Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

B.Art i Lidex budują - komentarze

Recommended Posts

Gratuluję wielu ciekawych pomysłów przy budowie, szczególnie z tymi okręgami w łazience. Mnie natomiast interesuje zbiornik na deszczówkę, jaki duży zamontowaliście i ile was kosztował. Ja rozglądałem się za zbiornikiem z tworzywa,ale cena powyżej 3 tys. Czy zamierzacie używać deszczówki tylko do podlewania ogrodu, czy od czegoś jeszcze?

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratuluję wielu ciekawych pomysłów przy budowie, szczególnie z tymi okręgami w łazience. Mnie natomiast interesuje zbiornik na deszczówkę, jaki duży zamontowaliście i ile was kosztował. Ja rozglądałem się za zbiornikiem z tworzywa,ale cena powyżej 3 tys. Czy zamierzacie używać deszczówki tylko do podlewania ogrodu, czy od czegoś jeszcze?

Cześć!

Zbiornik ma 10m3 i zamawiałem go w Radomiu - zbiornik z transportem i montażem kosztował około 2300pln plus koparka. Deszczówka oprócz podlewania ogrodu ma być używana do spłukiwania WC - w tym celu mamy rozprowadzoną w domu osobną instalację. Gdyby zabrakło wody w zbiorniku ma być dolewana do niego woda z wodociągu.

W takim razie widać,że cena zbiornika betonowego faktycznie korzystniejsza. Myślałem też o instlacji deszcówki do WC,ale dowiedziałem się,że nie można łączyć w żadnym miejscu instalacji do deszczówki z instalacją wody użytkowej. Ale opcja z dolewaniem wody do zbiornika faktycznie godna przemyślenia.

:lol: Cieszymy się,że elewacja podoba się jeszcze komuś poza nami.

Muszę przyznać, że dobór koloru tynku nie jest rzeczą prostą- ciężko sobie wyobrazić, jak będzie się prezentował kolor na wielkiej płaszczyźnie, który wcześniej można zobaczyć jedynie na próbniku 2x2 cm :o . Zakupiliśmy w związku z tym 3 wiadra (każdy w innym kolorze) i ...próbowaliśmy. Ostatecznie jednak przekonało mnie stwierdzenie B.Art'a: najwyżej przemalujemy :D .

Dzięki za namiar.

Z Dachluxu dostaliśmy ciekawą wycenę - spradzony sprzedawca - pewnie u nich kupimy.

Byliśmy także w Konstancinie ale powiem szczerze - mam mieszane uczucia.

Wystawka imponująca ale obsługa.................. pewnie kobieta z brzuchem o 8 rano pytająca się o AltMass wyglądała głupio i potraktowano nas mało kompetentnie.

Jeszcze raz dziękuję za info.

Gratuluję postępów - i naprawdę miło zobaczyć dom inny niż wszystkie :)

• 2 weeks później...
Super Domek super pomysły :D Bardzo podoba mi sie kabina prysznicowa sama marzę o takiej a gdzie kupiliście tą chińską mozaikę jeżeli można wiedzieć ?

Powodzenia w dalszym wykańczaniu..

Mozaika firmy DUNIN zakupiona w TTW opex w W-wie.

A za życzenia powodzenia bardzo dziękuję...przyda się :wink:

Witam. Szukam domów z elementami klinkieru. Wasz domek bardzo mi sie podoba. Cegła sliczna, musze obejrzec na skladzie jaki to odcień -docztałam w historii ze zmieniliscie w trakcie budowy z żótcieni na ...ceglasty. Ale głównie interesuja mnie te wysokie okna. One maja ponadstardardową wysokośc? W moin projekcie wszystkie sa na 168 cm a drzwi tarasowe 255 cm i troche sie ich obawiam (dom pareterowy bez wentylacji mechanicznej). Jak Wam sie sprawują w praktyce? Czy macie żaluzje zewnętzrne lub je planujecie?

Gratuluję przemyślanego i bardzo zacnego domu!!! :D .

Super Domek super pomysły :D Bardzo podoba mi sie kabina prysznicowa sama marzę o takiej a gdzie kupiliście tą chińską mozaikę jeżeli można wiedzieć ?

dzięki bardzo :D Już wchodzę na stronkę i oglądam. A Was jeszcze odwiedzę :D

Witam. Szukam domów z elementami klinkieru. Wasz domek bardzo mi sie podoba. Cegła sliczna, musze obejrzec na skladzie jaki to odcień -docztałam w historii ze zmieniliscie w trakcie budowy z żótcieni na ...ceglasty. Ale głównie interesuja mnie te wysokie okna. One maja ponadstardardową wysokośc? W moin projekcie wszystkie sa na 168 cm a drzwi tarasowe 255 cm i troche sie ich obawiam (dom pareterowy bez wentylacji mechanicznej). Jak Wam sie sprawują w praktyce? Czy macie żaluzje zewnętzrne lub je planujecie?

Gratuluję przemyślanego i bardzo zacnego domu!!! :D .

Hej!

Okna w salonie maja 205 cm wysokosci i 117 cm szerokosci. W praktyce to sie jeszcze nie sprawują, bo nie mieszkamy. Sama nie wiem jak to bedzie, bo na dole same fixy...Zaluzji zewnetrznych nie mamy....A bylo to tak: takie zaluzje mi sie nie podobaja wiec ich nie planowalam, a jak juz stan surowy okazal sie byc faktem i zobaczylam te wielkie okna i wyobrazilam sobie siebie w nocy sama w tym domu to...zachcialo mi sie zaluzji. Nadproża już byly a w styropianie niestety nie daloby sie ich schowac a zewnetrzne skrzynki nijak sie maja do mojego poczucia estetyki. Stanelo wiec na tym, ze mamy cieplutkie okna i powyprowadzane wszedzie kable- na zewnatrz i wewnatrz (oj kabli ci w tym domu dostatek) :lol: . I plan jest taki: w srodku beda rolety rzymskie sterowane elektrycznie (kiedys....) a na zewnatrz tez sa kable bo ....moze kiedys cos wymysla ze akutrat sie przydadza :wink: ( a tak naprawde to do konca nie wiedzielismy co robic i na wszelki wypadek wyprowadzilismy kable i tak zostaly)

dzięki bardzo :D Już wchodzę na stronkę i oglądam. A Was jeszcze odwiedzę :D

zapraszamy :D

Dzieki za info o roletach. Podzielam Twoje zdanie że pojemniki na rolete na zewnątrz to nic ładnego. Ale takie rolety dałyby mi poczucie bezpieczeństwa (wszystko w parterze). Planowalismy kupic naproża roletowe z firmy Leier ale wykonawcy do żaluzji nie gwarantują, że mechanizm eletryczny rolet bedzie bez problemu chodził. Naproża bowiem maja swój wbudowany wałek a system sterujacy ma inny wałek?! :evil: Wykonwacy proponowali swoje styropianowopodone nadproża, ale nie podobał nam sie efekt cieplny. Na koniec wykonawca powiedział, że w tych nadprożach "hula wiatr". No i nie wiem co teraz robić? Ja jeszcze planuje sciane 3-warstwową z klinkierem i jak tu ukryc pod nim te mechanizmy?

Może to co Wy zaplanowaliście - stanowi salomonowe wyjście. Poczekać na nowe rozwiązania techniczne.

Jescze raz gratuluje domu - jest klasa. :D