Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D80 DOM DLA POKOLEŃ

Recommended Posts

każdy dodatkowy metr to minimum 2000 zł, potem to trzeba ogrzać i co jakiœ czas remontować - choćby pomalować. Dopasuj dom do możliwoœci, być potem nie mieszkać w cišgle nie dokończonym domu i irytować się, że to taka studnia bez dna :D

Dobre wyposażenie, ogód, zagospodarowanie terenu - dla mnie osobiœcie sš równie ważne, dlatego mnożę metry kwadratowe przez 4, nie przez 2. Ale to oczywiœcie kwestia indywidualna.

Bardzo fajny :) Jak rozumiem masz taką potrzebę, żeby mieć oddzielne mieszkanie ( tak jak ja :)) - mnie się podoba :) CHoć wybrałam dom z 2-stanowiskowym garażem, ale to drobiazgi. Mam nadzieję zrobić stan surowy zamknięty za 200k :) Optymistka :)

• 11 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam, dziękuję za odpowiedź. My również jesteśmy na etapie wprowadzania zmian w projekcie. Mamy nadzieję, że pozwolenie na budowę uzyskamy pod koniec lipca. W zasadzie wybraliśmy projekt D80a, bo układ parteru jest dla nas przyjaźniejszy. Część usługową przerabiamy na mieszkanie.

Z czego będziecie budować? My wahamy sie pomiędzy Porothermem a Silką. Jak będziecie ogrzewać? My gaz i wspomaganie kolektorami słonecznymi. A co na dach?

Dajcie znać czy macie dobra ekipę budowlaną, czy szukacie itp. Myślimy, ze wymieniając informacje tylko na tym zyskamy. A może dojdzie do tego, że wspólnie kupując materiały uzyskamy wieksze rabaty. Co Wy na to?

Pozdrawiam

Tomek

• 2 weeks później...

hej hej

generalnei mam y problem, bo w nowym planie zag. w Bojanie okazalo sie ze pojawil si epkt. iz głowna kalenica ma byc równolegla do drogi ! i lipa, kombinujemy teraz jak mozemy ale cos cienko to widze, kaza nam dom obrociic ale nijak to nie bedzie wtedy gralo ze stronami swiata i zniknie caly efekt.

Chcemy budowac z gazobetonu ale jak sie nei zalapiemy( n arazie jestesmy w kolejce) to porotherm. Ogrzewanie - kominek z płaszczem plus gaz ziemny.Na dach braas grafitowy :)

Ekipe mamy , juz podpisalismy umowe - Henbud

jak coś jeszcze to pisz na maila

[email protected]

Asia

p.s. a gdzie sei budujecie?

• 1 month później...
Czy ktoś z Państwa buduje lub wybudował dom wg tego projektu?

Zaczynam budowę tego domu, bez większych zmian - wg projektu.

Na ten rok zaplanowałem fundamenty a od wiosny 2008 r. dokończenie.

Zapraszam do wymiany doświadczeń odnosnie domu "Dla pokoleń"

• 3 months później...

Witam wszystkich serdecznie!!

Poważnie się przymierzamy do projektu D80, ale jeszcze brakuje decyzji "drugiego pokolenia". Decyzja mogłaby być wspomożona przez model tego domku. Dostałem już od ostrody fotki projektu parteru i poddasza (wielkie dzięki), do szczęścia brakuje mi fotek/skanów przekrojów poprzecznych.

Jeśli ktoś mógłby mi przesłać fotki/skany przekrojów poprzecznych domku to będe bardzo wdzięczny. Proszę o przesłanie na adres [email protected]

Bardzo dziękuję.

ps. całkiem spora ta chałupka ;)

• 7 months później...
  • 5 months później...
  • 1 year później...