Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z tymi odległościami od granicy ?

Recommended Posts

Mam taki dylemat: jestem właścicielem dwóch działek. Działki są prostokątne i przylegają do siebie dłuższymi bokami. Nie wiem czy to istotne dla sprawy ale dla obydwóch działek jest urządzona jedna księga wieczysta. Mój nowy dom chcę wybudować na jednej z tych działek, drugą zostawić niezabudowaną (może kiedyś się przyda,a może ją sprzedam). Problem w tym, że mój dom nie zmieści się na jednej działce - brakuje metr szerokości. I tutaj pojawia się moje pytanie:

czy jeżeli obydwie działki są moje to czy muszą być zachowane regulowane PB odległości od granicy ? Oczywiście chodzi mi o odległość od granicy mojej drugiej działki. Czy może lepiej przesunąć granicę w ten sposób, że jedna działka zyska 1-2 metry szerokości kosztem drugiej ? W jaki sposób się to robi ?

W tej chwili obydwie działki mają po 22 metry szerokości. Chciałbym ewentualnie aby po operacji przesunięcia granicy jedna działka (ta, na której mam zamiar wybudować) miała np. 24 m a druga 20 m szerokości. Proszę o informację jak zabrać się do tego tematu.

Z góry dziękuję za rady.

Nie można samemu sobie wydać zgody na budowę przy granicy.

Można na nowo podzielić i scalić działki by uzyskać potrzebną szerokość.

Jeżeli dla działek jest uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego musi on dopuszczać taką możliwość.

Jak pisali przedmówcy geodeta przygotowuje mapę z projektem podziału i scalenia i potem dalej albo urzad miasta( gminy) albo sąd.

Jeżeli jesteś włascicielelm obu działek, to wydaje mi się, że możesz budować nawet na ich granicy, bo sam sobie wydasz na to zgodę :roll:

Z tego co czytam, to zdecydowanie nie możesz. Od jakiegoś czasu zgoda (lub jej brak) właściciela działki z którą graniczysz nie jest podstawą do zbliżenia się do tej granicy (nie ma znaczenia, że ta druga działka też Twoja). Odległości od granicy działek regulują przepisy!!!

Najprościej - zmienić granice działek tak aby było dobrze :wink:

Niektórzy robią tak: budowa na działce jakiejś tam wielkości i podział już po wybudowaniu. W ten sposób zmieniaja odległości granicy od domu niejako po fakcie.... W ten sam sposób obchodzą minimalna powierzchnię działki wymaganą do budowy domu.... :roll:

Piekne dzięki za informacje. Cóż - chyba będę musiał dzielić na nowo lub ... zmienić projekt.

Pozdrawiam serdecznie

Proponuje zapytać w swoim starostwie czy urzędzie miasta jak to widzą zanim dasz zarobić extra kasę geodecie za scalenie działek...

Ja mam taką sytuację że mam trzy działki każda ma ok 12 metrów szerokości, budynek będzie stał na dwóch z nich i nikt nie kazał mi tych działek scalać. Mało tego projektant narysował wymiary względem tych dwu działek na których będzie umieszczony budynek, a pan w starostwie chciał żeby było do granicy z sąsiadem :o .

Tak więc zanim pójdziesz do geodety zapytaj w urzędzie jak oni to widzą.

PS. moje działki są traktowane jako rolne (zabudowa zagrodowa), być może jest to traktowane jakoś inaczej.

No ale jeżeli ewentualnie myślisz o sprzedaży tej drugiej działki w przyszłosci to czy będą chętni, żeby kupić taką wąską 20-metrową działkę, jeśli tobie teraz brakuje miejsca do postawienia budynku?

Bez przesady,wcale nie jest taka wąska.Ja bym ją na pewno kupił.Sam mam na 15m szer. i będę stawiał fajny domek :)

zgodnie z prawem obowiazujacym w 2000 roku czyli wtedy kiedy my dostalismy prawomocne pozwolenie ne budowe, nasz dom stojacy na jednej dzialce oddalony byl od granicy z druga nasza dzialka o mniej niz przepisowa adleglosc...

skoro jestez wlascicielem obu nie nie powinno byc problemu.

uzedasy poczatkowo chcialy mi nazucic sluzebnosc na jednej z dzialek ale sie wytlumaczylem ze w chwili obecnej jest to bezsensu.

co znaczy kretynizm bezmyslnych uzednikow - choc przyznaje ze zdazaja sie i madre i uczciwe (!!) okazy.

• 2 weeks później...
I problem z głowy :)

Geodeta doradził mi aby połączyć obydwie działki, wybudować dom, a w przyszłości ewentualnie zrobić nowy podział.

Pozdrawiam

Geodeta dobrze radzi... (jak bym był geodetą to też bym Tobie dał taką radę)...

w końcu to właśnie on na tym najwięcej zarobi... pisałem wyżej że w zeszłym roku dostałem pozwolenie na budynek posadowiony na dwóch działkach... nie pytaj Geodety tylko pytaj w starostwie jak oni to widzą jak powiedzą żeby scalać to nie masz innego wyjścia, jak powiedzą że nie ma problemu to masz problem z głowy.

Scalenie i podział będziesz zawsze mógł wykonać później, a teraz w dobie szalejących cen te 2-3 tyś może się okazać bardzo potrzebne na inny cel...