mayland 30.07.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Chyba tak to wyjdzie. Mam ofertę na deski jednostronnie ryflowane, mało usęcznione, bialutkie, świerkowe w cenie ok. 20zł za metr2. Musze sie dogadać co i jak i moze zamówię. To chyba będzie dobre rozwiązanie. A mocowanie desek do profili aluminiowych to jak mocowanie płyty kg do rusztu Wkręty i wkrętak Chcę także zrobić ażurową żaluzje boczną z boku tarasu z tych samych desek tak by trochę przesłonić taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.07.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Bodzio - B a u Ciebie jak technologicznie wykonany jest taras ( nawiasem mówiąc tarasik i domek cudo tylko pozazdrościć - to tak nawiasem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 01.08.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Bodzio - B a u Ciebie jak technologicznie wykonany jest taras ( nawiasem mówiąc tarasik i domek cudo tylko pozazdrościć - to tak nawiasem ) BARDZO mi milusio, że podoba Wam się ten taras i chatka! Jak jest zrobiony taras? Na etapie budowy fundamentów uzgodniłem z majstrem, że wystawi taką półkę z bloczków betonowych, która będzie podporą belek. Tak, więc, jeden koniec belek /18x12cm/ opiera się o ten występ a drugi mocowany jest śrubami do słupów betonowych podpierających dach tarasu. Ponieważ rozpiętość między tymi słupami jest 7m, więc pomiędzy nimi jest jeszcze dodatkowa podpora /stopa betonowa jak pod słupy i 1m słupa/. Na przygotowaną z tych belek konstrukcję nośną zostały położone poprzecznie, co 40 cm krokwie dachowe /16x4cm/ i na to dopiero deski tarasowe. Solidne to w miarę, nie drży w czasie chodzenia, a na imprezach testowane było przez stojących jednocześnie 18 dorosłych osób! Znalazłem jakieś fotki, na których coś tam widać i może wyjaśni się ten mój zawiły opis. Pozdrawiam! http://www.artex-software.com/dom/taras7.jpg http://www.artex-software.com/dom/taras8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 01.08.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Chyba tak to wyjdzie. Mam ofertę na deski jednostronnie ryflowane, mało usęcznione, bialutkie, świerkowe w cenie ok. 20zł za metr2. Musze sie dogadać co i jak i moze zamówię. To chyba będzie dobre rozwiązanie. A mocowanie desek do profili aluminiowych to jak mocowanie płyty kg do rusztu Wkręty i wkrętak Chcę także zrobić ażurową żaluzje boczną z boku tarasu z tych samych desek tak by trochę przesłonić taras. No właśnie. Zastanawiam się, czy nie będzie problemów z poluzowywaniem się tych wkrętów. Mam wrażenie, że gdy deski będą pracowały /chodzenie, wysychanie w słońcu i pęcznienie na deszczu/ to wkręty w profilach aluminiowych nie będą się dobrze trzymały. Te warunki to nie to samo, co ścianka r-gips, która jest sucha i nikt po niej nie chodzi. P.S. Cena 20zł/m2 jest bardzo dobra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 01.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Bodzio-Bydzia dzięki za zdjęcie szczególnie to pokazujące jak łączyć belki poprzeczne na krokwi. miałem problem a tak to mnię się rozwiązało.Jeszcze mam problem jakiego impregnatu użyć do desek, ale mam nadzieję, że gdzieś podpatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 04.08.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam serdecznie. Tarasik że proszę siadać. Udany znaczy się bardzo, a jak temi rencami to szacun. Czekam na aktualne fotki. Cześć! Kilka fotek pokazujących aktualny stan tarasu /wstyd się przyznać ale tych kilka desek, które jeszcze nie są olejowane czaka już .... i czeka ..... i czeka .... :P/ http://www.artex-software.com/dom/taras9.jpg http://www.artex-software.com/dom/taras10.jpg http://www.artex-software.com/dom/taras11.jpg http://www.artex-software.com/dom/taras12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.08.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 a przy słupach to jak się wykańcza? tam jakaś dylatacja jest czy co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 04.08.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 a przy słupach to jak się wykańcza? tam jakaś dylatacja jest czy co... Z tymi słupami to faktycznie jest zabawa. Musisz dokładnie wymierzyć jak będą położone deski i gdzie przypada środek słupa. Następnie tymczasowo skręcasz deski zachowując odpowiednie odległości miedzy nimi i przy pomocy cyrkla lub doniczki/wiadra zaznaczasz ołówkiem okrąg o średnicy ok 2-3cm większej od średnicy słupa. Teraz już jest prosto: wyrzynarka do drewna, papier ścierny i masz śliczną dziurkę. Rozkręcasz i montujesz na tarasie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.08.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 i tam naokoło słupa jest taka przerwa 2 cm tak? no u nas o tyle lepiej że słup kwadratowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 04.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Z tymi tarasami tyle zabawy co z budową domu Za dwa tygodnie będzie u nas fachowiec z dechami a do tego czasu musimy przygotować 'podłoże'. Problem w tym, że w niektórych miejscach pomiędzy planowanym poziomem tarasu (drewnianego) a ziemią jest nawet 50cm. Nie mam koncepcji jak przygotować ten teren Pod deski grubości 21mm będą szły legary 45x45. Macie może jakieś zdjęcia/linki jak sobie z tym fajnie poradzić? Z góry dzięki za pomoc. P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 04.08.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 i tam naokoło słupa jest taka przerwa 2 cm tak? no u nas o tyle lepiej że słup kwadratowy No prawie bo pisałem, że średnica otworu jest o 2-3 cm większa od średnicy słupa czyli szczelina /czytaj. szpara /między deskami a słupem ma 1-1,5 cm z każdej strony tego słupa Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 04.08.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam serdecznie. Dzięki za foty. Z tego materiału który wrzuciliście wiele osób robiących taras (przymierzających się) będzie miało ładny materiał poglądowy. I o to chodzi, oto chodzi. Pomysł z wiadrem w charakterze krzywika rewelka. Moja pani od geometrii wykreślnej takiej wyobraźni to nie miała. Tarasu pewnie też. Dylatacje czy coś tam (odstęp), możliwie wszędzie bo drewno, a zwłaszcza sosna będzie pracowało. Trza mu dać szansę i dla tego ca 5mm między deskami, ścianą, słupem, czy co tam się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 04.08.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam ponownie. Teraz doczytałem: "Pod deski grubości 21mm będą szły legary 45x45."Czy aby nie mało trochę? Jak gęsto? Co pod nimi? Macie 50cm to pewnie stanie na słupkach. Jeśli tak to proponuję ten materiał przejrzeć od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 04.08.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Z tymi tarasami tyle zabawy co z budową domu Za dwa tygodnie będzie u nas fachowiec z dechami a do tego czasu musimy przygotować 'podłoże'. Problem w tym, że w niektórych miejscach pomiędzy planowanym poziomem tarasu (drewnianego) a ziemią jest nawet 50cm. Nie mam koncepcji jak przygotować ten teren Pod deski grubości 21mm będą szły legary 45x45. Macie może jakieś zdjęcia/linki jak sobie z tym fajnie poradzić? Z góry dzięki za pomoc. P.R. Moim zdaniem niezłym rozwiązaniem jest spryskanie całości randup'em /silnie stężonym/ i na caołość wysypać kilku centymentrową warstwę otoczaków. Chwasty raczej nie będą rosły, jak ktoś połozy się na tarasie / / to zobaczy ładne kamyczki a odległość od ziemi zapewni dobrą wentylację pod tarasem i deski nie będą gniły! P.S. Te kantówki 45x45 to chyba trochę słabizna Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 04.08.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Fachowiec powiedział, że w przypadku układania na żwir, trzeba by dać dużo grubsze legary. Tylko wtedy zabawa z poziomowaniem tego cholerstwa, jakaś geowłóknina pod spód ... Mamy małe patio przed domem i tam właśnie będziemy kłaść legary na bloczki betonowe leżące na tłuczniu (nadmiar z podjazdu się wykorzysta P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 04.08.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Fachowiec powiedział, że w przypadku układania na żwir, trzeba by dać dużo grubsze legary. Tylko wtedy zabawa z poziomowaniem tego cholerstwa, jakaś geowłóknina pod spód ... Mamy małe patio przed domem i tam właśnie będziemy kłaść legary na bloczki betonowe leżące na tłuczniu (nadmiar z podjazdu się wykorzysta P.R. Geowłóknina też nie pomoże na chwasty a ponieważ nikt po tych kamykach nie będzie chodził więc nie będą się one wciskały w podłoże. Geowłóknina - szkoda kasy. Lepiej kupić baniak Rundup'u! Od tego jest on "fachowcem" aby prawidłowo wypoziomować! Pewnie nie robi tego "za darmo" więc możecie chyba zaproponować mu aby użył magicznego narzędzia - poziomicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 04.08.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 W zasadzie tak. Nawet mogę mu dać jedną ze swoich - po wszystkich fachowcach mam już chyba z 7. Ale nie do końca o to chodzi. 0.5m x 45m2 = 22m3 tłucznia do nawiezienia (( P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio-Bydzia 04.08.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 W zasadzie tak. Nawet mogę mu dać jedną ze swoich - po wszystkich fachowcach mam już chyba z 7. Ale nie do końca o to chodzi. 0.5m x 45m2 = 22m3 tłucznia do nawiezienia (( P.R. Życie bywa ciężkie ... ale pomyśl jaki będziesz miał śliczny taras! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 04.08.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Tia, już mam powoli dość ślicznego tarasu, podjazdu, patio i co tam jeszcze musiałem wykapać P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xeper 14.08.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witajcie! Poczatkowo planowalem taras zrobic w plytkach. Ale ostatnio coraz bardziej podoba mi sie wykonanie podlogi tarasu w deskach tarasowych. Na dzien dzisiejszy mam ok 25m2 prostokatnego tarasu przygotowanego pod plytki (tzn betonowa wylewka ze spadkiem do odprowadzenia deszczowki). Korci mnie jednak, zeby polozyc tam deske tarasowa. Cale szczescie, od poziomu wylewki do poziomu drzwi tarasowych mam ok 10-12 cm, takze legary + deski powinny sie zmiescic. Ale mam kilka watpliwosci:1. czy chodzac po tarasie w butach nie ma odglosu glosnego, gluchego dudnienia jak na molo albo pomoscie?2. czy deski powinny byc ulozone prostopadle czy rownolegle (tzn. w poprzek czy wzdluz) do spadu tarasu? Bo na niektorych zdjeciach widac, ze w obrebie jednego tarasu deski sa roznie ulozone... 3. czy warto deski + kantowke kupic sezon wczesniej i dodatkowo ja sezonowac o 1 rok dluzej?4. czy jest duza roznica pomiezy modrzewiem syberyjskim a niesyberyjskim?5. czy pomiedzy legary a wylewke powinno byc cos podlozone? Prosze, jakby ktos byl uprzejmy pomoc.... Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts