Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARASY nasze -zdjęcia

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam takie pytanie: jak się utzrymuje w czystości taki drewniany taras.Widziałam na którymś zdjęciu białe ślady butów na tarasie po wejściu (z ogrodu zapewnie). Czy deska jest na tyle gładka,że można ją umyć mopem, czy ścierką na miotle i nie zostaną na niej kłaczki materiału w zadziorach?

Wiem,że taras to nie salon, ale jest, jakby nie było, jego przedłużeniem, więc pewnie będzie go trzeba często na szybko wytzreć.Zastanawiam się nad drewnianym tarasem,ale kieruje mną też prakktyczność takie rozwiązania- krew by mnie zalewała, jakby za każdym moim przej ściem z ogrodu do salonu zostawiała tak widoczne slady jak na tym zdjęciu. Może zastosować jakieś jasne deski- wtedy tak nie rzuca się w oczy brud...

Użytkownicy takowych tarasów- odezwijcie się :D

pierwszy deszcz zmyje te ślady

zapomniałem jeszcze o jednym

efekt zasklepienia powierzchni po obróbce skrawaniem dotyczy każdego gatunku drewna

jest to wpływ mechanicznego działania ostrzy narzędzi na powierzchnię

polega on na wgniataniu włókien w pory co powoduje nienaturalne uszczelnienie powierzchni

a jak jeszcze mozna jeszcze obrobic drewno niz skrawajac zeby uzyskac planowany ksztalt i wymiar( w odniesieniu do deski na podloge /taras)? jakos nic innego mi nie przychodzi do glowy.

waldioman oswiec mnie

poczytaj gambit co chciałem przekazać wyrwałeś zdanie z kontekstu... ale prosze

słyszałeś o szlifowaniu

szlifowanie powoduje otwarcie porów ale dotyczy to prostych kształtów nie polecam szlifować np ryflowanej deski

zapomniałem jeszcze o jednym

efekt zasklepienia powierzchni po obróbce skrawaniem dotyczy każdego gatunku drewna

jest to wpływ mechanicznego działania ostrzy narzędzi na powierzchnię

polega on na wgniataniu włókien w pory co powoduje nienaturalne uszczelnienie powierzchni

a jak jeszcze mozna jeszcze obrobic drewno niz skrawajac zeby uzyskac planowany ksztalt i wymiar( w odniesieniu do deski na podloge /taras)? jakos nic innego mi nie przychodzi do glowy.

waldioman oswiec mnie

poczytaj gambit co chciałem przekazać wyrwałeś zdanie z kontekstu... ale prosze

słyszałeś o szlifowaniu

i

Silisz sie na pseudo naukowo-techniczno-teoretyczne wywody ale brakuje jeszcze troche wiedzy. Gdzies dzwonia ale nie do konca wiadomo gdzie. Szlifowanie to tez oborbka skrawaniem tak jak frezowanie ,struganie czy pilowanie.

W innym poscie byly naukowe wywody o klejeniu-tam wypunktowal Cie Mis Uszatek...

myślisz że zrobiłeś wrażenie otóż szlifowanie jest pewnym rodzajem obróbki skrawaniem o innych właściwościach

ale w tym konkretnym przykładzie czyli drewno i efekt "glaze" na powierzchni drewna po struganiu szlifując zdejmujemy warstwę zasklepionych włókien

jeśli technologia drewna jest ci obca zapytaj stolarza o ten temat

Podpowiedzcie czy można przed olejowaniem tarasu pokryć go preparatem który używałem do konserwacji przed robactwem mojej podbitki. Mam na myśli preparat V3 albo V33 nie pamiętam a zostało mi go trochę i pomyślałem że może warto. Chciałem posmarować tym też łaty które będą na betonowym tarasie a pod deskami. Nie wiem też czym posmarować podłoże czyli beton. Chodzi też chyba o to aby było mało widoczne przez szczeliny w deskach. Może pod całą powierzchnią łat położyć paski np.z gumy?

Z góry dzięki

jeśli masz łaty z miękkiego drewna smaruj nie zaszkodzi jeśli egzotyk nie trzeba zresztą pierwsza woda spłucze a pomysł z gumą dobry ale jako podkładki między legar a beton daj co 50 cm drewno nie będzie miało styku z betonem no i woda swobodniej będzie odchodziła zrób przerwy między deskami 5mm to betonu nie zobaczysz przes szparę

Dzięki za odpowiedz. Łaty mam dębowe a deski z Modrzewia. Zastanawiam się czy jakbym po jakimś czasie, przed olejowaniem pokrył deskę tym "antyrobalem" to czy się "film" nie zrobi i przestanie chłonąć olej. Co na beton aby go zabezpieczyć? dowolne środki do impregnacji betonu? a może wystarczy że jest sowicie polany Unigruntem? aaaa jeszcze jedno, z tego co wiem to śruby łączące deskę z legarem mają być takie specjalne, chyba mosiężne z gwintem tylko na końcach śruby ale jak zamocować łaty do betonu? kotwami ? co jaki rozstaw aby się legar nie zwichrował ? Z góry dziękuję za pomoc

Jacek

My planujemy taras drewniany z drzewa egzotycznego.Teraz mamy dom w stanie surowym.Taras będzie na początku wylany betonowy,a póżniej położymy drzewo.Okno będzie przesówne bez progu.Wiemy,że musimy zostawić od tarasu betonowego do okna 6,5 cm.Czy na coś jeszcze musimy zwrócić uwagę.

Planujemy kupno drzewa w DLH.Bardzo nam się podoba massaranduba.

Co sądzicie o montowaniu desek w systemie iClip( tak to się chyba nazywa) jest droższy od tradycyjnego na wkręty,ale czy zdaje egzamin w użytkowaniu.

Napewno wygląda ładniej

Dzięki za odpowiedz. Łaty mam dębowe a deski z Modrzewia. Zastanawiam się czy jakbym po jakimś czasie, przed olejowaniem pokrył deskę tym "antyrobalem" to czy się "film" nie zrobi i przestanie chłonąć olej. Co na beton aby go zabezpieczyć? dowolne środki do impregnacji betonu? a może wystarczy że jest sowicie polany Unigruntem? aaaa jeszcze jedno, z tego co wiem to śruby łączące deskę z legarem mają być takie specjalne, chyba mosiężne z gwintem tylko na końcach śruby ale jak zamocować łaty do betonu? kotwami ? co jaki rozstaw aby się legar nie zwichrował ? Z góry dziękuję za pomoc

Jacek

Zabezpieczenie "betonu" zależy od tego 1) co to jest i co jest pod spodem 2) czy trzeba zapewnić całkowitą szczelność, czy tylko zwiększyć trwałość betonu.

Na pewno nie nadaje się do tego unigrunt.

Czy zamierzacie sami robić taras?

Wciąż nie bardzo rozumiem. O co chodzi z tym wyrównywaniem? W każdym razie jeśli jest wylewka (czy to na betonie jako warstwa spadkowa, czy na termoizolacji), to musisz dać szczelną hydroizolację. A potem - wbrew regułom - ją przebić, żeby zamocować legary. Szukałem długo rozwiązania tego problemu i chyba jest to terra incognita budowlańców. Można oczywiście próbować zapaprać wkręty/śruby jakimś mazidłem, ale ja postanowiłem się dodatkowo ubezpieczyć i wkleić kołki na żywicę, która sama w sobie też jest szczelna. Jak zrobię (na wiosnę), to opowiem jak wyszło.

Chodziło mi o zagruntowanie czymś co stworzy powłokę która ułatwi odpływ wody. Też się zastanawiałem nad kwestią wiercenia pod kołki. Twój pomysł jest chyba dobry-dać coś co uszczelni otwór. Tylko czy to się uda tak szczelnie zrobić i czy to nie popęka i umożliwi wpływanie wody?

Pozdrawiam

Jacek

właśnie dziś rozliczyłam się z moją ekipą od kostki. Za połozenie 130 m2 kostki zapłaciłam 5.500 zł. Robili całośc - zdjęcie wierzchniej warstwy, drenaż, wysypanie tłuczniem itd. az po połozenie kostki ( ale nie granit - tzw. kostka staromiejska) i schody wejściowe do domu - tez z kostki. Efekt jest bardzo fajny - równiutko i z pomysłem.

Nie wiem jak to sie ma do granitowej - ale jak pytałam u kilku firm ceny były od 35 za samo połozenie bez przygotowania do ok. 50 zł/m2.