Anna Broc 30.11.2007 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 regulujesz tylko wpływ spalin szybrem (w oryginalnym wkładzie takiego czegoś nie ma), czy też może ilość dostarczanego do spalania powietrza (regulacja na dole wkładu)? TAK NA DOBRA SPRAWĘ TO NIE WIEM. Wkład jest okrągły z szyba podnoszona do góry. Pod uchwytem do przesuwania jest mała wajha która może byc w położeniu poziomym lub trochę na ukos. Wydaje mi się że jak jest na ukos to szyber jest zamknięty czyli chyba mniej spala. Może przy okazji jesteś ekspertem i wiesz co zrobic aby otworzyc drzwiczki w bok w celu umycia szyby ( jest niby pyroliza ale od czasu do czasu trzeba przetrzec bo nie wszystkie zaniczyszczenia znikają same) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWini 12.02.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jeśli chodzi o kominki norweskie to firma NORTHSTAR posiada w ofercie wiele modeli. Niewątpliwą zaletą norweskich obudów kominkowych jest fakt, iż kumulują w sobie ciepło, podobnie jak kafle ceramiczne. Można je także malować farbami akrylowymi pod kolor wnętrza. Minusy to fakt, iż do określonego modelu obudowy pasuje tylko określony model wkładu. Możemy jedynie w niektórych modelach wybrać czy z szybą panoramiczną, czy ze szprosami. Fakt faktem, iż są to stosunkowo tanie kominki o dużych walorach grzewczych i niewielkich rozmiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 12.02.2008 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jak dla mnie to juz za późno, w rezultacie kupiłam spartherm ale firma ktora robiła mi kominek to katastrofa. Załuję, ze nie kupiłam northstar z ich wkladem i obudową oraz montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 09.10.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 (edytowane) czy są może jacyś szczęśliwi posiadacze kominków northstar? czy ktoś może coś o nich napisać? Edytowane 10 Października 2010 przez KamaG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioW 05.11.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 czy są może jacyś szczęśliwi posiadacze kominków northstar? czy ktoś może coś o nich napisać? mOGĘ CO NIECO POWIEDZIEĆ NA ICH TEMAT PONIEWAŻ 2 UŻYTKUJEMY ZCZEGO 1 OD 2 LAT A 2 OD MIESIĄCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 08.11.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 rozumiem, że skoro drugi od od miesiąca to z pierwszego jesteście zadowoleni a pierwszy ten od dwóch lat też wciąż użytkujecie? napisz coś więcej, u mnie ma się montować w tym tygodniu n-21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioW 09.11.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 rozumiem, że skoro drugi od od miesiąca to z pierwszego jesteście zadowoleni a pierwszy ten od dwóch lat też wciąż użytkujecie? napisz coś więcej, u mnie ma się montować w tym tygodniu n-21 Mamy juz 2 wkłady Ni-25 a niedlugo montujemy 3-i u brata.Sa niewiarygodnie wydajne a ilosc drewna jaka jest potrzebna aby w chacie byla sauna jest w porownaniu do tarnavyy smieszna(tam to taczka dowoziłem!)Kompletnie nie ma tematu mycia szyby gdyz przy nawet srednim paleniu jest czysciutka.Jest w nich zastosowany wermikulit ktory jest duzo lepszy od szamotu i bardzo podnosi temp.paleniska.Zar trzyma kilkanascie godzin i jest przt tym wszystkim bardzo estetyczny.Wszyscy go bardzo lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 10.11.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 dzięki MarioW, nasz może niedługo już też będzie można wypróbować, czekam niecierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 rozumiem, że skoro drugi od od miesiąca to z pierwszego jesteście zadowoleni a pierwszy ten od dwóch lat też wciąż użytkujecie? napisz coś więcej, u mnie ma się montować w tym tygodniu n-21 Nauczę cię w nim palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 10.11.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Nauczę cię w nim palić Liwko, trzymam za słowo mam na piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 29.11.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Liwko ! jestem gotowa na korepetycje, kominek zamontowany w obudowie ciepłej robionej na wzór tych gotowych ale indywidualnie, na razie jeszcze nie otynkowany i bez obrobionej rury do pseudo DGP, ale spisującej się na medal, po 2-3 godzinach palenia w kominku latamy w krótkim rękawku na razie wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Fajnie się sam oczyszcza, nie? Dostałaś instrukcję na płycie czy nie? Tam świetnie pokazują jak palić ale jak nie to ci wytłumaczę. Masz osobne doprowadzenie powietrza do kominka? Masz wentylację mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 29.11.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Liwko dostałam na razie tylko jakiś folder obcojęzyczny, chyba że mąż nie pokazał reszty,mam rurę z zewnątrz wprowadzoną pod kominek w tą obudowę ale nie połączone bezpośrednionie mam wentylacji mechanicznej, tylko kanały grawitacyjnefantastycznie się sam oczyszcza, w pierwszym momencie jak się zafajdał, bo się okazało, że nasze sezonowane (2 lata temu kupione już suche być miało) drewno jednak wcale nie jest suche, to byłam przerażona, całość - środek i szyba -czarne, ale po chwili jak już dostało odpowiedniej temperatury to widać było jak "czarność" znika zapytam o ta płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.12.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Jak tam, płyta się znalazła? Ja palę w poziomie, ale trzeba mieć pocięte na odpowiednie długości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 08.12.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 na razie ni ma, nie dostałam, pan ma się dowiedzieć i razem z reklamowaną szybką dostarczyć z kominka jestem ogromnie zadowolona, sprawuje się na medal, ostatnio jak skończyliśmy palić ok 16 godz to na drugi dzień do popołudnia miałam ciągle masę żaru, przy częstym przewracaniu żeby się już dopaliło bo chciałam sprzątnąć (nie mam jeszcze akcesoriów i wybieram popiół plastikową szufelką ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.12.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Możesz spokojnie wybierać popiół jak jest go już za dużo. Tak co 3-4 palenia. Nic złego się nie stanie a podobno nawet tak lepiej;)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 14.12.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 w tym popiele to będę ziemniaki robić, ciekawe czy się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 w tym popiele to będę ziemniaki robić, ciekawe czy się da? No tak do tego jeszcze nie podchodziłem:) Ale czemu nie, można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 15.12.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Liwko mam pytanie odnośnie tej uszczelki sznurkowej (czy cokolwiek to jest) pan montujący mówił żeby uważać przy myciu, bo jak spływa na nią płyn, to ona się utwardza i nie będzie pełnić swojej funkcji (a jaką pełni?) Czy u Ciebie nic się z nią nie dzieje? Bo moja się kruszy zwłaszcza ta część od dołu, jakby nie służyła jej wysoka temperatura. Nie myłam jeszcze żadnym płynem więc to nie od tego, mam wrażenie że to żar, który spada w przestrzeń koło szyby. Nie bardzo wyobrażam sobie jak uniknąć tego spadania żaru, nawet jeśli często się wyrzuca popiół. On spada przy dokładaniu drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Nie przyglądałem się jej. Ja kładę drewno w poziomo i nie mam takiego problemu. Staram się przy dokładaniu przesuwać żar nowym klockiem do tyłu. Przy otwierani drzwiczek robię to bardzo powoli wtedy nie wypada żar na uszczelkę. Sprawdzę wieczorem jak ona wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts