am00 05.06.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Jestem jeszcze na etapie zmian w projekcie. Chciałem na ścianie szczytowej dorobić sobie drewniany balkonik wystający na metr. Taki, żeby zaczerpnąć świeżego powietrza i sprawdzić pogodę.Czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu? Widziałem taki balkonik na drewnianych ukośnych belkach, ale nie jestem pewien, czy cała konstrukcja była z drewna. Moja ściana ma być dwuwarstwowa z betonu komórkowego + styropian. Strop ma być Terriva z belkami w stronę tego balkonu, więc z betonowym nie byłoby problemu, ale wyeliminowanie mostka termicznego wydaje mi się trudne (a przynajmniej drogie) do pokonania. Do betonowego zniechęca mnie też konieczność wykonywania szalunków, stępli, wciągania betonu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.06.2003 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Myślę, że trzeba zamocować belkę do ściany kotwami na wylot i skręcić śrubami. Na tej belce można oprzeć konstrukcję balkonu, który trzeba jeszcze podeprzeć słupami z przodu. Samonośnego balkonu raczej się nie da zrobić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 06.06.2003 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Pewnie, że da:). Nie ma problema. Jak to naprawdę wykonać? Powie Ci pierwszy cieśla spotkany na sąsiedniej budowie.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.06.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 O takich balkonach bylo w M. w zeszlym roku. Numeru nie pamietam. Zrobinie takiej konstrukcji nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 06.06.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Mimo wszystko, trochę bym się bał wyjść na taki balkon. Co płyta żelbetowa, to żelbetowa, a z tymi mostkami termicznymi to trochę przesadzamy. Owszem, jest to jakiś "radiator", ale idąc tym tokiem rozumowania, to najlepiej wystawić szczelny bunkier z peryskopem zamiast okien, bo okno to przecież też "potężny mostek termiczny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 06.06.2003 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Dzięki, że nikt mnie mocno nie skrytykował za ten pomysł. Kotwy wypuszczę sobie ze stropu, a słupki jakoś się wkomponują w taras. Gdzieś wyczytałem, że deski na balkonie mają mieć szpary na szerokość gwoździa i mają być ułożone równolegle do ściany. Czy ktoś wie dlaczego nie mogą być prostopadle do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 06.06.2003 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 A wyczerpujące wiadomości były w Muratore chyba w zeszłym roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts