Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą zmywarkę wybrać????

GrzesH

Recommended Posts

Witam

Niedługo chciałbym kupić zmywarkę.

Od razu piszę że na zmywarkach się nie znam, w sklepie sprzedawca polecił mi firmy Bosch lub Siemens (Miele od razu odrzuciłem z powdu ceny), ewentualnie Whirlpool...

Teraz od początku na pewno interesuje mnie zmywarka 45 cm, jest nas dwoje, w przyszłości będzie troje i 45 nam wystarczy, już brałem wszystkie za i przeciw i na taka szerokość jestem zdecydowany. Zmywarka ma byc pod zabudowę z panelem czołowym i powinna być w kalsie AAA.

A oto modele które biorę pod uwagę Bosch SRI 55T15EU za około 2350, Siemns SF 55M550EU za około 2000, Siemens SF 55T551EU za około 2300, Whirlpool ADG 689-2 IX za około 1850.

I teraz pytania czy warto dopłacić 300 PLN za wyższy model Siemensa ewentualnie Boscha?? czy Whirlpoola brać wogóle pod uwagę?? Czy Siemens dorównuje Boschowi...

Nie ukrywam że cenowo najbardziej odpowiadał by mi Siemens SF 55M550EU, czy może ktoś może ma taki model lub słyszał czy jest on dobry...

Czytając o zmywarkach najbardziej polecane firmy to Miele (niestety za droga) lub Bosch, mało opini znalazłem o Siemensie a właśnie pan ze sklepu AGD powiedział mi że Siemens i Bosch to właściwie to samo... Czy to prawda??

Jestem zupełnie zielony stąd moje pytania, byłbym wdzieczny za każda radę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pan mial rację :wink: bosh i siemens to jedna firma, maja praktycznie analogiczne modele, przy czym siemens jest nieco droższy i kierowany do nieco zamoźniejszego klienta, bosh do bardziej masowego, przy czym te różnice są minimalne. ja bym ci radzila wybrac ktorąś z tych 2 marek, osobiście mam bosha i jestem bardzo zadowolona, początkowo mial byc siemens ale jak przyszło do kupowania to akurat tego modelu co chcielismy nie było, więc wzieliśmy analogiczny bosha.

Siemens i Bosch to faktycznie to samo. W Stiftung Warentest (Niemcy) gdy robia testy zmywarek lub pralek badaja zawsze jeden model i podaja wyniki dla obydwu firm.

Od niedawna mam 60 Boscha i jestem bardzo zadowolona. Jednakze mam tez 45 AEG i jest tez super.

Jezeli chodzi o wyzszy model to zalezy. Jezeli ma tylko wiecej programow to nie wiarto bo z doswiadczenia moge powiedziec, ze i tak uzywa sie jednego lub gora dwoch. Jesli jednak wyzszy modej jest cichszy to warto jak najbardziej szczegolnie jezeli ma sie kuchnie otwarta.

Boscha i Siemensa robią fizycznie na tej samej linii produkcyjnej. Radzę porównać modele. Dwa różne - są w rzeczywistości identyczne za to kosztują inaczej. Płaci się za marketing.

Mam 2 szt Boscha i z obu jestem b.zadowolony, w tym hjedna 45 cm , z pop`rawioną akustyką, rzeczywiscie cicha.

:) to ja od siebie tez cos dorzuce :) przyjrzyjcie sie zmywarka gorenje :):) podobne do boscha co ?? ;), a wiecie ze schodza z tej samej linii ? :)

a teraz konkrety.

decydujesz sie na boscha ? zajrzyj do srodka - jesli wnetrze plastikowe to duza szansa ze wyprodukowana w łodzi. jesli nie to zobacz tabliczke znamionowa. na niektorych modelach masz napisane bosch gmbh cos tam cos tam, a w na niektorych bosch gmbh germany. tez z germany produkowane sa w niemczech. reszta w roznych krajach UE. nikt ze sprzedawcow nie powie ci ze te z lodzi czy z hiszpanii gorsze, ale pamietaj honda wyprodukowana w japonii, a w turcji czy anglii to nie to samo (choc e angielskie ponoc ostatnio sie nieco poprawily ;) - ale caly czas honda czyli calkiem niezly samochod i raczej bezawaryjny. ;)

Sam osobiscie mam w domu osprzet bosch (okap z hiszpanii) i nie zamienilbym na nic innego - cicho i niezawodnie :)

Pzdr

Tez zamierzam kupic zmywarkę do zabudowy 60cm.

Niestety ,dla mnie firma to jest ostatnia rzecz jaką się kieruję.

Najpierw cena,następnie parametry,potem gwarancja i na końcu części.

A czy siemens czy gorienie to nieważne bo i tak to wszystko produkuje chińczyk za kopkę ryżu.

• 4 weeks później...
  • 1 year później...
  • 11 months później...