Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marchewkowe pole [dziennik Karpatki] - komentarze

Recommended Posts

BTW: przy wyborze okna pamiętajcie niewiasty, że okno przesuwne wygląda wprawdzie super, ale o połowę zawęża otwór okienny (też o tym marzyliśmy, ale na tarasie szeroki otwór jednak się przydaje. O cenie nie wspomnę). I nie wszyscy producenci oferują tzw. niski próg (do zamówienia za dodatkową opłatą). Standardowy wysoki może być uciążliwy.

No wiem, że nie zawsze to co piękne jest funkcjonalne. Pomyślałam też o 3 skrzydłach w tym jedno stałe, bo cena tego okucia w przesuwnych jest powalająca :-? A mam też zamiar wstawić parę okien na stałe, bo będzie do nich dostęp z tarasu. Zawsze to taniej :wink:

Wiktorczyka nadal mi żal (Kadilak, dwa razy jeździliśmy do Czarkowa, śliczne te okna, że ojjjjj!), ale przesuwnego okna zdecydowanie nie. Otwierane na tarasie też wygląda fajnie, a i trochę gotówki zostało w kieszeni...

WIEM !!! są śliczne. A pan z Czarkowa, do dziś dzwoni i mnie namawia. Zdradziłam się, że nie podjęłam jeszcze decyzji :wink:

I tak jak pisałam, okna wstawimy wiosną, niech sobie schnie :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duze wyjscie na taras fajne, ale mi sie wydaje ze mniej zajmuje miejsca w pokoju. Ja bralam pod uwage tylko przesuwne. Jak ci wysoki prog przeszkadza w przesuwnych to w otwieranych juz nie??? A chce ci powiedziec ze w niektorych firmach roznica w cenie miedzy zwyklym przesuwem a hs byla 300 zl :)

Nie wiem jakie mialas okna bo mi zadna wycena okien pcv nie wyszla 2 razy mniejsza niz drewnianych :)

Markoto, ja mam wyjście na taras z holu, więc problem z zajmowaniem miejsca odpada, choć w przypadku salonu masz rację - to ma znaczenie. Wysoki próg w otwieranym rzeczywiście mniej mnie razi niż w przesuwnym, tym bardziej, że jest mniej hmmm... masywny. A może też wyszłam z założenia, że jak przesuwane, to z wszelkimi bajerami???? Klamkę z blokadą okna w wybranej pozycji też nie wszyscy producenci mają... Wiem, bo to akurat sprawdzałam.

A jeżeli chodzi o wycenę okien, to gratuluję Ci nieznacznej różnicy. Pytanie tylko, z jakiego drewna chcesz robić okna????? Nie wiem, czy masz wycenę od Wiktorczyka (Czarków, nie Pszczyna!) - zapewniam, że u tego producenta można zaszaleć cenowo i ma to swoje uzasadnienie! To chyba nie jest grzech, że zrobiliśmy wycenę na najciekawszą naszym zdaniem ofertę???

WIEM !!! są śliczne. A pan z Czarkowa, do dziś dzwoni i mnie namawia. Zdradziłam się, że nie podjęłam jeszcze decyzji :wink:

I tak jak pisałam, okna wstawimy wiosną, niech sobie schnie :D

Pozdrawiam

Uroczyście daję słowo, że jak się skusicie na Wiktorczyka (życzę Wam tego z całego serca), to zobowiązuję się do pomocy w myciu okien!!!!

Przynajmniej raz na jakiś czas... :wink:

Markoto, sprawdziłam wycenę, bo licytacja dziwna jakaś nam się tu pojawiła.

W maju dostaliśmy ofertę na dwie wersje Elite Plus ze szprosami: jedna na kwotę 39 812,46 zł, druga 44 519,76 zł.

Oknolux zaproponował nam pierwotnie 15650 brutto (wersja bez szprosów). Zapłaciliśmy więcej, bo zamówiliśmy szprosy i dodatkowe okno. Gdzieś się pomyliłam? Żałuję jedynie, że różnica była tak pokaźna, bo w tymi oknami do dziś się zachwycam... :cry:

Oczywiście, w obu przypadkach mówię o kwotach brutto.

Markoto, sprawdziłam wycenę, bo licytacja dziwna jakaś nam się tu pojawiła.

W maju dostaliśmy ofertę na dwie wersje Elite Plus ze szprosami: jedna na kwotę 39 812,46 zł, druga 44 519,76 zł.

Oknolux zaproponował nam pierwotnie 15650 brutto

O kurcze, jaka różnica :o :o :o

Chyba się do nich wybiorę z projektem.

NO to faktycznie roznica w cenie zaskakujaca, bo najwyrazniej oknolux wycenil ci podobnie jak nam cenowo. U nas wycena z Wiktorczyka byla z przesuwem bezprogowym wiec to duzo podnioslo cene. Moze wycenialas szprosy te nakladane od zewnatrz ktore mozna sciagnac i umyc latwo okno a nie te miedzyszybowe i one tak podniosly cene??

Ja jeszce wycenialam w Gliwicach w Stoldrewie na sliwki, bardzo ladne okna, dluga gwarancja wyszly jeszce taniej i flaka tez pare osob polecalo i ksiezyka z większyc .

A wycenialas te okna drewniane w jakichs innych firmach?? Bo najwyrazniej cena jest przeogromna na te okna.

Mi jedna wycene okien pcv na 25tys wyslano :)

Dostałam wycene z Thermy z Tychów na 22 tyś. Hmmm robi się coraz ciekawiej. A i nie pisałam o mojej pierwszej wycenie z "drutex'u" było to jakoś w maju br. Na drewniane meranti czy mahoń miałam 18 tys. a pvc tylko 10 tyś. ale się uśmiałam na tą cenę. Pewno odpowiednia do jakości :wink:

A wracając do wiktorczyka w Czarkowie najdroższym elementem były właśnie przesuwy. Za wymiar 3 m na 2,34 miałabym zapłacić 10 tys. W tym 4 za za samo okucie! Mam jeszcze jednego takiego nietypowego kwiatuszka. Okno z łukiem 1,9 m na 2,2 i to wiktorczyk wycenił na 6 tys.

Walczę z mężem, żeby zrezygnował z tego łuku, ale on twierdzi, że to to nadaje uroku całej bryle budynku :-?

Markoto, szprosy rzeczywiście miały być zewnętrzne. Jeśli chodzi o wycenę u innych producentów, to o ile pamiętam, nie robiliśmy jej. Założyłam, że albo drewniany Wiktorczyk, albo plastik :) Sorki, może mieliśmy jeszcze od Jastrzemskiego (ma też schuco), ale pewności nie mam. Robią nam za to drzwi.

Kadilak, wycena na 10 tys. dla domu rzeczywiście brzmi zabawnie. Gwarancja na profil pół roku, na montaż cztery miesiące, na okucia tydzień???? :wink: :wink:

W temacie łuków, to ja niezwykle oszczędna jestem, bo obsesyjnie wręcz nie lubię kół, łuków i owali :lol: Mały Żonek miał ubaw po pachy, bo odrzucałam w przedbiegach wszystkie projekty z wolimi oczkami (łuki!) Teraz zastanawiam się co zrobić ze stołem w salonie, bo ma zaokrąglone kanty :D :D :D Mogę podyskutować z Twoim mężem :)

No to na pewno te szprosy podniosly cene :)

Fakt ze przesuwka mozco podnosi cene ale ceny na tych samych okuciach sa bardzo rozne od 5 do 9tys za to samo okno :)

Mysmy mieli okno w kuchni na 1700 szerokie wiec plastiki odpadaly teraz zwezylismy je do 1500 i znow niestety wchodza w gre :(

Jestem zakochana w oknach drewnianych ale jak ogladalm plastiki a widzialam jastrzemskiego czyli drutex, oknoplast jakosc wystawionych okien fatalna, thermoplast i deceunick to faktycznie deceunick byl najladniejsze do tego w takije samej okleinie tzn przy zlotym debie maja bramy mirolla (kumpel pracowal w serwisie i polecal) i rolety jesli ktos chce. Cena co prawda jesna z wyzszych ale z przesuwka polatomat, z zawiasami w kolorze zrebrnym a nie ohydnym plastikowym brazie, klamki secustic.

• 3 weeks później...

Parapet się zmieści, najlepiej to zrobić z wyjęciem okna, proponuję tę samą firmę co montowała okna, z reklamacją że chcesz mieć parapet z którego nie będzie ciekło na witrynę :wink:

U mnie fachowo spieprzyli czyli wyjęli okna (tak mi mówił gość z innej ekipy) i włożyli - przy montażu tak się chyba podniecili, że nie zwrócili uwagi na małe co nieco, czy brak szlifowania po właściwej stronie.

Tylko zwróć uwagę, z której strony jest przeszlifowany - TAK TAK, my czekamy na ręczną obróbkę. Na razie nie zapłacone. U nas parapet ma szerokość ok 80 cm - może z tych mniej szlachetnych nie wiem.

Pewnie potrzebne im miejsce do konsumpcji chmiela.

Ja teraz to bym tam położył DUUUŻŻŻYYY gres i matę grzejną (z włącznikiem) elektryczną pod nim, żeby było ciepło w tyłek, i nie słuchał się żony.

Jak są 4 kominki i zadaje mi pytanie, który wg mnie najbardziej się jej podoba, to jak myślisz za którym razem trafiam - kierując się uczuciem za ostatnim. Podchodząc obiektywnie trafiłbym od razu, ponieważ rzekłbym: ten mi się nie podoba wcale, więc to pewnie twój faworyt. Niedobrze się robi.