nie ma potrzeby wlewania wrzącej wody .Po co, by skrócić i tak już krótki czas wykonania zupy?Zaraz zacznie nam się warzyć itp.Ale to moje zdanie.Każdy wedle uznania. Dziękuję za uściślenie ilości. Chyba będzie trzeba wypróbować ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.10.2010 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Dziękuję za uściślenie ilości. Chyba będzie trzeba wypróbować ten przepis Nie ma sprawy.Pokuś pokuś się o wypróbowanie tej zupy tylko zamiast sałaty użyj szczawiu i świeżej bazylii.Doskonałym dodatkiem są grzanki ziemniaczane nic innego jak smażone frytki na głębokim oleju w kształcie właśnie grzanek.Takie grzanki można zrobić z marchewki i selera ,pamiętając by przed ich włożeniem do zupy-krem odsączyć z oleju na ręczniku jednorazowym.Jajo na twardo i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 05.12.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 dzisiaj piekę keksa, tydzień temu piekłam ciasto "bananowy song". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 15.12.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Mam termomixa 6 lat i przyznaję że ostatnio przez budowlany brak czasu całkiem o nim zapomniałam, ten wątek zachęcił mnie do odkurzenia sprzęta:cool: kiedyś robiłam makowce z lukrem według książki - rewelacja, niestety uczuliłam się na mak w każdej postaci i domownicy na tym cierpią..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.12.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 latem często serwowałam gościom( i nie tylko ) sorbet z szampanem ( owoce i sok z puszki - zamrozić osobno ) w TX rozbijać dodając ok 0,20l szampana podawać z łyżeczka i słomką Najlepiej smakują gruszki lub brzoskwinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 06.03.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam! Nie chciałabym absolutnie nikogo urazić, ale......tak czytam sobie i czytam - bo przyznam się szczerze, że pierwszy raz o takim cudzie słyszę i mam nieodparte wrażenie,że to wszystko można zrobić nie posiadając cudownego urządzenia za 3 tysiące. Np.: ciasto marchewkowe, aby zrobić wystarczy mikser - wychodzi rewelacyjnie bez thermomixa. Czy się mylę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.03.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam! Nie chciałabym absolutnie nikogo urazić, ale......tak czytam sobie i czytam - bo przyznam się szczerze, że pierwszy raz o takim cudzie słyszę i mam nieodparte wrażenie,że to wszystko można zrobić nie posiadając cudownego urządzenia za 3 tysiące. Np.: ciasto marchewkowe, aby zrobić wystarczy mikser - wychodzi rewelacyjnie bez thermomixa. Czy się mylę? Pozdrawiam Oczywiście, że się nie mylisz Podobnie można nad morze pojechać pociągiem, zamiast samochodem. Można nawet pojechać rowerem i też się dojedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 07.03.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Ajajaj! to wolę rowerem - i zdrowo, i tanio A ile satysfakcji przy tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.03.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Np.: ciasto marchewkowe, aby zrobić wystarczy mikser - 30 lat temu nie miałam nawet miksera............ tylko pałka i makutra .....a ciasta ? palce lizać pewnie ,że TX nie jest obowiązkowym sprzętem kuchennym ale jak sie go kupiło ( za 4 tys !!!) to się z niego korzysta i chwali pod niebiosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.03.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Ostatnio jesteśmy na etapie kopytek:D do obiadów sobotnich gotuję więcej ziemniaków i zostają na niedzielę - w 1,5 minuty ciasto się wymiesi, nawet woda jeszcze nie zdaży się zagotować a kopytka już gotowe:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.03.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Ajajaj! to wolę rowerem - i zdrowo, i tanio A ile satysfakcji przy tym Dobrze Ew-ka ci tłumaczy ale i tak tego nie zrozumiesz bo nie masz TX w domciu.Mój zwrócił się chyba ze trzy razy.Jeszcze go ani razu nie naprawiałem.Mam jeden z pierwszych modeli ale spisuje się rewelacyjnie.Ostatnio bardzo dużo czasu poświęcam varomie która potrafi zrobić fajne żarełko.Ty niestety musisz posiłkować się garem i gazą ,ponieważ mixer nic w tym nie pomoże.Warzywa,mięsa,owoce na parze to rewelacja z TX. Powstały wywar ze skroplin z w/w daje nam całkiem całkiem smaczną zupkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.