ubek 05.06.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Witam forum doświadczonych specjalistów. Moje pytanie: czy ktoś wie, kiedy inwestor podlega nowemu prawu budowlanemu. Moja sytuacja jest taka: mam zamiar rozpocząć budowę domu w przyszłym roku. Biorąc jednak pod uwagę nowe prawo budowlane (a konkretnie koszty: 1000 za odbior techniczny plus ok 5 wizyt podczas budowy, każda po 500; razem to daje 3500 PLN !!! - a może to nie tak? źle rozumuję?), wydaje sie logiczne wystartować już teraz, jeszcze przed wprowadzeniem nowego prawa. Według dotychczasowego prawa jedynym obciążeniem jest architekt, mający nadzór nad budową - koszt ok 1000PLN. Oszczędność wyraźna -2500 w kieszeni. Czy moje rozumowanie jest słuszne?Co do mojej sytuacji "startowej": czy mam szansę "przeprowadzić" działkę (działka jest darowizną teściowej) i wykonać wszystkie czynności i formalności w takim czasie, aby jeszcze zdążyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Ten temat był już poruszany w wątku :http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=117333&highlight=prawo+budowlane#117333 Jeżeli nie zacząłeś jeszcze nic to trudno będzie Ci uzyskać pozwolenie na budowę przed 11 lipca br. Nie wiadomo jeszcze czy obowiazkowe kontrole będą dotyczyły budynków jednorodzinnych (brak przepisów wykonawczych).Mimo wszystko radzę zacząć załatwiać pozwolenie na budowę jak najszybciej. W niekorzystnych przypadkach procedura może potrwać kilka miesięcy i możesz mieć problemy z planowanym rozpoczęciem budowy w przyszłym roku. Pozwolenie na budowę zezwala na rozpoczęcie budowy w ciągu 2 lat od jego uprawomocnienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 09.06.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 A ja mam takie pytanie: czy żeby "załapać" się na stare prawo budowlane, trzeba dostać pozwolenie do 11 lipca, czy wystarczy do tego czasu złożyć wniosek o pozwolenie? Mój projektant twierdzi, że to drugie - może jakiś prawnik to skomentuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.06.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Pisze: "...dla obiektów, dla których pozwolenie zostało wydane przed..." - no to wydane. Nie pisze nic że ma być uprawomocnione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.06.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Ale nie pisze też, że wystarczy złożyć wniosek. Liczy się data wydania pozwolenia. Czyli przy dobrej woli wszystkich stron mógłbyś jeszcze zdążyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 11.06.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Sęk też w tym, że po 11 lipca wnioski składa się zupełnie gdzie indziej - w starostwie, a nie w gminie. Czyli jest nie tylko granica czasowa, ale i "przestrzenna". I trzeba złożyć 4, a nie 3 egzemplarze projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.06.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Czy gdzies w sieci mozna to znalezc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 11.06.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Proszę bardzo: http://www.archon.com.pl/zmiany.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.06.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Dzieki.Caly akt mozna znalezc na stronach http://www.sejm.gov.pljest on w Dzienniku Ustaw nr 80, poz. 718 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 11.06.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Tak, ale zawsze warto znaleźć takie miejsce, gdzie ten język prawniczy przetłumaczą na "nasz" i wypunktują to, co najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.06.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Dobrze że zdążyłem złożyć wniosek... stanowczo wolę załatwiać takie sprawy w gminie niż w starostwie... no i te 2 miesiące.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts