niktspecjalny 15.01.2010 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Dzięki serdeczne osobiście wolę te na tłuszcz znajomym smakują pampuchy bo robią z nimi różne mutacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 12.02.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 mam najnowszą książkę z thermomixa "szybkie obiady".Nie wiem czy znacie przepis na rolady z polędwiczek z sosem i ziemniakami.Smakują i wyglądają rewelacyjnieSkładniki:sos:-150 -200 gr cebuli203 ząbki czosnku2 łłyzeczki koncentratu pomidorowego2 suszone grzyby1 suszona śliwka1 kostka bulionu drobiowego2 szczypty pieprzu400 gr wody100 gr śmietany 18%Rol ada:2 polędwiczki sól, pieprz100 gr suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paski100 gr sera feta, pokrojonego w kostkę Sposób przygotowania:1. na środku polędwiczek wykonać podłużne nacięcie, nie rozcinając mięsa do końca, mięso przyprawić solą i pieprzem, na całej długości ułożyć pomidory i ser, zwinąć w rolady.Otrzymane rolady umieścić na przystawkach Varomy2 do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki sosu z wyjatkiem wody i smietany, rozdrobnić 5s/obr. 4, następnie dolać wodę.3. ziemniaki włożyć do koszyczka wstawić do naczynia miksującego , zamknąć, umieścić przystawkę Varoma, gotować na parze 35min/Varoma/obr.14. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek do sosu dolać śmietanę , zmiksować 30s/obr.10 następnie gotować 1min/100C/obr.3Otrzymanym sosem polać polędwiczki. do tego proponuję surówkę z :jabłkaseler surowy korzeńwiórka kokosowe,sól, cukier do smakusmietanamielimy na grubość wg uznania, pod koniec dolewamy smietane lub jogurt , dalej mielimy, na koniec dosypujemy rodzynki. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.02.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 przepis na salatke z brokolow i nasion pini 6 – porcji 250 g Brokolow( tylko tego zielonego-Czubki) 1 czerwona papryka, 1/2 jablka (podzielone na 8 30g orzechow pini 25 g Oleju z olivek 15 g bialego octu balsamiko 1lyzeczka miodu 1 1/2 lyzeczki musztardy 1 lyzeczka soli z ziolami 1/2 lyzeczki pieprzu Wszystko wlozyc do TM na 5 sek. / pozycja 4 zmielic Smakuje suuuuuuuuuuuuper ze swieżą buleczka i maselkiem Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 15.02.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ewa, czy zamiast orzechów pinii można użyć włoskich, albo migdałów? Aniu, bardzo podobny przepis na sos jest w podstawowej książce jako karkówka po karkonosku. Ale to faszerowanie polędwiczek wygląda pysznie, myślę że tak samo można piersi z kurczaka przygotować. Sałatkę z selera i jabłka robię - jest pyszna, choć zamiast wiórków kokosowych daję mielone orzechy włoskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 15.02.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 ja ostatnio zamiast pomidorów dałam szpinak do polędwiczek.Jeszcze karkówki po karkonosku nie próbowałam ale słyszałam, że jest dobra. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.02.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Prawda To właściwie jedyny przepis na mięso, które robię w TM. Robię dużo zup, sałatek, ciasta, desery, napoje....ale mięso jakoś częściej (jeszcze?) jest smażone lub pieczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.08.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Noooooooooooooooo, poproszę o przepisy Bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzyn105 23.08.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 A czy mogłabym prosić o przepis? Mój ulubiony przepis to ciasto marchewkowe z książki "Miodowy tydzień". Witam Czy moge prosić o przepis na ciasto marchewkowe, jeszcze nie zakupiłam tej książki ale juz niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.08.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Proszę: Składniki: 50 dag marchwi 36 dag mąki 25 dag cukru 4 jajka 23 dag oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 op. przyprawy korzennej do pierników 1 łyżeczka sody Wykonanie: - marchew zmiksować 10 s, obr. 9 - dodać pozostałe składniki oprócz sody i wyrobić 1 min. obr. 7 - otworzyć naczynie, kopystką zgarnąć zawartość ze ścianek - ponownie zmiksować 10 s, obr. 7 - dodać sodę, lekko wymieszać 10 s, obr. 4 - piec w dwóch wąskich blaszkach w nagrzanym piekarniku, 40 min, temp. 180 stopni C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzyn105 24.08.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.08.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Może ktoś wrzuci jakiś nieksiążkowy przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2010 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 w książkach przepisów jest dosyć,Co chciałabyś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.08.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 w książkach przepisów jest dosyć,Co chciałabyś jeszcze? Jak to co coś nieksiążkowego właśnie. Coś wypróbowanego przez użytkowników. Te ksiązkowe niektóre są jakieś takie hmmmm, powiedzmy egzotyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzyn105 02.09.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Proszę: Składniki: 50 dag marchwi 36 dag mąki 25 dag cukru 4 jajka 23 dag oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 op. przyprawy korzennej do pierników 1 łyżeczka sody Wykonanie: - marchew zmiksować 10 s, obr. 9 - dodać pozostałe składniki oprócz sody i wyrobić 1 min. obr. 7 - otworzyć naczynie, kopystką zgarnąć zawartość ze ścianek - ponownie zmiksować 10 s, obr. 7 - dodać sodę, lekko wymieszać 10 s, obr. 4 - piec w dwóch wąskich blaszkach w nagrzanym piekarniku, 40 min, temp. 180 stopni C Właśnie zabierałam się do pieczenia,...ale chyba coś jest nie tak z podanymi ilościami np: mąka 36 dkg,cukier 25 ???Czy możesz to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzyn105 02.09.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Znalazłam taki przepis na ciasto CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 4 MT mąki tortowej 3 MT cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 MT oleju Wykonanie: marchewki rozdrobnić, czas 5-7 s, obr. poz. 5 (TM21), obr. poz. 6 (TM31). Wyłożyć. naczynie umyć, wytrzeć. Utrzeć 4 jajka z 3 MT cukru i szczyptą soli, czas 2 min, obr. poz. 4 (TM 21), obr. poz. 5 (TM 31). dodać rozdrobnioną marchewkę i resztę składników i wymieszać, czas 20-30 s, obr. poz. 3 (TM 21), poz. 4 (TM31). piec 35-40 min, temp. 180 stopni upiekłam i muszę się pochwalić ,że wyszło wyśmienite!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.09.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Właśnie zabierałam się do pieczenia,...ale chyba coś jest nie tak z podanymi ilościami np: mąka 36 dkg,cukier 25 ???Czy możesz to sprawdzić. Sprawdziłam, tak jest w książce "Miodowy tydzień..." na str. 45. Jedyna różnica to jednostki, podałam Ci w dekagramach, a w książce jest w gramach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzyn105 03.09.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 (edytowane) Sprawdziłam, tak jest w książce "Miodowy tydzień..." na str. 45. Jedyna różnica to jednostki, podałam Ci w dekagramach, a w książce jest w gramach. Hmm...a nie ma być np 360 g-mąki ,cukru 250 g. itp.??? Edytowane 3 Września 2010 przez wawrzyn105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.09.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Hmm...a nie ma być np 360 g-mąki ,cukru 250 g. itp.??? Dobra, spróbuję to wyjaśnić inaczej: 360 g = 36 dag 250 g = 25 dag ponieważ 10 g = 1 dag ------------------------------> zamiana jednostek To znaczy, że w rzeczywistości 360 g mąki to tyle samo co 36 dag mąki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.09.2010 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Jak to co coś nieksiążkowego właśnie. Coś wypróbowanego przez użytkowników. Te ksiązkowe niektóre są jakieś takie hmmmm, powiedzmy egzotyczne Właśnie te wypróbowane z knigi i delikatnie zmienione są najlepsze.Wszelakie pasty do pieczywa.Warzywa na parze,żeberka ,schab,golonka w oparach piwnych ekstra wyżera.Dietetyczne ryby z varomy pokryte serami.Sałatka z białego sera na ciepło.Pampuchy różnego kalibru.Zapiekanki z czosnkiem i brokułami oczywiście parowane.W tym roztworze z 1 i 1/2 L można dodawać różne przyprawy by zapach pośrednio przenosił się do potrawy.Zupy kremowe na bazie sera topionego i parowane warzywa toż to niebo w gębie.Shaki porzeczkowe(moje ulubione) do naleśników czy pączków serowych pite przez rurę jak w MacDonald to dania zapierające dech w piersiach.Różnorodność ziaren zmiksowanych i foremka równa się wspaniały chlebek bez konserwantów.Ciasta do pizzy z mąki żytniej czy kukurydzianej z warzywami z varomy i jajami na twardo w żółtym serze też godne polecenia.Wytwarzanie czyli robienie bazy na galaretę tą mięsną i tą na słodko.Sosy do makaronów i ziemniaków,które właśnie w termomixie wychodzą bardzo smaczne.Robienie sorbetów na zimę z owoców egzotycznych ale mrożonych każdy z osobna jako dodatek do lodów czy koktajli na zimno.Marmolady i dżemy z termomixa też są pyszne.Pasztety drobiowe i mięsne.Gotowanie np.pierogów ruskich, kopytek,pyz w śmietanie 30% z dodatkiem masła 82%,to dania do ,których wracam na okrągło.Mam to w dwóch książkach i bardzo sobie chwalę.Dlatego nie wiem co masz na myśli mówiąc ,że są hmmmm,powiedzmy egzotyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzyn105 04.09.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Właśnie te wypróbowane z knigi i delikatnie zmienione są najlepsze.Wszelakie pasty do pieczywa.Warzywa na parze,żeberka ,schab,golonka w oparach piwnych ekstra wyżera.Dietetyczne ryby z varomy pokryte serami.Sałatka z białego sera na ciepło.Pampuchy różnego kalibru.Zapiekanki z czosnkiem i brokułami oczywiście parowane.W tym roztworze z 1 i 1/2 L można dodawać różne przyprawy by zapach pośrednio przenosił się do potrawy.Zupy kremowe na bazie sera topionego i parowane warzywa toż to niebo w gębie.Shaki porzeczkowe(moje ulubione) do naleśników czy pączków serowych pite przez rurę jak w MacDonald to dania zapierające dech w piersiach.Różnorodność ziaren zmiksowanych i foremka równa się wspaniały chlebek bez konserwantów.Ciasta do pizzy z mąki żytniej czy kukurydzianej z warzywami z varomy i jajami na twardo w żółtym serze też godne polecenia.Wytwarzanie czyli robienie bazy na galaretę tą mięsną i tą na słodko.Sosy do makaronów i ziemniaków,które właśnie w termomixie wychodzą bardzo smaczne.Robienie sorbetów na zimę z owoców egzotycznych ale mrożonych każdy z osobna jako dodatek do lodów czy koktajli na zimno.Marmolady i dżemy z termomixa też są pyszne.Pasztety drobiowe i mięsne.Gotowanie np.pierogów ruskich, kopytek,pyz w śmietanie 30% z dodatkiem masła 82%,to dania do ,których wracam na okrągło.Mam to w dwóch książkach i bardzo sobie chwalę.Dlatego nie wiem co masz na myśli mówiąc ,że są hmmmm,powiedzmy egzotyczne? I to jest to!!!,lecę do kuchni coś pichcić ,bo narobiłaś mi smaka tym opisem. Powinni ci płacić za reklamę tego cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.