Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marchewkowe pole [dziennik Karpatki] - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A W MIĘDZYCZASIE...

Lada dzień musi też zapaść decyzja w sprawie okien. Zdrowy rozsądek (sic!) nakazuje rezygnację z drewnianej fantazji na korzyść plastikowej prozy (ale w dwustronnej okleinie. Od tego odstępstw już nie będzie i basta!). Otwarta jest jeszcze kwestia szprosów i tu prawdopodobnie zostanie wybrane wyjście iście salomonowe: taras bez, cała reszta "z".

PCV - czego nie robi kasa :( . Ale przeżyłem to drewno. Później załowałem jedynie, że tak późno zdecydowałem się na plastiki. Zostało na 2xokleina, zawsze możesz przyjechać zobaczyć - drzwi otwarte zawsze. Znaczy się dla miłych gości.

Szprosy - żaden salomonowy wyrok, czy wiesz co ten ... on zrobił z bratem.

Szprosy wszędzie, powiem głośniej SZPROSY WSZĘDZIE, GOŁYM SZYBOM TRZEBA POWIEDZIEĆ NIE.

Niby można schować np. za firankami. A tak na poważnie to nasza archichekt wnętrz powiedziała, jak ją o to spytaliśmy, że tak się nie robi.

A propos witryny. Na 2 rogach (pomiędzy boczkami a właściwą szybą) zostały u nas wstawione łączniki rurowe (profil okrągły w okleinie drewnopod.) o regulowanym kącie mocowania okna (+/- kilka stopni). także okna są zamocowane stabilnie i nie było problemu z ustawieniem właściwego kąta.

Zapytaj o coś takiego waszego speca od okien. Pewnie to przewidział. Ja u nas nie odnoszę wrażenia, że szyba jest za wąska.

O jakim zgrzewaniu okna mówisz. Jak chcesz to dzwoń bo czuję jakiś smród z tym oknem. ZApytaj lepiej go o ten łącznik rurowy.

a mi tam sie podobaja szybki bez szprosow no i ponoc ma gorsza izolacyjnosc takie okno :)

a czemu decydujecie sie na okna ze szprosami a taras juz nie?

ja tez bym chciala drewniane, cen nie porrownywalismy ale odstrasza mnie to malowanie co pare lat, chyba zdecydujemy sie jednak na tarasowe drewnaiane bo wtedy mozna zrobic przesuwne na 270cm a reszta plastiki drewnopodobne

Markoto, taras ma być bez szprosów, bo przesuwne okno pięknie wygląda jak czysta tafla jedynie w drewnianych (drewnopodobnych :evil: ) ramach. U nas będzie to na wprost wejścia do domu i już się cieszę na widok na ogród! :D Z drugiej strony witrynka wręcz się o nie prosi, więc muszę to jakoś pogodzić... Pamiętaj jedynie, że do przesuwnych jest dopłata, za niższy próg również (i w dodatku nie wszyscy taki robią). O blokadzie klamki nie wspominam - patent super, ale nie dla wszystkich dostępny :(

Pozdrawiam

Karpatka

No chcialam bez progu drzwi tarasowe ale po przeczytaniu opini tych co montuja te okna a nie polecaja ich, wiec mam dylemat. Wiem ze przesuwne sa drozsze niz te rozwieralne ale jakos mi bardziej pasuja do mojej koncepcji domu :) nie trzeba firanek rozsuwac zeby je otworzyc, mozna uchylic troche, mozna na cale 135 cm :) a plastikow takich szerokich nie robia wiec kombinuje jak moge zeby bylo w miare tanio a pogodzic wszyskie widzimisie :)

Karpatko, spokojnie można opalać ekogroszkiem, mój sąsiad właśnie instalował taki piec.

A z innej beczki.

Dziś cały dzień spędziliśmy w Paniowach, suuuuuper było, już miałabym ochotę tam zamieszkać. Po grillowaniu zapuściliśmy się do Rusinowa, przepiękna dolina, cisza, zapach łąk i ptasi koncert.

:o :o :o czy to Śląsk???

Cudowny spacer, polecam

Pozdrawiam