Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze przepisy z termomixa


Recommended Posts

Coz, kazdy pod pojeciem kremu moze rozumiec co innego..

W tym wypadku to wlasnie taki rzadszy sos jesli chodzi o konsystencje, a dodatkiem moze wlasnie byc ten groszek ktory jest wrzucony na sam wierzch przed podaniem na stol.

Jezeli sadzisz ze ten zmielony ryz ma zamulic zupe czy krem, to jestes w bledzie, to on nadaje wlasnie odpowiedznia gestosc.

Nie wiem czy jestes praktykiem, czy teoretykiem TM. Jesli tym pierwszym to wystarczy zajrzec do jednej z ksiazek o pichceniu w TM, a jesli tym drugim to dla zobrazowania tego co pisalem bedac w domu podrzuce oryginalny przepis.

 

Wiesz co, podaj ten przepis z zagęszczeniem mielonym ryżem bo jego ilość w TM jest bardzo istotna by np.łyżka nie stawała.Rzeczywiście każdy ma inne pojęcie zupy-krem.Widzisz np. wspomniany ryż ugotowany w wodzie do której potem dodasz składniki,pozostawi zawiesinę.Ale...ale jeżeli ten sam ryż ugotujesz oddzielnie itd. a dopiero potem zmiksujesz i będziesz komponować zupę ,wtedy to zupa będzie zagęszczana tak jak sobie będziesz chciał.Ot i wsio.Acha teoretykiem nie jestem zważywszy chociażby na fakt ,kto jest autorem tego topiku.Z TM nie rozstaję się w ogóle.Przyznam ,że w składzie na tą zupę z ryżem nie pasuje mi groszek ptysiowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zupa krem z zielonej sałaty.

 

Jeszcze takowej nie robiłem ale może ktoś skorzysta z przepisu który różni się tylko tym ,że miast sałaty jest np.szczypior.

 

składniki:

-kilka liści sałaty(lub pęczek szczypioru)

-duża cebula

-serek topiony (dowolny)

-3 łyżki śmietanki

-kostka rosołowa(dowolna) lub dwie

-natka pietruszki

-mąka ryżowa(około 2 łyżki)

-około 1 l wody

-sok z cytryny do smaku

-pieprz Vegeta do smaku

 

wykonanie:

Cebulę, natkę pietruszki,porwaną sałatę,serek topiony,kostkę rosołową,,mąkę ryżową,śmietanę,miksujemy z nie wielką ilością wody,Do zmiksowanych składników wlewamy pozostałą część wody.Ustawiamy temp. i gotujemy.Czas 20 min.Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.Grzanki z grahamki na maśle i smacznego.

 

Ze szczypiorkiem robię i zupa jest smaczna.Jak zrobię z sałata to się wypowiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bije czolem o ziemie i chowam sie ze wstydu gdzie popadnie, ale dzisiaj jestem nie przygotowany.

Od samego rana chodzilo mi cos po glowie, ze cos mialem zrobic, nieststy przypomnialo mi sie dopiero jak w pracy wlaczylem kompa.

Obiecuje, ze jutro sie poprawie, a jak dobrze pojdzie to jeszcze dzisiaj wieczorem i podesle ten przepis po konsultacji z moja Pania Domu.

I jeszcze slowo do niktspecjalny . Pislalem o ryzu mielonym, czyli mozna traktowac go jako make ryzowa o ktorej takze i Ty piszesz. A jesli chodzi o groszek ptysiowy to pelni on dokladnie ta sama role co np. grzanki z grachamki pokrojone w kosteczke. To zalezy jednak juz od gustu, co i jak kto lubi.

Rowniez salate mozna zastapic nie tylko szczypiorkiem, ale i zielona pietruszka. Nieststy nie przypadla mi jednak taka zamiana do gustu poniewaz nie jestem fanem zielonej pietruszki:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi znow wylecialo z glowy, a Wy sie nie przypominacie.

Do zupa-krem z zielonej salaty potrzebyjemy:

10 duzych lisci salaty

50ml mleka (5MT)

100ml wody (10MT)

90g ryzu

ok.30g masla

2 kostki rosolowe

1-2 lyzeczki vegety ewentualnie innej przyprawy warzywnej

1/4 lyzeczki mielonego bialego pieprzu

szczypta mielonej galki muszkatalowej

Jak to wszystko mamy to w naczyniu miksujacym mielimy ryz 2min/8-9obr. lub na interwale. Nastepnie dodajemy salate i polowe wody (50ml)

Wszystko miksujemy 15sek/6-8obr. Potem dodajemy reszte skladnikow i gotujemy 12min/90*C/1,5-2 obr.

Jezeli do zupy uzyjemy wrzacej wody to czas gotowania mozemy skrocic mniej wiecej o polowe. A dla zaostrzenia smaku mozna dodac 4 lyzki soku z cytryny.

Smacznego.

 

Przepis wedlug ksiazki Nowoczesna Gotowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi znow wylecialo z glowy, a Wy sie nie przypominacie.

Do zupa-krem z zielonej salaty potrzebyjemy:

10 duzych lisci salaty

50ml mleka (5MT)

100ml wody (10MT)

90g ryzu

ok.30g masla

2 kostki rosolowe

1-2 lyzeczki vegety ewentualnie innej przyprawy warzywnej

1/4 lyzeczki mielonego bialego pieprzu

szczypta mielonej galki muszkatalowej

Jak to wszystko mamy to w naczyniu miksujacym mielimy ryz 2min/8-9obr. lub na interwale. Nastepnie dodajemy salate i polowe wody (50ml)

Wszystko miksujemy 15sek/6-8obr. Potem dodajemy reszte skladnikow i gotujemy 12min/90*C/1,5-2 obr.

Jezeli do zupy uzyjemy wrzacej wody to czas gotowania mozemy skrocic mniej wiecej o polowe. A dla zaostrzenia smaku mozna dodac 4 lyzki soku z cytryny.

Smacznego.

 

Przepis wedlug ksiazki Nowoczesna Gotowanie.

 

Coś mi się tu nie zgadza albo masz inną miarkę MT.50 ml mleka i 100 ml wody to trochę za mało do zupy w TM.Wydaje mi się ,że 1 MT=50 ml.Może się mylę....... ale zupa krem zupie krem nie równa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ile tej wody i mleka?

 

Zmierzyłem i miarka MT ma 100ml,czyli do jego zupy potrzeba 500ml=5MT mleka i 1000ml=10MT wody.W moim TM max można zrobić około 1,7 l=1700ml gotowej zupy bo zwiększenie grozi wykipieniem przez otwór na MT.Jest to bardzo istotne przy dobieraniu produktów i powstałej proporcji w stosunku do ilości wody.Jeszcze raz podszeptuję lubiącym gotować zupy.Najpierw miksujemy "zielepachę" a dopiero potem dobawiamy pozostałe składniki i jeszcze małe spostrzeżenie.Według mnie nie ma potrzeby wlewania wrzącej wody .Po co, by skrócić i tak już krótki czas wykonania zupy?Zaraz zacznie nam się warzyć itp.Ale to moje zdanie.Każdy wedle uznania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem i miarka MT ma 100ml,czyli do jego zupy potrzeba 500ml=5MT mleka i 1000ml=10MT wody.W moim TM max można zrobić około 1,7 l=1700ml gotowej zupy bo zwiększenie grozi wykipieniem przez otwór na MT.Jest to bardzo istotne przy dobieraniu produktów i powstałej proporcji w stosunku do ilości wody.Jeszcze raz podszeptuję lubiącym gotować zupy.Najpierw miksujemy "zielepachę" a dopiero potem dobawiamy pozostałe składniki i jeszcze małe spostrzeżenie.Według mnie nie ma potrzeby wlewania wrzącej wody .Po co, by skrócić i tak już krótki czas wykonania zupy?Zaraz zacznie nam się warzyć itp.Ale to moje zdanie.Każdy wedle uznania.

 

Dziękuję za uściślenie ilości. Chyba będzie trzeba wypróbować ten przepis :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za uściślenie ilości. Chyba będzie trzeba wypróbować ten przepis :yes:

 

Nie ma sprawy.Pokuś pokuś się o wypróbowanie tej zupy tylko zamiast sałaty użyj szczawiu i świeżej bazylii.Doskonałym dodatkiem są grzanki ziemniaczane nic innego jak smażone frytki na głębokim oleju w kształcie właśnie grzanek.Takie grzanki można zrobić z marchewki i selera ,pamiętając by przed ich włożeniem do zupy-krem odsączyć z oleju na ręczniku jednorazowym.Jajo na twardo i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Mam termomixa 6 lat i przyznaję że ostatnio przez budowlany brak czasu całkiem o nim zapomniałam, ten wątek zachęcił mnie do odkurzenia sprzęta:cool: kiedyś robiłam makowce z lukrem według książki - rewelacja, niestety uczuliłam się na mak w każdej postaci i domownicy na tym cierpią.....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Witam! Nie chciałabym absolutnie nikogo urazić, ale......tak czytam sobie i czytam - bo przyznam się szczerze, że pierwszy raz o takim cudzie słyszę i mam nieodparte wrażenie,że to wszystko można zrobić nie posiadając cudownego urządzenia za 3 tysiące. Np.: ciasto marchewkowe, aby zrobić wystarczy mikser - wychodzi rewelacyjnie bez thermomixa. Czy się mylę?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! Nie chciałabym absolutnie nikogo urazić, ale......tak czytam sobie i czytam - bo przyznam się szczerze, że pierwszy raz o takim cudzie słyszę i mam nieodparte wrażenie,że to wszystko można zrobić nie posiadając cudownego urządzenia za 3 tysiące. Np.: ciasto marchewkowe, aby zrobić wystarczy mikser - wychodzi rewelacyjnie bez thermomixa. Czy się mylę?

Pozdrawiam

 

Oczywiście, że się nie mylisz :rolleyes:

Podobnie można nad morze pojechać pociągiem, zamiast samochodem. Można nawet pojechać rowerem i też się dojedzie :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Np.: ciasto marchewkowe, aby zrobić wystarczy mikser -

30 lat temu nie miałam nawet miksera............ tylko pałka i makutra .....a ciasta ? palce lizać :D

 

pewnie ,że TX nie jest obowiązkowym sprzętem kuchennym ale jak sie go kupiło ( za 4 tys !!!) to się z niego korzysta i chwali pod niebiosa :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Ajajaj! to wolę rowerem - i zdrowo, i tanio :) A ile satysfakcji przy tym :)

 

Dobrze Ew-ka ci tłumaczy ale i tak tego nie zrozumiesz bo nie masz TX w domciu.Mój zwrócił się chyba ze trzy razy.Jeszcze go ani razu nie naprawiałem.Mam jeden z pierwszych modeli ale spisuje się rewelacyjnie.Ostatnio bardzo dużo czasu poświęcam varomie która potrafi zrobić fajne żarełko.Ty niestety musisz posiłkować się garem i gazą ,ponieważ mixer nic w tym nie pomoże.Warzywa,mięsa,owoce na parze to rewelacja z TX. Powstały wywar ze skroplin z w/w daje nam całkiem całkiem smaczną zupkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...