Brok 04.03.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Mam taki dylemat: jestem właścicielem dwóch działek. Działki są prostokątne i przylegają do siebie dłuższymi bokami. Nie wiem czy to istotne dla sprawy ale dla obydwóch działek jest urządzona jedna księga wieczysta. Mój nowy dom chcę wybudować na jednej z tych działek, drugą zostawić niezabudowaną (może kiedyś się przyda,a może ją sprzedam). Problem w tym, że mój dom nie zmieści się na jednej działce - brakuje metr szerokości. I tutaj pojawia się moje pytanie:czy jeżeli obydwie działki są moje to czy muszą być zachowane regulowane PB odległości od granicy ? Oczywiście chodzi mi o odległość od granicy mojej drugiej działki. Czy może lepiej przesunąć granicę w ten sposób, że jedna działka zyska 1-2 metry szerokości kosztem drugiej ? W jaki sposób się to robi ?W tej chwili obydwie działki mają po 22 metry szerokości. Chciałbym ewentualnie aby po operacji przesunięcia granicy jedna działka (ta, na której mam zamiar wybudować) miała np. 24 m a druga 20 m szerokości. Proszę o informację jak zabrać się do tego tematu.Z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.03.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Granica działek nie musi być linią prostąGeodeta dzieli działki , zgłaszasz i po problemie.Jeśli planujesz sprzedać to warto znać warunki zabudowy i dzielić tak by zachować wymaganą powierzchnie do zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 05.03.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Tylko że taka zmiana kosztuje, mnie sam geodeta skasował 1000zł, dwa kamienie przełożył i nową mapkę zrobił.Wprawdzie obyło sie bez formalności , ale za te 15 min to sie zacenił, że ja geodetą nie zostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 05.03.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Jeżeli jesteś włascicielelm obu działek, to wydaje mi się, że możesz budować nawet na ich granicy, bo sam sobie wydasz na to zgodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 05.03.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Nie można samemu sobie wydać zgody na budowę przy granicy.Można na nowo podzielić i scalić działki by uzyskać potrzebną szerokość.Jeżeli dla działek jest uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego musi on dopuszczać taką możliwość.Jak pisali przedmówcy geodeta przygotowuje mapę z projektem podziału i scalenia i potem dalej albo urzad miasta( gminy) albo sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 05.03.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Jeżeli jesteś włascicielelm obu działek, to wydaje mi się, że możesz budować nawet na ich granicy, bo sam sobie wydasz na to zgodę Z tego co czytam, to zdecydowanie nie możesz. Od jakiegoś czasu zgoda (lub jej brak) właściciela działki z którą graniczysz nie jest podstawą do zbliżenia się do tej granicy (nie ma znaczenia, że ta druga działka też Twoja). Odległości od granicy działek regulują przepisy!!! Najprościej - zmienić granice działek tak aby było dobrze Niektórzy robią tak: budowa na działce jakiejś tam wielkości i podział już po wybudowaniu. W ten sposób zmieniaja odległości granicy od domu niejako po fakcie.... W ten sam sposób obchodzą minimalna powierzchnię działki wymaganą do budowy domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brok 05.03.2007 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Piekne dzięki za informacje. Cóż - chyba będę musiał dzielić na nowo lub ... zmienić projekt.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 05.03.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Piekne dzięki za informacje. Cóż - chyba będę musiał dzielić na nowo lub ... zmienić projekt. Pozdrawiam serdecznie Proponuje zapytać w swoim starostwie czy urzędzie miasta jak to widzą zanim dasz zarobić extra kasę geodecie za scalenie działek... Ja mam taką sytuację że mam trzy działki każda ma ok 12 metrów szerokości, budynek będzie stał na dwóch z nich i nikt nie kazał mi tych działek scalać. Mało tego projektant narysował wymiary względem tych dwu działek na których będzie umieszczony budynek, a pan w starostwie chciał żeby było do granicy z sąsiadem . Tak więc zanim pójdziesz do geodety zapytaj w urzędzie jak oni to widzą. PS. moje działki są traktowane jako rolne (zabudowa zagrodowa), być może jest to traktowane jakoś inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 05.03.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 No ale jeżeli ewentualnie myślisz o sprzedaży tej drugiej działki w przyszłosci to czy będą chętni, żeby kupić taką wąską 20-metrową działkę, jeśli tobie teraz brakuje miejsca do postawienia budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 05.03.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 No ale jeżeli ewentualnie myślisz o sprzedaży tej drugiej działki w przyszłosci to czy będą chętni, żeby kupić taką wąską 20-metrową działkę, jeśli tobie teraz brakuje miejsca do postawienia budynku? Bez przesady,wcale nie jest taka wąska.Ja bym ją na pewno kupił.Sam mam na 15m szer. i będę stawiał fajny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 05.03.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 zgodnie z prawem obowiazujacym w 2000 roku czyli wtedy kiedy my dostalismy prawomocne pozwolenie ne budowe, nasz dom stojacy na jednej dzialce oddalony byl od granicy z druga nasza dzialka o mniej niz przepisowa adleglosc... skoro jestez wlascicielem obu nie nie powinno byc problemu.uzedasy poczatkowo chcialy mi nazucic sluzebnosc na jednej z dzialek ale sie wytlumaczylem ze w chwili obecnej jest to bezsensu. co znaczy kretynizm bezmyslnych uzednikow - choc przyznaje ze zdazaja sie i madre i uczciwe (!!) okazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brok 07.03.2007 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 I problem z głowy Geodeta doradził mi aby połączyć obydwie działki, wybudować dom, a w przyszłości ewentualnie zrobić nowy podział. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 przydałby się taki Partition Magic do działek, prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcemydom 17.03.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 I problem z głowy Geodeta doradził mi aby połączyć obydwie działki, wybudować dom, a w przyszłości ewentualnie zrobić nowy podział. Pozdrawiam Witam. Jestem nowy, nie chce się wymądrzać ale wczoraj słyszałem że koszty scalenia wynosza ok. 5 tys. zł (?).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 17.03.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 ale jaki sens jest scalać działki. Wystarczy podać że inwestycja będzie obejmować działkę nr ... i ..... obr. .... i jest to traktowane jako jedne obszar, granica między nimi nie ma znaczenia. Mój dom stoi na 3 działkach. sprawy papierkowe w 2003, a rozpoczęcie budowy 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 17.03.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 I problem z głowy Geodeta doradził mi aby połączyć obydwie działki, wybudować dom, a w przyszłości ewentualnie zrobić nowy podział. Pozdrawiam Geodeta dobrze radzi... (jak bym był geodetą to też bym Tobie dał taką radę)... w końcu to właśnie on na tym najwięcej zarobi... pisałem wyżej że w zeszłym roku dostałem pozwolenie na budynek posadowiony na dwóch działkach... nie pytaj Geodety tylko pytaj w starostwie jak oni to widzą jak powiedzą żeby scalać to nie masz innego wyjścia, jak powiedzą że nie ma problemu to masz problem z głowy. Scalenie i podział będziesz zawsze mógł wykonać później, a teraz w dobie szalejących cen te 2-3 tyś może się okazać bardzo potrzebne na inny cel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts