basia_z_lasu 26.07.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Gratuluję prawie skończonego stanu surowego!Czy z tymi oknami dachowymi problem polega na tym, że w projekcie nie uwzględniono sufitu nad poddaszem?Na klatce schodowej na pewno będzie ok z niższą ścianką kolankową, nie przejmuj się kominem, to tylko urozmaicenie. Czy w pokojach na poddaszu planujecie po jednym dużym oknie zamiast trzech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 26.07.2007 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Tak jest, stan surowy otwarty pomału sie kończy. Już widać, że pokoje i łazienki na piętrze będą naprawdę dopasowane i proporcjonalne. Jest dość dużo miejsca i to się nam podoba. Tak jak pisze Basia murarze juz cofaja ściankę kolankową i wejdzie duże okno chociaż z tym kominem tak ładnie juz nie będzie.W łazience dzieciaków nic nie da się zrobic bo cofanie ścianki nie wchodzi w grę ze względu na to, że za ścianką kolankową jest jeszcze garderoba córeczki - tam planujemy świetlik rurowy. No właśnie nie pisaliśmy o tym, ale przed wyjazdem na urlop zdecydowaliśmy sie dodać w sypialniach dzieciaków po garderobie - synek ma mniejszą powstałą po cofnięciu ścianki kolankowej, a córcia po cofnięciu ścianki i wciśnięciu zawijaska za łazienkę aż do klatki schodowej.Tak na piętrze będziemy mieli duże okna 130 x 250 cm z dwoma pionowymi podziałami .Wszystkim życzę choć krótkiego urlopu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 23.08.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Zdecydowanie popieram te szare okna i bramę, u nas też prawdopodobnie tak będzie, to zagra. I będzie pasowało do ewentualnego deskowania szczytów dowolnym drewnem - bardzo bym chciała z tego nie zrezygnować, zobaczcie domek wojbu na google. Czy od wewnątrz też szare ramy dajecie? Ile kosztuje jedno okno do salonu i cały komplet? Co do bramy garażowej, to bym była ostrożna z obniżaniem, bo sobie wygląd elewacji możecie popsuć. Dałabym taką jak w projekcie. Czy projektant, z którym się kontaktowałeś to Pan Piotr K. co nasze projekty liczył? Mógłbyś mi podesłać jego odpowiedź i szkic ( chodzi o te słupy nie do ruszenia)? Nie wiem czy skorzystamy z tej zmiany - bo ma też wady - np. jak umieścić okno połaciowe w łazience... Aha-do lidex - zobacz w najnowszym muratorze, jest dodatek "Dom z poddaszem" i kilka ciekawych zdjęć i artykułów o urządzaniu i wykańczaniu poddasza. O słupach napisała nasza pani Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 23.08.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Szare okna sa OK - wybralismy jezierskiego - udało sie kupić energooszczędne w dobrej cenie - szczegóły podeślę na emaila - podeślij mi na PW swój adres. Nam też podoba się deskowanie szczególnie jak widac jak ładnie wyszło u wojbu, wciąz sie wahamy ale chyba jednak go nie będzie.Z bramą podrążyłem temat i okazało się że jednak będzie mozna zrobić szeroką blendę (tak jak w oryginale konkursowego) i wstawimy bramę o wysokości 225 jakbys chciała fotki to tez moge podesłać tak jak i meila od pana Piotra. Myślę że okno między płatwią a sufitem by weszło, poza tym słupy podpierające płatwie kalenicowe byłyby niższe i być może zniknęłyby z holu na piętrze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 24.08.2007 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Aha-do lidex - zobacz w najnowszym muratorze, jest dodatek "Dom z poddaszem" i kilka ciekawych zdjęć i artykułów o urządzaniu i wykańczaniu poddasza. O słupach napisała nasza pani Małgosia Muratorowy dodatek przeczytany, artykuł o słupach skomentowany . Jeśli chodzi o urządzenie, to już mniej wiecej wiemy co gdzie i jak (własciwie to nawet więcej niż mniej). Ale dodatek ciekawy, musze przyznac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 14.09.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Zastanawianm się czy dachówka Domino jest barwiona w masie? Jeden sprzedawca mówi że tak, inny że nie, że tylko Kera-pfanne jest barwiona. Niestety nie mieli tego typu na składzie więc nie można było zobaczyć. Koszt dachówki podstawowej wyliczyli na około 80 pln/m. Czy możesz zdradzić, na jakie koszta mam się nastawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 14.09.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Domino nie jest barwiona w masie - ma powłokę angobowaną -podobie bardzo solidnie. Koszty są duże, co prawda nam udało się zakupić za około 72z/m2 brutto ale drogie są dachówki boczne i gąsiory - w sumie ich koszt to około 30% całej dachówki podstawowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 14.09.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 A jaka powierzchnia dachu Wam wyszła? Bo u nas 318 m2, ale nie wiem czy się nie pomyliłam ( kierbudowi wyszło sporo mniej...). Mamy o 90 cm jedno skrzydło przedłużone. Gratuluję postęoów, my jesteśmy na etapie szukania ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 14.09.2007 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Nam wyszło dokładnie 302m2 więc Twoje 318 jest realne. No idzie to, ale pomału. Mamy ambitny plan żeby zamknąć budynek i zrobic instalacje tynki i wylewki ale co z tego wyjdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 25.09.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Jak już się toczy budowa to Wam na pewno wyjdzie. Pewnie najtrudniej jest o dekarzy?My jesteśmy na etapie kredytu, mamy ambitny plan, by zrobić fundament na jesieni. Ekipę już mamy i rozpoczniemy bez kredytu, ale też wolimy wszystko skredytować, by mieć jakieś wolne środki.... Dlatego mam prośbę - czy macie gdzieś zapisane, ile Wam poszło na materiały na stan surowy otwarty ( bez dachówki lub ile w tym dachówka)? Zwłaszcza ile poszło stali i takich rzeczy, które trudno policzyć, w tym na sam fundament. Niektóre ilości podawałeś, zależy mi na sumie, bo muszę jakiś kosztorys i harmonogram z transzami wyprodukować, a dobrze, żeby był on realny.Czy macie już jakieś wyobrażenie, ile może stan deweloperski kosztować dla tego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 30.11.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Hej dawno mnie tu nie było szara brama bomba w ogole stolarka jest bomba, czyzby to RAL 7001 pergola wypisz wymaluj z mojego projektu tylko my odlozylismy to na wiosne 2008 powiedz prosze jak mocowalisce deski z pergoli od strony domu? czy to są kątowniki? moze zrobisz dla mnie jakąś fotke? proszę i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 30.11.2007 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Whow. Ta pergola jest super. U mnie też taka kiedyś będzie. Dachóweczka to poezja. Wielka to chałupa Więcej zdjęć, więcej zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 01.12.2007 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Hej dawno mnie tu nie było szara brama bomba w ogole stolarka jest bomba, czyzby to RAL 7001 pergola wypisz wymaluj z mojego projektu tylko my odlozylismy to na wiosne 2008 powiedz prosze jak mocowalisce deski z pergoli od strony domu? czy to są kątowniki? moze zrobisz dla mnie jakąś fotke? proszę i pozdrawiam serdecznie No Hej, No tak, w pewnym momencie zastanawialiśmy się, jaką stolarkę dobrać do naszej dachówki, na tapecie były wszystkie dęby, mahonie itp. W końcu zaproponowałem szare, Lidka się tylko skrzywiła, ale poszukała na forum i znalazła Twoje - i decyzja zapadła. Szary b dobrze komponuje się z jasnym drewnem, ciemnoszarymi dachówkami i cegłą. Spoiny cegieł też mamy szare - kłopot z wyborami kolorystycznymi mamy z głowy Pergolę mocowaliśmy 26cm wkrętami do wiatrownicy, czyli tej dechy obok rynny - porobię fotki i podeślę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 02.12.2007 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Hej,poniżej fotki zamocowań pergoli - proste jak drut - początkowo myślałem, żeby zrobić kotwy do muru, ale to mostki i kłopot z ociepleniem. Wykonawca nawet się nie zastanawiał i zrobił tak: http://images33.fotosik.pl/67/4f78b4683aff7b2b.jpgmocowanie pergoli do wiatrówki każda belka przykręcona jest do wiatrówki dwiema długimi śrubami: http://images30.fotosik.pl/121/4751ba6e9684ae5c.jpgmocowanie i tak chyba jest najlepiej! pzdr[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 21.12.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Witam po dłuższej przerwie,Podziwiam postępy! Dach śliczny, domek zamknięty, praca wre! My na razie stoimy - dopiero kilka dni temu linię elektryczną skończyli budować, więc mamy tylko ławy i chyba dalej na wiosnę. Może dobrze, bo parę rzeczy musimy jeszcze przemyśleć, zwłaszcza ogrzewanie i instalację elektryczną , bo marzy mi się trochę automatyki, ale nie mam czasu by rozejrzeć się, czy da się to zrealizować rozsądnym kosztem.Czy nadal planujecie zewnętrzne rolety i czy uwzględnialiście to w wymiarach okien?Kiedy chcecie się wprowadzić?Życzę Wesołych Świąt i szybkiego finiszu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 12.01.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Czy nadal planujecie zewnętrzne rolety i czy uwzględnialiście to w wymiarach okien? Kiedy chcecie się wprowadzić? Życzę Wesołych Świąt i szybkiego finiszu! Witaj Baisu, dzieki za zyczenia:). Rolet najprawdopodobniej nie bedzie bo sie nie zmieszcza (chodzi o okno tarasowe). Ale mamy powyprowadzane kabelki i jak sie uda to zrobimy automatyczne zaslonki wewnatrz (bo jak pomysle o odslanianiu i zaslanianiu recznym takiej ilosci zaslon...). "Wprowadzke" planujemy jakos tak latem... moze sie uda. Mamy juz umowionego speca od k-g i glazur, stolarza, parkieciarza...Tylko problem jest z mediami; nie bardzo chce mi sie bawic w prowizorki a nie wiem czy sie wyrobimy z gazem i siecia wodociagowo-kanalizacyjna. No nic, trzeba przec do przodu a potem sie zobaczy. Pozdrawiamy was, Lidka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 11.03.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Mocno posunęliście się z robotą, gratuluję!I jak się wentylacja spisuje, nie szumi? Czy rekuperator daliście tak jak planowaliście, na górze? I rekuperator jakiej firmy ostatecznie zamontowaliście i ile was to wszystko kosztowało? Rury wyglądają imponująco, są z nierdzewki? Obmurówka pięknie się prezentuje, żałuję że nie przewidzieliśmy pod nią fundamentu ( nie zmieściłby sie na ławie), teraz możemy tylko dać płytki. Salon z tynkami i wylewkami... To już stan developerski, czyli macie finisz... Jak okna się sprawują i czy nadal podjęlibyście tę samą decyzję które okna są fixy? Widzę, że u góry zrezygnowaliście z pomysłu odsłonięcia jętek. Co zadecydowało? Serdecznie pozdrawiambasia_z_lasu PS Drogę mamy analogiczną i dopiero ściany fundamentowe ocieplamy. Ciekawe jak dojedzie reszta materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 18.03.2008 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Miło widzieć, że ktos tu zagląda Tak, postępy są widoczne, sczególnie widać to po tynkach i wylewkach. Jeśli chodzi o instalację wentylacji - to dopiero mamy samą instalację - na rekuperator jeszcze będzie czas. Nie wiem więc jak z jego głośnością, ale właściciel firmy przekonał mnie, żeby umieścić go jednak na dole i nie będzie wątpliwości co do hałasu. Poza tym mamy zainstalowane tłumiki - podobno nic nie będzie słychać. Rury wykonane są z blachy ocynkowanej są to tzw. spiro i ocieplone są wełną lamelową pokrytą folią aluminiową stąd ten poblask do podmurówki robiliśmy osobny fundament który opiera się tylko krawędzią na ławie, ale faktycznie z taką podmurówką nic nie powinno się dziać. Trudno coś powiedzieć na temat okien, bo jeszcze nie mieszkamy, ale to był dobry pomysł, na pewno zredukował koszty i poprawił właściwości termiczne. Sprawa jętek rozstrzygnęła się w ostatniej chwili bo wysokość pokoi to jedyne 245cm i martwiliśmy się, że będzie mało przestrzeni, ale jednak taka zabudowa jest mniej narażona na pęknięcia i nie trzeba się bawić z krzywymi jętkami. Współczujemy drogi - ja już wydeptałem ścieżkę między utwardzona drogą a domem - dużo rzeczy muszę nosić ręcznie niestety. powodzenia w budowaniu! i czekamy na Wasz dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 27.04.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam, Tynki są jaśniutkie i moim zdaniem będą ładnie pasować. Co do dębu, to mamy go teraz w jednej łazience i to prawdziwego - z paneli drewnianych dębowych ( firmy DPPD ) zrobiliśmy blat, w nim osadziliśmy umywalkę wpuszczaną. Brzegi zabezpieczyliśmy listwą z litego dębu i pomalowaliśmy dodatkowo całość matowym poliuretanem ( twardym ). Szczeliny pod umywalką i między blatem a ścianą wypełniliśmy bezbarwnym silikonem. Od kilku lat jest wszystko OK, nic złego sie nie dzieje. Pod umywalką są też dębowe szafki, też bez problemów. Mozaiki macie śliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 20.05.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Świetny projekt:) Mam pytanie gdzie kupowaliście Domino i klinkier - jeśli wolno spytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts