Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zd??y? przed nowym prawem budowlanym

ubek

Recommended Posts

Witam forum doświadczonych specjalistów. Moje pytanie: czy ktoś wie, kiedy inwestor podlega nowemu prawu budowlanemu. Moja sytuacja jest taka: mam zamiar rozpocząć budowę domu w przyszłym roku. Biorąc jednak pod uwagę nowe prawo budowlane (a konkretnie koszty: 1000 za odbior techniczny plus ok 5 wizyt podczas budowy, każda po 500; razem to daje 3500 PLN !!! - a może to nie tak? źle rozumuję?), wydaje sie logiczne wystartować już teraz, jeszcze przed wprowadzeniem nowego prawa. Według dotychczasowego prawa jedynym obciążeniem jest architekt, mający nadzór nad budową - koszt ok 1000PLN. Oszczędność wyraźna -2500 w kieszeni. Czy moje rozumowanie jest słuszne?

Co do mojej sytuacji "startowej": czy mam szansę "przeprowadzić" działkę (działka jest darowizną teściowej) i wykonać wszystkie czynności i formalności w takim czasie, aby jeszcze zdążyć?

Ten temat był już poruszany w wątku :

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=117333&highlight=prawo+budowlane#117333

Jeżeli nie zacząłeś jeszcze nic to trudno będzie Ci uzyskać pozwolenie na budowę przed 11 lipca br.

Nie wiadomo jeszcze czy obowiazkowe kontrole będą dotyczyły budynków jednorodzinnych (brak przepisów wykonawczych).

Mimo wszystko radzę zacząć załatwiać pozwolenie na budowę jak najszybciej. W niekorzystnych przypadkach procedura może potrwać kilka miesięcy i możesz mieć problemy z planowanym rozpoczęciem budowy w przyszłym roku. Pozwolenie na budowę zezwala na rozpoczęcie budowy w ciągu 2 lat od jego uprawomocnienia się.