mironmk 06.06.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 kiedyś juz o tym pisałem w innym wątku - zaczynałem 14 września ubr. trochę spory garaż plus garaż 45 m kw. i było to troche za późno. Żeby budowac bez stresów trzeba zacząć właśnie w sierpniu.Rozkładać stan surowy na rok lub dwa to juz zupełnie inna sprawa.W każdym razie oglądanie więźby przykrytej sniegiem nie jest sympatycznym obrazkiem - to w przypadku gdy nie dopisze po drodze pogoda, nawali ekipa, wywalisz ekipę, przyjdzie nowa, zmienisz koncepcję w czasie budowy, zabraknie na składzie dachówki na którą koniecznie uprze sie małżonka, coś wyskoczy dekarzom itd. Dlatego lepiej w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 06.06.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Tez mamy taki plan, zeby pod koniec sierpnia ruszyc z budowa. W tym roku stan surowy otwarty. Murarz nas zapewnia, ze damy rade. Mam nadzieje, ze wszystko sie uda, trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 08.06.2003 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Faktycznie VAT mnie też goni, bo kilkanaście procent różnicy w cenie materiałów to kupa kasy. A przy kredycie bez faktur (czytaj taniej) nie wszystko się da kupić - bank chce udokumentowania 50% kosztów w fakturach właśnie. Za wszystkie opinie bardzo dziękuję. No i ... do boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 08.06.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Zaczynałem 19.08.2002r.Dom częściowo podpiwniczony, parterowy z częściowo użytkowym poddaszem, dach 3 kopertowy, więźba deskowanie, 390m2 powierzchni całkowitej (wszystkie poziomy), użytkowej 192m2, garaż w bryle budynku.20.10.2002. murarze zeszli z placu boju, 29.12.2002 cieśle przybili ostatni kawałek papy, 01.12.2002r. sprzątanie terenu i koniec prac.W międzyczasie były super upały, w listopadzie 3 tygodnie deszczu a nawet śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 08.06.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Wczesne rozpoczęcie robót fundamentowych na wiosne utrudniają roztopy - więc chyba lepiej fundamenty (ława + ściana fund.) zrobić na jesieni.Dobrze też od razu zasypać utwardzanymi warstwami przestrzeń wewnątrzfundamentową piaskiem - to się przez zimę do reszty utwardzi.Nie oszczędzać na wypożyczeniu wibratora.Trzeba jednak zabezbieczyć prowizorycznie górną powierzchnię ścian fudamentowych folią (przycisnąć kamieniami) przed nasiąkaniem wodą - bo mróz może nam rozkruszyć.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria_n 08.06.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Jeżeli nie możesz więcej zrobić w tym roku to koniecznie zalej fundamenty. Ja musiałem z tym czekać w tym roku do maja (zmarznięta wcześniej ziemia i podmokła działka). Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.06.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 zrób fundamenty jak naj, najwcześniej, poczekaj trochę niech się ustabilizują, stan surowy otwarty skończysz w tym sezonie budowlanym, a później kupuj wszystko ( wpłacaj zaliczki i bierz faktury ) co się da, bo wchodzi 22% vat. Oczywiście wszystko zależy od kasiorki no i nie stosuj przysłowia :"co masz zrobić jutro, zrób pojutrze - będziesz miał 2 dni wolnego"chociaż mam wrażenie, że prawie każdy urzędnik ma to w oczach ! CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 02.07.2003 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 będę budował dom z porothermu z płaskim dachem - tarasem, pietrowy. czy zostawć go na zimę bez okien i ocieplenia czy też mogę wstawć okna i kończyć? ekipa wejdzie 1 września. czy wełnę i tynki kłaŚć wtym roku czy po zimie (przy opcji wykańczania)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.07.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Drzwi i okna możesz sobie darować w tym roku. Wystarczy zasłonić na okres zimy okna folią. Ponadto stolarka (jeśli okna są drewniane)w "mokrym" nieogrzewanym domu może żle znieść ten kilkumiesięczny okres. Co do ocieplenia to raczej powinno sie je wykonywać jako jeden z ostatnich etapów budowy. Takie są moje rady jako budującego który kiedyś stał przed podobnymi dylematami.W tym roku sytuacja się cokolwiek komplikuje ze względu na zapowiedzianą podwyżke stawki Vat z 7 na 22% (obojetnie czy od stycznia czy od kwietnia 2004). Z przyczyn ekonomicznych chciało by sie wykonac (zakupić) jak najwięcej już w tym roku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 03.07.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Myślę że można się dogadać z producentem okien i nie tylko, żeby faktura była z datą grudniową (na fakturze podaje się termin płatności, niestety chyba jest prawo, że nie może być dłuższy niż 30 dni) a termin dostarczenia już po zimie. Pewnie, że za dużo rzeczy na zapas nie warto kupować, ale grudzień jako termin zamawiania okien można rozważyć. Szczególnie, że jest to martwy sezon i łatwiej uzyskać rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.07.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Tak, Kasiek - grudzień to zwykle martwy sezon ale nie dla mat. budowlanych w przeddzień podwyżki Vat (o ile będzie od 1 stycznia a nie 1 kwietnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 03.07.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Tak, Kasiek - grudzień to zwykle martwy sezon ale nie dla mat. budowlanych w przeddzień podwyżki Vat (o ile będzie od 1 stycznia a nie 1 kwietnia). Z tego co pisano w Rzeczpospolitej, wynika, że 22 % Vat wejdzie 1 maja. Przez te 4 miesiace powinnismy jeszcze cos zdazyc nakupic. Mam nadzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Jest w budownictwie taka zasada- jedna kondygnacja przez jeden tydzień. Dom buduje sie tyle tygodni ile ma kondygnacji. Nie ma najmniejszego powodu technologicznego aby budowa trwała dłużej, niezależnie od stosowanych materiałów. Wydłużenie czasu trwania budowy mogą tłumaczyć tylko sprawy finansowe inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 04.07.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Jest w budownictwie taka zasada- jedna kondygnacja przez jeden tydzień. Dom buduje sie tyle tygodni ile ma kondygnacji. czyli dom parterowy z poddaszem użytkowym (fundamenty, parter, poddasze) w 3 tygodnie ? Czysta Bzdura ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts